Drinky a nápoje

Pojďte se zbláznit do bláznivého jablka a dát si skleničku na osvěžení

6 komentářů

cider jablečný nápoj 

Malá rodinná firma Mad Apple učí Česko pít cider. Přestože pití cideru nemá u nás dlouhou tradici, vlna zájmu o sklenici domácího osvěžujícího nápoje se zvedá jako lavina. 

První český cider je tu 

Jak to všechno začalo?

Tři jednatelé mladé znojemské firmy Mad Apple, sourozenci Lenka a Václav Beranovi s Petrem Filou, při svém pobytu v Anglii se do cideru zamilovali. Po návratu domů si uvědomili, že jim chybí. Dovozový cider nebyl snadno k sehnání a když ano, tak byl poměrně drahý. Začali vážně uvažovat o jeho výrobě. Tři roky nadšeně a pečlivě plánovali, zkoušeli, porovnávali, ochutnávali. První finální šarži cideru vyrobili v únoru 2010 a uvedli ji na trh. 

Výrobní postupy se naučili od menších výrobců v Anglii. Nedali si za cíl produkovat ve velkých objemech uniformní cider. Pro výrobu používají jen ten nejkvalitnější mošt z tuzemských jablek. 

„Nebuď OutCider,“ vyzývá vtipně ve svých propagačních materiálech společnost Mad Apple všechny zákazníky, aby nový nápoj vzali na vědomí. 

Co je cider? 

Především se jedná o osvěžující, lehce alkoholický nápoj s chutí a vůní čerstvých jablek. Výchozí surovinou je 100% jablečný mošt. Vyrábí se bez přídavku cukru, umělých barviv a aromat. Mad Apple cider obsahuje 6 % alkoholu s malým zbytkem přírodního cukru. 

Tradiční cider se vyrábí z jablek nebo hrušek. První český cider je jablečný. Sami výrobci o něm říkají, že si stojí někde mezi pivem a vínem, spíše se podobá vinnému střiku. Netloustne se po něm a řadí se mezi bezlepkové potraviny. 

Jak se cider vyrábí?

Základní surovinou je kvalitní jablečný mošt. Jeho fermentací vzniká z přírodního cukru alkohol. Poté se cider nechá zrát při vhodné teplotě, čímž se jeho chuť a vůně zintenzivní a zvýrazní. Jakmile je připraven, filtruje se, sytí a stáčí do skleněných lahví, poté se velmi šetrně pasterizuje. V jednom cideru je šťáva ze 4 jablek. 

cider jablečný nápoj 

Jak si cider nejlépe vychutnat?

Nejlépe vynikne podávaný do vysokých sklenic naplněných do 1/3 ledem. Aby se zachovala jeho svěžest, lije se zvolna po skle. Konzument tak ocení jeho zlatou barvu a intenzivní ovocnou chuť a vůni. Mírná sedlina, která se může v cideru po nalahvování vyskytovat, je neklamnou známkou šetrného výrobního postupu a použití poctivých surovin. Pro zachování kvality je nezbytné správné skladování. Chladno a temno zachová všechny prvotřídní vlastnosti. 

Český cider oslňuje svět

Cider Mad Apple se nyní může pochlubit ziskem bronzové medaile na mezinárodní soutěži Cider Challenge 2010 v Londýně. Tam uspěl v konkurenci více než sta vzorků z celého světa a umístil se po boku takových značek jako např. Bulmers či Westons. 

První zmínky o výrobě cideru pocházejí z Velké Británie a Francie již ze 13. století. Jeho obliba každoročně roste a šíří se i do dalších zemí. Velmi populární je v mnoha zemích Evropy, Severní Americe i Austrálii. 

Domácí jablka z Polabí & tradiční anglické postupy

Přestože pití cideru nemá v Česku dlouhou tradici, zájem o něj neustále vzrůstá. „Lidé častěji cestují a s tímto nápojem se setkávají v zemích, kde je populární. Ve Velké Británii se ho například ročně  vyprodukuje 600 milionů litrů,“ říká technolog společnosti Václav Beran. Právě tradiční anglické postupy spojené s moderní technologií a českými jablky vytvářejí jedinečnou chuť tuzemského cideru. „Naše suroviny pocházejí ze sadů v Polabí. Nápoj kvasí ve Znojmě. Nepoužíváme žádné konzervační látky, barviva nebo ochucovadla. Výsledkem je stoprocentně přírodní nápoj,“ dodává Václav Beran. 

Výrobce se zaměřuje na výběr té nejlepší odrůdy jablek. Je potřeba dbát na správný poměr kyselin, tříslovin a cukrů. Jako nejvhodnější se ukázaly  jablka odrůdy Bohemia, Spartan, Gloster, Idared, Golden Delicious, Jonagold a MacIntosh. 

Cider – historie a současnost

Podle historických informací můžeme za kolébku cideru označit Velkou Británii. Již za Římanů právě tam byly zakládány ovocné sady a ve 13. století se mohl každý místní klášter i šlechtická usedlost pochlubit vlastním lisem na výrobu cideru. Od 17. století se pozornost více přesunula k technologii výroby. Pečlivě se vybírala odrůda jablek a šetrnou a vhodnou technologií se zpracovávala do podoby jantarově zbarveného nápoje.  V 18. století obchod s ciderem jenom kvete. Je rozvážen do různých oblastí po celé Británii a v Londýně se stává jeho pití módní záležitostí. V 19. století vývoj výroby stagnuje. Koncem století je založena Národní instituce ovoce a cideru a starý dobrý cider se opět dostává do povědomí. Vylepšuje se technologie výroby a stoupá jeho kvalita. Cider navázal na svou historickou oblibu a dnes je velmi žádaným nápojem ve všech dobrých barech a restauracích. 

cider jablečný nápoj 

Každý cider je něčím jedinečný

  • Podle vzhledu rozlišujeme cidery zakalené, tzv. cloudy, nebo čiré.
  • Z hlediska perlení cidery dělíme na perlivé a neperlivé.
  • Barva může přecházet od světle žluté po tmavou až zlatavou.
  • Každý cider má svého příznivce.

Všeobecně pro cider platí, že obsah alkoholu se může pohybovat od 1% až k 8,2%. To je nejvyšší přípustná hranice pro cider jako takový. Za ní již hovoříme o vínu. 

Cider ve světě nese různá pojmenování: 

Ve Velké Británii je to cider, ve Francie cidre, ve Španělsku sidra. V České republice se používá název přejatý z angličtiny – cider (čti sajdr). 

Nejpopulárnější značky cideru pochází z Velké Británie. Milovníci osvěžujícího jablečného nápoje jistě znají Strongbow, Magners, Bulmers, Westons. Ve specializovaných prodejnách se dají zakoupit i u nás. 

Společnost Mad Apple s. r. o. uvedla na trh první český cider s cílem zajistit dostupnost tohoto skvělého nápoje milovníkům cideru po celé České republice. 

Letos poprvé zraje na dubu! 

Letos na jaře začal Mad Apple cider zrát poprvé na dubu. „Zrání na dubovém dřevě se projeví celkově širším rozměrem chuťového vjemu, zvýší se plnost a můžou se projevit na dochuti jemné vanilkové tóny. Na přání mnoha našich věrných zákazníků jsme šli se zbytkovým cukrem o něco málo níže,“ vysvětluje V. Beran. 

První český originální cider Mad Apple začal vznikat před třemi lety na jedné ze znojemských zahrad. „Zkoušeli jsme různé výrobní postupy. Než nápoj prokvasí a zfiltruje, trvá to i čtyři měsíce. Výsledky pak ochutnávali naši kamarádi. Po důkladném testování jsme pustili první cidery Map Apple na trh vloni v dubnu,“ popisuje Beran. Netrvalo ani rok a český cider slavil první zahraniční úspěch. V domovině cideru. ve Velké Británii, získal za svoji výbornou chuť a kvalitu bronzovou medaili v mezinárodní soutěži International Cider Challenge 2010. 

Kde ho koupit? Poradí podrobná mapa prodejních míst.

cider Mad Apple 

Mějme stále na paměti!

Přes všechny své kvality a přednosti je cider mírně alkoholický nápoj, proto k němu musíme přistupovat s rozumem – www.pijtesrozumem.cz 

Cider je moderní, svěží, ovocný, povzbuzující, má šarm a je NÁŠ. 

Až budete mít žízeň, vzpomeňte si na něj!

Výroba a distribuce – Mad Apple s. r. o. / Palliardiho 2a, 669 02 Znojmo / www.madapple.cz 

Pro Svět potravin připravila a nafotila Šárka Škachová, www.gurmanka.cz 

Ochutnali jste ho už? Co na něj říkáte? Ještě závěrem mám pár řádku poezie, co pěkně voní po jablkách. Kdo zná nějaký pěkný “jablečný citát”, může ho přidat do komentářů. Díky předem 😉 

 
„Když drtíte jablko svými zuby, promluvte k němu ve svém srdci takto: tvá jádra budou žít v mém těle a květy tvého zítřka vykvetou v mém srdci a tvá vůně se stane mým dechem. “

libanonský básník
Kahlin Gibran 

Pokud máte zájem nahlédnout do mé kuchařské knihy nebo si ji zde objednat, bude mi ctí a potěšením. 

6 Komentářů

  1. Jedno moudro přidám:

    Nechť sebepotrhleji mošt se chová, přec vínem bude naposled (?) autora neznám.
    Říkám si, že pro to se mošt určitě nenarodil, aby vínu konkuroval. Pro mě mají osvěžující nápoje na bázi ovoce (jablek zejména!) dost přitažlivosti na to, aby se mohly cíitit dostatečně seběvědomě i ve společnosti vína.

  2. Safra, hned bych si dala, zatím jsem ho nikde neviděla (ale taky jsem se po něm vlastně nedívala:-), je i v supermarketech? Když už jsem na nějaký cider natrefila, byl předražený z dovozu – to já radši hezky česky. My pili vloni v Madridu \”sangríu de sidre\” a mně chutnala teda i víc než klasická z vína…

  3. Olinka:

    Kde ho koupit? To je opravdu dobrý dotaz, přidala jsem do článku link na mapu prodejních míst a nechávám tady odkaz:
    http://www.madapple.cz/kde-ho-koupit
    Na léto je český cider naprosto skvělý 🙂 Oblíbila jsem si ho s pořádnou hromadou ledu a s čerstvou meduňkou.

  4. Tak to je super zprava,vzdycky jsem nekoho prosila,kdy jel do Prahy,aby mi ho koupil.Dokonce jsem si sehnala i kucharku.V Olomouci se da koupit uz na 3 mistech,driv jsem si ho kupovala vzdy kdyz byly nekde akce francouzke kuchyne,ale na celej rok to nebylo,hned zitra se jdu mrknout a koupit na ochutnani,mam ho rada.Diky Sarko,rada Vas ctu,vzdycky cekam,co noveho napisete.Yvona

  5. Yvona:

    I já mám z toho radost 🙂 O kuchařce jsem neslyšela, ale několik receptů na téma \”cider\” jsem dala již před časem do mého kuchyňského oběhu. Určitě se tu něco z toho objeví, protože český cider si zaslouží, abychom ho nepřehlíželi 🙂 Díky moc za zprávu, jsem ráda, že mám tak milé čtenáře. Přeji krásné léto! Šárka

    P.S.
    Zrovna jsem přidala na http://www.gurmanka.cz novou letní soutěž. Snad bude zábavná pro všechny 🙂

  6. Cider je velice chutný a osvěžující nápoj. Na léto si ho hrozně ráda kupuji. Někdy ho vyměním za růžová vína , jak kdy mám zrovna chuť. Jen škoda, že už léto končí a s ním končí i teplé večery, kdy se dalo sedět venku právě u skleničky vína nebo cideru.

Přidal komentář