Dezerty a sladké hříchy

Jahody v té nejstylovější úpravě

17 komentářů

jahody se šlehačkou a zmrzlinou v poháru

Hledat nejstylovější recept na úpravu jahod je naprosto zbytečné. Spoléhám na jahody Romanoff.  Čas rudých voňavých plodů je třeba využít, proto jednám rychle a nesnažím se o žádné další inovace. Máte doma čerstvé jahody? Jednoduše je smíchejte s cukrem, zakápněte kapičkou pomerančového likéru a podávejte s poctivou šlehačkou. Mé chuťové pohárky právě omdlely blahem, když jsem si k jahodám přidala vanilkovou zmrzlinu, lehce kropenatou tmavými tečičkami bourbonské vanilky. Takto dokonalý letní dezert je možné doplnit pouze dobrou společností, kterou nepohorší po odložení lžičky ještě poslední oblíznutí skleněného pohárku. Bonton nebonton, tady se to dá jednoznačně označit za roztomilost, kterou je třeba tolerovat 😉

čerstvé jahody se šlehačkou

Jahody Romanoff s vanilkovou zmrzlinou

 

  • čerstvé jahody (čím víc, tím lépe)
  • přiměřené množství moučkového cukru
  • kapka pomerančového likére (Gran Marnier nebo Cointreau)
  • smetana ke šlehání
  • vanilková zmrzlina

Jahody omyjeme, odstraníme stopky a přepůlíme je. Velké plody můžeme pokrájet na menší kousky. Všechny jahody dáme do mísy, poprášíme moučkovým cukrem a zakápneme pomerančovým likérem. Pro děti likér vynecháme, ale můžeme přidat kapku čerstvé pomerančové šťávy. Já jahody v alkoholové podobě i s mísou odložím do chladničky a nechám je pár hodinek odležet. Někdy i do druhého dne. Věřte tomu, že jim to prospěje. Zvláště v té původní alkoholové romanoffské verzi. Potom část jahod odeberu stranou a zbytek lehce rozmačkám. Snažím se, aby kousky jahod byly patrné, ale tlakem se mi uvolnilo trochu víc šťávy. Na dno pohárku dáme kopeček či dva vanilkové zmrzliny (té nejlepší, kterou ve městě seženete), pokapeme lehce rozmačkanými jahodami a ozdobíme dobrou domácí šlehačkou. Přidáme pár pěkných kousků jahod na ozdobu i na samý povrch poháru a jestli máte jahodové keříky někde po ruce, tak můžete přímo na záhonku obstarat i dekoraci. Hodí se nějaký ten pěkně zelený jahodový trojlístek nebo kvítek.

Jakmile jahody se šlehačkou zavoní pod nos, budete vědět co s nimi a uvědomíte si, že je až k nevíře, že takhle jednoduchý recept má tak obrovské charisma.

pohár s jahodami, šlehačkou a zmrzlinou

Původ receptu:

Říká se, že autorství receptu nepatří nikomu jinému než velkému Antoine Caremovi (1784-1833). Tento král kuchařů je autorem i několika jiných dezertů připravených speciálně pro stůl ruského cara Nikolaje I. a jeho blízkých rodinných členů, patřících k rodu Romanovů.

louka s kopretinami a lučním kvítím

Vychutnejte si jahody třeba někde v kavárenské zahrádce nebo ve stínu své zahradní pergoly, protože k neděli sladká pokušení patří. V červnu hrají prim ty studené. Pro větší požitek z ochlazení si ponořím nohy do zahradního jezírka a budu se kochat krátkými okamžiky, kdy mi tam kvete žlutý orobinec, na vodní hladinu se klubou hlavičky leknínů a do toho jezerního souladu si v lehkém vánku tančí květy modrých irisů. Rovnou do poháru drze naklánějí své spanilé hlavičky trsy drobných hledíků a já si tak říkám, jak je ten červen příjemně barevný měsíc, čímž galantně zalichotí každé zahradě. Čím méně je upravená tím lépe. Stává se z ní totiž nádherná louka plná něžného lučního kvítí a voní jako malinová tartaletka s jahodami 😉

košíček s malinami a jahodami

Takhle vypadá letní idylka provoněná měsícem červnem. My blíženci na tenhle měsíc prostě dopustit nedáme 😉

 

Objednat kuchařskou knížku: Pokud máte zájem nahlédnout do mé kuchařské knihy „Rande s gurmánkou“ nebo si ji zde objednat, bude mi ctí a potěšením.

17 Komentářů

  1. Bozinku, tak pri tomto mi slinky tecú, Sárko tak, ze neviem co s tým :))))) Asi zajtra kúpim jahody ;)) mnaaaaaaaaaaaam

  2. o jedle ochutenom laskou:

    Měsíc červen má v erbu symbolickou zralou jahodu 🙂 V zahradě už dozrávají, tak si sladce hřeším a ani nemám výčitky 🙂

  3. Tak, tak , tak, to tvrdím jako rak.
    Jsem teď pravidelným čtenářem http://www.výzivadetí.cz a o jahodách jsem se dozvěděla toto:
    \”Jahody mají v porovnání s jinými druhy ovoce velmi málo cukru i energie, 100 g jahod totiž tělu dodá pouze cca 138 kJ. Jahody totiž tvoří z téměř 90 % voda. Za to mají velmi vysoký obsah vitaminu C – téměř celou doporučenou denní dávku. Tím tedy výrazně přispívají k posílení imunitního systému, pomáhají v boji proti infekcím a nachlazení, urychlují hojení ran, působí preventivně proti celé řadě nádorových onemocnění (jícnu, slinivky břišní, konečníku, dělohu aj.), a protože patří vitamin C mezi antioxidanty, zpomalují proces stárnutí aj.\”
    Letos nám hodlám dopřát jahodové hody, jahody byly vždy luxus – i když jsme mívali své ze zahrádky. Stačilo zapršel a úroda šla lehce \”do kopru.\” Vyháněli jsme kosáky, slimáky. A já jako rak vždy mívala k narozeninám bonus největší – dort s jahodovou ozdobou a želé z pudinku, sodovky a červené šťávy – to byly ty doby, kdy nebyla k dostání želatina :-).

  4. Zrovna včera mi manžel z Lounska přivezl mimo jiné české jahody. Takže večer jsem si je užívala dost podobně. Částečně rozmačkané jahody, s trochou hnědého cukru a do toho pár lžiček kysané smetany. Mňamka na dobrou noc! :-))

  5. Šárko,
    chystám sa už od minulého týždňa na samozber jahôd a v pláne som mala zatiaľ 2 dobroty, ale po tomto vašo poste fakt musím švihať. Dúfam, že nebudú všetky vyzbierané. Naše 4 jahodové kríčky snáď zarodia, ale musíme ešte počkať. Krásne (ja)hodovanie.

  6. toffo:

    Když se to tak vezme, tak každá sezónní plodina má moře pozitivních účinků, které tělu dělají dobře. Já zásadně žádné ovoce nemrazím, protože si raději dopřeji ten luxus sezóny, kdy jedno po druhém dozrává. Právě jsme projížděli Moravou a prodejci ze stánků lákají na čerstvý mladý hrášek, třešně, meruňky, jahody. Do toho jsme míjeli \”Klobásový ráj\”, poté zastavili v hospůdce u Nováků na králičí speciality a pokračovali směrem k vinařům do Znojma. Večer se chystám na degustaci a říkám si, kolik pozitivních věcí má v sobě dobré víno 🙂 Krom toho, že je to veskrze společenský nápoj, je v něm i špetka dobré nálady a to je pro zdraví to nejdůležitější 🙂

    Jahodové hody si ještě musím dopřát. Začala jsem pohárem se šlehačkou, ale než jahody sezobou kosáci a ohavní španělští plzáci, chtěla bych nějaký ten dort s jahodami v žalatině stihnout. To byly opravdu doby, kdy toho moc nebylo a nějak to ani nechybělo. Když nebyly jahody, mlsali jsme jahodový Vitacit 🙂 Dnes je všeho nadbytek, ale na nic není čas. Snad ty jahodové hody stihnu zrealizovat 🙂

  7. Petra C.

    Jahody zLoun jsem v dětství mívala dost často 🙂 Na ty se dá přísahat, že když se sní před spaním, dostaví se lahůdkové sladké sny 🙂

  8. katinka:

    Letos pěstuji celoročně plodící jahody ve velkých květináčích, tak jsem zvědavá, zda ještě v listopadu bude co trhat 🙂 Plody jsou menší, květy červenější, ale chuť je velmi lahodná. Když jdu kolem, uzobnu si. Na koláč jich nikdy nebude dost, ale mám je pro potěšení. Nedaleko máme jahodové plantáže, tak se chystám také na nějaký ten samosběr. Bude to fajn zábava 🙂 Krásné jahodování i tobě.

  9. jednoduše dekadentní a stylové. Asi půjdu vyrobit domácí smetanovou vanilkovou zmrzlinu, a až horečkující děti dovolí, půjdu sehnati krásně voňavé české jahody. Červnové jahody jsou bezkonkurenčně nejlepší čerstvé, takhle náaherně a stylově servírované. I v těchle upršených smutných dnech jsi mi svými fotkami a laskavým povídáním vykouzlila úsměv na tváři a za to ti patří dík!

    • Madla:

      Když přijdou jahody v pravou chvíli, dokáží divy 🙂 Jahodový pohár mi vyloženě zvedl náladu a nemohla jsem se nezmínit o slavném jahodovém receptu od carského stolu. Skoro jsem si ani neuvědomila, že opravdový červen by měl vypadat trochu jinak. Chybí mi dny zalité sluncem, ale ráda si ně počkám 🙂 Měj se fajn a dětičkám nechť se brzy uleví od nemoci!

  10. Asi před týdnem jsem si přečetla na vašich stránkách zmínku o ,,Jahodovém dortu s créme patissiére \”.Zaujalo mne to natolik,že jsem si recept vyhledala .Jahody jsem zrovinka koupila,pudink jsem doma měla a tak jsem se rozhodla,že jej stvořím ke dni dětí mým klukům (vnoučatům i synovi).Rozhodnuto,uděláno.V neděli po obědě jsem se hrdě vytasila s dortíkem.Nadšení nebralo konce a dort zmizel takřka v okamžiku.
    Byla to doslova óda na jahody v piškotu a pudinkovém krému.
    Jahodové poháry jsou u mne trochu problém.Buď je zmrzlina a nejsou jahody a nebo naopak.Nic u nás z toho dlouho nevydrží.
    Zdraví Vás babs.

  11. babs:

    Jahodový dort s creme patisséere
    http://dolcevita.blog.cz/0704/jahodovy-dort-s-creme-patissiere

    je takové jednodušší pojetí dortu, ale s pořádnou hromádkou čerstvých jahod utopených v peřině vanilkového krému umí nadchnout zrovna tak, jako by to bylo cukrářské veledílo. Na jahodové sladké kreace se ještě chystám, protože na mé zahradě jahodové žně teprve přijdou 🙂 Doufám, že mi jahodové záhony nesklidí plzáci dříve než to stihnu já 🙂 Milá babs, také zdravím a přeji krásné léto. Šárka

  12. Jahody – kouzelné v každé podobě! Jako malá jsem je milovala se šlehačkou ( to ještě ty ve spreji nebyly), děti je dnes zbožňují v koktejlech, manžel jedině se smetánkou. A vaše jahodové poháry svádí k ochutnání jen od pohledu. Jen jednu nevýhodu mají – jejich sezóna je docela krátká.
    P.S. Vyzkoušela jsem teď zajímavou kombinaci jahod, sýru a hlávkového salátu a nebylo to vůbec špatné!

  13. Přečetla jsem si Váš rozhovor na blogu Ptáme se, doporučuji každému ze zde diskutujících, máte tolik zážitků.

  14. Emma:

    Děkuji 🙂 Jak jde člověk cestou životem, stále sbírá nějaké zážitky, které mu už navždy zůstanou. Je hezké se občas ohlídnout do minulosti a moc nespěchat do současnosti, aby se nám ten náš život zbytečně nekrátil. Rozhovor jsem připravovala opravdu s chutí a mám radost, že potěšil i někoho druhého. Pěkné léto přeje Šárka 😉

  15. Já mám jahody hrozně ráda. Nejlepší je, když jsou z vlastní zahrádky a jsou tak bio. Mohla bych je jíst každý den na několik způsobů, ale nejvíc vyhrává kvalitní bíle víno s jahodami, díky kterým dostane víno úplně jinou chuť.

Přidal komentář