Brambory, Přílohy

Gratinované brambory s cuketovými plátky a ementálem

9 komentářů

Gratén je lahůdková úprava brambor a moc mu to sluší v zapékací misce nebo keramickém rendlíku, ve kterém se běžně servíruje na stůl. Hodí se k pečenému masu či rybě, ale když na to přijde, může mít na talíři sólový výstup. Gratinované brambory se dají proložit například cuketovými plátky. Běžně se gratén zalévá smetanou, já zvolila variantu dietnější a použila pouze mléko. Gratinované brambory mají rádi ve Švýcarsku. Chuť brambor udává dobře zvolený sýr. Švýcaři mají opravdu bohatý výběr. Dnes jsem si sáhla pro kousek ementálu, ale vy můžete použít jiný dobrý sýr vhodný na strouhání.

Gratinované brambory s cuketovými plátky a ementálem

  • 800 g syrových oloupaných brambor – nakrájených na tenké plátky
  • 1 stroužek česneku + plátek másla na vytření zapékací nádoby
  • 250 ml mléka
  • 250 ml smetany
  • špetka strouhaného muškátového oříšku
  • sůl
  • pepř
  • 100 g strouhaného sýra
  • 100 g cukety nakrájené na tenké plátky

Zapékací nádobu vytřeme přepůleným stroužkem česneku a poté máslem. Ve větším hrnci svaříme mléko se smetanou (já použila mléko), osolíme, opepříme a přistrouheneme špetku muškátového oříšku. Do takto upraveného vroucího mléčného základu vložíme bramborové plátky a cca 12-15 minut předvaříme. Občas promícháme, aby se brambory nepřichytily ke dnu.

Až brambory změknou, přidáme do směsi nastrouhaný sýr a cuketové plátky.

Takto připravený základ pro gratén vlijeme do vymazané zapékací nádoby a v předehřáté troubě na 180 °C upečeme dozlatova. Doba pečení je cca 40-45 minut. Hotový gratén krájíme krájíme jako koláč na čtverce nebo obdélníčky a podáváme coby přílohu k pečenému masu nebo rybě. Gratinované brambory pečeme vždy v nízké vrstvě. Před pečením můžeme ještě na povrch nasypat sýr, strouhanku a položit pár plátků másla.

9 Komentářů

  1. Jak je to hezké, připravit si gratinované brambory s nápadem. Mám štěstí, že jsem na ně našel tak lákavý recepis a vím komu za něj poděkovat. Bylo to blaho.

  2. Unavený starý muž:

    Hezky se to poslouchá 🙂 Gratinované brambory dodají jídlům pěkný uhlazený styl. Verze s cuketkou je moc zajímavá 🙂

  3. Výborný recept, konečně vím, jak na gratinované brambory. Také jsem dělala pouze z mléka s goudou a místo cuketky jsem dala brokolici. Řadím mezi mé oblíbené receptíky 🙂

  4. Mac:

    Není s tím moc práce a vždycky to hezky vypadá 🙂 Díky

  5. Dobrý den. recept musím hned otestovat 🙂 Jen mi není jasné, co se děje na té fotce, to takto stuhne mléko+smetana+sýr? děkuji

  6. rozalie:

    Pokud budete postupovat podle receptu, dojdete ke stejnému závěru. Mléko ve spojení se škrobem z brambor, mlékem, smetanou a sýrem vytvoří přesně tuhle konzistenci graténu, který se po mírném vychlazení dá opravdu krásně a úhledně krájet na kostky. Mimo jiné je i velmi dobrý, tak doporučuji vyzkoušet 🙂

    • Daniela:

      Tak to se někde musela stát drobná chyba při přípravě. Gratén se nemá uspěchat a lépe se krájí trochu vychladlý. Fotografie jsou autentické ze samotné přípravy, tak nemohu takhle nic poradit. Určitě bych se nevzdávala a graténu dala ještě další šanci. Je to opravdu skvělá a efektní příloha, bez které si některá jídla neumím představit.

Přidal komentář