Dezerty a sladké hříchy

Nepečený dort “Diplomat”

18 komentářů

Nepečený piškotový dort “Diplomat” podle receptu ze staré kuchařské knihy Anuše Kejřové připravila a na ochutnávku receptu nás pozvala Hanka Charvátová. Nalistujte stranu 410, … nebo se raději nechte vést receptem tak, jak ho popsala a doplnila fotografiemi přímo Hanka. Je to srozumitelné, přehledné a s výsledkem, po kterém se olíznete 😉 Hance tímto děkuji, že se postarala o rozšíření rubriky “Vaříme s Anuší Kejřovou” a vydala se sladkým směrem.

recept na dort Diplomat z knihy Anuše Kejřové

Procházela jsem se po stránkách staré kuchařské knihy Anuše Kejřové a přemýšlela, co vytvořím … Uvařit, upéct ? Ale kdo to potom sní, když jsem sama? Došla jsem k názoru, že něco sladkého ke kávě snad nikdo neodmítne. Zaujal mě recept, u kterého jsem zjistila, že i před  více než 80 lety se vlastně dělaly nepečené dorty, které jsou v současné době stále tak populární … Samozřejmě, že piškoty doma nepeču a velikost dortu jsem také omezila. Krém jsem udělala přesně podle receptu. Protože jsem použila jen jeden sáček piškotů a také menší množství ovoce, zbylo trochu krému. (Žádný problém se spotřebou nebude. Udělám pohár se zmrzlinou.)

Nepečený dort Diplomat podle receptu Anuše Kejřové

Ingredience :

  • 1 sáček kulatých piškotů
  • kompotované ovoce (jahody a broskve), event. čerstvé jahody na ozdobení
  • 1 smetana ke šlehání (250 ml)

příprava dortového krému:

  • 180 g čerstvého másla
  • 150 g cukru
  • 100 g strouhaných mandlí (použila jsem vlašské ořechy)
  • 2 žloutky
  • 1 vanilkový cukr
  • 200 ml vlahého mléka (dávkujeme po kapkách)

       dort Diplomat             

Malou dortovou formu nemám a tak jsem použila  mísu. Vyložila ji potravinovou folií a pak jsem začala skládat piškoty – krém – ovoce – a zase piškoty… atd.

dort Diplomat 1

Celkem jsem udělala asi 3 vrstvy a zakončila jsem to celé piškoty.

P1100259

Mísu jsem zatížila a dala do lednice ztuhnout.

P1100258

Po zatuhnutí jsem dort vyklopila na talíř a sejmula folii.

 P1100261

Na piškoty, které byly původně na dně a nyní tvořily vršek dortu, jsem dala ještě trochu krému.

P1100263

Poté jsem ušlehala smetanu na šlehání, kterou jsem jen lehce osladila. Ušlehanou smetanou jsem potřela dort a ozdobila čerstvými jahodami.

P.S. Dort v řezu jsem nestačila vyfotit, protože jsem fotoaparát musela vrátit dřív než se načal dort.

Dobrou chuť přeje Hanka Charvátová (Babs)

Děkuji Hanko za pěknou sladkou recepturu. Myslím, že vůbec nevadí, že dort není vyfotografován i v řezu, protože si umíme představit, jak  je pohledný a určitě i chutný. Nepečené dorty jsou v období plném sluníčka těmi nejoblíbenějšími a určitě každý z nás nějaký ten nepečený hit recept doma má. Je vidět, že nepečené dorty s piškoty byly v módě již v dobách, kdy si piškoty musela hospodyně poctivě sama upéct. My můžeme a nemusíme 🙂

Připomínám, že probíhá nová soutěž – Vaříme podle starých kuchařských knih

– tentokrát s Anuší Kejřovou. Receptů již byla vyzkoušena pěkná řádka, ale stále je z čeho vybírat.

Přidejte se k nám 😉 

Nakladatelství Motto  Všechny vaše zde zveřejněné soutěžní recepty najdete též na stránkách nakladatelství  

 

18 Komentářů

  1. Takovéto nepečené dobrůtky mám moc ráda. Je to ideální moučník na nadcházející jarní a letní dny. Mňam.

  2. Děláme doma podobný, taky krém z ořechů a kombinujeme kompotované meruňky a banány, doporučuju vyzkoušet!

  3. Madla:
    Přesně tak! Docela dlouho jsem žádnou nepečenou dobrotu nedělala (pokud ovšem pominu tiramisu), tak bych si to zase mohla jednou vyzkoušet. Taky si říkám, že kompoty od loňska je potřeba vyskladnit – nepečený dort je vynikající příležitost.

  4. Oli: Ořechový krém určitě nemá chybu! Kdybych tenhle dortík chystala, tak určitě sáhnu po sklenici s vlašskými ořechy. Meruňky s banány mi zní jako lákavá kombinace 😉

  5. Zpráva z \” diplomatického\” testování….
    za účasti sousedek a posezení u kávy,jsme zjistily toto:

    Dort Diplomat -vzhled dobrý
    – v řezu nezklamal ( jako u Tiramisu)
    – jediná ( ne)výhoda – rychle zmizel

    zdraví všechny babs

  6. babs:

    Tak to nepečený dort prošel orpavdu \”diplomaticky\” :-))) Ten název je trefný! Zdravím babs 😉
    … a běžím si uvařit kávu, protože jsem ji ještě dnes nestihla!

  7. Už hotovo,jako začátečnici krém není asi to pravé ořechové,ale něco jsem uklohnila,ale ještě mám otázečku,jak dlouho by měl dort tuhnout?
    Předem moc děkuji 🙂

  8. Petra:

    Tyhle nepečené dortíky je nejlépe nechat odležet pěkně přes noc do druhého dne. To jim vždycky prospěje 🙂 Když ale není čas, doba se dá i zkrátit a za cca 4 hodiny se může dort konzumovat.

  9. Asi taky vyzkouším, nevypadá zas tak složitě..přítel ma narozky, tak snad ho to potěší. Uvidíme jak to dopade 🙂 Jen by mě ještě zajímalo, jak se to krájí..nerozpadne se to?

  10. Vyzkouším. Zkusila bych to třeba i jen s jahodama a nakonec posypat čokoládou… :)…. Konečně recept co nemusím dát do otevírací dortové formy (nebot ji taky nemám)

  11. Lucienne:

    Doporučuji 🙂 Hanka/babs to vymyslela moc pěkně. Tento způsob s oblou miskou a mikrotenovou folií se dá použít při přípravě všech nepečených dobrot.

  12. Takže můžu riskovat bez formy i s takovými dorty, které jsou s velké části třeba z tvarohu? Aby se to nesesypalo 🙂

  13. V tom případě ho určitě vyzkouším 😉
    Takže bych mohla tímhle způsobem udělat i tenhle dort? http://www.srecepty.cz/recept/nepeceny-tvarohovy-dort nebo třeba tenhle http://dolcevita.blog.cz/1007/dort-nepeceny-smetanovy-jahodovy-dobre-vychlazeny …. Napadlo mě abych ěmla větší jistotu tak bych na horu mohla dát ještě vrstvu piškotů aby to lépe drželo 🙂 moc děkuji za odpověd

  14. je to na hovno me to nechutnalo

Přidal komentář