Reportáže

Dovolená v Toskánsku – radost pro všechny naše smysly

18 komentářů

 

Máte chuť cestovat na jih a potěšit všechny smysly? Jeďte do Toskánska, nebudete litovat. Zvu Vás tedy teď a tady na agroturistické gastrotoulky Toskánskem, které možná  pozitivně ovlivní případné plánování letošní dovolené. Toskánsko rozhodně stojí nejen za vidění, ale též i za ochutnání a přivonění. Agroturistické gastrotoulky Toskánskem připravila Zuzana Mihulková a nezapomene přidat pár skvělých tipů, co kde ochutnat, kam se nezapomenout podívat a jako bonus přidá i pár skvělých doporučení, kde se nejlépe ubytovat, aby to vyhovovalo vašim představám o té nejbáječnější dovolené, o které si v souvislosti s Toskánskem sníte.

Zavřete oči a pokuste se představit si ten požitek z prostého venkovského života, rozkvetlých luk, vůni rozmarýnu, tymiánu a levandule. Úplně se vám zatočí hlava, když ochutnáte čerstvé mléko, zakousnete ovčí sýr, ucítíte vůni domácího chleba, na který si kápnete ten nejlepší olivový olej, zapijete skleničkou výborného vína, anebo se budete jen tak povalovat v trávě a jíst právě natrhané ovoce.

Tohle všechno a ještě mnoho dalšího se může lehce proměnit v realitu. Toskánská dovolená je nejen synonymem pro dobré jídlo, ale i idylické spojení života na venkově, pohostinnosti a výborné kuchyně. Tady objevíte požitek z prostého venkovského života v pradávném rytmu střídajících se ročních období a soužití s přírodou.

Navštívit Toskánsko můžete samozřejmě v průběhu celého roku, ale nejkrásnější bývá na jaře či na podzim, kdy je slunce snesitelné a krásně hřeje, a na každém kroku vás provází úžasná paleta barev a vůní.

Kraj můžete procestovat vlaky, autem nebo na kole, bydlet můžete luxusně v kamenných statcích, na farmách, poblíž vinic a olivových hájů, v hotelích nebo spartánsky v kempech, ale vždy vás budou doprovázet přírodní krásy a umělecké skvosty toskánských měst.

Vinné stezky

Vinné stezky jsou v Itálii dobře označeny jako Le strade del vino. Bývají to zpravidla postranní cestičky či silnice vedoucí kolem vinic, ve kterých jsou ukryty vinné sklípky. Tam můžete ochutnat a nakoupit to nejlepší víno, které Toskánsko nabízí.

Každému se určitě vybaví slavné Chianti, suché červené víno rubínové barvy a výrazného charakteru, které se pěstuje v oblasti mezi Sienou a Florencií. Je to nejstarší chráněná značka vína na světě a v této oblasti se pěstuje již od dob Etrusků.

Stejně kvalitní jako Chianti jsou i další toskánská vína, která jsou označena značkou D.O.C.G. nebo D.O.C (zkratka označující nejlepší kvalitu). Patří sem  Vino Nobile di Montepulciano, dále Vernaccia di San Gimignano, Carmignano a Brunello di Montalcino. Poslední zmíněné zraje několik let v sudech vyrobených z dubového či kaštanového dřeva. Nejlepší víno značky D.O.C zastupuje Morellino di Scansano, jehož název se odvozuje od černého vraníka – morellino.

Zvláštně nevšední je i sladké víno Vin Santo, které se v Toskánsku podává jako aperitiv nebo i jako digestivum a namáčejí se do něj mandlové piškoty jménem cantuccini.

Olivový olej

U každého vinaře s velkou pravděpodobností natrefíte i na domácí olivový olej vysoké kvality. Čerstvě stočený olivový olej je velmi hustý, má ostrou chuť a vůni a tudíž se „užívá“ jen po kapkách. Nevěřili byste, jak výborný může být lehce opečený toskánský chléb, pokapaný čerstvým olivovým olejem a zalitý douškem vína.

Historie v toskánské kuchyni

Pro Toskánce, stejně jako pro všechny Italy, je jídlo vášní číslo 1. Nepřesvědčíte je, že někde na světě je lepší kuchyně. A nepokoušejte se vůbec argumentovat francouzskou kuchyní, protože si naběhnete, jelikož každý Ital vám odpoví, že francouzské kuchyni dali zaklad Toskánci, potažmo Florenťané v 16. století, když se Kateřina Medicejská vdávala za francouzského krále Jindřicha II. Zděšena úrovní jídel u francouzského dvora, si s sebou do Francie přibrala ty nejlepší mistry kuchaře. Do své cestovní tašky pak přibalila i vidličku a položila tak základ stolování, který se postupně rozšířil do celého světa.

V každé trattorii či osterii (hospodě) i v malém městečku je možné ochutnat nějakou neznámou místní lahůdku, na kterou jinde nenarazíte. Uvědomte si ale, že poblouznění vašich chuťových buněk vám během toskánské dovolené přidá i nějaké to kilo navíc, proti kterým bude muset dlouho bojovat zdravější turistikou v Čechách. Pokud ale rádi spojujete dobré jídlo s aktivním pohybem, všechny nabyté kalorie tak spálíte při eko-agroturistice.

Eko-Agroturistika, tak trochu jiný způsob, jak objevit a poznat Toskánsko.

Agroturistika má dnes přesná pravidla a počítá jen se zemědělci, kteří na svém pozemku nabízejí hostům ubytování a stravu z vlastních zdrojů. Mnohé z farem však dnes rozšiřuje nabídku a svým hostům nabízí další spousty možností, jak si užít radosti z pohybu, jídla a venkovské dovolené. Koně, horská kola, pěší turistika, cyklistika, rybolov či krajové kulinářské speciality, lidové oslavy a svátky. Dostanete se do míst, kde se seznámíte s toskánskými řemesly, vyzkoušíte si výrobu některých domácích produktů, někde se mohou hosté podílet s rodinou farmáře na hospodářských pracích, jako je krmení a ošetřování zvířat, nebo poznáte na vlastní kůži, jak se pasou ovce.

Toskánské Apeniny jsou opravdovým trekkingovým rájem, jehož vrcholky vám umožní kochat se nádhernými výhledy do okolí, od Tyrhenského moře k Jadranskému, od Florencie až k Lucce. Už to samo o sobě stačí, ale to, co vám doopravdy utkví v paměti, je upřímná srdečnost zdejších obyvatel, nejen v malebných městečkách, ale i v horách a zemědělských usedlostech.

Pokud jste milovnici kol, není nic jednoduššího než se vydat objevovat Toskánsko na kolech.

Některé cyklotrasy, i když procházejí horami, nejsou určeny pouze pro vytrénované sportovce. Díky lanovkám či krátkým přejezdům autem či vlakem dosáhnete toho, že tyto trasy zvládnou i lidé méně trénovaní a mohou si tak užít naplno radost z pohybu a krás okolní krajiny.

Z hor se pak můžete přesunout jen do lehce zvlněné krajiny (Colline Pisane, Crete Senesi) a z horského kola obdivovat výhledy na toskánské kopce a historická a umělecká města.

Další variantou je vydat se cestou Etrusků a relaxovat na trase téměř po rovině mezi toskánskými kopci a mořem – Moře, víno a historie podél toskánského pobřeží. Dýchat vzduch provoněný solí a sluncem, zastavit se na některé opuštěné pláži, vykoupat se v moři, vyválet se v prohřátém písku a pak zase pokračovat po pobřeží dál.

Ještě nemáte dost? Co tedy projíždět se na koňském hřbetě mezi toskánskými horami, od jednoho agriturismu k druhému, nestarat se o zavazadla a najít je vždy v místě ubytování, kochat se středověkými hrady a vjíždět do zelených údolí. Soužití člověka s přírodou, klid, relax a nevšední zážitky.

A teď něco pro opravdové fajnšmekry, milovníky přírody, zvířat a dobrého vína. Nezapomenutelné zážitky a zkušenosti nabízí pobyt mezi toskánskými horaly. Ubytování je tady v agriturismech se vším komfortem, takže není třeba se ničeho obávat. Přes den pak budete pobývat v zemědělských usedlostech, kde si v reálu vyzkoušíte, jak se pasou ovce, povedete je na pastvu, budete asistovat při stříhání, naučíte se vyrábět ovčí sýr a budete ochutnávat všechny domácí bio produkty.

Jedničkou pro organizování takovéto aktivní dovolené, v duchu eko-agroturistiky, je Sandro a Paola, majitelé cestovní agentury a zemědělské usedlosti v severním Toskánsku, ve výšce 700 m.n.m., v kopcích nad městem Pistoia, která je obklopená olivovníky a kaštanovníky, s nádhernými výhledy do údolí a na okolní hory.

http://www.prima1vera.com/nabidka-ubytovani/ekoturismo-il-castagno/

Dalším toskánským rájem je agriturismo pana Rafaela Calistri. Rodinný erb nad krbem vypovídá o bohaté historii rodiny, která se netají svými svazky s florentskými bankéři v rodině Pitti.

Zemědělská usedlost leží v provincii Pistoia, nedaleko lázní Montecatini Terme a je kompletně ukrytá v olivových hájích, na malém kopci, mezi vinicemi. Je vybavena velkým vinným sklepem, s nabídkou vína z různých ročníků. Ve sklípku je rovněž uložen olivový olej extra vergine vysoké kvality, desertní víno Vin Santo, přírodní i aromatická italská pálenka Grappa a sladký likér Limocello. Všechny produkty jsou domácí a pochází z vlastní biologické farmy. Klienti agriturisma mohou ochutnat všechny nabízené produkty a následně si za příznivou cenu zakoupit, co jim chutná. Majitelé vám ochotně vysvětlí a ukáží všechny fáze procesu a výroby nejen vína, ale i dalších místních produktů.

Uvnitř agriturisma se nachází malá restaurace, kde vám na objednávku připraví spousty výborných jídel z receptů toskánské kuchyně, známé a ceněné na celém světě.

V restauraci můžete ochutnat spousty druhů jídel. Jako předkrm např. bruschette al pomodoro, crostini, domácí salámy a šunky, nakládané houby a zelenina. První chod je pak zastoupen výběrem z domácích, ručně připravovaných těstovin s klasického ragú, ragú z kachního masa a jiných omáček vhodných na těstoviny. Kdo má rád polévky, může si jako první chod vybrat z velkého výběru zeleninových a luštěninových polévek.

Jako druhý chod se pak nabízí mnoho typických receptů, převážně na bázi masa – hovězího, vepřového nebo různé druhy pečeně – králík, kuře, kachna.

Kdo touží po dovolené plné vůní, chutí a aktivního odpočinku? Tak právě pro vás je tato farma učiněným rájem.

http://www.prima1vera.com/nabidka-ubytovani/borgo-della-pieve/

Žiji tady v tom zaslíbeném kraji už dva roky a jeho krása mě nepřestává udivovat, neustále mám co objevovat, jako by Toskánsko nikde nekončilo.

A nejsem sama, koho okouzlil tento kraj. Rozloučím se s vámi úryvkem z Italských listů od Karla Čapka:

“Burckhardt praví, že Toskána vytvořila ranou renesanci. Já však myslím, že raná renesance vytvořila Toskánu: vzadu modré a zlaté hory, před nimi kopce dělané jen proto, aby na každém byl hrad, zámek či tvrzička, svahy posázené cypřišemi, hájky piniové, hájky dubové, hájky akátové, girlandy révy, šťavnaté a modravé pletence z dílny Robbiů, modré a zelené říčky divé a lahodné: zrovna jak to maloval Fra Angelico, Fra Lippi, Ghirlandajo a Botticelli a Piero di Cosimo a ti všichni ostatní, a věřte mi, že oni dali té zemi tuto lahodnou plnost něžnou a malebnou a učinili z ní obrázkovou knihu, abychom v ní s potěšením, s úsměvem, s jasnýma očima listovali … až nás zarazí něco jiného, Donatello, Masaccio, tajemná a zasmušilá, přísná a hluboká lidskost. Pak už nemluví kraj, nýbrž člověk.”Zuzana Mihulková – Cestovní poradce a průvodce pro oblast Tokánska (text a fotografie)

www.prima1vera.com

18 Komentářů

  1. Toskánsko, to je láska na celý život. Nemá cenu opakovat, ale musím to sem napsat. Karel Čapek o Toskánsku:
    Jen padej, dešti, vodo nebeská, a ovlaž mé severní srdce, svěží chlade. Neb takto jest mi dobře odpočívati …

    Kdekoliv jsem putoval po této italské zemi, hledal jsem se zvláštní starostlivostí etruské památky; neboť ten etruský národ mne jaksi znepokojuje. Byl to lid zavalitý, tlustých krků a volských pohledů; dělal černé vázy v trochu těžké formové řeči, a divné náhrobky, na nichž odpočívají sochy nebožtíků v jakési slimáčí poloze. Byli to asi velicí kliďasové a dobráci; a mne to zajímá, že na křesťanských náhrobcích se pak vrací ten krátký, tlustokrký typ čtverhranných hlav a zavalitých údů. Tehdy asi byla Toskána zemí smutnou a přísnou jako třeba dnes Sicílie; zato nyní, nuže, sem se všemi slovy, jež praví, že něco je milé, utěšené, vděkuplné, půvabné, rozkošné, spanilé, krásné a líbezné! Burckhardt praví, že Toskána vytvořila ranou renesanci. Já však myslím, že raná renesance vytvořila Toskánu: vzadu modré a zlaté hory, před nimi kopce dělané jen proto, aby na každém byl hrad, zámek či tvrzička, svahy posázené cypřišemi, hájky piniové, hájky dubové, hájky akátové, girlandy révy, šťavnaté a modravé pletence z dílny Robbiů, modré a zelené říčky divé a lahodné: zrovna jak to maloval Fra Angelico, Fra Lippi, Ghirlandajo a Botticelli a Piero di Cosimo a ti všichni ostatní, a věřte mi, že oni dali té zemi tuto lahodnou plnost něžnou a malebnou a učinili z ní obrázkovou knihu, abychom v ní s potěšením, s úsměvem, s jasnýma očima listovali … až nás zarazí něco jiného, Donatello, Masaccio, tajemná a zasmušilá, přísná a hluboká lidskost. Pak už nemluví kraj, nýbrž člověk.

    Karel Čapek, Italské listy

  2. Jakmile jeden rok cestu do Itálie vynechám, nejsem ve své kůži. Toskánsko nepřestává překvapovat ani po 1000+1 návštěvě.

  3. O Toskánsku si sním už hodně dlouho, tak snad jednou se mi poštěstí užít si ho se vším všudy tak, jak se nabízí. nejraději mám aktivní dovolenou a když se podaří den završit pravou gurmánskou večeří, je to přesně to, co bych si přál. Jen kdyby někdo ty mé ženské doma ukecal, aby místo ležení na pláži ocenily výpravy za dobrým vínem a moře jednou vyměnily za viniční cesty. jak já bych vrněl blahem :)))))) jdu je ukecávat … držte mi palce a fanděte … s ženskými je to někdy moc těžké 🙂

  4. Milý pane Robine, Toskánsko nabízí také spousty agroturistických farem nedaleko Etruského pobřeží. Ne sice přímo u moře, ale nedaleko, třeba jen 10km, což autem zvládnete během 10 minut. Zabijete tak 2 mouchy jednou ranou, jak se říká :-).
    I když majitelé agriturismů říkají, že jejich klienti se málokdy chtějí hnout z místa. Říkají: \”My bychom i chtěli, aby naši klienti přes den poznávali krásy Toskánska, doporučujeme jim, kam se mají podívat a lákáme je ven, ale oni nejraději sedí v zahradě, relaxují, kochají se výhledem do krajiny a popíjejí víno. Večer grilují nebo pro ně my sami připravujeme nějaké naše dobroty. A oni nám pak se smíchem odpovídaji: nám se nikam nechce, nám je tady dobře….\”
    I tohle je toskánská realita, pane Robine. Budete-li tedy chtít, obraťte se na mě, já vám s radostí vypracuji nabídku, která se bude líbit i vašim ženám. Mějte se hezky. Zuzana Mihulková.

  5. To je krásný sen, který si můžu nechat zdát. Úplně mě dostává do kolen foto vinné stezky. O Toskánsku si už tak tři roky průběžně čtu v článcích a reportážích Alice Rossi v Ženě a život.

  6. toffo:

    O snech se říká:
    \”Nikdy ti není dán sen, aniž by ti zároveň nebyla dána moc jej uskutečnit.\”

    Toskánsko tě čeká s otevřenou náručí a nezáleží na tom, kdy se tam vypravíš!

    Čím víc si o té zemi čtu, tím víc mám pocit, že až tam přijedu, budu si připadat, že jsem tam už nejméně jednou byla a nepřipadnu si jako cizinka. Pak se mi nebude chtít odjet domů … Znám se 🙂

  7. Robinovi:

    Čtu Váš příspěvek a jako bych četla svůj :o) u nás je to ale opačně, Toskánsko, tak jak se o něm píše zde, je snem mým a dcery už nějakou dobu. Bohužel, my zase nemůžeme přesvědčit manžela, který si dovolenou představuje stejně jako Vaše ženská část domácnosti…snad jste je přesvědčil, nám se to zatím nepodařilo.

  8. Toskánko je úžasné! Sice tam nejezdíme s rodinou každý rok, ale o to víc se tam těšíme! Děti už pomalu vyrůstají, tak to pomalu bude i na nějaké to ježdění na koních a podobně. Letos se po dvouleté pauze chystáme v půli července.

  9. Šárko, díky za tip na dovolenou. Sice asi ne už tu letošní (ta už je naplánovaná – oblíbené Norsko čeká ;)), ale příští rok by Toskánsko mohlo vyjít!

  10. Toskánsko jsem si vysnila a za pár dnů tam jedu,podařilo se mi přesvědčit manžela ,najít malý hotýlek,sbalit kola,mapu a hurááá.Jsem hodně zvědavá,natěšená si užít té nádherné přírody a památek.Jupííí

  11. Letos jsem si Toskánsko užila se vším, co jsem si přála vidět. Konečně jsem ochutnala ten krásný kraj. Díky za reportáž.

  12. Toskánsko je moja oblubená časť sveta. Hlavno koli ich skvelemu vinku 😛

  13. Toskan:

    Rozhodně souhlasím, že na Toskánsko se nezapomíná. Letos si tam budu užívat konec září a vinobraní. Těším se 😉

  14. Zdravím, jsou v Toskánsku prosím Vás někde levandulová pole? Děkuji za odpověď…

Přidal komentář