Maso

Roštěnky na divoko dle Anuše Kejřové

7 komentářů

 

Miluji jídlo!

.. dobré jídlo. Rád vybírám ingredience pro jeho přípravu, pročítám kuchařky a časopisy, které nepostrádají šmrnc, zajímám se o původní receptury, na cestách neopomenu ochutmat místní speciality, s potěšením navštěvuji restaurace,.. Tím vším se inspiruji, vychutnávám si to, z toho všeho vařím, a snažím se, aby mé výtvory, a suroviny v nich použité, měly hlavu a patu.. Zkrátka – jídlo mě moc baví, trávíme „spolu“ spoustu času, a užívám si to. Žijeme přece pro to, abychom jedli, ne? 😉
A jelikož si chci jídlo užívat nejen u stolu – spolu se svými přáteli, založil jsem tento blog.
Budu zde servírovat své „chuťové postřehy“, ať už z domova či odjinud, a moc se těším na vaše reakce, komentáře a maily, protože …
RADOST A NADŠENÍ Z JÍDLA SE MUSÍ SDÍLET!
Račte dál – vítá vás Pepato.eu  

Na úvod článku jsem použila rovnou slova autora, kterými svůj “chutný” blog představuje a je mi potěšením nejen upozornit na nový blog o dobrém jídle, ale mám radost, že mohu uveřejnit další recept inspirovaný kuchařskou knihou Anuše Kejřové. Tento má jednu velkou zvláštnost. Konečně je tu “muž”, který se úkolu zhostil se šarmem sobě vlastním a je to znát na výsledku. Pánové jsou v kuchyni jako doma, tak jsem moc ráda, že mužský element přispěl do této rubriky, donedávna čistě ženské. Roštěnky na divoko určitě stojí za pozornost a mohu vás prostřednictvím receptu pozvat i na nový blog o dobrém jídle. Dobrou chuť přeje Pepato.eu 

Roštěnky na divoko dle Anuše Kejřové

Asi z kila nízkého hovězího roštěnce z mladého býčka jsem nakrájel přibližně 1 cm plátky (vyšlo mně jich 5), a přes fresh fólii je naklepal z obou stran na tloušťku asi 5 mm.

Pro snazší manipulaci jsem pak maso překrojil ještě na polovinu, čímž jsem získal 10 malých roštěnek, kterým bylo nutno ještě na několika místech naříznout okraje, aby se při tepelné úpravě nekroutily. Ty jsem pak z obou stran osolil a opepřil čerstvě mletým pepřem. Mezitím jsem si ve vysoké pánvi na kousku másla nechal zesklovatět až mírně zrůžovět 3 střední cibule pokrájené na jemno, a pak do ní přilil asi dvě naběračky vývaru (použil jsem silný vývar z hovězích oháněk), aby se cibulka dále nerestovala. Na jiné pánvi jsem pak rozpálil asi 3 lžíce sádla, roštěnky jemně obalil v hladké mouce, a šoupnul je zprudka opéct na sádlíčko z obou stran (raději v menším počtu, aby v pánvi zůstala vysoká teplota, plátky masa se rychle zatáhly, a zachovaly si šťavnatost).

Zatažené roštěnky jsem odložil stranou, a po opečení všech je vložil do vysoké pánve s cibulkou a vývarem, a přidal opět vývar tak, aby byly roštěnky zcela ponořené (spotřeboval jsem ho asi 1,5 l).

Tohle je základní recept na roštěnky, a aby nám „zdivočely“, přidal jsem ještě dle autorky 1 bobkový list, malý svazeček tymiánu, několik kuliček pepře, 4 kuličky nového koření, 1 hřebíček, trošku citronové šťávy, a taky kousek kůry z bio citronu. Přiklopil jsem poklicí, a dusil do měkka dle stáří zvířete.. (já měl opravdu mladý kousek, takže za 1,5h bylo maso jako dortíček).

Roštěnky jsem vyndal do misky, přikryl alobalem, aby neoschly a uložil na teplé místo. Vzniklou šťávu jsem přepasíroval, částečně zredukoval, aby získala ještě více na síle, zjemnil ji a zároveň mírně zahustil kouskem másla obaleného v hladké mouce, a nechal ještě povařit. Omáčka by neměla být příliš hustá, takže pokud je jí moc, je lepší ji nechat více zredukovat, než zahušťovat jíškou. Takto upravenou omáčkou jsem pak přelil roštěnky, a podával k nim rýži basmati, chutnají ale skvěle i s vařeným bramborem.

Dobrou chuť přeje autor receptu Pepato.eu

(Jiné odkazy na recepty autora Pepato.eu: Roštěnka na divoko; Dušená hovězí líčka se žampióny a tymiánem; Mořský vlk pečený v solné krustě; Šroubkova hamburská kýta; Králík dušený na madeiře se šťouchanými brambory; Kuřecí kapsa karamelizovaná medem a citrónem, rozhodně to není všechno! Je tu další blog, který umí chuťové buňky potěšit, určitě i vám bude po chuti.)

A navíc je to jeden z mála blogů, kde v kuchyni opravdu kraluje chlap! A to se mně osobně moc líbí!  🙂

Připomínám, že probíhá druhé kolo soutěže – Vaříme podle starých kuchařských knih – tentokrát s Anuší Kejřovou. Receptů již byla vyzkoušena pěkná řádka, ale stále je z čeho vybírat.

Přidejte se k nám 😉 

Nakladatelství Motto  Všechny vaše zde zveřejněné soutěžní recepty najdete též na stránkách nakladatelství MOTTO Praha 

7 Komentářů

  1. Obdivuji nejen nový blog, ale hlavně příjemný sloh, se kterým autor své recepty popisuje. Moc hezky se to čte a nad všemi recepty se mi sliny jen sbíhají. Děkuji Šárce, že si dala práci jednak s rubrikou receptů Anuše Kejřové, protože to mně přimělo k tomu, abych si knihu zakoupila. Také jsem moc ráda, že ji ve své knihovně mám. Je vážně hodně inspirativní a když se z ní zrovna nevaři, krásně si v ní pročítám a hledám nové nápady. Roštěnky s rýží je mé zamilované jídlo z dětství, tudíž mi tento článek kápl na mou mlsnou notu 🙂 Také přeji autorovi, aby mu to stále a hodně psalo. Všem pěkné vánoční naladění. Lada

  2. Radost a nadšení z jídla se musí sdílet! S autorem receptu ji s chutí sdílím. Roštěnky já moc rád.

  3. Lada:

    Lépe bych to neřekla 🙂 Díky za milá slova.

  4. Starý unavený muž:

    U dobrého jídla z každého padá únava a hodí ho to do pohody 🙂

  5. Já jsem znala kuchařku Anuše Kejřové od dětství, měla jí moje maminka snad od padesátých let a doma jsem se podle ní učila vařit. Takže mnoho receptů se stalo našimi rodinnými recepty a nyní lze jen využít některé novější přípravky, které přípravu jídla urychlí. Nyní jsem kuchařku vyhrála z Motta a tak lze říct, že je to můj pěkný vánoční dárek. Postupně budu všechny recepty znovu zkoušet uvařit i s inovacemi dnešní doby. A co nejdříve vyzkouším i roštěnky i když dnes je právě hovězí maso dražší než vepřové.

  6. Marie:

    Především gratuluji k pěkné výhře 🙂 Kniha umí potěšit. Vám určitě připomene časy, kdy se u plotny otáčela maminka a vařila dobroty inspirované touto kreativní autorkou. S menšími úpravami jsou použitelné i dnes. Provařit se knihou bude trvat nejméně celý příští rok, ale určitě se vám to povede a bude to čas plný zábavy a voňavé kuchyně 🙂

  7. vcera jsem se mrknul na film Touching The Void a to co Joe Simpson dokazal vsechna cest a obdiv.. Tak jsem si dnes kone n po mnoha a mnoha odkladech koupil Deuter Guide 35 .

Přidal komentář