Dezerty a sladké hříchy

Torta Caprese

13 komentářů

Letní soutěž o jídle plném vášně a o vášni pro jídlo

čokoládový moučník

Ten nejčokoládovější moučník ze všech čokoládových dobrot máte právě před sebou. S láskou upekla a recept do soutěže poslala Lenka. A já jí tímto dávám slovo a vy se ” na vlastní nebezpečí” utopte v představách, jak asi Torta Caprese chutná? Určitě by to stálo za hřích!

Lenka sama přiznává, že …

  

dlouho předlouho jsem přemýšlela, který pokrm by byl vhodným kandidátem do soutěže na téma “Láska prochází žaludkem”. Co bych asi uvařila či upekla svému příteli, když bych mu chtěla dát najevo, jak moc je pro mě důležitý? Chodů by bylo více, přeci jen těch milovaných jídel je mnoho, ale určitě bych na závěr připravila čokoládový koláč Torta caprese, který má díky hromadě čokolády a mandlí přímo afrodiziakální účinky.

Na TORTA CAPRESE  si připravíme:

  •  1/4kg másla
  • 1/4kg kvalitní hořké čokolády (alespoň 60%)
  • 30 dkg mandlí
  • 20 dkg cukru
  • 5 vajec

Troubu předehřejeme na 180°C.
V míse ušleháme žloutky s polovinou cukru.
Mezitím si na pánvi opražíme oloupané mandle, které poté rozmixujeme.
V hrnečku rozpustíme čokoládu s máslem. Tuto směs necháme vychladnout a poté opatrně přimícháme k našlehaným žloutkům s cukrem. Poté přimícháme i rozmixované či pomleté mandle.
Nakonec ušleháme tuhý sníh z bílků a zbylého cukru a OPATRNĚ přimícháme do směsi.

Směs vylijeme na menší plech, který jsme si vyložili pečícím papírem.
Pečeme při 180°C asi 40 minut.

Hotové sypeme moučkovým cukrem. Servírujeme buď jen tak, nebo se šlehačkou či ovocem.

Předem upozorňuji, připravte se na explozi čokomandlové chuti. Věřte, že pokud milujete čokoládu, jste nic lepšího nejedli.

S pozdravem a přáním krásného zbytku léta Leňulka

A tímto Vás zvu i na svůj blog o vaření gurmankalenulka.blogspot.com

Letní soutěž o jídle plném vášně a o vášni pro jídlo

13 Komentářů

  1. Jé, tohle je můj nejoblíbenější dort, protože je strááášně čokolodový a navíc úplně bez mouky :))

    • La Cuoca:

      Dortíky bez mouky snad nejsou ani hříšné, viď? Mám na stránkách v záloze ještě takové 2. Jeden je mandlový a druhý kokosový s pomerančovou šťávou. S takovými recepty by se dala otevřít \”skoro\” dietní cukrárna -) Dnes dělám meruňkové knedlíky, ale tam se kalorie neušetří. Bez horkého másla a cukrové posýpky by to nechutnalo. I když je dělám z těsta tvarohového, malý hřích to bude.

      V neděli docela pravidelně hřešíme něčím dobrým, ale v pondělí bude lehký půst 🙂

  2. Lenka: u nas je tento cokoladovy hrich take velmi obliben :-)) Jak to u slavnych receptu byva, i v pripade tohoto moucniku, existuje znacne mnozstvi verzi. Napr. moje svagrova Josefka ma svou stalici ve variante bile cokolady a libe vune nekolika citronu a naopak sousedka svadlenka Antonia nepribere do spolku maslo a mandle necha skromne neloupane a neorestovane. Ja zustavam u te kaloricke verze s tmavou cokoladou a pro klid duse si rikam, ze tuto laskominu pecu velice zridka….. Z vlastni zkusenosti vim, ze dortik musi zustat mekky, s pouze tenouckou krupavou kurcickou neb tuhne chlazenim. Ja ho pecu v horkovzdusne troube tak na 160°C.

    Gurmanka: mohly bychom carovat:-) Ja mam kuchyn taktez v merunkovem opojeni. Dostala jsem totiz 7 kg nadhernych zralych merunek. To je takovy smenny obchod:-), ja pak v zari na oplatku daruji nekolik kg zralych fiku. Tak po vcerejsich marmeladovych orgiich, byly dnes taktez tvarohovo merunkove knedliky (tajne, ale marne jsem doufala, ze mi nejaky zbyde na zitra…) a zitra merunkove kolace a v utery hura i s nimi na jachtu a dovolena muze zacit….az na to pocasi!!!

  3. AnnaMarie:

    Spojit dary našich zahrad, to bychom opravdu mohly čarovat 🙂 Takhle si o zralých fíkách mohu nechat jenom zdát 🙂

    Meruňkové koláče na jachtě dlouho nevydrží, to je jasné! Přeji dobrý vítr do plachet a krásnou dovolenou s ukázkovým počasím! 🙂

  4. Podobný čokoládovomandlový dortík mě nedávno zaujal v židovské kuchařce Claudie Rodenové. Sama autorka u něj uvádí, že si jej před lety špatně opsala a dělala ho celý život bez másla, které tam původně bylo…a prý bez zásadnější újmy na kráse a chuti. Pak tam má ještě podobný, ale jen z bílků (a mandlí a čokolády), na ten jsem taky moc zvědavá.
    Ad fíky: vyměním za rybíz a náruč řepíku lékařského!:)

  5. tak fíky bych taky prosila 🙂 jenže z bytu nemám nic moc co nabídnout na revanž 😀 maximálně krásnou truhlíkovou bazalku 😉 😀

  6. yannka:

    Židovská kuchařka od Claudie Roden je báječná studnice receptů. Už dlouho jsem ji nedržela v ruce, ale v knihovně mi také nechybí. Je fajn, že kuchařské omyly vedou zcela vždycky ke geniálním závěrům 🙂 Kdo by si nepřál ušetřit kalorie? Zapomenuté máslo jedině vítám a takovým přehmatům fandím :-)))

    P.S.
    Taková směnárna by byla moc fajn! Taky bych tu měla jednu nabídku:

    Vyměním celý ovocný sad i se skleníkem za jednu pohodlnou houpací síť 🙂

    Tu bych si pověsila z jedné strany na hrušeň a z druhé na švestku a prožila bych léto v zahradě s knížkou v ruce 🙂

  7. happy.lenulka:

    Krásná truhlíková bazalka není nikdy k zahození 🙂

  8. ještě k receptu… jako asi u všech dezertů je lepší použít třtinový cukr. já ho dávám automaticky už všude, ale do receptu jsem to nenapsala… asi už je to pro mě moc automatické 😉

  9. Uz vim,co budu pict v nedeli,jeste par takovych receptu Sarko a je ze me koule.Vase stranky jsou lepsi a lepsi.Yvona

  10. Yvona:

    Za tento recept nenesu přímou odpovědnost :-)))

  11. tak toto musím vyzkoušet!!! díky té spoustě čokolády to prostě musí mít afrodiziakální účinky 😉 to by snad ani jinak nešlo 😉

  12. adela:

    Souhlasím 😉 Čokolády není nikdy dost! 🙂

Přidal komentář