Dezerty a sladké hříchy

Nugátový koláč jako zbraň

27 komentářů

Nugátový koláč zařazuji do vánoční rubriky, protože tam jednoduše patří. I když to tak na první pohled nemusí vypadat.

Kdybych nezaútočila nugátovým koláčem s oříšky, zmizely by všechny vanilkové rohlíčky, které jsem dneska pracně napekla. Koláč s nugátem jim byl neuvěřitelně silným soupeřem, tím pádem šly vanilkové rohlíčky pěkně do pozadí a pustili jsme je ze zřetele. A o to  mi šlo. Ubránit alespoň krabici cukroví do Štědrého dne 🙂 Máte stejný problém? Taky si u vás v kuchyni na právě vytažený plech cukroví z trouby už někdo brousí zuby?

Zažeňte je! Tady máte recept na nugátový koláč, který vám nepřidělá moc práce.

Nugátový koláč

  • chlazené těsto (listové nebo křehké) – spoléhám se na Wewalku
  • 200 g nutelly
  • extra hustá kysaná smetana Chef de Créme
  • 2 vejce
  • žádný cukr!
  • drcené lískové oříšky (ale jde to i bez nich)

Chlazené těsto je ideální a uspoří čas. Navíc je rozválené na pečicím papíru, stačí ho posadit do koláčové formy a je to. Nugátový krém jsem připravila z extra husté kysané smetany, nutelly, vajec.

Všechno metličkou rozmíchat do hladkého krému a vylít na těsto do formy. Těsto předem propíchejte na několika místech ostrou vidličkou, aby se těsto nezvedalo.

Pečeme 40 minut při teplotě 180 °C v předem vyhřáté horkovzdušné troubě. Koláč před pečením můžeme posypat drcenými lískovými oříšky, které jsem předem opražila na horké pánvi.

Umím si v nugátovém koláči představit i kapku alkoholu. Kdyby voněl po kapce koňaku … 😉

Famózní koláč zafungoval naprosto dokonale. Po lačném požití tří kousků nemám na sladké ani jednu chuť a vanilkové rohlíčky jsou najednou všem fuk. Tím se přiznávám, že napečené cukroví pochopitelně uždibávám o 106 🙂 Vy snad ne?

Jestli máte zájem o recept na vanilkové rohlíčky, mohu posloužit 🙂

Nakoukněte do rubriky Vánoce.

Jsem Nutella. Kdo je víc?
 
Pomazánka lískooříšková s kakaem, co není až tak lískooříšková, jak bychom ji chtěli mít. Se svým složením, kde převažuje cukr a rostlinný olej, s nízkým procentem lískových oříšků
– pouhých 13 %, odtučněný kakaový prášek 7,4 %, odtučněné sušené mléko 5%, sušená syrovátka, emulgátor: sójový lecitin, aroma – se jí na našem trhu prodá i tak dost.
 Přesné složení Nutelly je skryto pod rouškou tajemství, střežené tak dobře, jako tajná receptura na Coca Colu. Konkurenční produkty vypadají na první pohled stejně, ale v chuti Nutellu nedostihují. V každém čokoládovém krému je spousta cukru, rostlinného tuku, lískových oříšků a kakaa, vanilkového aroma a emulgátorů, ale Nutella má pár detailů, které ji činí chuťově jedinečnou.
Firma Ferrero je nyní řízena třetí generací této podnikatelské rodiny. Pietro a Giovanni Ferrero, synové Michela a Marie Franca, vedou skupinu jako její nejvyšší ředitelé. Pod jejich vedením společnost dále roste. Dnes stejně jako v minulosti spočívá tedy společnost na silných rodinných základech. Roční obrat výrobce Ferrero se pohybuje kolem 640 milionů Euro. Všechno to začalo před 45 lety: V dubnu 1964 byla v jedné továrně v Piemontu vyrobena první Nutella ve skle. Podle odhadů si dnes tuto čokoládovo-oříškovou pochoutku maže na chleba nebo ji mlsá přímo ze sklenice kolem 40 milionů lidí na celém světě.
Na co si dát pozor?
Časopis Konzument testoval také hojně se v čokoládových krémech vyskytující tuk, přesněji přítomnost na trans-mastné kyseliny (TFA). Ty vznikají buď přirozenou cestou v bachoru přežvýkavců (a jsou proto obsaženy ve všech mléčných tucích), ztužováním olejů při průmyslové výrobě tuků a také jejich zahříváním např. při smažení. Bylo zjištěno, že ze všech tuků právě TFA mají nejméně příznivý vliv na riziko infarktu a mozkové mrtvice. Kromě toho také negativně ovlivňují hladinu cholesterolu.
 

 

Na trhu jsou k mání i bio produkty, které obsahují třtinový cukr a namísto umělého vanilinu přírodní. Některé výrobky se chlubí větším množství lískových oříšků, než je obvyklých 13% v Nutelle, ale přesto v prodejnosti vede Nutella od italského výrobce Ferrero. Celá skupina Ferrero zakončila finanční rok 2005-2006 s konsolidovaným obratem 5,6 miliard €, což představuje nárůst o 10,1% (+519 milionů €) v porovnání s předchozím finančním rokem 2004-2005. Skupinu na celém světě – pod vedením svých generálních ředitelů Pietra a Giovanni Ferrera – tvoří 36 obchodních společností, 15 výrobních závodů. Jakou měrou jste vy přispěli do jejich obratu a kolikrát jste dostali chuť na Nutellu? 🙂 U čokoládových pochoutek buďte střídmí, protože ani bio produkty nejsou bez kalorií.
(zdroj: internet)
Čokoládový objev na závěr:
Až pojedete do Itálie a dostanete chuť na něco opravdu delikátního a velmi čokoládového mám pro vás jeden zaručený tip, jak si užít dokonalou chuť čokoládového krému. Tuhle dobrotu dostávám pravidelně od své dcery a kdyby ji někdo dovážel k nám, mohli bychom si všichni užít kus čokoládového nebe pro sebe.
Existuje dokonalý oříškový krém od firmy Novi – Crema Novi (senza grassi estranei – bez přidaných tuků) s obsahem 45 % lískových ořechů nejvyšší kvality a s velkým podílem kakaového másla. Firma Novi patří mezi jednu z nejvlivnějších značek v Itálii, co se výroby čokolády týče. Má 20 % celého trhu. Do svých výrobků používá kakao “cru”, které pochází z plantáží v Grenadě, Ghaně a Ekvádoru. Tento čokoládový krém poráží ve své domovině marketingově slavnější Nutellu na celé čáře. Za kelímek Novi (200 g) dáte 3 € .
Já si přeji, aby tahle dobrota byla k mání i tady 🙂

Ringrazio tanto alla mia figlia Petra per le informazioni riguardo il cioccolato 🙂

Těším se na letošní novou zásilku, ať nemusím nugátový koláč příště dělat z Nutelly 🙂

27 Komentářů

  1. Koláč vypadá dokonale a voní až k nám, 🙂
    Zakysanou smetanu od Yoplait neznám. Jejich jogurty nejsou u nás v oblibě, tak se na tuto značku ani nedívám. Ale tahle Chef de Créme je lákavá, hned se po ní podívám a koláč vyzkouším. U nás se vánoční cukroví taky ztrácí, 🙁 věřím, že tahle dobrůtka u nás taky zabere. 🙂
    Přeji krásný a klidný předvánoční čas.
    Alena

  2. Smetanu Chef de Créme jsem zaznamenala u nás v obchodě a vyzkoušela. Je opravdu dost hustá a to jí připisuji ke cti. Pohlreich o ní říká: \”Tak téhle smetaně říkám Paní.\” :o) Koláč je parádní od pohledu a ještě k tomu nugátový, což je v naší rodině hodně velký hit. Nutella se doma vždycky najde, tak určitě podle Šárčina receptu vyzkouším.
    Hezký předvánoční čas přeje Hanka.

  3. Výborný nápad, pořídit si takovou sladkou zbraň.
    Doposud jsem při hlídání cukroví jen vrčela a cenila zuby, avšak nekousala ;-)!

  4. Tak tenhle recept mi padl přímo do rány 🙂 Včera jsem vyrobila domácí nutellu (tu kupovanou, která je vlastně jen z cukru a rostlinného oleje a oříšků obsahuje asi jen 13 % a kakaového prášku jen 7 %, prostě od té doby, co máme malého, nepoužívám) a i když srdnatě lepila spoustu druhů cukroví, ještě jí pěkný kopec zbyl, takže pro ni asi najdu příjemné využití 🙂
    A jinak k tomu cukroví, mě připadá právě nejlepší ochutnávání teď v adventním čase, protože v čase vánočním a povánočním už jsou všichni přeslazení a na cukroví se nechou ani podívat. Loni jsme to takto praktikovali a po Vánocích nám zbyloa jen malá hrstka cukroví a to bylo ono. Takže přeji krásný a sladký advent.

  5. Madla:

    Kdo odolá nutellu nesníst jen tak lžičkou rovnou ze skleničky, ten si může dopřát za svou statečnost kousek koláče 🙂 Domácí nutella je jistě bezva počin, ale ani tu koupenou nezavrhuji. V Itálii existuje jeden produkt, který má v sobě cca 75 % oříšků a spoustu kakaového másla. Bohužel tady se koupit nedá, tak občas zahřeším i s tradiční Nutellou. Používám ji hlavně na lepení některého cukroví. Na téma cukroví: nám taky chutná před štědrovečerní večeří nejvíc :-))) Ale přeci jenom musím udělat několik vánočních sladkých balíčků, tak hromádku cukroví chráním vlastním tělem, aby nezmizela dřív než ji stihnu zabalit a darovat. Také přeji krásný a vanilkovo-čokoládový sladký adventní čas.

  6. Je škoda, že tak kvalitní potraviny jako Vámi popisovaná Nutela se 75 % oříšků se tady v Česku nedají sehnat. 🙁 Proto to u mě bude i nadále jistit její domácí výroba: http://madlinakuchyne.blog.cz/1012/recept-na-domaci-nutellu-a-reportaz-z-vanocniho-peceni
    Jinak k tomu curkoví, také dělám chutné a sladké balíčky pro své blízké, proto to u násdoma poslední dobou vypadalo jako v manufaktuře na cukroví, jen s trošku větším adrenalinem 🙂

  7. Jako zdravější náhradu za Nutellu jsem objevila Bio čoko-oříškovou pomazánku Samba od f. Rapunzel, je naproto úžasná, chutná hodně oříškově ( obsah oříšků 45%). Se synem jsme se o ní skoro prali a to já čokoládu obecně moc nemusím. Ikdyž je dost hustá, tedy na slepování křehkého cukroví nevím nevím a cena není rozhodně nízká, stojí za to do ní ponořit lžičku!
    http://www.vsebio.cz/bio-samba-coko-oriskova-pomazanka/

  8. Tytka:

    Díky za další zajímavý objev 🙂 Já přidala na závěr článku o nugátovém koláči ještě zamyšlení nad Nutellou a upozornění na jeden velmi zajímavý čokoládový produkt, který dělá v Itálii slavnější Nutelle velkou konkurenci. Občas se vyplatí do čokoládového krému ponořit lžičku, to rozhodně souhlasím. Dobrá čokoláda nepostrádá vzrušení, tak proč si ji odpírat. Díky za zprávu a za skvělou ochutnávku od Rapunzelů 🙂

  9. u nás je nutella:-) nebo tohle http://www.alnatura.de/de/produkt/22585, myslím že je složením stejná jako rapunzel, možná podobný výrobce. a je asi o třetinu levnější (u nás ke koupi v dm), což není k zahození:-)

  10. Prosím, jak připravujete tu domácí nutellu? Několikrát jsem se o to už pokoušela, ale vždy to chutnalo spíš jako poleva než nutella 🙁

  11. Helena:

    Já domácí nutellu nepřipravuji. Originál nutella je chuťově skvělá, i když ne příliš zdravý (asi jako každá běžná čokoládová pochoutka) – zkuste se poptat na blogu u Madly, která zde nechala na přípravu domácí nutelly odkaz. Přeposílám ho níže:

    http://madlinakuchyne.blog.cz/1012/recept-na-domaci-nutellu-a-reportaz-z-vanocniho-peceni

  12. Mockrát děkuji za odkaz, nemohla jsem ho nikde najít. Zkusím jak nutellu, tak koláč 🙂 Hezký den

  13. Koláč už jsem pekla 2x. Poprvé jsem ho posypala mandličkama a byl super. Podruhé jsem ho udělala s opraženými nasekanými oříšky a byl výtečný 🙂 teď ho peču opět s mandličkama, ale vylepšila jsem ho ještě o kousky banánu a už se těším až ho ochutnám 🙂 Díky moc za super recept 😉

  14. Míša:

    Super! Každé vylepšení oříškem nebo mandličkou koláči zvedne reputaci. S kousky banány nemusí být vůbec špatný! Čokoláda a banán je dokonale harmonická dvojice. Zajímal by mě výsledek 😉

    Díky moc za zprávu a ať chutná! Šárka 😉

  15. Míšo, to je krása! Budete mít krásně sladký a čokoládový pátek 🙂 Díky za odkaz na foto a za propagaci nugátových koláčů. Šárka

  16. Potvrzuji, krém Novi je to nejlepší, co lze na poli oříškových čokokrémů dostat. Ty německé produkty jsou nastavované palmovým olejem, zkusil jsem je a Novi je opravdu znatelně kvalitnější 😉

    Po jakékoliv návštěvě Itálie vozíme nejméně 4 kelímky (letos se tam dostanu v září) a doma si pak užíváte opravdu orgastické chuťové zážitky 😉

  17. DObrý den, koláč je krásný, úplně se mi sbíhají sliny. chci se zeptat, jestli lze s tímhle křehkým těstem (wewalka) udělat i závin, popř, šátečky??? Půjde mi těsto zavinout, nebo je lepší na koláče?
    Děkuji za odpověď 🙂

  18. Tyna:

    Upřímně řečeno, nikdy jsem toto těsto nepoužila na nic jiného než na koláčový podklad. Není tak křehké a tvárné, jako těsto listové. Raději bych zůstala u těch koláčů a na závin volila těsto jiné.

  19. Dobrý den,

    článek je už starší, ale přesto zajímavý. Zcela s Vámi souhlasím v tom, že Nutella je především vynikající marketingový počin. A Crema Novi je vskutku neporovnatelně lepší. Nemáte nějaký zdroj v České republice? Je to chuťově i kvalitativně jiná liga než Nutella. A jen malé upřesnění: město Novi Ligure má sice Ligurii v názvu, ale ve skutečnosti leží v Piemontu. Nic ve zlém, jen přátelská poznámka 😉

    Zdraví Filip Z.

Přidal komentář