Publicistika a zajímavosti

Na trhu je první zelený letošní chřest

15 komentářů

zelený chřest český z Mělnicka

Pražané mohou zdravě hubnout! První zelený chřest z Mělnicka přijede v sobotu na Farmářská tržiště Kubáň, Jiřák a Náplavka! Bílý chřest bude taky.

Kdy a kde: 29. 4. 2011 | PRAHA | Farmářská tržiště Kubáň, Náplavka, Jiřák (Praha)

Milovníci tohoto zeleného klenotu mají slavnosti. Potravina, která je vyjímečná svým vysokým obsahem vitaminů, a zároveň nízkým obsahem kalorií.

Od soboty 30. dubna bude na Farmářských tržištích Kubáň, Náplavka a Jiřák kromě již prodávaného bílého chřestu k dostání také úplně čerstvě sklizený chřest zelený! Všechna tržiště jsou otevřena od 8:00. Zelený (i bílý) chřest bude i nadále k dostání v úterý, čtvrtek a sobotu na Kubáni, ve středu a o sobotách na Jiřáku a v sobotu také na Náplavce. Zelený má oproti bílému pár výhod – nemusíte se s ním tolik loupat, obsahuje více vitamínu C i chlorofylu. Labužníci ale stejně dávají víceméně přednost šťavnatému bílému… Konečně, ochutnejte a porovnejte sami!

Více informací najdete na www.farmarsketrziste.cz nebo na Facebooku (stránka – Farmářské tržiště). 
Jiří Sedláček, Archetyp, media@farmarsketrziste.cz (tisková zpráva)

Nevím jak vy, ale já zelený chřest miluji. A protože je tomu vážně tak, tak jsem připravila rovnou 2 slané chřestové koláče. Každý rok svou domácí sbírku obohatím o nový chřestový recept (někdy nezůstane jen u jednoho). Ty letošní koláče byly tak dobré, že po nich nezůstal ani drobek, ale o recept se moc ráda rozdělím. Je čas vyrazit pro čerstvý chřest. Dobré pořízení!

Kdo si chce chřestově nejen pochutnat, ale i počíst, právě vyšel nový SVĚT POTRAVIN

Svět potravin - chřestová renesance

15 Komentářů

  1. Ach jo, u nás chřest jistí pouze super a hyper markety. 🙁
    Snad se jednou taky dočkám farmářského tržiště. Zavidím těm kteří mají, já bych tak ráda nasávala ve velkém tržišti tu atmosféru.
    Zdravím a přeji pěkný víkend!

    • Alena:

      Atmosféra tržiště je nepřenositelná a těžko jí něco může nahradit. Také si často stýskám, ale letos jsem si na trhy vyrazila hned na počátku jara za naše hranice a pokochala se opravdu dostatečně. Ten zážitek jen těžko něco přetrumfne 🙂 Moje nejbližší tržnice je vlastní zahrada a skleník. Co si nezasadím, to nemám. Měj se krásně 🙂 Š.

  2. Taky mam radši chřest zelený, ale na oběd jsem dnes měla bílý, protože jiný ve zdejší sámošce nebyl. Ale i to je úspěch, byl slovenský a moc pěkný. Protože tu trhy nemáme, tak nejbližší a perfektní zdroje mam v blízkém Německu. Chřest zelený, bílý, fialový, mini, malý, velký, tlustý, hubený, rovný, křivý, jen hlavičky nebo zas nožky, prostě si tam každý přijde na své a vybere si přesně to, co na plánovaný pokrm potřebuje 😉

  3. Pani Sarka nezapomnela ani letos na propagaci chrestu a to je jasny povel k jeho konzumaci. Diky ji za to! Ja mam s chrestem celkem duverny vztah, jelikoz me udrzuje v dobre telesne kondici minimalne od brezna do dubna. Je to tedy spise chrestik nez chrest….. jelikoz roste divoce, nikym neosetrovan a neutesovan. Pri priprave jidel je ho zapotrebi opravdu velikeho mnozstvi. Diky svemu utlemu, zelenemu telicku, ktere se tak pracne hleda ve vzrostle trave, se po chrestove vyprave citim jako po puldni v posilovne za dohledu nesmlouvaveho instruktora a taktez zrak, po te zaplave zelene, je jaksi \”protrelejsi\” a oko jiskrnejsi, jen to me horsi \”Ja\” nedocenuje efekty chrestove akce a prizemne mysli jen a jen na labuznicke pozitky plynouci z chrestove kremove polevky, omeletky, risotta, chrestu gratinovaneho a uplne meho nejoblibenejsiho chrestiku v pare vareneho a citronovo-olejovou zalivkou preliteho….. Skoda jen, ze rok od roku ho roste mene a mene. Svou jedinecnou chrestovou chuti by smele mohl konkurovat i svym silnejsim a znamejsim bratrancum 🙂 Pokud byste si chteli vyzkouset recept na smazeny bily chrest, tak na strankach Prazske informacni sluzby http://www.welcomeprague.cz – pod rubrikou Hlasujte o nejlepsi recept, se dozvite jak na to:-) Primlouvam se , pokud mohu, za navstiveni techto stranek a pripadneho hlasovani, ktere trva do 31.5.t.r. Muj mlsny jazyk tam byl uplne nechrestove dobyt receptikem s kurioznim nazvem \”Morkove rezy\”. Po jeho precteni, jasne vim, ze jen, co mi reznik kustky obstara, pujdu na nej:-) ….. tedy na ten recept, ne na reznika…..

    • AnnaMarie:

      Chřestu jsem se letos zase nemohla vyhnout, tak jsem se do něj pustila hned zjara. Dokonce jsem ochutnala i tenoučké plané pazochy a bylo to delikatesní. S holandskou omáčkou jsem to letos nepřeháněla, protože ta kazí chřestu jeho výjimečnou dietní povahu. Nebylo snadné odolávat, ale pekla jsem chřestové koláče, dělala krémové polévky a jedla chřest s máslem a došlo i na gratinovanou verzi s parmazánem. Dávám si chvilku od chřestu volno, ale než skončí jeho sezóna, ještě nejméně 1x se do něj pustím. Díky za zveřejnění adresy, kde je hlasování o nejlepší recept. Morkové řezy jsou originální záležitost 🙂 Řezníky si musíme předcházet 🙂

  4. Podivejte se na Farmarske trhy – treba tam nejake trhy na kterych je chrest najdete. je jich tam ted opravdu hodne….

  5. nalok.cz:

    Za chřestem je to správná cesta 🙂 Tento měsíc mu přeje a díky farmářským trhům si ho můžeme dopřát v té nejčerstvější podobě.

  6. Dobrý den Šárko, dnes jsem zkusila zelený chřest zapečený s parmezánem podle vaší kuchařky S gurmánkou v kuchyni a musím říct, že jsem dlouho nic tak dobrého nejedla – navíc to byla moje chřestová premiéra, doteď jsem znala jen chřest jako ozdobu zapečeného plátku masa a ten mi vůbec nechutnal. Chci vám tímto vyseknout hlubokou poklonu za všechny vaše recepty, jediný nebyl zklamáním a ten chřestový mě konečně donutil k tomu vám to napsat. Ať se vám daří!

    • Bouše:

      Dobrý den, tak to jste mi tou zprávou udělala velkou radost 🙂 Já turo úpravu chřestu mám moc ráda a když jsem ho připravila poprvé, byla jsem sama nadšená. Jako chřestová premiéra to bylo důstojné seznámení a určitě se dostanete i k jiným klasičtějším kombinacím. Chřest je král zeleniny a když je k mání, nemohu se ho nabažit. Za vyseknutou poklonu a komentářový kompliment moc děkuji a posílám velké pozdravy! Ať se daří a chřest ať už vždycky chutná 🙂 Šárka

  7. Já jedu za chřestem letos do Ivančic, už teďka o víkendu. Bude se tam čerstý chřest prý i prodávat, ale určitě se tam z něho bude vařit, a četla jsem na stránkách, že tam bude u Roman Paulus, to je ten, co dostal tu hvěždičku a bude se tam vařit až 26 druhů jídel. Tak to jsem zvědavá, co všechno vymyslí. Každopádně je to zdravé, tak to můžeme ochutnat všechno 🙂

  8. Za chřestem do Ivančic jsem se před pár lety vydala a tenkrát to tam tak velká paráda nebyla, ale mám ověřeno, že poslední roky je to čím dál lepší. Roman Paulus je zárukou úspěchu, tak si tu cestu parádně užijte a snězte chřestu tolik, co se do vás vejde 🙂 Je to elixír mládí!

  9. Já jsem chřest kupovala přes internetový obchod http://www.atojepecka.cz.Chřest mají bílý i zelený a kvalita je super.Doporučuju!!!

  10. Chřest já mám jako přílohu k jídlu klidně místo brambor nebo rýže moc ráda, hlavně na grilovačku je to parádní záležitost 🙂 Je navíc skvělé, že obsahuje široké spektrum různých vitamínů, které ale já osobně dodávám tělu i z různých doplňků stravy (jedním z nich je například kravské kolostrum ze stránek https://www.senzamedical.cz/senza-colostrum-90-kapsli-kravske-kolostrum/ ) 😉

Přidal komentář