Podle Anuše Kejřové se dá vařit na jaře, v létě i v zimě a pokaždé je z čeho vybírat. Její kuchařský repertoár nenudí a vyniká i v kategorii vegetariánských odlehčených jídel. Co říkáte na plněnou omeletu se salátem plným vitamínů? Nalistovala a uvařila Klárka http://vegereceptynakazdyden.blog.cz/ – zvu vás na malou ochutnávku k ní, ale v tuhle chvilku vzdávám hold této úsporné kuchařské knize, ve které se recepty a nápady nespořilo. V rámci vaření podle osvědčených receptů této autorky přidávám další soutěžní recept do čtenářské rubriky. Ještě pořád jsou ve hře pěkné knižní ceny.
Dnešní oběd se nese opět v duchu Anuše Kejřové a její prvorepublikové “Zlaté úsporné kuchařky”. Tento recept není nijak časově náročný, není náročný ani finančně – především pro mě, s vlastními slepicemi 🙂 a k hlavnímu chodu – švýcarské plněné omeletě jsem vybrala salát z červeného zelí.
OMELETY po švýcarsku podle Anuše Kejřové
Suroviny jsou na 4větší omelety- pro větší rodinu doporučuji rozhodně dělat dvojnásobné množství, nebo alespoň 1,5 x tolik.
- 6 vajec
- 30g krupičkové mouky
- 1/8l čerstvé smetany
- koflík mléka – u mě to bylo 200g
- sůl
- muškátový květ
- lžička pažitky
- lžička parmezánu
Na polití pak:
- koflík mléka
- 1 vejce
- sůl
Na zeleninovou nádivku:
- 6 menších karotek
- 1 větší cibule
- asi 10 cm pórku
- asi deset růžiček kapusty a dva listy kadeřávku
- trochu soli a oleje
Nejprve je třeba oddělit žloutky od bílků, přilít ke žloutkům smetanu,parmezán, jemně krájenou pažitku , osolit, přidat květ a vyšlehat do husta. Poté přidat po špetkách mouku a nakonec jemně vmíchat ušlehaný sníh.
Rozpálíme si tuk na menší pánvi a vložíme vždy sběračkou těsto na pánev, kde ho po obou stranách do zlatova usmažíme – přidávám recept Anuše Kejřové na to, jak udělat omelety.
Mezitím, co se dělají omelety si oloupeme brambory, omyté nakrájíme a dáme vařit v osolené vodě. Nakrájíme si všechnu zeleninu a osmahneme na oleji na pánvi. Osolíme. Na konci, když už je zelenina měkká, ještě trochu podlijeme vodou, cca 50 ml a malinko dodusíme.
Zeleninu vyndáme z pánve a naplníme jí každou omeletu, kterou posléze srolujeme. Srolovanou, naplněnou zeleninou jí vložíme do vymazáného pekáčku, hezky jednu vedle druhé.
Když máme v pekáčku naplněné všechny omelety, zalijeme je mlékem, ve kterém je rozkvedlané jedno vejce a je jemně osolené. Dáme péci do mírné trouby na zhruba 20 minut.
Slijeme brambory, omastíme je ještě v hrnci máslem – zhruba 60g na 1,5kg brambor a vložíme spolu s omeletou na talíř.
K jídlu lze přidat salát z červeného zelí, jenž Anuše Kejřová dělá takto:
Salát z červeného zelí podle Anuše Kejřové
- hlávka červeného zelí
- koflík – 200ml vinného octa
- trochu olivového oleje
- trochu pepře
- 4 lžičky cukru
- jedna cibule
Nejprve si nakrájíme na nudličky zelí, do hrnce vložíme ocet s cukrem, promícháme a přivedeme k varu, což není vzhledem k množství mnoho. Do vroucího octa s cukrem vložíme zelí. Necháme vařit asi 15 minut, sejmeme, zelí vložíme do misky, kde ho ozdobíme cibulkou a polijeme emulzí z octa spolu s olivovým olejem. Vše navrchu nakonec posypeme hrubým, čerstvě mletým pepřem.
Dobrou chuť přeje Klára
Připomínám, že probíhá druhé kolo soutěže – Vaříme podle starých kuchařských knih – tentokrát s Anuší Kejřovou. Receptů již byla vyzkoušena pěkná řádka, ale stále je z čeho vybírat.
Přidejte se k nám 😉
Všechny vaše zde zveřejněné soutěžní recepty najdete též na stránkách nakladatelství MOTTO Praha
Vypadá to moc zajímavě. Já za sebe oceňuji vegetariánské pojetí. Knihu od Kejřové jsem si koupila, neodolala jsem na ty recepty tady koukat a nevidět je v původní literární podobě :o) Jestli něco stihnu v předvánočním bláznění uvařit, moc ráda pošlu taky foto se svými postřehy.
Omeletní menu se salátem se vám paní Kláro povedlo. Váš blog mám v oblíbených záložkách a zajdu se inspirovat častěji do vaší kuchyňky.
Zdravím všechny kuchtičky a kuchtíky a přeji jim i sobě pohodový adventní čas bez stresu a připáleného vánočního cukrovíčka :o)
Prostě POHODIČKA!!!!!
Karla
Milá Karlo, díky Šárce se tady u ní tento recept objevil a já jsem moc ráda, že mě děti přemluvili udělat nějaký recept do této soutěže. Jsem jedním z těch, co novou knížku nemají a mají na ní zálusk :-), vařím podle starých, ofocených receptů podle Anuše, ale upřímně, je to asi jedno podle čeho. Díky i za návštěvu blogu, jsem ráda. Myslím, že vaše přání ohledně Vánoc je to nejdůležitější, lidi často díky stresu a absenci pohody míjí to, co je na Vánocích nejhezčí. Přeji i vám i všem, kdo chodí sem k Šárce, ten nejhezčí čas právě v době před Vánoci a Vánoce už jen jako takovou hezkou tečku….
Dobry den pani Sarko, doufam, ze prijimate i hloupe dotazy:) chapu to spravne,ze to zeli preleji tim stejnym octem ve kterem jsem ho uvarila? 🙂 jinak moc dekuji za skvele stranky. S Vasimi recepty si i zacatecnik pripada, ze umi varit 🙂 Anna
Anna:
Hezký den! Děkuji za dotaz k receptu. Tuto recepturu jsem nepřipravovala já, je to čtenářský příspěvek, ale chápu to stejně jako vy. Jistě se podaří, autorce se dá důvěřovat 🙂 Šárka