Dezerty a sladké hříchy

Advokát ve vosím hnízdě

23 komentářů

"vánoční cukroví" 

Rychlé a nepečené vánoční cukroví je dílem okamžiku, proto si ho s klidem můžeme nechat na poslední chvíli. Můj recept je vzpomínka na babičku Veronu, která své vznešené křestní jméno schovávala za počeštěnou “Veroniku” a uměla nejlepší vosí hnízda se žloutkovým krémem. Já spoléhám na respektovanou značku Lucase Bolse a beru si k tomu jeho Advokáta z Amsterodamu (Bols Advocaat). K němu přirozeně sahám po plechovce kakaa Van Houten z Holandska. Svý k svému 🙂

Zjistila jsem, že letos se mi podařilo udělat  jednu chybu, které bych se chtěla příště vyvarovat. Za to může Osobní strážce s osobním kouzlem!  Včera jsem se nechala filmem při “pečení” lehce rozptylovat. Podařilo se mi udělat druhou chybu! Včera jsem přeci vůbec nic nepekla. Tohle cukroví se plácá bez pečení 🙂 Podařilo se mi napáchat i výrobní vady – deformace, hrbolatost + jiné estetické nedostatky. Přece to nevyhodím, když to tak náramně chutná 🙂 Tady nejde o formu (natož formičku), ale o obsah.

Parádu to tedy věru nedělá, ale mohu jít klidně s pravdou ven. Tohle cukroví totiž vždycky dělala moje mladší dcera a ta ho umí naprosto excelentně. Je trpělivá a neolizuje u toho skleničku s Advocaatem. Myslím si, že ani K. Costner není zrovna její typ, tak by se nenechala absolutně ničím rozhodit a věnovala by se celým tělem i duší jen titěrné cukrařině 🙂 Taky se vám letos při pečení cukroví něco nepovedlo?

Vosí hnízda

(Podle babičky Verony alias Veroniky, co je uměla nejlépe. Když  je plnila, tak to bylo velmi štědře a spoléhala se na vlastnoručně vyrobený pravý žloutkový krém z domácích vajec, … o salmonelóze nevěděla vůbec nic a tak jsme se s ohavnou infekcí neměli příležitost seznámit, čehož pochopitelně nikdo nelituje 🙂

  • 240 g kulatých dětských piškotů = 1 velké balení
  • 160 g moučkového cukru
  • 80 g másla
  • 2 lžíce dobrého kakaa (event. strouhané hořké čokolády)
  • 2 lžíce smetany nebo kondenzovaného mléka na zvlhčení – může být i rum

Ze všech piškotů odebereme 40 ks a dáme si je stranou. Zbytek rozmělníme. Umeleme, podrtíme, nastrouháme, jak kdo chce. Já drtím třecí paličkou od hmoždíře.

"vánoční cukroví"

Do piškotové drti přidáme kakao, cukr, změklé máslo a zpracujeme těsto. Když se moc drobí, směs zvlhčíme smetanou nebo kondenzovaným mlékem. Pokud budou vosí hnízda určena jen pro dospělé, můžeme sáhnout i po lahvi rumu a přidat pár kapek.

"vánoční cukroví"

Z těsta vytvarujeme malé kuličky, které předem obalíme v moučkovém cukru a vtlačujeme do formičky na vosí hnízda.

"vánoční cukroví"

"vánoční cukroví"

Obrácenou stranou vařečky uděláme do cukrátka hlubší důlek, naplníme ho likérovým krémem, uzavřeme piškotem a vosí hnízdo vyklopíme z formičky.

"vánoční cukroví"

"vánoční cukroví"

Hotová vosí hnízda uchováme v chladu. Kde se stala ta chyba, o které jsem v úvodu mluvila? Kdo je pozorný, určitě si všiml, že moje vosí hnízda nejsou zrovna exkluzivní a pár šrámů na kráse určitě mají 🙂 Příště je nebudu obalovat v moučkovém cukru, ale v kakau. Budou vypadat daleko efektněji, protože budou tón v tónu. Bílé umounění od pudrového cukru jim fakt moc nesluší.

"vánoční cukroví"

Pravý žloutkový krém versus vaječný likérový krém

(Na pravý žloutkový krém si dnes troufne jen málokdo, proto si dovolíme záměnu – místo žloutku přidáme vaječný likér Advocaat, v tom případě nebudeme přidávat rum, ale postup zůstává stejný)

  • 60 g másla
  • 80 g moučkového cukru
  • 1 žloutek (nahradíme vaječným likérem)
  • dle chuti rum (v případě likéru rum můžeme vypustit)

Změklé máslo utřeme v misce s moučkovým cukrem, přidáme vaječný likér a umícháme si krém polotekuté konzistence, který použijeme k plnění vosích hnízd. Bez něj by to nebylo ono 🙂

Ještě jeden recept na vosí hnízda, tentokrát je to malá obměna se strouhanými ořechy, ale dají se použít i mandle a místo kakaa přidat strouhanou čokoládu.

Vosí hnízda č. 2 – recept se strouhanými ořechy

  • 250 g kulatých dětských piškotů
  • 160 g moučkového cukru
  • 50 g jemně strouhaných ořechů nebo mandlí
  • 60 g másla
  • 1 lžíce rumu
  • 2 lžíce kakaa nebo nastrouhané hořké čokolády
  • 2-3 lžíce smetany nebo kondenzovaného mléka
  • moučkový cukr nebo kakao na vysypání formiček

Postup přípravy je stejný jako v předešlém receptu.

Varování: vosí hnízda útočí na váš vosí pas, kdo je střídmý a nenechá se očarovat, bude mu stačit 40 kousků z doporučeného receptu, víc jich totiž nebude. Kdo chce víc, musí dávku znásobit. 

"vánoční cukroví"

Bols Advocaat

Jedná se o nejkvalitnější vaječný likér na trhu. Jeho jedinečná chuť vzniká kombinací čerstvých vaječných žloutků, jemného lihu a cukru, dochuceno přírodním vanilkovým aroma. Má širokou škálu použití, konzumujeme ho jako digestiv, hodí se pro přípravu vynikajících long drinků a v neposlední řadě se hojně využívá při cukrářské výrobě.

Historie holanské firmy Bols

Začátky výroby Bols likérů se datují od založení Bols Royal Distillery. Lucas Bols, zakladatel této distilerie, začal destilovat od roku 1575. Experimentoval s bylinami, kořením a exotickým ovocem, které se dováželo do Holandska z celého světa. Firma dala vzniknout velmi široké škále  Bols likérů, které  lze rozčlenit do vybraných kategorií na základě vstupních surovin a způsobu výroby. Ovocné likéry (nazvané většinou podle převládajícího použitého ovoce), tzv. „krémy“ (o obsahu cukru min. 28 procent), likéry jádrové (na bázi peckovin a jedlých jader), likéry bylinné s přísadami vybraných druhů bylin a koření a takzvané „emulzní“ likéry. Až na výjimky se aromatizující a ochucující látky (byliny, koření, semena, jádra peckovin, kůra citrusů aj.) uloží do neutrálního alkoholu; poté se za několik dnů až týdnů kompozice podrobí redestilaci (za teploty bodu varu alkoholu), perkolaci/digeraci (kompozice se zahřeje na 55 °C a nechá se protékat cedicím sítem) nebo maceraci (za studena); někdy se kombinují meziprodukty různých metod. Konzumace je u likérů velmi různorodá, nejčastěji se používají  jako dochucovací složka při míchání barových koktejlů.
 
"kakao Van Houten v plechovce"
 
Historie firmy Van Houten
 
Firmu založil Holanďan jménem Coenraad Johanes Van Houten. Roku 1828 patentoval hydraulický lis na kakao, které do té doby obsahovalo vysoký podíl tuku (50 %) a bylo velmi těžce stravitelné. Dokázal s pomocí lisu oddělit kakaové máslo od kakaové sedliny, čímž se výroba zlevnila a kakao se stalo žádanou pochutinou. Firma Van Houten byla roku 1962 prodána firmě W.R. Grace. Holandská továrna ve městě Weeps ukončila výrobu a nadobro zavřela roku 1971,  ale značka Van Houten žije svým novým životem dál. Měnila majitele a putovala za nimi po světě (Polsko, Německo, Singapur, Malajsie, Kanada). Dnes má vlastnická práva v držení nadnárodní společnost v čele s velkovýrobcem čokolády Barry Callebautem. 
Stylová plechovka kakaa Van Houten může být i dobrým dárkem.

23 Komentářů

  1. My doma vosí hnízda děláme tradičně, spolu s lineckým je mám asi nejradši a také vždycky nejdřív zmizí :-). Recept máme prakticky totožný, ale nakonec vosí hnízda máčíme do čokolády, to je teprve pošušňání a určitě by to skrylo i drobné výrobní vady, jako máte tady :-).

  2. u nás se jim říká včelí úly (děláme ořechové s co nejtenčí stěnou aby se vešlo hodně náplně:-)), plníme vždy přímo vaječným koňakem a žloutkovým krémem jen přilepíme na linecké kolečko…mňam..taky mizí jako jedny z prvních

  3. terezz…ka:

    Čokoláda by schovala všechny nedostatky :-)))) Ale řekla jsem si, že u vosích hnízd nejde o formu, nýbrž o obsah, tak je prezentuji i s vadami na kráse a musím se tomu smát, jak se mi letos nepodařily 🙂 Ale chuť mají báječnou! 🙂

  4. alixx:

    Včelí úly přilepené na lineckém kolečku, to už je mistrovský cukrářský kousek 🙂 I plnění máte vychytané do posledního detailu. Kdo umí, tomu čest! Mňam, musí chutnat famózně 🙂

  5. Rozmíchala jsem \”uvařenou\” konzervu salka s tuzemákem. Tak to využiji jako náplň. Už mám s Vámi tři druhy cukroví (moje první v životě), ale na plněné ořechy si netroufám. I tak jsem dobrá – babička mi vždy říkala ať se pochválím sama, že to nikdo jiný neudělá:-)

  6. Emma:

    Tak to já taky chválím :-)))) Pochvaly není nikdy dost!
    Sladké salko s tuzemákem nic nepokazí, bude to báječné cukroví.
    Hezké Vánoce, Šárka 😉

  7. Šárko ahoj, jak jsem ti už psala v mailu, tak já jsem o víkendu také dělala vosí hnízda. \”Těsto\” z ořechů, cukru, bílku. Náplň sušená třešeň namočená v rumu a zakápnutá hořkou čokoládou. Jsou vynikající. Já formičku vysypávám krystalem a vypadají \”cool\” 🙂 Pozdravuj všechny!

  8. Terezko:
    To je recept jako ze sna 🙂 Nazvala bych tohle cukrářské dílko třeba vznešenějším názvem: vánoční pralinka podle Terezky. Taky pozdravuj 🙂

  9. Babička obaluje v cukru krystalu – vypadají pak jak poseté drahokamy a krásně chřoupou (i když vím, že to ne každému vyhovuje) 🙂

  10. ergo:

    To musí mít opravdu zajímavý efekt. Proč ne? Vosí hnízda sypaná cukrovými drahokami by u nás rozhodně prošla 🙂

  11. U nás jsou to zjednodušeně \”vosátka\” a děláme je jako Terezka – cukr, ořechy, bílek, nechat oschnout, naplnit máslovým krémem s rumem a lepíme je na piškoty. Spoj oblít čokoládou a je hotovo! Mizí jeko první. Mám doma moderní rozklápěcí formičku s včelkou (všichni znají), loni jsem narazila na plastovou napodobeninu starých dřevěných formiček (pyramida), ale není to ono, až letos, na vánočním trhu jsem ukořistila jednu dřevěnou, ručně dělanou- už se těším, jak ji vyzkouším!
    P.S. Jednu plechovku na kakao, co je v odkaze, mám doma už roky od babičky – tu modrou a je nádherná – i maličkosti zpříjemňují život v kuchyni!

    • HaF:

      Potvrzuji, že ta plastová pyramida není nic moc 🙂 Žádná umělecká dílka z ní nepadají, letos se mi nedařilo a bortila se špička. Dřevěná formička je už ze své podstaty oduševnělá věcička. Po té se podívám a rozhodně ji bez váhání pořídím.

      P.S.
      Maličkosti zpříjemňují život v celém životě 🙂 Plechovky a různé staré dózy jsou velmi dekorativní. Pár kousků mám a mám chuť svou sbírku rozšiřovat o různé čajové krabičky, sušenkové krabice, dózy na anglickou sypkou hořčici a samozřejmě všemu v mých očích kraluje krásná plechovka s kakaem od Van Houtenů. Dekorativní kousky z plechu mají v sobě eleganci i genius loci.

  12. U nás doma probíhal postupný vývin od tradičního receptu naší babičky – piškotovoořechová hmota plněná krémem, na otvor pomocí džemu přilepen piškot – až k verzi současné – čistě ořechová hmota plněná krémem a otvor připlácnut kolečkem ze stejné ořechové hmoty… 🙂

  13. Veľmi rada pečiem, ale na osie hniezda som nikdy nenašla odvahu. Musím priznať, že Váš dokonalý popis s exkluzívnymi fotografiami ma natoľko nadchol, že to určite niekedy skúsim.

  14. Šári, letos peču podle tebe. Loni se mi všechny recepty tady i z tvé kuchařky osvědčily na jedničku, letos sáhnu opět po jistotě. Právě jsem připravila těsto na vosí hnízda a všechno mi funguje tak, jak má. Měj se krásně a děkuji za kalendáře. Včera jsem je vyzvedla na poště. Hezký víkend přeje Janka z Opavy.

  15. Janka:

    Janko, to je čest 🙂 Děkuji za zprávy a měj se moc krásně. Šárka

  16. Dobrý den Šárko.
    Moc ráda navštěvuji Vaše stránky a stránky paní Brýdové. Přestože je už po vánocích, chci se podělit s mojí zkušeností vyklápění vosích hnízd. Nastříhám si mikrotenový sáček na čtverečky, vložím do formičky, potom vtlačím těsto – bez obalování v cukru a dále postupuji už jako Vy. Přeji hezký den. Ivana

  17. Dobry den,rada bych udelala krem na vosi hnizda ze zloutku,ale vsichni me od toho zrazuji.Je to opravdu takovy risk?Ikdyz bych pouzila napriklad vodni lazen pro smichani zloutku s ostatnima surovinama?Dekuji

  18. Dobrý den, zkoušela jsem včera, na Vánoce je neděláme. A pořád se už rovnou ve formičce drolily a půlily. Mám formičku rozevírací. Nevím, jestli jsem neměla nechat těsto odležet. Ale zdálo se moc sypké, tak jsem přidala trochu másla, a bylo to trošku lepší. Ale pořád to nebylo ono. Kde se stala chyba? Mělo by být těsto trošku vlhčí? Má se nechat hnízdo před naplněním oschnout? Doma je neděláme, tak se omlouvám za hodně otázek. Děkuji 🙂

Přidal komentář