Publicistika a zajímavosti

Chtěl být farářem, stal se farmářem

5 komentářů

"pěstování rajčat" 

Kdyby se nenechal očarovat jablíčky z ráje, mohl se stát knězem. Dnes je pan Erich Stekovics sběratelem rajčat a zasvěcení mu přezdívají rajčatový kouzelník. K úžasné rajčatové magii jsem se dostala přes pozvání na stránky zahradního inženýra, publicisty a fotografa Pavla Chlouby. Protože on sám je milovník zahrady a často je  na cestách se svým fotoaparátem, objevil v Rakousku u Neziderského jezera pravý nefalšovaný rajčatový ráj. Tušili jste, že někdo může mít ve své rajčatové sbírce až 3.200 druhů? Já už tomu věřím. Přesvědčil mě o tom článek, který bych vám chtěla nabídnout k přečtení.

Rajčatová kouzla pana Stekovicse.

Moje domácí rajčatové kouzlení vypadá proti tomu jako neohrabaný pokus, ale až se zajedu podívat k Nezidereskému jezeru, určitě něco z magie pěstování pochytím 🙂

U pana Stekovicse najdete krom rajčat i bazalku, česnek a různé druhy chilli papriček. Pozornosti neujde jeho obchůdek, kde můžete ochutnat z rajčatové úrody to nejlepší. Kam na jaře pro sazenice těch nejušlechtilejších rajčatových keříků? Já už mám jasno. Do Rakouska to mám jenom kousek 😉 Těším se na jaro.

Být farářem nebo far(m)ářem ? Oboje je poslání.

Tip na pěkné počtení pro milovníky útulných zahrad. Navštivte stránky Zahradníka na cestách

5 Komentářů

  1. To se povedlo – farar / far(m)ar :o) Pisete vtipne a clanek o panu Stekovicsovi mi udelal velikou radost. Sam mam firmu, ktera se zabyva predevsim prodejem sazenic a o panu Stekovicsovi jsem se dozvedel to podstatne diky odkazu na stranky pana Pavla. Vareni me bavi i diky tomu, ze jsem objevil vas uzasny web gurmanka a take sarcinu skolu vareni, se kterou jsem se seznamil jeste o neco driv. Co jsem vyzkousel, povedlo se to.

  2. Bóže, tam bych si připadala jako v ráji v tak pestré rajské zahrádce. Odmala jsem chodila na naši zahrádku zalévat rajčata, kterých taťka sázel doslova lány. Mamina s nimi umí divy a její lečo nezná konkurenci. Poslední roky je děláme i sušená a nakládaná v oleji a koření. Samosebou takových druhů si ani neumím představit, proto bych se ráda jela na tu jeho sbírku podívat na vlastní oči. Zdravím vás Šárko a těším se na vaše vánoční inspirace. Už je čas plánovat menu a mám toho plnou hlavu. Určitě se ráda nechám inspirovat. U nás se totiž peče podle vás. vanilkové rohlíčky, pracinky, štola, zkoušela jsem i lanýžky a byly vynikající. Hlevně nemám strach, že bych to nezvládla a na recept se mohu spolehnout. Díky, fandím vám. Kačka

  3. Milá gurmánko, dovolíte-li mi to oslovení. Přes Pavlův blog jsem nakoukla k vám a vida, další zajímavý blog 🙂 Jistě se ráda podívám, co nového mám vařit. V tomto článku se zmiňujete o fotografovi Pavlovi Chloubovi a já jsem jen chtěla upřesnit, že on je vlastně původně vystudovaný zahradní inženýr přes kytičky a protože má svoji práci rád, postupně si k tomu nabral fotky a cestování. Zajímavě a poutavě nás přivádí do světa rostlin, že? Díky jeho článku o rajčatech jsem se rozhodla moje příští rajčata skoro vůbec nezalévat a zkusit, jak se to bude plísni líbit.

  4. brabi:

    Milá brabi, díky za poznámku, informace o Pavlovi Ch. jsem doplnila o to nejhlavnější – je to zahradní kouzelník 🙂 Jeho web začínám pročítat a zjišťuji, že o své zahradě toho moc nevím. Ráda se přiučím, proto jsem si jeho web založila do oblíbených a do jeho světa rostlin chodím nakukovat. Zjara vtrhnu na svou zahradu vyzbrojena správnými informacemi a všechno mi poroste jako z vody. I rajčata bez zalévání 🙂

  5. Always a good job right here. Keep rolling on thorugh.

Přidal komentář