Publicistika a zajímavosti

Hledám 100% recept na zneškodnění roztomilého tyrana

37 komentářů

 

“Jak na krtka?” – z pohádkového příběhu se stává horor a zjištuji, že boj s krtkem je veliká věda. Pročítáním internetových diskuzí jsem zjistila, že je to hlavně velká sranda, ve které jde o život. Jsme národ kutilů a zahrádkářů, který nemá konkurenci, proto jsem si rychlostí blesku našla na netu stovky zaručených rad. Díky krtkovi v naší zahradě (který touto dobou nerušeně mohl rýt) jsem se fantasticky pobavila, protože my Češi nejsme jenom úžasní kutilové, co mají vychytávky a recepty snad na všechno na světě, ale hlavně rodilí baviči. Je až neuvěřitelné, kolik nervů a srandy se dá zažít s tímhle 80 g vážícím tyranem 🙂

 Jak se vede válka s krtkem? Víc jak 70 zaručených tipů, které vám tu válku nejspíš nevyhrají, ale určitě se u toho pobavíte. Je to boj na život a na smrt a není jisté, kdo z vás dvou to přežije 🙂 – výtah z internetových diskuzí stojí za přečtení. Určitě můžete doplnit o váš zaručený návod, jak nad černým tyranem zvítězit. Budu vděčná 🙂

  1. Vyzkoušel jsem už všechno, ale nic tu bestii nezapudilo. Nemáte někdo nějakou novou zaručenou radu, jak se dá nad tou bestií vyhrát a konečně ji ze zahrady vyhnat? Naposledy jsem zkoušel aplikovat Savo. Jeho reakce byla asi taková, že začal hloubit nové chodby a to mě s..e
  2. Zakoupila jsem krtkoplaše – zatím je po problému. Jestli to vydrží do podzimu, vyhodnotím to jako nejlepší investici roku 🙂
  3. Tak to jsou krtci asi na dovolené. Krtkoplaš nepomůže, zase se vám tam vrátí. Jedině si pohlídat, kdy lezou nahoru, dělávají to 3x denně a pravidelně. Pomalu se s motykou přibližte ke krtinci, nechte krtka chvíli kopat, až bude krtinec velký a pak při jeho pohybu nahoru ho vykopněte a druhým pohybem mu tou motykou dejte ránu po hlavě. To je nejrychlejší a trvalý způsob likvidace krtka.
  4. Pořiďte si kočku! Krtek se jich strašně bojí.
  5. Slyšela jsem, že nejspolehlivější je dát do krtčí díry lidské vlasy. Hurá do nejbližšího kadeřnictví 🙂
  6. Zkoušel jsem svoje vlasy, psí chlupy, pepř, kočka nepomohla, obsah septiku taky nepomohl. Marně bojuji už 2 roky.
  7. Kecy! Koupil jsem si 2 kočky a krtek je jim volnej. Ležej za pecí, netoulaj se ani po zahradě a futrujou se whiskasem. Krtek na zahradě vesele reje a mě to se.e. Teď neřeším jenom krtka, ale mám každoročně hlavu v pejru co s koťatama. Nechcete někdo kočku?
  8. My máte tříletého vykastrovaného kocoura z útulku, Mlsnej je jak čert, hned tak něco nejí, ale vrahoun je to velký. Vyhubil myši ve stodole a všechny hlodavce v zahradě.
  9. Máme roční kočičku a letos za týden 7 ulovených krtků – pěkně položených přede dveřmi. A to přitom nemáme v zahradě ani krtinec. Asi chodí k sousedovi a dělá brigádu na cizím.
  10. Tak fakt už nevím jak dál! Napadá mne už jenom exploze neutronové taktické hlavice nad pozemkem, nebo lokální zářiče s Kaliforniem (jediný čistý neutronový zářič). Dostal jste mne, kočky že nikdy nezklamaly? Možná máte nějaké krtčí Nindži.
  11. Kočky? To je pěkná blbost. Máme jich plnou zahradu a pořád nám tam reje, pacholek černej.
  12. Jasně, kočky jsou totální nesmysl. Kdyby chcípaly hlady, krtka si ani nevšimnou.
  13. Tak to máme nějaký odolný druh krtka. Kočka je mu šumák. Odpuzovač ho vyhnal tak na měsíc, pak se vrátil v plné síle.
  14. Jo, krtkoplaše. Taky jsme je koupili. Dva. Od jedné renomované firmy s elektronikou, žádná “garážovka”. První dny po zapojení se krtci odstěhovali do uctivé vzdálenosti, výrobcem garantované. Po týdnu se opět začali přibližovat. Vrcholem bylo, když jeden vyhrnul hlínu přímo pod jedním z “krtkoplašů” .
  15. Chyba není ve výrobku, to jen krtci jsou nepřizpůsobiví vědeckému výzkumu 🙂
  16. Cena jednoho krtkoplaše je cca 800,- Kč. Něco by se s tím mělo dělat! Přeci není možný, aby takový krtek ignoroval vědecké poznatky.
  17. Na naše krtky krtkoplaše fungují, teď jsou sousedovi. Máme 2 za 600,- Kč. Asi mají jiný kmitočet nebo soused lepší zahradu.
  18. Taky jsem si koupil jeden krtkoplaš. Zřejmě to má vliv na jejich potenci … krtinců je třikrát víc.
  19. Nejlepší co na krtka je, je sekat naší sekačkou … a budete mít pokoj. Béda Trávníček 🙂
  20. Prskavky RODEX – nejlepší co jsem zkusil.
  21. Náš krtek ignoruje savo, prskavky, sekačku i kočky. Je to hajzl a všechno přežije!
  22. Náš fígl na krtka je bígl. Každoročně uloví pár krtků. Má to ale jednu nevýhodu. Hrabe. Když neryje krtek, hrabe bígl.
  23. Nechci rozporovat váš názor, že lidé třeba jednou učiní planetu Zemi neobyvatelnou, ale pokud se tak stane, určitě to nebude snahou zahrádkářů o zahradu bez krtinců. Přeji všem zahrádkářům mnoho úspěchů v novém roce.
  24. Náš krtek. Váš krtek. Každý máme svého krtka, tak co tady z toho děláte takovou vědu?
  25. Ing. Ferda Mravenec: Čteme s manželkou váš příspěvek a vzhledem na dobu a čas, kdy byl napsán jsme se shodli, že jste asi neměl moc šťastné a veselé vánoce (zřejmě málo dárků, žluklá majonéza v salátu a rybí kost zapíchnutá v krku).
  26. Viděl jsem krtka a jsem z toho v depresi. Neměl žádný kalhotky!
  27. Rád bych krtka nebo celou kolonii přesvědčil, aby odtáhla z naší zahrady o pár metrů dál aniž bych demonstrativně některého z nich půlil rýčem. Kočku i psa máme, ale na zahradě nebydlíme, tak ani přirození predátoři tam nehlídkují věčně. Plašiče ani větrníky nechceme do zahrady instalovat. Z “neinvazivních” přírodních variant jsem v diskuzi zatím zaregistroval dvě – bezové listí a slupky od citrusů. Pomožte mi shrnout či ještě rozšířit obzory o další krtkům humánnější varianty “domluvy”.
  28. Nejlepší je listí z bezinek! Za celý život, co bojuju s krtkama jsem zjistil, že ten hajzlík krtek ryje jenom v lichou hodinu. Každou sudou si můžete dát oraz a šlofíka, stejně ho nenačapáte.
  29. Vzpomínám na otcovu metodu. Zjistil si krtkovu hlavní chodbu, rýčem opatrně vyryl hlubší jámu, na dno umístil 5litrovou skleněnou láhev od okurek tak, aby horní část láhve byla v úrovni, nebo trochu pode dnem krtkovy chodby. Vše zakryl dlaždicí. Krtek leze a spadne do láhve a zůstane tam. Vzpomínám si, že byl hodně úspěšný. Většinou byl krtek chycený živý. Bacha! Je to vzteklý a kousavý prevít.
  30. Tak to vás musím pobavit svým zážitkem s touto otcovou metodou. Nevím kde vzal krtek 5 litrů hlíny a zahrabal mi celou láhev a přešel dále … Já se tenkrát tak naštval, že jsem tam tu láhev nechal dodnes.
  31. Zcela bezpečně a zaručeně se krtka zbavíte systémem zaplynování nory plynem z propan-butanové láhve. Je nutné dodržet následující postup.Vymezit prostor, kde se krtek nachází zašlapáním únikových chodeb.Vezmeme PB láhev i s redukčním ventilem, na delší hadičku dáme hořák plynové pájky a můžeme zaplynovat. Je potřeba dát POZOR, aby chodby nevedly pod kůlnu, chatku apod. Napouštěcí otvor se zašlape a je hotovo. Při razantním způsobu lze u vzdálené díry instalovat hořící svíčku a probíhající plyn zahoří a vyšlehne ze všech krtinců, proto je tam plynová pájka, aby plamen nepostupoval přívodem k lahvi.
  32. Super. Před týdnem o tom mluvili v Televizních novinách, jak si někdo propan-butanem zlikvidoval zahradu 🙂
  33. Použijte naftalín a krtek vezme nohy na ramena dobrovolně.
  34. Všechno je blbost. Zkuste biologické katalyzátory Biofer. Vyhoví i ochráncům přírody.
  35. Mám osvědčenou metodu. Udělejte krtkovi pořádný průvan. Najděte chodbu a udělejte šachtičku a instalujte kleště tak, aby se nemohly překotit až půjde zmetek kolem. Nalíčené kleště v šachtičce přikryjte květináčem, aby nepropouštěl vzduch. Asi 20 cm před kleštěma na té stejné chodbě udělejte otvor a 20 cm za kleštěma ještě jeden. Ten zmetek nesnáší průvan a půjde oba otvory zavřít, aby na něj netáhlo…. atd. atd. atd. Chce to trpělivost, ale ta růže přináší. Lovu zdar!
  36. Nabízím 3.000,- Kč tomu, kdo vyžene z mojí zahrady krtka.
  37. Mám báječného manžela a jmenuje se Krtek. Bojuji tedy za záchranu krtka 🙂 Jo a zahradu nemáme. Kdybychom jí měli, možná by se nám rozrostlo příbuzenstvo, ale počítám s tím, že bychom se třeba v rámci dobrých rodinných vztahů domluvili na kompromisu 🙂
  38. Železnou trubku zatlouct do země a na jejím vrcholku upevnit plechové vrtule. Při otáčení do sebe musejí bouchat, aby se vytvořil cvakavý zvuk, kterej se linul po zahradě a vibrace šly do země. To funguje.
  39. Tebe bych chtěl mít za souseda. Zakroutil bych ti asi brzo krkem. Kvůli krtkovi poslouchat tolik kraválu!
  40. Včera jsem dal SAVO, do rána byl pryč, ale vedle 🙂 Dnes jsem dal do díry chlorové tablety do bazénu. Uvidím zítra a napíšu výsledek. Předevčírem to byly sirné knoty a foukal jsem mu do díry vysavačem. Asi se mu to líbí. Budu experimentovat tak dlouho, dokud ho nezničím. Kočku i psa mám, ale samozřejmě se asi s ním kamarádí.
  41. Je to marný boj. Snad jen některé kočky. 2 jsem našel ve studni, asi je tam zahnal. Vyzkoušel jsem všechny metody. Marně. Nejvíce se mi líbila tato: Vyhrabat otvor do chodby. Vložit zapálený dělbuch. Přiklopit betonovou dlaždicí a stoupnout si na ni. Hlína lítala z děr po celé zahradě 🙂 Ovšem do týdne minimálně dvojnásobný počet krtků – ono se jim to snad líbilo!
  42. Vrahu!
  43. Liquid gel Nor speedy effect. Má někdo zkušenosti?
  44. Přišel jsem na to, že krtek je inteligent a udělá kopeček tam, kde není chodba, aby zmátnul agresora. Bacha na toho hajzla.
  45. Jak na krtka? Ekologicky – vodním čerpadlem. Hadici od čerpadla zavedeme do díry, utěsníme a show začíná. Krtek se utopí a nebude už dál nikomu lézt do obvodů nervového okruhu. Čerpadlo musí běžet min. 3 minuty. Stanete se vládcem živlu působícího nejen destruktivně na krtky, ale neuvěřitelně i konstruktivně na půdu pro zeleň. Přeju zábavní aplikaci a pozitivní výsledky.
  46. Výborná metoda! Zdá se, že to zabralo. Na konec hadice k čerpadlu jsem nasadil T nástavec. Po týdnu ani jeden horník v podzemí 🙂 I když vedle po okolí je vidět, že v podzemí se pracuje.
  47. Já jsem přišel na metodu, která stojí pár korun a je 100 % účinná. Silvestrovské petardy (2 krabice – slabší tužky, silnější Mega). Krtinu vybereme lopatkou a zapálenou petardu pustíme do díry. Rychle botou se silnější podrážkou zašlápnout! Výbuch je v zemi ztlumený a připomíná výstřel s tlumičem. Potom honem díru zacpat hlínou, aby smradlavý kouř (je ho hodně!) zůstal pod zemí. Otřes země u megapetardy byl tak silný, že se na vodě v bazénu dělaly kruhy. Krtek se odstěhoval a je klid.
  48. Se 100%ní metodou nezažiješ žádnou prdel.
  49. Krtek se odstěhoval? Jestli to přežil, tak kecáš!
  50. Chystám se položit textilii a zamulčovat větší plochu v okrasné zahradě. Myslím si, že to bude i dobrý tah proti krtkům, Máte někdo zkušenosti?
  51. To je moc dobrý nápad! To určitě udělejte. Krtek tak bude chráněný před všemi škůdci (i Vámi), nepřízní počasí. Země bude pod fólií příjemně teplá a krtek si tak bude moci pod ní vesele a nerušeně rejdit do alelujááá … Jak ho znám, podělí se o Vámi připravené pohodlíčko s ostatními hraboši a škůdci. Někdy zkuste opatrně pod fólii nakouknout, ale ať jim tam moc nevyvětráte. Průvan oni neradi.
  52. Máme zamulčováno – fólie + 10 cm kůry a přesto se nám ten hajzl prokousal ven a vyházel tak dvě kolečka hlíny (to nekecám). Mulčovací fólie je pro krtka sranda.
  53. Nebyl to náhodou sousedův jezevčík?
  54. Myslet nebo vraždit vše živé v zahradě? Pár vylomenin krtkům musíme skousnout, takový je život. Má rada zní. Naslouchejte přírodě.
  55. Taky mám takovýho souseda “ochránce” a brambory plné mandelinek – značka: Rád ho vyměním.
  56. Přesně tak, souhlasím s kolegou. Je s podivem, kolik nenávisti u některých lidí vyvolá malý kopeček zeminy v místě, kde ho nenaplánovali.
  57. Nehodlám mít morální depku z toho, že mi to vadí a bojuji s nimi, ale fakt mě ser.u
  58. Několik dní vstávám ve 4 ráno a čekám u krtince. Pak odejdu na záchod, přijdu a je tam. Krtinec jako hrom. Jsme bezradní.
  59. Vykupuji krtky. Zn. Podmínkou je základní výcvik poslušnosti a dobrý vztah s původním majitelem.
  60. Mám krtka přes ulici a můžu říct, že mi vůbec nevadí 🙂
  61. Téměř 14 dní jsem tomu černému šmejdovi pouštěl výfukové plyny z trabiho asi tak 15 minut denně a výsledek? Prázdná nádrž a krtek jede jako cyp!!! asi mě už z něho jebne!
  62. Krtek se odstěhuje jinam až nebude mít u vás na zahradě co žrát. Chce to elektrošok a všechny larvy a žížaly vyhubit. Nemusím doufám zdůrazňovat, že elektro-laikům jde při této akci doslova o život.
  63. Všechno je to na hov.o, ale člověk se u toho alespoň zasměje. P.S. Nech krtka žít!
  64. Máme plné hřiště krtků (106 x 50 m) – Nerejou jen v rohu, ale všude. Nedá se na tom hrát. Prosím o radu. Sedět v hospodě už nás nebaví 🙂
  65. Největší voloviny co můžete koupit! Zubní pasta na krtka s příchutí Tuti-Fruti – NIC. Želé na krtky – taky NIC. Vyzdobená zahrada PETkama – zoufale NIC. Plašiče – ty jeho sluchu lahodí a taky NIC. Namočila jsem i hadry do benzínu a nacpala je do děr – marná snaha. Nakoupili jsme tedy střelivo.
  66. Myslet! To je to, co to chce 🙂
  67. Krtek si myslí svoje.
  68. Koukněte na video, jak zneškodnit krtka :-))) Ale asi jim to nevyšlo a přežil krtek, tak bacha a s krtkem si nehrajte.
  69. Krtek přežil komunisty, povodně, Topolánka i Paroubka, ten přežije všechno 😉 Je to borec! Mám ho rád.
  70. Pojďte založit ligu na ochranu krtka – Krtkové spojte se! Jinak vás prevíti zahrádkáři dostanou.
  71. Bombááá. Krtkové vedou 70:0 – já jim fandííím 🙂

 

 

Tak tu tak bezradně sedím nad řešením, jakou metodu do boje proti krtkovi nasadit. Chtělo by to intenzivní ofenzivu a nasadit všechny zbraně najednou. Dýmovnice, dělobuchy, elektrošoky, chemické roztoky a granule, kočky, psa, elektroniku, motyku a krtka nemilosrdně zneškodnit …. jenže nějak mám strach o svůj holý život. Boj s krtkem je boj na život a na smrt a nikdy není jasné, kdo to vlastně přežije 🙂

Taky se chcete zbavit krtka aniž byste ho lovili do lahví, trubek, lili mu do děr savo a podobné sajrajty nebo číhali s vidlemi za krtincem?

Jak na krtka? – Udělala jsem si závěr, že nejrozumnější by bylo zeptat se Zdeňka Milera

 

Ať udělám cokoliv, rozšířím tak akorát poznatky krtkologie o další nefunkční metodu. Jediné co mě napadá je to, že krtka bude potřeba něčím novým šokovat 🙂 Našemu krtkovi to ani neosolím, ani nezavařím, ani mu pořádně nezatopím a nepoužiji vodní dělo. Oslním ho novým nápadem a třeba to ocení. Popadla jsem lahvičku s levandulovým parfémem. Doma už 100 let překáží a byl by dobrý leda tak k mumifikování krtka.

Nakapala jsem do každého krtince i přilehlého okolí pořádnou dávku a budu čekat co on na to. Když se ho nepodaří vypudit, přistoupíme k tomu nejspolehlivějšímu řešení. Prodáme zahradu a půjdeme krtkovi z cesty.

Podcenila jsem ho. Dnes ráno padouch krtek znovu udeřil.

Nemáte někdo 100% zaručený způsob, jak se ekologicky zbavit krtka? 🙂

Pohádky o krtečkoviMít na zahradě krtka je vlastně zábava! Já toho padoucha snad budu schopna milovat, ale jak to vysvětlím své zahradě? 🙂

Co vy a krtek v zahradě?

Přečtěte si raději něco užitečného – Tajní zahrádkáři – škodí světu dobrem.

37 Komentářů

  1. Už moc nechybělo a smíchy jsem se počůral :DDDDD O hodně přicházím, protože nemám zahradu. To video jsem si ovšem musel pustit nejméně 3x a smíchy tady burácela celá kancelář. Krtek je fakt borec! Tolik času je potřeba na jeho likvidaci a ono nic. On to snad přežil nebo co? :DDDDD Já vám toho krtka snad závidím, fakt upřímně :DDDD

  2. :o))) Mám už skoro dva roky náskoku, viz tady: http://vins.blog.cz/0901/kdyz-sebou-o-zem-slehne-snih. Od té doby mám elektronickej krtkoplaš i krtky, jen občas sousedovic kočky nějakou tu černou bestii zakousnou. Nemám rád kočky, ale očas je i čert užitečnej… učím se s tím žít :o)

  3. Šmarjáááá, to bych do těch zahrádkářů neřekla :-)))) Jsou to bojovníci a krtek se pořád směje. Doufám, že ten váš bude brzy svou přítomností oblažovat souseda, aby měl také trochu legrace.

  4. Jožin:

    To bych si vyčítala :-))) To video i mě dostalo. Vůbec jsem netušila, kolik úsilí v boji s krtky lidé na celém světě vynakládají a přitom zbytečně 🙂 Tady jde fakt o nervy a někdy i o život. Krtek je borec! Asi se budeme muset naučit vzájemnému respektu :o)

  5. Sklenička :o))))) Není nad osobní zkušenost.
    Pochopila jsem, že veškerý boj a úsilí je zbytečná věc. To si raději otevřu u krbu láhev vína a budu čekat, až to toho malého mizeru omrzí a zmizí.

  6. Janka:

    Šmarjáááá :-)))) Zahrádkáři a čeští kutilové se nevzdávají. Soused by z něj radost neměl, ale je to šikovný kutil, tak ten by si určitě poradil šmahem, krtek by se divil. Já jsem pro \”neinvazivní\” metody a domluvy. Když bude krtek rozumný, může od nás odejít se ctí a po svých 🙂

  7. Šárko, odkaz na tenhle článek určitě přidej do internetových diskusí. Sepsala jsi to skvostně! :-DDD
    A kromě toho – použití parfému tam ještě nikdo nezmiňoval!

  8. Helli:

    Těšila jsem se, že objevím něco, co se zapíše do dějin lovu na krtka a ono nic 🙂 Na toho prevíta to nezabralo a jede na plný plyn. Asi to chce klídek a nenechat si cuchat nervy. Však jeho to přejde. Spoléhám na to!

    Jinak moje Simča (známá ochránkyně všech němých tváří) se vyjádřila, že článek je vtipný a zábavný, že mi toho krtečka nezávidí, ale drží mu palce! Je to přece jenom zvířátko, které za nic nemůže 🙂

  9. Tedy…úplně mi stříkaly slzy od smíchu! Krtka asi nevypudíš, ale myslím, žes mnoha lidem prodloužila život a spravila náladu. Zahrádkáře lituju, ale přiznám se…fandím krtkovi. I když je na ostro, bez kalhotek.

  10. Pivli:

    Krtek je na ostro :-))))))) Nestyda jeden!

    Taky jsem se u toho hodně nasmála, ale když se dívám na tu spoušť venku, už mi ten smích nějak tuhne na tváři. Ten hajzlík se činí. Dneska například vystavěl úplné Kilimandžáro. Nenávidím ho! 🙂

  11. Vždy když vidím krtinec tak si začnu zpívat píseň Krtci od Pavla Dobeše. Pro ty co neznají text: http://lyrics.jirpa.cz/P/Pavel_Dobes-Krtci.htm
    \”…….historicky pohled pry krtkum zaručuje
    na mojich pozemkach dosavadni prava,
    pry puda patři tomu, kdo na ni pracuje\”

    K nám vždycky krtek přijde a odejde tak ho necháváme žít 🙂

  12. Milá Šárko,
    svoje zkušenosti s krtkem jsem vylíčila na Labužníkovi. Ty malé potvůrky jsou roztomilé, ale trochu mi došla trpělivost, když loni na jaře jsem přišla k záhodu jahod v květu a ejhle – záhon (netkaná folie, mulč) samá boule. A ouvej, ono se to nedá na rozdíl od trávníku moc srovnat. Ale pak kamarád poradil řešení. Sice to zahradu moc nezdobí, ale alespoň částečně pomůže – na tenké roxory zapíchnuté do země dát PET lahev. Ono to vibruje větrem a okolí to chrání. Ale je to šklivé.

  13. jandule:

    Díky za rady! Zkusila jsem, už se petky melou na tyčkách ve větru, ale mám pocit, že ta malá černá potvora se uložila k zimnímu spánku a s jarem to začne všechno znovu. Zkoušela jsem už různé metody, odvozili jsme nejméně 50 krtinců, ale ještě před pár dny vyrostlo 7 nových kopců čerstvé zeminy. Je divné, že se usadil někde, kde se intenzivně žije, seká a zahrada se udržuje 🙂 Bohužel je to ve dvoře, kde jsem si na svém parádním trávníku (téměř v anglickém stylu 🙂 zakládala. To už je minulost a modlím se, aby se nedostal do záhonu s porostem okrasných dřevin. Těch by mi bylo moc líto, protože některé tu rostou už roky 🙁 Ještě nedávno jsem si myslela, že krtek je roztomilé zvířátko. Už si to nemyslím 🙂 Je to padouch a moje city k němu ignoruje 🙂 Možná bych měla postupnou devastaci zahrady ve fotozáběrech přidat do článku, aby to bylo autentičtější.

    Milá Jandule, děkuji za dobré rady a přeji moc krásný adventní víkend. Šárka 😉

  14. Jak to dopadlo? My se s tím problémem také potýkáme a letos je to obzvlášť zoufalé. Na jaře nás čeká velká lopota s odstraňováním vyhrnuté zeminy nad povrch zemský. Pěkně mě to štve, protože se nám krtek dostal i do záhonu se vzrostlými dřevinami a to mě fakticky bolí!!!!!

  15. Jarka:

    Jsme na tom stejně 🙂 V zahradě to vypadá jako na minovém poli. Kam šlápnu, tam jsou stopy po krtkovi. Ten neúnavně své podzemní impérium buduje dál a dál … Kdo tuhle válku vyhraje, to je ve hvězdách …

  16. Nejlepší jak se zbavit krtka je vyasfaltovat zahradu a udělat tam parkoviště.

  17. Aleš:

    Už o tom začínám uvažovat. Situace se zhoršila a lepší cestu nevidím 😉

  18. Jestliže jednoho krtka zneškodníte,sedm se jich přijde zeptat , \”co se mu stalo?\”.

    • znalec:

      No to je opravdu vtipné a těmto vynalézavým potvůrkám docela i podobné :-))) Letos se situace v zahradě poněkud uklidnila, ale u sousedů se v podzemí opět velmi pilně pracuje 🙂 Tím nechci říct, že mě to nechává škodolibě v klidu, ale zase na druhou stranu bych lhala, kdybych říkala že nemám radost z toho, že se to letos děje za plotem a ne u nás 🙂

  19. Taky jme měli problém s krtkem, v obou případech jsme byli úspěšní s jejich vypuzením pomocí naftalínu. Problém je ale v tom, že výroba naftalínu je již ukončena. (prý kvůli EU) Posledních pár krabiček mají (alespoň před týdnem měli) na e-shopu http://www.unishop.cz (odkaz obchodní vybavení, nebo new-unishop) Karel Malý

  20. Karel Malý:

    Naštěstí letos krtek k nám do zahrady nezavítal, ale všude kolem je vidět, jak se pilně činí. O naftalínu jsem už slyšela, ten mu jistě nevoní 🙂

  21. Jsem tu, protože tentokrát nechci krtka chytit, ale vyhnat. Jak vidím, není to sranda a chytání je mnohem jednodušší. Skromně řeknu, že jsem na chytání expert a tak se podělím o své zkušenosti. Jeden čas jsem se staral o fotbalové hříště ze tří stran obklopené polem a když jsem za dva roky chytil 50 kousků, přestal jsem to počítat. Chytit krtka není věda, jde jen o cvik…

    1) Past- koupíte v železářství \”Kleště na hlodavce\”.. vypadají jako nůžky s dvojtým zubatým ostřím cca 8cm vzdáleným od sebe..
    http://www.pasti.cz/pasti-na-krtky-13/past-na-krtky-polni-mysi-cerna-21-html
    2) Výběr krtiny- vyberte střední, spíš menší krtinec někde uprostřed ostatních krtinců, nikoli na kraji, ale zároveň aspoň 1 metr vzdálený od ostatních. Je dobré vybrat co nejčerstvější krtinu, poznáte podle zvětralé hlíny.
    3) Vybavení-ideální je zednická lžíce a proutek cca 30cm dlouhý na konci zahnutý aspoň do 45°
    4) Najít hlavní tunel-krtinec je dělaný na odbočce cca 10 cm kolmo od hlavního tunelu. Odhrnete krtinec a uprostřed najdete díru.
    strčíte dovnitř ohnutý konec proutku a omakem na obou stranách zjistíte kudy vede tunel. Zvolíte stranu kousek od křižovatky.
    5) Šachta-zednickou lžíci zaboříte do země na vytipovaném místě hlavního tunelu a vyberete obdélníkový kvádr hlíny veliký akorát tak pro délku a rozpětí kleští.
    Hloubku šachty udělejte akorát po dno hlavního tunelu. Dole v obou kratších stěnách máte díry hlavního tunelu. Zahnutým klackem vyšťouráte hlínu z tunelu, aby tam bylo čisto a vybetere.
    7) Nastražení-nataženou past vložíte do šachty. Pokud nemáte tunel ideálné středem šachty, nevadí, nasměrujte past ve směru tunelu.
    8) Zakrytí-vyrýpněte někde dva malé drny a ty vložte hlínou dolů z vrchní a spodní strany na natažené kleště(ucpěte díru).
    9) Kleštěmi trochu zakvedlejte, aby byly volné, aby se snadno scvakly.
    10) Zašlapaní- zbývá zašlapat-zadupat(nikoli odvézt!!) ostatní veškeré krtince. 95% krtinců lze kompetně zadupat zpět do země.
    Nevznikne vám tak dutina v trávníku a naopak druhý den na rozpraskané hlíně poznáte, jestli tamtudy krtek jel, nebo ne.
    11) Kontrola pastí – krtek objíždí každé 2-3 hodiny

    -pokud chcet urychlit odchyt, instalujte aspoň dvě pasti. Krtek leze tři dny tu a pak tři dny o 20 metrů dál.
    -doporučuji uvolňovací želízko přivázat ke kleštím, hrozí ztráta v zemi. Pokud ho ztratíte a budete vyrábět nové,
    otvor ve prostřed a ohnuté postranní jazýčky na vrchu je důležité zachovat.
    -pokud budete mít kleště scvaklé, zahrnuté hlínou, jen to vyčistěte a nastražte znovu. Pokud se to bude opakovat 3x, přemístěte past, nemáte hlavní tunel.
    -pokud chytíte krtka, nechte past ještě 1-2 dny nastraženou, cizí krtci používají stejné chodby.
    -jednu díru můžete používat víckrát, jen dodržte(opravte), aby nebylo možné proklouznout okolo kleští, ale muselo se jít skrz ně.
    -i v zimě se dá krtek chytit, leze celoročně, jen v mrazu leze hloub ..25-30 cm.
    -je to rychlík, v zemi leze rychle jako když jdete volnou chůzí
    -pach z vašeho dotyku na kleštích je mu lhostejný. Pokud máte na zahradě hryzce, ten je na čuch prevít!
    -kočky ho nežereou a nechtaj, má tuhý kožich
    -boj s krtkem není na jednu sezónu, ale na stálo. Krtci jsou a budou.. lovu zdar

  22. Lachim:

    Vyhnat krtka je humánní přístup k věci, ale když se mi nedařilo, přistoupila jsem na pravidla lovu. Krtka jsem neulovila, vytratil se za čas sám, ale už je tu zase období, kdy mi jeho přítomnost v zahradě začíná vadit 🙂 Díky za rady, jak na něj!

  23. Zdravím. Mám taky krtky rád,ale ale čeho je moc tak toho je příliš. Už jsem to nevydržel a koupil si expanzní likvidátor krtků.Prodává ho letecká firma http://www.rogalo.info a je tam i popis a objednávkový formulář. To opravdu pomáhá-teď mám klidné spaní ,mohu jen doporučit.A je to český výrobek.

  24. Mirek:

    Já zjistila, že když mám klidné spaní skrze krtka, který se přesune k sousedům, tak mi klidný spánek začnou rušit kuny, které se dostaly do střešních prostorů a někdy je to s nimi k nevydržení 🙂 Jsou to zvuky, jako když v domě straší. S přírodou vedeme marný boj, je třeba se smířit 🙂

  25. Zdravím, já se po chvilce pídění nakonec dočetla, že krtek v zahradě vlastně zdaleka neškodí tolik, jako (byť možná méně nápadní, neb nedělají tak výrazné krtince) hryzci a hraboši, kteří jsou na rozdíl od krtka býložraví a vyloženě žerou kořeny rostlin (zatímco krtek je jen tu a tam necíleně odřízne svou chodbičkou od živné půdy nebo přeryje, ale nevyžírá je). Tedy, pokud nejste alergičtí na krtince, ale spíše Vám dělá starost přežití a zdraví Vašich rostlin (můj případ).

    Takže možná nechme krtka žít (byť jede i po užitečných žížalách, které si ve své zahrádce přeji, ale věřím, že všechny mi hnedtak někdo nevyžere) a chovejme (venkovní, nezhýčkané a ne zcela zpohodlnělé, ale aktivní) kočky nikoliv kvůli krtkům, ale kvůli rychle se přemnožujícím horším škůdcům zahrady: hryzcům a hrabošům!!!

    Krtkům, kytkám i žížalám zdar! 😉

    Eva

  26. Eva:

    Máte svatou pravdu. Také jsem přišla na to, že krtek po čase odejde zase dál a krtince se jednoduše zlikvidují. Nakonec po krtkovi zůstane pěkná hromádka čisté zeminy a ta se vždycky hodí. Bohužel, o hryzce a hraboše na naší zahradě nouze také není. Zlikvidovali mi už pár okrasných keřů, které lze jen těžko nahradit, protože byly vzrostlé a solitérní. Modře kvetoucí ibišky jsem oplakala. Na zahradě je to často marný boj proti škůdcům, ale příroda nám jen ukazuje, že je silnější a my nejsme jediní, kdo si na kousek půdy u našeho domu činí nárok. Takže krtkům, kytkám, žížalám a přátelům zahrad a okolní přírody zdar! 🙂

  27. po našich mnohých nezdařených pokusech s různými pastmi pomohl až lovec krtků.

  28. monikasimovová:

    Krtek je ve své mrňavosti i u nás stále vítězem 🙂

  29. Jak na krtka jsme řešili několik let. Hubení krtků pomocí jedů a pasti na krtky neřešily nic kromě využití našeho volného času. Ty pasti by možná byly dobré ale manipulace s nimi a likvidace živých nebo zdechlých krtků je těžko stravitelné. Teď používáme elektronický plašič krtků a občas použijeme dýmovnici. Co se týče toho plašiče Deramax-Cvrček tak bych řekl že výrobce nadhodnotil možnosti a účinnost není jak uvádí 1000m čtv. ale tak asi 600m čtv. takže je nutné jich použít víc ale jinak vcelku spolehlivost. Dýmovnici použijeme většinou jen jednou na jaře pokud se objeví nějaká hromádka, tak hned dýmovnici a pak osadit plašiče na krtky.

  30. přiznávám a rezignuji že popsané metody prostě nefungují. Pomohl až lovec krtků, který přijel a krtka chytil.

  31. Mám 100% funkční návod jak se zbavit krtka. Neváhejte mě kontaktovat, rád poradím. http://www.kacenivsetin.cz/pece-o-zahradu/jak-se-zbavit-krtka/

  32. Letos ho máme doma zas! 🙂 Asi si u nás zvykl, tzn. že nyní si budeme muset zvyknout my na něj 🙂

  33. Co se týče krtka nemá smysl s ním bojovat. Postačuje chovat se jako normální predátor, kterých se bojí. Postačuje pravidelně značkovat si svoje teritorium a vymezit tak krtkovi to jeho. Pozor dámská moč na to nefunguje protože neobsahuje testosteron.

Přidal komentář