Publicistika a zajímavosti

Dá se žít bez ledničky?

8 komentářů

Naštěstí není potřeba o něčem takovém přemýšlet. Lednička je nedílnou součástí každé moderní kuchyně. Včera byl den, který stojí za připomenutí vynálezu ledničky.

1.3. 1876 – Německý patent na první ledničku světa chlazenou amoniakem, získal Carl Paul Gottfried von Linde.

Vynálezem ledničky pro domácnost se podstatně začaly měnit naše stravovací možnosti a návyky. První mražené potraviny se dostaly do prodeje v roce 1930. Bylo to syrové maso, ryby a zelenina. Netrvalo dlouho a na švédském trhu se objevily první tepelně upravené a poté zamražené potraviny. Stačilo je jen ohřát.

Ať Vám to doma pořád dobře chladí a mrazí 🙂

8 Komentářů

  1. Bez lednicky se zit neda.Kde by se chladilo v lete pivecko,kdyby lednicky nebylo?Pamatuji si nase zacatky bez lednicky.Chvilku jsme meli krabici z polystyrenu na balkone a to bylo fakt neco.Ted mame velkou americkou almaru a mam pocit,ze i ta je nam mala.

  2. Bez ledničky se žít dá, nebo alespoň u nás už to 14 let funguje :-)) a pivo? Jednoznačně na 4 schodu do sklepa :-))

  3. Klára:

    Tady jsou jasně ve výhodě baráčníci :-))) Se svými sklípky, hlubokými studnami a různými domácími zákoutími se potraviny dají uchovávat docela krásně. Máš velkou pravdu! U nás ve sklepě je opravdová studánka a tak se dá ovoce i zelenina parádně uskladnit. Nechybí mi doma ani studená komnata, kam se dá zašít něco dobrého a uchránit to před mlsnými nájezdníky 🙂 Ale v zásadě si umím představit bydlení ve městě, kde tyhle možnosti nejsou a to je potom trošku větší problém. Nějak jsme si na ty ledničky zvykli a staly se součástí našich domácností. Čím jsou objemnější, tím širší bývají jejich majitelé v pase 🙂 To je ta daň za technickou revoluci.

    P.S.
    Pive ze \”čtvrtého\” je prostě ten nejlepší nápoj :-)))

  4. Matty:

    Jé, tak to je přesně ta chlapská obava :-))))) Vlažný čaj zažene žízeň ze všeho nejlépe 🙂

  5. Jasně, že se dá obejít bez ledničky, ale musíte mít sklep, pka není co řešit 🙂

  6. Luky: no, dovolila bych si oponovat :-)) sklep máme jen na zimu na brambory, ovoce. zeleninu a na pivo :-))))jinak na nic. Ten fígl je jinde. Stačí nejíst maso a mít svojí krávu a svoje slepice, tudíž 20l mlíka denně, tudíž denně čerstvý máslo, mlíko, sýr a tvaroh a taky čerstvá vejce- pak není co řešit :-)))

  7. Já bych bez lednice žít nedokázala. Asi by to možné bylo, ale byly by to zbytečné komplikace. My jsme hrozně pohodlní, proto máme velkou americkou lednici , do které se nám vejde hodně jídla. Máme dvě malé děti, které toho snědí opravdu hodně, takže potřebujeme mít doma velké zásoby jídla.

Přidal komentář