Publicistika a zajímavosti

ELLE à table, magazínová lahůdka o chutích a vůních, co jsou IN na podzim

25 komentářů

Titulka časopisu ELLE A TABLE

 Každý ví. že v módní branži se nosí pas vosí. V případě magazínů o módě to neplatí. A neplatí to ani u novinky na trhu, která se zaměřila na pojednání o půvabech, chutích a vůních dobrého jídla připraveného jen z těch surovin, které se v daném období nosí, mají šmrnc, punc čerstvosti a urozenosti, eleganci i styl.

Nejsou to totiž žádné hubené plátky. Mají sílu probudit slastné myšlenky, záchvaty představivosti i prudké touhy. Magazíny o jídle jsou sexy.

Vydavatelství Hachette Filipacchi 2000 rozšířilo značku Elle do dalšího časopisu. Právě vyšlo v české verzi pilotní vydání kulinářského magazínu Elle “á table”.

Jedná se o úvodník k prvnímu českému vydání od pohledu chutného časopisu o jídle. I když je tento legendární francouzský gastronomický magazín věnovaný především podzimním specialitám, našla jsem tam i vzpomínky na léto. Úvodu se chopila Andrea Běhounková (současná redaktorka ELLE) , za přípravou jednotlivých článků stojí gastronomická novinářka Hanka Michopulu.

Fotografie vás vtáhnou do dění a zřetelně ucítíte nejen vůně,  ale i chuť podzimního času. Když se rozhodnete připravovat jídlo, je to především vyjádření vašeho já. Klidně do něj ukryjte čtvrt kila fantazie, špetku extravagance, ale nezapomínejte, že detaily mohou mít docela dobře gigantické rozměry a každá špetka soli navíc dokáže pokazit výsledný dojem. Je úplně jedno, zda do svého talíře rozprostřete preciznost nebo ležérní eleganci – vařit  je IN 😉

Tak to je on! ELLE à table PODZIM/ZIMA 2010 (89,90 Kč) – tipy na všechno, čím chutná a voní podzim. Časopis jsem zahlédla úplnou náhodou a sedla si s horkým výtiskem v nejbližší kavárně. Než jsem prolistovala 130 stránek, káva mi vystydla 😉

 

Co mě zaujalo a co by vás mohlo zajímat i vás?

Jak chutná nejlepší česká pralinka, kolik minut zabere příprava pravého štrúdlu z domácího listového těsta, jak chutná francouzská pusa, co patří do zaručeně pravého vlašského salátu, kde u nás najít první jogurterii, na co si zajít do první české polévkárny, kudy se v Praze jde na pravý vídeňský řízek, ale hlavně si pochutnáte na velkém rozhovour Hany MichopuluMartinem Kucielem alias panem Cuketkou, protože on je hlavní hvězdou tohoto čísla 🙂

Jestli je jídlo vaše opravdová vášeň, tak vůně podzimu a první zbrusu nové číslo EAT Vás určitě dostane. Obsah novorozeného čísla krásně dotváří osobnost ročního období a nechybí mu styl.

Jdu si uvařit horkou kávu a s chutí se budu prokousávat pilotním číslem. Dnešní podzimní den jsem si navoněla koláčem s hruškovými povidly a zakousnu se do nového lifestylového titulu o jídle.

 Co je pro vás podzim?

Není to jen bezpočet chladných dnů a ranní mrazíky, které mohou mít na něčí duši přímo mrazivý účinek. Pro mě je to barevné období s hojností zrajícího ovoce sytých barev a velmi voňavý čas. Štrúdl voní po skořici, z hrnku čaje stoupá vůně medu a ve vzduchu je cítit zlátnoucí listí stromů. Z komínů stoupá líně dým a v krbu praská dřevo. K chladným dnům patří plný hrnec bramboračky, čerstvě upečený chléb a zase je tu čas hutnějších omáček. Nepohrdla bych ani poctivou houbovou omáčku, do které by se vešel plný košík čerstvých hříbků. Začíná sezóna ranních mlh, teplých ponožek, a já si zase o trochu víc uvědomuji, jak to doma pěkně voní. K mé domácí pohodě patří i rozečtená knížka a je celkem logické, že objev nového a vůbec ne hubeného časopisu mě fakt potěšil 🙂

Elle a table 

Nemáte chuť se taky zakousnout do podzimu v této podobě? Pokud jste to už udělali, tak dejte vědět, jak vám chutná 😉

Podzimní recept závěrem pro ty z vás, co milují houby – Hříbky s jablky, medem a tymiánem – neupoutá prvním pohledem, ale krásně to voní 😉

25 Komentářů

  1. Tuto novinku inzerovali v říjnovém vydání Apetitu, takže hned ráno, cestou do práce, přistál tento časopis v mém batůžku! Už je prolistován, přečten a uvařena chutná pórková polévka. Zatím se jeví dobře, řekla bych, že je spíš o čtení o jídle než jen o samotných receptech. Tak jim to snad vydrží a budu se moci pravidelně těšit na nový časopis!

  2. HaF:

    Tak se nám ta parta kulinárních plátků trochu rozšířila a bude zase co číst 🙂 Obdivuji rychlost, se kterou byla chutná polévka na stole. Já dnes stihla pórek nakoupit, ale zatím jsem si pořádně nestačila udělat chuť na horkou pórkovou polévku a ještě se ani pořádně nerozhodla, co z podzimního repertoáru si podle EAT uvařit. Ovšem nechala jsem se vzrušovat čtením a hltáním obrázků.

    Jak si tu tak odepisuji na komentář, uvědomuji si, že mám vlastně hlad 🙂 Na další číslo se už těším.

  3. No tedy, já si pořád lámu hlavu, kam Andrea Běhounková zmizela z časopisu Žena a život. On ten jeho název je možná trochu zavádějící \”II.cenovou skupinou ženských časopisů,\” ale právě Andrea jeho šéfováním z něj přibližně před šesti lety udělala -tedy pro mě – úplně jinou třídu. Ona byla (a je) první a poslední šéfredaktorka, jejíž úvodníky jsem četla jako dříve, než jsem prolistovala časopis, dokonce jsem se na těšila.

  4. Znám francouzskou verzi tohoto časopisu, pár jich doma mám, i když to zrovna není časopis, po kterém bych hned sáhla po překročení hranic. To znám zajímavější. Ale tento český si koupím, jen tak cvičně, pro porovnání 😉
    No podzim je tu 🙁
    Když je slunečný, kde vynikne krása barevného listí, courám s foťákem po okolí nebo v parku v Mariánkách. Ae zatím je to nějaké tmavé, pošmourné a smutné.
    Takže nejlépe s čajem nebo sklenkou červeného u krbu, v blízkosti notebooku nebo hezkého čtení, na plotně bublá polévka (zítra dýňovka), vaří se rillettes, …
    A hlavně mi začíná spací období v ponožkách :- ))) To já ráda.

  5. Patřím mezi pravidelné čtenáře Apetitu, Foodu i Gurmána a myslím, že zvládnu i tuto novinku. Děkuji za tip. Vždycky mně mrzelo, že mám málo času i příležitostí vyzkoušet tu spoustu receptů (kluci jedli ve školní jídelně). Letos starší syn začal chodit na střední školu a díky rozvrhu se nedostával na obědy. Tak jsem začala vařit, no a protože i ten mladší to bral jako křivdu, že on musí do jídelny, mám konečně příležitost zkoušet něco nového. Vaření je pro mně relax a doufám, že to tak dlouho zůstane.

  6. ja som sa na EAT dlho tesila a nesklamal. vcera som nim sustila do polnoci. paci sa mi, ze to nie je len o receptoch, ale ze sa o jedle pise – dlho a mlaskavo. a paci sa mi aj ten megaformat – fotky vyzeraju giganticky chutne 🙂 tesim na dalsie cislo. mnam!

  7. zdravím,hned ráno 30 jsem pro něj klusala a musela jsem koupit ještě jeden pro dceru,ktera bydlí v Londýně a hned chce předplatný.Kupuji všechny tyhle časopisy Apetit,Schef Gurmán i FOOD.Už to pomalu nemám doma kam davat.Je to počteníčko,já u vaření odpočívám.Jen takových časopisů víc,doufám,že další číslo vyjde brzy.

  8. To bych se chtěla zeptat -nevíte někdo, kdy vyjde další číslo? Prolistovala jsem ten časopis od předu dozadu i obráceně několikrát a nikde jsem nic nenašla.

  9. toffo:

    To je dobrý postřeh! Nejsem pravidelnou čtenářkou Ž & Ž, ale když se mi ten časopis dostal do ruky, bylo v něm co číst a úvodník jsem též nikdy nevynechala 🙂

  10. Bali:

    Uvidíme, jak si bude tenhle plátek stát. Možná tu \”francouzskou\” laťku přeskočí a posune se na kulinárním nebi o patro výš 🙂 První výtisk – podzim/zima – se podařil a na druhý se těším – jaro/léto 🙂

  11. Dana Dufková:

    Na inspiraci je toho už docela dost, stačí jen nalistovat ve správnou chvíli na správné straně 🙂 V kulinárních časopisech je z čeho vybírat a určitě se ještě v době gastronomického boomu nějaký ten novorozený tištěný plátek brzy narodí. Je naprosto zásadní mít pro koho vařit a zkoušet nové chuťové kreace 🙂

    P.S.
    Mít \”chlapy\” v baráku je v tomto ohledu terno 🙂 Ať jim chutná a hodně chválí !!!

  12. viki:

    Myslím si, že přesně takovým si tento gurmánský plátek přál být … \”o jedle se tam pise dlho a mlaskavo\” a megaformát dává vyniknou gigantickým a chutným fotkám … povedlo se, opravdu mňam 😉

  13. Yvona:

    je fajn, že potom můžete s dcerou debatovat nad všemi mlsnými stránkami, když každá máte svůj vlastní výtisk doma 🙂 Takový časopis si člověk přečte fakt s chutí a donutí se i něco neplánovaně vyzkoušet. Z kulinárního hlediska podzim vypadá vždy velmi lákavě.

  14. HaF:

    Zdá se, že to bude takový čtvrtletník, co šlape ročnímu období na paty 🙂 Zjistím víc.

  15. Tak až dnes ráno jsem si konečně Elle koupila a moc jsem se těšila, jak se začtu. Bohužel, manžel byl rychlejší. Teď sedí u stolu, hltá stránky a občas mi něco začně předčítat nahlas, což nesnáším ze všeho nejvíc 🙂 . Takže pokud to bude skutečně čtvrtletník, mám dostatek času vymyslet, jak se k němu dostat první. Přeji všem hezký den i když v Olomouci je od rána zataženo až hnusně.

  16. Dana Dufková:

    Tak to je typické 🙂 Časopisy o jídle na muže působí velmi atraktivně :o) Posílám pozdrav do Olomouce. Přát si pěkný den by byla trochu provokace, protože i u nás je zataženo a hnusně … a nejspíš se podzim neukáže v lepším slunečním svitu. Díky za zprávu a přeji pohodový podzim. Šárka

  17. Šárko, tak už ho mám taky.
    Sice jsem se už dávno zařekla, že žádné žrací časopisy už kupovat nebudu, ale prostě to nejde. Některé již nekupuji pravidelně, jen když mne v nich něco zaujme nebo je tam o někom nám známém. Pravidelně kupuji už jen Gurmán.
    Elle se mi líbí asi víc než ten francouzský a myslim, že si ho budu kupovat. Celý jsem ho ale ještě nepročetla, jen sem tam něco, hlavně Cukího.
    Mam ráda časopisy kde to neni jen o receptech, ale kde si také o jídle dost počtu. Což první číslo Elle splnilo 😉
    Tož uvidíme dál.
    Snad zde najdou dostatek zajímavých lidí od fochu, o kterých si rádi přečteme. Ve Francii to mají jednodušší 😉

  18. Objevila jsem ho náhodou na stánku, když jsem šla ráno 30.9. pro noviny. Hned jsem ho vzala. Ani jsem netušila, že se něco takového chystá. Zaujala mě hned první stránka,tak to nešlo ho tam nechat. Líbí se mi, ale mám zatím pročtenou tak půlku.

  19. Bali:
    To jsou přesně ty časopisy, kterým nejde odolat 🙂 Určitě to bude inspirativní čtení, tak si počkáme na další výtisk a pak to probereme 😉

  20. Olušák:

    I mě baví, když se do časopisu zakousnu a chvíli mi trvá, než ho celý přelouskám 🙂 V podstatě mi tam ještě pár stránek zbylo, které jsem ještě nestačila zhltnout.

  21. Nachodila som sa po bratislavských stánkoch do úmoru a nikde nič. Napokon som zavolala do vydavateľstva v Prahe a že na Slovensku nie je o \”Elle à table\” záujem :o(
    Tak nějak som dopadla aj s minuloročným vianočným číslom FOOD, kde zas nepridali pre slovenský trh avizovanú prílohu s Jamiem. Ale na ich pochvalu musím dodať, že boli veľmi milí a ústretoví a poslali mi komplet číslo priamo z redakcie :o)

    No nič, aspoň sa utešujem, že sa dnes konečne ukázalo slniečko a La Cucina Italiana v cz verzii už vraj bude vychádzať pravidelne 😀

  22. Shira313:

    Skoro se tomu nechce věřit, že by o gastronomický plátek „Elle à table“ nebyl u vás zájem :o( Současnost přeje všemu, co se kolem dobrého jídla točí. U nás není TV stanice, která by neměla nějakou gastro show a všechny tiskoviny podobného ražení se na pultech moc dlouho neohřejí.

    Pokud jde o La Cucina Italiana, tvou radost sdílím s tebou, protože jsem si všimla jisté nepravidelnosti v dodávce do mé schránky 😀

  23. V Elle ala table jsem našla čajové koření z marks and spencer . Bohužel, dnes jsem se na něj marně ptala na Václavském náměstí MaS. Nemáte někdo tip ?

  24. Vef: na stanici metra Budějovická je přímo u výstupu z metra také MS, je součástí nákupního centra DBK. Tam je speciálně obchod s potravinami MS, není to jen koutek v konfekci.

  25. dobry den

    chcela by som si objednat casopis elle a table v cestine,ale neviem sa k tomu dostat.Prosim mozete mi pomoct?

Přidal komentář