Quiche

Slaný jarní koláč (nejen) s chřestem

12 komentářů

slaný koláč

Čerstvý chřest nám v kuchyni společnost moc dlouho nedělá, proto chřestový koláč není radno odkládat. Upečte si ho raději hned teď. Ať nelitujete, že jste to letos nestihli. Komu se chřest zdá příliš výrazný, v tomto receptu je jeho chuť lehce potlačena. Do koláčové náplně se krom zeleného chřestu přidává i kapie, hrst čerstvých žampiónů, malá křehká cuketka, vařená vejce, strouhaný sýr  a nepostradatelné jarní bylinky. Bez těch se jaro na talíři nevykouzlí.

Ideální je tenký zelený chřest, který se nemusí předem vařit. Použije se syrový, nakrájený na špalíčky.

slaný koláč

Slaný jarní koláč (nejen) s chřestem

Základem pro každý koláč je křehké těsto. To můžete buď vyrobit doma sami nebo se spolehnout na kvalitní polotovar. Recept na slané těsto pro všechny případy přidávám hned na startovní čáře. Bez dobrého těsta se vítězně do cíle nedostane nikdo. V zásadě se dá použít i těsto listové. Je křehké a pěkně voní po másle.

Křehké máslově těsto

  • 200 g hladké mouky
  • 100 g másla
  • větší špetka soli
  • 3-4 lžíce studené vody
  • (místo vody lze použít 1 žloutek)

Mouku osolíme a přidáme plátky másla. Těsto vypracujeme prsty a podle potřeby přidáváme vodu nebo žloutek. Vypracované a nelepivé těsto necháme cca půl hodiny odpočinout pod fólií.

Koláčová náplň

  • 3 lžíce olivového oleje
  • 1 cibule
  • 8-10 ks chřestových pazochů
  • 1 malá kapie
  • 1 malá jarní cuketka
  • 2 uvařená vejce
  • 80-100 g ovčího sýra
  • 2 vejce + 150 g kysané smetany + bylinková sůl
  • čerstvé bylinky

Do koláčové formy rozprostřeme křehké těsto (může být i koupené, vyválené na pečicím papíru). V pánvičce osmahneme na olivovém oleji drobně pokrájenou cibulku. Když cibulka pění, přidáme plátky žampiónů, drobné kostičky kapie a neloupané cuketky a špalíčky chřestu. Pár minut orestujeme, osolíme, opepříme a přidáme jarní bylinky (cibulkovou nať, pažitku, tymián) a do směsi přidáme drobně nasekaná vařená vejce.

slaný koláč

Koláčovou náplň rozprostřeme na dno koláčové formy, kterou jsme předem vyložili křehkým těstem. Domácí těsto si připravte třeba podle receptu zde. Pokud je těsta dostatek, můžeme si ozdobně vytvarovat i okraje.

slaný koláč

 Směs posypeme strouhaným ovčím sýrem.

slaný koláč

Z vajec, kysané smetany a bylinkové soli ušleháme krém, kterým koláč zalijeme.

slaný koláč

Pečeme v předehřáté troubě na 180 °C cca 45 minut.

slaný koláč nejen s chřestem

Po upečení necháme chvilku prochladnout na mřížce a poté krájíme na dílky a podáváme k vínu.

slaný koláč

S chřestem si můžeme vyzkoušet i další vyrinatu, kdy ho zkombinujeme s ovčím sýrem a ořechy. Recept pro inspiraci najdete zde:

Chřestová pizza nebo čtyřrohý koláč? Říkat tomu můžeme jak chceme 🙂

slaný koláč

Už jste měli letos na talíři chřest? Jestli máte dobrou chřestovou receptutu a chcete se s námi ostatními o ni podělit, pošlete ji na mou emailovou adresu, ráda ji zde zveřejním. Užijte si chřestovou sezónu jak nejlépe to jde 😉

 

Dobrý tip: Máte raději recepty v knižní podobě? Prohlédněte si mou kuchařskou knihu, která se může hodit i do vaší kuchyně.

 

12 Komentářů

  1. Jedním slovem NÁDHERA, pleajáda krásných veselých barev, které jistě umocní chuť. Děkuji za inspiraci, o víkendu vyzkouším.

  2. HanaS:

    Jaro je samo o sobě inspirativní a bylinky svým kouzlem všechno dotáhnou k dokonalosti 🙂

  3. Poprvé se mi dostal do ruky ČERSTVÝ chřest, včera, v letošní první bedýnce. Je to setsakramentský rozdíl oproti tomu z obchodu. Jsem, tedy byla jsem z něj nadšená. Dostali jsme radu, že se dá jen omýt, samozřejmě odlomit nadřevnětělý konec a chroupat syrový, prý chutná, jako mladý hrášek. Je to pravda a chroupala celá rodina, samozřejmě ne po hrstech, ale pro osvěžení chuti je to moc dobré. (Zbyteček jsem si jen prohodila na pánvi na olivovém oleji – bohužel došlo máslo – a s jedním četstvým vajíčkem a plátkem šunky od kosti jsem měla k večeři omeletu. S čerstvým chlebem – domácím, ale jen z domácí pekárny – jsem si večeři patřičně užila).
    Moje rovnice pro ideální pokrm z té krásné, čerstvé, jarní zeleniny (špenát, salát, rukola, ředkvičky,chřest …):
    =(zelenina+kapka olivového oleje)+(čerstvé vejce+máslo)

    • Půvab jara je ve všech těch jarních křehkých zeleninkách dokonale ukrytý a není nad to si takhle jednoduše bez příkras zakousnout třeba do chřestu 🙂 Kdo má s jarem milostný poměr, ten musí mít rád všechny ty zelené bylinky, listy a výhonky a instinkt ho vede k tomu, aby upřednostnil jen jednoduché kuchařské triky. Ostatně dobré máslo čaruje a omeleta je toho voňavým důkazem. Určitě bych si podle tvého způsobu dala taky 🙂

  4. To je krasny recept na chrestovy kolacek. Urcite vyzkousim na nedelni posezeni u vinka. Diky za inspiraci.

  5. Zdravím, dělala jsem dnes podle vašeho receptu quiche lorraine (z http://www.dolcevita). Akorát v rámci diety jsem dala místo creme fraiche jogurt (nízkotučný) a bláhově doufala, že se to tím spojí, ale asi ne, že? Co myslíte? Těsto ok, ale nahoře se to rozpadá a je to spíš jako kaše položená na těsto. Shora to vypadá hezky, ale jakmile si člověk chce ukrojit, vidí, že něco není v pořádku..

  6. Tereza:

    Nízkotučný jogurt je sice báječná a zdravá potravina, ale s receptem na poctivý quiche lorraine si moc nerozumí. Jsou jídla, která si zaslouží, abychom jim dopřály tolik kalorií, kolik je potřeba. Créme fraiche je poněkud tučný zázrak, ale z kulinárního hlediska je v něm ukryta ta správná magie kuchařského umění a cibulovému koláči velmi lichotí. Když není créme fraiche, dá se použít i hustá kysaná smetana. Ta ovšem také není nízkotučná. Poctivé vaření má něco do sebe a když jsme střídmí, ukrojíme si raději menší neošizený kousek, ale nešetříme na surovinové základně nikde zádnou kalorii, když to není bezpodmínečně nutné. Slavným kuchařům a kuchařkám, tvůrcům geniálních klasických receptur, nikdy nízkotučné potraviny nepřišly do cesty. Smetana bývala zásadně poctivá a kalorie nikdo nepočítal. Škoda, že se koláč nepovedl, ale dejte mu ještě jednou šanci 🙂 Nízkotučný jogurt, prosím, diskvalifikujte a uvidíte ten rozdíl. Krásnou adventní neděli a děkuji moc za komentář. Šárka

  7. no, když vylezl z trouby, vypadalo to, že se nepovedl, ale časem to ztuhlo a je to výborné, takže v pořádku!

Přidal komentář