Brambory

Kukuřičné kuře s koňakovou omáčkou a bramboráčky se švestkami

24 komentářů

 

"kukuřičné kuře supreme s koňakovou omáčkou a sušenými švestkami" 

Za jedinečnou chutí a vůní žlutého kukuřičného kuřete není nic jiného než pocit volnosti a kvalitní krmivo. Aby vyzněla jeho dokonalá chuť v plné síle, postačí k tomu jen pár minut obratnosti v kuchyni. To co se vám ocitne na talíři, můžete s klidem považovat za malý kulinární zázrak. Žádné druhé kuře na světě není křehčí, šťavnatější, žlutější a voňavější. Připlatit si za kvalitu se rozhodně vyplatí. 

"kukuřičné kuře" 

Kukuřičné kuře supreme v koňakové omáčce

Ingredience: (pro 2 osoby) 

  • 2 kuřecí prsíčka supreme (s kůží a křidélní kůstkou)
  • přepuštěné máslo
  • sůl
  • špetka pepře
  • 1 drobně pokrájená mrkev
  • 1 stonek drobně pokrájeného řapíkatého celeru
  • cca 8 sušených švestek
  • 1 lžíce koňaku nebo Grand Marniér
  • 3 lžíce smetany

Postup přípravy: 

Kuřecí prsíčka dobře osušíme, lehce osolíme a na přepuštěném másle zprudka osmahneme nejprve kůží dolů a poté i po druhé straně. Přidáme sušené švestky vcelku, špetku pepře, drobně pokrájenou zeleninu a společně krátce orestujeme. Podlijeme koňakem nebo Grand Marniére a necháme alkohol na prudkém ohni krátce odpařit. Kuře i se zeleninou přeložíme do zapékací nádoby s poklicí (můžeme použít i kastrolek a překrýt ho např. alobalem) a vložíme do vyhřáté trouby na 200 °C a podle potřeby cca 15-20 minut dopečeme. Hotová kuřecí prsíčka vyjmeme, uchováme v teple a do omáčky přidáme 3 lžíce smetany. Promícháme, prohřejeme a podáváme na nahřátém talíři. Jako příloha se hodí například bramboráčky. 

"kukuřičné kuře" 

Před přípravou je důkležité, aby porce kuřete byly dobře osušeny. Solíme těsně před přípravou. 

"kukuřičné kuře" 

"kukuřičné kuře supreme" 

Na horkém přepuštěném másle osmahneme kuřecí prsa nejprve kůží dolů a poté obrátíme. Smažíme zároveň se sušenými švestkami, které se hezky spojí s horkým máslem. 

 

K porcím masa přidáme i mrkev a řapíkatý celer a společně orestujeme. 

"kukuřičné kuře supreme" 

Zakápneme alkoholem. Můžeme použít jak koňak tak likér se stopou pomerančové kůry – Gran Marnier. 

"kukuřičné kuře v koňakové omáčce se sušenými švestkami" 

Opečená kůřecí prsa se švestkami a zeleninou vložíme na pár minut do předehřáté trouby. 

"příprava kukuřičného kuřete poulet jaune v troubě" 

Před vložením do trouby nádobu přiklopíme. Když nemáme po ruce poklici, vystačíme si s alobalem a hrnec dobře uzavřeme. 

"koňaková omáčka se sušenými švestkami" 

Kuřecí prsíčka vyjmeme, uchováme v teple a omáčku zjemníme smetanou. Podáváme s horkými švestkovými bramboráčky. 

   

Bramboráčky se sušenými švestkami

Ingredience: (pro 2 osoby) 

  • 4 větší brambory
  • špetka soli
  • špetka pepře
  • 1 vejce
  • 1 lžíce hladké mouky
  • 4 sušené švestky
  • olej na smažení

Postup přípravy: 

Brambory oloupeme a nastrouháme na struhadle s velkými slzičkami. Přebytečnou vodu slijeme, osolíme, lehce opepříme, přidáme hladkou moukou, vejce a drobně pokrájené sušené švestky. Bramborovou směs zamícháme a pečeme v hodně rozehřátém lívanečníku vymazeném olejem po obou stranách do křupava. 

"jak se dělají bramboráčky" 

Do bramborové směsi hrubě strouhané přidáme na kousky pokrájené sušené švestky. 

"jak se pečou bramboráčky" 

Bramboráčky pečeme v litinovém lívančníku vymazaném olejem po obou stranách. 

"kukuřičné kuře s koňakovou omáčkou a sušenými švestkami" 

Kuřecí prsíčko podáváme s několika kousky bramboráčků přelité koňakovou omáčkou se švestkami. 

Co je kukuřičné kuře supreme? 

"kukuřičné kuře" 

KUKUŘIČNÉ KUŘE SUPREME

Kukuřičné kuře je drůbeží maso té nejvyšší kvality. Na francouzských farmách jsou kuřata chována volně a živena převážně kukuřičnou směsí, která dává masu jedinečnou nažloutlou barvu, vůni a křehkost. Kukuřičné kuře supreme přichází na trh jako prsíčko s kůží a křídelní kůstkou. Maso má delší a nižší vlákno s delikátním podkožním tukem. V žádném případě z něj kůži neodstaňujeme, protože je to právě tuk, kdo dělá tu báječnou chuť.  

"kukuřičné kuře supreme" 

  Až ochutnáte, poznáte ten rozdíl okamžitě. 

 

Pokud máte zájem nahlédnout do mé kuchařské knihy nebo si ji zde objednat, bude mi ctí a potěšením.

24 Komentářů

  1. Rád bych se ucházel o místo po vašem boku, pokud je volné :o) To vaše jídlo mě vždycky dostane … o tom ostatním si ani netroufám přemýšlet … je to nebezpečné spojení … půvabná a šikovná žena s fantazií. Kvůli takovým se dá snadno ztratit hlava. Poklona Vám i tomuto rafinovaného receptu. Jste má nebezpečná známost :o)

    • Aldebaran:

      Vždycky jsem si myslela, že nejjasnější hvězda na noční obloze je Polárka 🙂 A nebyla to pravda. Nejzářivější hvězda v souhvězdí Býka je Aldebaran. Od doby, kdy jsem začala mít pozitivní vztah ke zrozencům v Býku, jsem tuhle hvězdu objevila v nových souvislostech. Díky za její připomenutí 🙂

      Pokud jde o komentář prošpikovaný komplimenty, budu si ho považovat! Posílám za něj po hvězdách veliký dík 🙂

  2. Opravdu povedený recept. To musím vyzkoušet co nejdřív. Taková kuřátka jsem nedávno viděl v obchodě a jejich barva mě vážně udivila.

  3. Booooože to je nádhera…Já mám hlad…………………………….:)

  4. Mňamy…..zas jsi me dostala Šari, až se vrátím do Itošky, tak to budu muset prubnout. Tam maji žluťoučká kuřátka všude. Ti namodralí kondoři, kterými se chlubí naše supermarkety, ti se na to použít nedají :-))

  5. Mnoho zdraví a hlavně spoustu nových úžasných receptů přeje HaF

  6. Je to báseň, hneď ako sa mi podarí zohnať kura z voľného chovu alebo ešte lepšie v bio kvalite, vyskúšam :o)
    Ale tie placky a omáčku môžem určite vyskúšat aj k niečomu inému, narýchlo ma napadá nasucho grilovaný hermelín alebo medailónky z panenky ;o)

    Želám Vám v novom roku všetko dobré :o)

  7. Dobrý den, Šárko a ostatní čtenáři. Přicházím si pro radu zkušenějších. Mám takové dilema ohledně zakoupení knihy Ivety Fabešové. Bohužel na ni čtu často nechvalné recenze a tak mám obavu, abych nevyhodila zbytečně pár stovek a potom mi ta kniha ležela doma ladem a netroufala jsem si z ní nic dalšího vyzkoušet. Jsem zvyklá vařit a péct podle receptů na stránkách Gurmánka.cz a též mám ráda Šárčinu školu vaření. Musím vám poděkovat za skvělé recepty, které jsou 100 % funkční a důvěřuji jim už pár let. Opravdu za tu vaši práci moc děkuji, protože tím sloužíte nám, méně zkušenějším. Ale po pravdě se přiznávám, že se už pod vaším vedením značně zlepšuji. O svátcích jsem vystřihla dokonalé bifteky a rodina jenom zírala. To všechno díky vaší úžasné kuchařce Rande s gurmánkou.

    Teď ale k mému dotazu. Posílám vám pár recenzí z netu a moc prosím o názor někoho, kdo knihu Ivety Fabešové má a zkoušel z ní něco péct. Povedlo se? Děkuji předem za odpovědi a zdravím v novém roce. Kamila

    recenze z netu na knihu od Ivety Fabešové – Slavnostní pečení s Ivetou

    Dobrý den,

    Jsem v důchodu a i přes to jsem si udělala radost a koupila si knížku Slavnostní pečení s Ivetou.
    Zkusila jsem jako prví recept Čokoládové sušenky se zázvorem. Iveta tam psala, že se pomocí lžíce nanese těsto na plech a uhladí do hladka. Při okamžitém zadělání těsto bylo tak tuhé, že se z něj daly dělat jen v ruce kuličky. Sice po upečení se to podobalo tomu co je na obrázku, ale jsou tvrdé, a nic moc, ale to je na chuti každého.
    Nenechala jsem se otrávit a zkusila vánočku. Vypisovat ingredience nebudu jsou na straně 147. Již při pouhém čtení na 500g mouky,500ml mléka, 4 žloutky a 250g másla je víc než jisté, že si zadělávám na koktejl !!! Ale řekla jsem si je to ověřená knížka a tak to asi tak bude!!! Musela jsem tam přidat dalších 500g mouky, protože jinak to bylo na vyhození !!!! Nevím jestli je to nejlepší Ivety recept a nebo jestli se stala nějaká chyba při tisku, ale již té knížce absolutně nevěřím, mrzí mi, že jsem vyhodila 400.-Kč což je pro mne docela veliká částka při mém důchodu 7 000.- a tak jsem ale poučená pro život, že jsi již dlouho nic nekoupím.!!!!!!
    Na knížce jsou asi nejkrásnější ty fotografie nic víc. Mrzí mi to, ale snad ty lidi se budou dívat jen na obrázky, protože jinak budou zklamaný jako já.
    Se srdečným pozdravem Soňa Pechová

    • Kamila:

      Díky za milá slova chvály! Mám radost, že podle mé kuchařky se vám vaří s radostí a dostáváte se k úspěšnému finálnímu výsledku, za který vás rodinka chválí. Ta chvála vám jednoznačně patří 🙂 Vaření je zábava a když se někdy něco nepovede, nesmíme nad sebou lámat vařečku. Chce to prostě zkusit znovu. Pokud se vaří podle receptů, měly by být funkční a srozumitelně napsané. Když nefungují, učíme se podle našich chyb a recepty vylepšujeme tak dlouho, dokud nebudou perfektní. Je to trochu zdlouhavější proces, ale o to jsme na sebe pak pyšnější 🙂

      Pokud jde o zmiňovanou knihu Ivety Fabešové, nemám ji ve své knihovně a tím pádem nemohu sloužit svým názorem. Pokud je to ovšem tak, jak jsem si přečetla na internetu v několika recenzích, je to škoda. Při její vyšší pořizovací ceně chápu, že se do takové investice některým nechce a chtít nebude. Jistě se tu vyjádří někdo, kdo má s knihou a pečením podle ní osobní zkušenosti.

      Jako autorka, nakladatelka a vydavatelka knihy Rande s gurmánkou vím, že drobná chybička se vloudit může … ale je to vždycky velmi nemilé. Přeji všem knihám, abychom jim (my tvůrci) neubližovali 🙂

  8. Souhlasím s výše vyřčeným. Knihu jsem náhodou dostala a všimla si, že např. u pařížských rohlíčků je chyba v gramáži surovin, což je naprosto zásadní problém. Na 250g másla podle osvědčených receptů na pařížské rohlíčky (pekla je už moje babička) stačí 120g cukru. Upřímně řečeno jsem trochu zklamaná. Ale kdo rád prohlíží obrázky, přijde si na své. U pečení se holt musí vychytávat mouchy….

  9. Ještě jsem chtěla upozornit na další chyby, o kterých vím. Jsou u vánočního věnce, vánočky (tam je místo 1200 g mouky doporučeno jen 500 g) a špatný text je u makronek !!!! Názor na knihu si musí už každý udělat sám. Mě poněkud zklamal přístup, protože těch chyb vážně není málo a reklama nma knihu byla veliká. Škoda.

  10. Chuť kuřátka byla vynikající a bramboráčky ….. ty neměly chybu 🙂 Dík

  11. Rebeko, dostala jsem na vánoce knihu od Ivety Fabešové a teď jsem zjistila, že chyby v ní je třeba brát vážně. No, nemám z toho radost, ale už je na nějaké bědování pozdě. Budu ji muset po prohlédnutí založit do spodní přihrádky knihovny a asi tam zůstane hodně dlouho.

  12. Náhodou jsem objevila téma knihy Ivety Fabešové na tomto nečekaném místě v diskusi. Knihu jsem dostala od Ježíška, aniž bych si ji přála, některé recepty mě moc zaujaly, ale záhy jsem pojala řadu podezření – řada postupů je minimálně nejasná / nepřesná. Na stránkách Ivety jsem si ale právě přečetla, že se chystají zveřejnit seznam oprav, tak s vracením knihy ještě počkám.

  13. yannka:

    Dnes jsem si knihu náhodou prohlédla v cizí knihovně na návštěvě a musím říct, že vizuálně je velmi povedená. Po zveřejnění seznamu oprav se jí vylepší reputace a bude jako správná kuchařka i zcela funkční. To potěší všechny majitele i samotnou autorku.

Přidal komentář