Ryby

Křupavé kapří škvarky

10 komentářů

"výlov rybníka Rožmberk"

Bydlet na jihu Čech, kde všechny cesty nevedou do Říma, ale určitě na nějakou rybniční hráz, je skoro povinnost mít ve svém kuchařském repertoáru dobrý recept na přípravu nějaké kapří speciality. Třeba na oblíbené kapří hranolky nebo křupavé škvarky. Recept od receptu se liší jen v jemných nuancích, ale výsledek je pokaždé voňavý a chutný. Škvarky jsem ochutnala v pátek na hrázi vznešeného Rožmberka. V čase výlovů se sluší vzdát rybníkářům a rybářům hold a na páteční stůl tak jako tak by měla přijít ryba. Nejkratší cestu do talíře má určitě ryba domácí, kapr.

"smažené kousky kapra - třeboňské hranolky"

Křupavé kapří škvarky – recept

  • kapří filety s kůží (předem vykostěné) z 1 ks středně velkého kapra
  • 4 stroužky česneku
  • mletý kmín
  • mletá sladká paprika
  • mletý pepř
  • špetka mleté pálivé papriky nebo chilli koření (není nutné!)
  • cca 5-6 lžic hladké mouky
  • olej nebo sádlo na smažení
  • sůl (solíme až naposledy)

Filety nakrájíme na dlouhé proužky a rybí maso vysušíme v utěrce. Česnek utřeme s mletým pepřem a přidáme mletý kmín. Směs vetřeme do rybího masa. Připravené kapří škvarky obalíme v hladké mouce se sladkou i pálivou mletou paprikou a poté obalíme ze všech stran v moučné směsi. Okamžitě zprudka smažíme v rozpáleném oleji ze všech stran a neustále obracíme, aby se škvarky nespálily a byly osmažené skrz na skrz. Když se dobře neprosmaží, nekřupou. Ihned po vyjmutí z pánve podáváme. Přílohou se nezdržujeme, konzumujeme s chlebem a zapíjíme Regentem.

Před podáváním můžeme podle chuti ještě přisolit. Při příští přípravě zapojíme vlastní fantazii a použijeme nějakou vlastní směs koření. Experimentovat se nezakazuje 🙂 Oblíbené je kari koření nebo špetka mletého zázvoru. V případě mletého pepře se spolehněte na pepř čerstvě mletý, protože jedině tak se nepřipravíte o příjemnou pepřovou vůni. Smažíme v menších dávkách, aby si rozpálený olej udržel svou teplotu a kapří škvarečky měly dost prostoru se v oleji otáčet a netísnily se. Před podávním přebytečný olej osušíme papírovým ubrouskem. V případě, že kapří škvarečky budeme smažit do zásoby, rozložíme je na plechu a necháme nepřikryté vychladnout. Když je přikryjeme, snadno zvlhnou a už to nebude ono. Na tuto recepturu je možno použít v podstatě všechny druhy bílých ryb, tj. lína, cejna i plotici.

 "Rybí speciality z kapra"

(Cena kapřích škvarků na letošním výlovu Rožmberka: zde u stánku blíž od parkoviště to bylo 45,- Kč za zmíněných 100 g;

naproti tomu ve stánku výš u hráze se cena vyšplhala na 65,- Kč za 100 g)

Jak získal kapr své jméno?

První vědecké pojmenování vzešlo od Carla Linné v roce 1758 – Cyprinus Carpio. Název Cyprinus prý vznikl podle jména řecké bohyně plodnosti Cypris. Někteři se přiklání k názoru, že název Cyprinus pochází z názvu ostrava Kypr – Cyprus, protože se tudy ve středověku hojně přepravovali kapři mezi Malou Asií a Evropou. 

Recept na vyhlášené kapří hranolky jsem uvedla ve své kuchařské knize, ale dát si ho můžete i podle doporučení třeboňských rybářů. Udělejte si na kapra chuť 😉 Na hrázi Rožmberka o čerstvě nalovené i chutně upravené ryby není nouze. Ještě dnes máte šanci stihnout atmosféru výlovu.

Ryba chce zajíst něčím sladkým – zde je moučník nejen na neděli:

Pivní štrúdl s jablky, pivními rozinkami a pivní glazurou

10 Komentářů

  1. Zdravím všechny milovníky ryb a jižních Čech zejména 😀 Na výlovu jsme také byli a já s chutí ochutnala skoro všechno, co jsem viděla. Nejdřív kapří škvarečky, pak i hranolky a neodolala jsem ani kapru pečenému. Vyškemrala jsem si od kamarádů rybářů novou recepturu na rybu na víně, tak si kapra uděláme v týdnu i doma. Koupila jsem si do zásoby ryby čerstvé i voňavé uzené, nějak se nedalo odolat 😀
    Petrův zdar, Jolana

  2. Jolana:

    Jako vždy, voňavě usmažených a jinak ukuchtěných ryb tam byla velká přesila, ale tradičně se stály fronty i na opékané klobásy. Ne každému česká ryba voní, ale oceňuji, že všichni místní patrioti přišli s pořádnou chutí na rybu a nenechali se omráčit žádným mistrem uzenářem a na celé čáře vítězili rybáři. Včera jsme si doma pochutnali na dobře vyuzeném defilé ryb z českého rybníčku. Těžko říct, co mi chutnalo úplně nejlépe, protože čerstvě vyuzené ryby byly i na talíři ve výtečné kondici. Voněly dřevem a běloučké maso bylo plné šťávy. Žádné vysušeniny to nebyly a dala se poznat poctivá práce uzenáře, který si s nimi pěkně a zodpovědně pohrál. Dlouho jsem neměla takovou dobrotu 🙂

    Petrův zdar i Tobě!
    Šárka 🙂

  3. Pepin:

    Kapří škvarky a hranolky, to je sázka na jistotu 🙂

  4. Absolutní spokojenost= tento recept na škvarečky z kapříka! Kapřího masa máme doma hojnost,proto se nebráníme vyzkoušet všechny zajímavé recepty.Též děkuji za recepty v kuchařce Rande s gurmánkou,je to bašta.Přijměte pozdravy od Hanzálků z Týna

  5. Hanzálek:

    Tak to mě ta pochvala pořádně hřeje 🙂
    Kdo bydlí \”nad Vltavou\”, ten musí mít k vodě a rybám dobrý vztah. Zdravím do Týna a všem Hanzálkům posílám pozdravy. Šárka 😉

  6. Škvarky jsem udělal z hora uvedené receptůře a je to vynikající. Děkují.

  7. Podle podobného receptu z https://www.zachytame.cz/ jsem nedávno připravoval kapra, kterého se mi podařilo chytit na našem rybníce. Sice jsem tam nedával chilli, ale i tak to bylo moc dobré. Pálivé mám ale moc rád, takže to příště určitě vyzkouším podle vás.

Přidal komentář