Dezerty a sladké hříchy

Třená bábovka podle Anuše Kejřové (č. 103)

14 komentářů

Trena babovka

Recept na třenou bábovku, nejoblíbenější domácí pečivo z kuchyně našich babiček, neztratilo vůbec nic ze svého kouzla ani po letech. Proto není divu, že i v moderní domácnosti se najde  místo pro jednu bábovkovou formu. Třenou bábovku podle Anuše Kejřové upekla a do soutěže zaslala HaF (

) a obohatila tak nejen rubriku “Vaříme ze starých kuchařských knih”, ale též Velký bábovkový speciál a tento recept se stává již 103 podařeným kouskem. Jak se peče třená bábovka podle autorky osvědčených kuchařských knih? Z receptu se to dozvíte 😉

Bábovka je druh sladkého pečiva, které se vyrábí pečením. Jedné se o typické pečivo nejen v Česku, ale také v Polsku, Rakousku a jižních částech Německa (zde známo jako Gugelhupf ), formou a složením se bábovce podobá i italský Panettone a francouzská Baba au rhum. V Česku je bábovka nejčastěji dvoubarevná – mramorovaná. V některých oblastech se do těsta před pečením přidávají rozinky, kandované ovoce, kokos či kousky čokolády. Bábovka se připravuje ve speciální formě, která dává pečivu typický tvar s otvorem uprostřed a dekoruje se posypáním moučkovým cukrem.

Tolik o bábovce Wikipedie. Já nemám co dodat, snad jen to, že mohou být třené, olejové, kynuté, tvarohové. Mohou být sladké, ale i slané, masové. Tvary forem jsou tak různé, jak si to ani neumíme představit. Co bábovka, to originál – aspoň tady v Čechách. I když mám svůj osvědčený recept na bábovku (od mamky – jak jinak), vyzkoušela jsem jeden recept na třenou od Anuše Kejřové.

Třená bábovka podle Anuše Kejřové

Recept na babovku

Budeme potřebovat:

16 dkg másla

  • 4 vejce
  • 30 dkg cukru moučky
  • 30 dkg mouky polohrubé
  • 1/16 l mléka (ale použila jsem více, asi 1-1,5 dl
  • citronová kůra
  • půl pečícího prášku
  • kakao

Máslo utřeme do pěny, přidáme žloutky, cukr a spojíme.

Utrena hmota

Zloutky s cukrem

Do poctivě utřené hmoty přilijeme mléko a přisypeme mouku, kterou jsme smíchali s práškem do pečiva a citronovou kůrou. Z bílků ušleháme tuhý sníh a zlehka vmícháme do těsta.

Testo s uslehanym bilkem

Část těsta necháme bokem a přidáme kakao (Anušina verze je světlá, ale mně to nedalo, udělali jsme ji mramorovanou).

Mramorovane testo

Obě těsta vlijeme do vymazané a strouhankou vysypané formy a pečeme ve středně vyhřáté troubě asi ¾ hodiny (vyzkoušíme špejlí, zda se těsto nelepí).

Nachystano na peceni

Upečenou, vychladlou bábovku vyklopíme, pocukrujeme a konzumujeme. Nejlépe s dobrým čajem nebo kávou.

Dobrou chut

Moje postřehy – došel cukr moučka, musel nastoupit cukr krystal. Měla jsem obavy, ale fungovalo to a nebylo to poznat! Byla povedená a chutnala velmi dobře!

Hance děkuji za recept, s chutí se necháme inspirovat 😉

14 Komentářů

  1. Bábovka přesně podle mého gusta. Takovou si pamatuji od babičky. Určitě měla stejnou formu a mramorování se jí dařilo vykreslit jako kružítkem. Moje dvoubarevná bábovka vždycky vypadá jako náš dalmatin :o) Staré recepty mají takové moc pěkné kouzlo a hezky se u nich vzpomíná na staré časy.

  2. Bábovka byl můj první pokus o pečení, máma má podobný recept, jen trochu jiné poměry surovin. Proto jsem vybrala zrovna tuhle, kvůli vzpomínkám na první pokusy. Je pravda, že naše vzpomínky na dětství hodně ovlivňují naše chutě. Chutnala jsem spoustu bábovek , ale k třené (mámině) se vracím nejraději. Stejně tak jiným chutná olejová, tvarohová. Nejhezčí na tom je, že tyhle staré poctivé moučníky umí vyvolat příjemné vzpomínky, a tak by to asi mělo být.

  3. Paní Hanko, pošeptejte ten grif, jak uděláte Tohle Nádherné Jemné Mramorování????

  4. Děkuji za poklonu. A tak šeptám: část těsta (asi 1/3) obarvím kakaem a přidám zpět ke světlému. Velmi zlehka můžeme promíchat ( ale nemusíme ). Potom postupně (obě těsta najednou) vléváme do formy, kterou postupně pootáčím. Vlastně to dvoubarevné těsto vlévám do formy ve spirále. Toť vše, žádná velká věda – na fotkách je to snad trošku znát. Abych pravdu řekla, nevím jak to jinak popsat, dělám to tak nějak automaticky a většinou to vyjde!

  5. Díky, tohle si okopíruju, dám zatavit do fólie a vložím do kuchařky. I mé vnučky na Vás jednou budou s úctou a obdivem vzpomínat 🙂

  6. Dneska jsme jí upekli a opravdu výborná, tak dobrou už jsme dlouho nejedli. Pro ještě krásnější vůni jsem do ní dala trochu kokosu, prostě ňamka, jdu si jí hned uložit:-)

  7. Dobrý den, dnes jsem poprvé objevila Vaše stránky (hledala jsem na webu recept na vánoční perníčky) a musím říct, že už jiné stránky na recepty ani používat nebudu. Bábovku zkouším hned také.
    Jinak mám postřeh pro maminky, tedy ne že bych chtěla podceňovat něčí vynalézavost, ale snad jen pro ty, které to ještě nezkusily. Když dělám bábovku udělám dvojnásobek těsta a z půlky peču bábovku normální velikosti a z druhé dělám pro děti mufiny. Pokud se navíc část těsta obarví kakaem a dá nahoru, světlé těsto se protlačí přes něj a vytvoří prasklinu, které naši kluci říkají vytékající láva. Mufiny jsou raz dva pryč a když náhodou něco zbude je to výborná svačinka do školy či na výlety.

  8. Kuchařku od Kejřky jsem objevila v knihovně našich předků a ihned jsem ji zabavila ve svůj prospěch. Určitě něco vyzkouším a pak pošlu svou inspiraci. Snad nevadí, že už je po soutěži …. Lenka Novotná

  9. Takovouto bábovku dělám, no něco přes 40 let podle své maminky jen cukru dávám ne 30 ale 20 deka, i s mourováním, je nepřekonatelná 🙂

  10. DOBRY DEN;DEKUJI ZA VELICE DOBRY RECEPT NA BABOVKU JSTE SIKULA HEZKY DEN SOPKOVA PREDAM DALE RECEPT

  11. ZDENKA SOPKOVA:

    Díky za komentář, dobrých bábovek není nikdy dost 🙂

  12. Dobrý den, včera jsem podle nějakého receptu dělal třenou bábovku a výsledkem je upečené tuhě těsto. Předpokládám správně, že problém nastal ve fázi, kdy jsem sníh do těsta vpravil elektrickým šlehačem a řádně, cca 5 minut šlehal na nejvyšší výkon? Kybych tam sníh nedal vůbec, byl by výsledný efekt podobný?

Přidal komentář