Brambory, Přílohy

Brambory se špenátem nebo mangoldem. Co je chorvatská blitva?

22 komentářů

Chorvatské recepty jsou chutné a nápadité. Mezi nejatraktivnější přílohy k  rybě či masu patří právě blitva (v překladu se jedná o mangold). Nenechte se odradit názvem, protože tohle jídlo je ve finále opravdová pochoutka. Krumpir i blitva (brambory s mangoldem) se podávají též samotné bez masové přílohy a mohou tak dobře posloužit jako lehký předkrm. Někdy se posypou nasekanými vlašskými ořechy, jindy mohou být podávány s olivami a kapkou olivového oleje navíc a vůbec nic nepokazí nastrouhaný ovčí sýr. Ale stejně si myslím, že její prazákladní kuchyňská příprava je prostě nejlepší. Než se vám chutná blitva uvaří, můžete se začíst do chorvatské reportáže a nasát tak trochu víc z přímořské atmosféry Jadranu ZDE.

Brambory se špenátem  nebo mangoldem (blitva)

Doba přípravy: 20 minut + 30 minut příprava, pro 2 osoby

Ingredience:

  • 6 brambor vařených ve slupce
  • 1 cibule šalotka
  • 3 stroužky česneku
  • 2 lžíce olivového oleje
  • miska čerstvých špenátových nebo mangoldových listů
  • mořská sůl
  • šťáva z půlky citrónu

 

Postup:

Brambory uvaříme ve slupce a když vychladnou, oloupeme je a nakrájíme na plátky. V pánvi rozehřejeme olivový olej a orestujeme na něm oloupanou a drobně nasekanou šalotku s česnekem. Přidáme špenátové listy, krátce podusíme a do pánve přidáme plátky brambor. Podle chuti osolíme, zakápneme citrónovou šťávou a za občasného obracení zahřejeme. Brambory se špenátem v této úpravě jsou oblíbenou přílohou k masu nebo pečené rybě. Čím jsou bramborové plátky tenčí, tím lépe se chutě spojí. Nebojte se pokrm trochu rozmačkat. Právě to hodlám provést přímo v měděném kastrolku, ve kterém se bude teplý pokrm servírovat rovnou na stůl. Zajímavou obměnu můžete vyzkoušet na jaře. Místo mangoldu či špenátu se může k bramborám přidat hrst spařených mladých kopřiv nebo medvědího česneku.

MANGOLD

Mangold je listová zelenina původem ze Středomoří. Mangoldové listy se připravují i s řapíky téměř stejně jako listy špenátové. Dají se vařit, dusit, zapékat i gratinovat. Mladé šťavnaté lístky se přidávají do salátů, kde oceníme jejich křehkost. Větší listy jsou vhodné jen k tepelnému zpracování. Po uvaření mají příjemnou mírně oříškovou chuť. Krom toho, že je mangold velmi chutný, musíme ocenit i jeho zdravotní prospěšnost. Mírní trávicí potíže, snižuje hladinu krevního tuku, má dobrý vliv na stavbu kostí a zubů, dodává tělu svěžest a vitamíny. V Chorvatsku se s mangoldem setkáme pod označením “blitva”.

Jak chutná Chorvatsko? – víc najdete v reportáži.

Krumpir i blitva – brambory s mangoldem podle autentického receptu. Vyzkoušejte, stojí to za to. Ať víte jak chutná pravá chorvatská blitva!

 

 

Objednat kuchařskou knížku: Pokud máte zájem nahlédnout do mé kuchařské knihy „Rande s gurmánkou“ nebo si ji zde objednat, bude mi ctí a potěšením.

22 Komentářů

  1. Už jsem chtěla vyzkoušet, jak jsem poprvé dostala mangold do bedýnky, nakonec jsem pekla koláč. Recept na mně vyskočil z internetu při pátrání a pak z knihy Příručka jadranské snoubenky. Škoda, že o mangold nezakopávám častěji, musela bych se vydat někam dál, na trhy, ale už vím, že opomíjet ho v kuchyni je velká škoda. Je to opravdu bezvadné lupení.

  2. toffo:

    Mangold je prima lupení. Já mám poměrně dost čerstvého špenátu a naši známí zase pěstují mangold. Já jich otýpku špenátu, oni nám mangoldu 🙂 Blitvu doporučuji vyzkoušet, je to prima pochutnání, ale ten název je pro našince opravdu trochu odpudivý. Doma radějí říkám, že máme brambory se špenátem nebo mangoldem a je po starostech 🙂

  3. Jen pro upřesnění, blitva=mangold, špenát=špinat. Jídlo jako takové se jmenuje \”blitva s kuhanim krumpirom\” a recepty se podle místa původu mírně liší; většinou se mangold předvařuje/blanšíruje a až pak mírně podusí s česnekem. Brambory jsou většinou loupané, nakrájené na kostky a uvařené, do podušeného mangoldu se vmíchají až nakonec, někdy lze hotové jídlo mírně rozšťouchat, aby vzniklo něco jako pyré, ale dělat se to nemusí. Obě suroviny se používají tak v (hmotnostním) poměru 1:1, takže na kilo brambor příjde kilo mangoldu atd. (tento recept mám od své kamarádky z jednoho ostrova ve Střední Dalmácii, jinde to asi vaří trochu jinak).

    • aida:

      Díky za milé a věcné doplnění k receptu. Autentický recept \”krumpir i blitva\” jsem přidala do závěru článku, aby to celé bylo srozumitelnější. Naši přátelé připravují ve své restauraci toto jídlo velmi kreativně a na jaře se v něm objevují i mladé kopřivy nebo medvědí česnek. Zajímavá varianta je též se špenátem a samozřejmě s \”blitvou\”, u nás trochu pozapomenutým mangoldem. Dohledala jsem i fotky mangoldu a přidala do článku. Všimla jsem si, že se brambory mohou krájet jak na kostky, tak na plátky. Nejvíce mi chutnaly tenoučké plátky brambor s dušeným mangoldem ve vychlazené verzi s pořádnou dávkou istrijského olivového oleje a citrónovou šťávou. Chorvatská kuchyně je opravdu úžasná a velmi nápaditá. Moc mi tam chutnal divoký chřest a bylinky mi tam voní mnohem víc po slunci než ty mé, které si pěstuji doma na zahradě 🙂 V září tam jedu něco dobrého ochutnat a užít si trochu slané mořské vody, ale ze všeho nejvíc se těším na cestování, které máme v plánu. Díky za chutný komentář a prima slunečný den přeji 😉

  4. Ahoj Šárko, název mě zpočátku trochu vylekal 🙂 Ale nevzdala jsem to a četla dál … a vyklubal se z toho úžasný recept! Potřebné suroviny mám doma, takže brzy vyzkouším!!!

  5. Pěkné ztvárnění jednoduchého pokrmu z minima surovin.
    Stále platí, že v jednoduchosti je krása 🙂

  6. Ahoj Šárko. Mám radost z mého oblíbeného receptu. Po našem mu říkáme blitva s krumpirima a děláme ho úplně stejně. Závěrem trochu rozmačkáme. Když není mangold, tak přidám špenát. Tuto dobrotu oceňuji hlavně ve svém vegetariánském období. To si udělám plný hrnec a dokud ho nesním, nehnu se z místa :))) Za týden jedu domů, do Omiše, a budu si užívat prohřáté moře a všechny dobroty, které mi tady v Čechách chybí. Jak já se už těším na stará známá místa … V Praze jsem doma pomalu 20 let, ale z české kuchyně jsem si také oblíbila dost zajímavých jídel. Ovocné knedlíky mám děsně ráda a naučila jsem se skvělé bramborové knedlíky podle vaší kuchařky Rande s gurmánkou. Napsala jste ji krásně srozumitelně a recepty jsou sázkou na jistotu. Moc vám za ni děkuji a mám ráda i vaše stránky s recepty. Něco nového se přiučím a vždy si moc příjemně počtu. Hodně úspěchů ve vaší práci přeje stálá čtenářka Draška.

    • Draška:

      Zdravím a děkuji za milou zprávu. Brambory s mangoldem jsou skvělé, ale není od věci vyzkoušet i jiné lahodné kombinace se zeleným lupením. U nás je mangold trochu pozapomenutý a na zahradách už se moc nepěstuje, ale sem tam se objeví. U nás se mu poměrně daří a když je mladý, přidávám ho i do salátu. Omiš a jeho okolí trochu znám a kochala jsem se architekturou starého města. Některé uličky tam jsou sotva na rozpažení a scenérii vykukujících skal je přímo úchvatná. Na jedné straně moře, za zády úžasné městečko a za ním strmé skály. Hodně jsem tam toho nafotila a říkala si, že se do Omiše zase někdy příště musím vrátit. Užívej si krásného domova 🙂

      Ovocné knedlíky jsou českým zlatým hřebem. Když se udělají z tenoučkého těsta (tak je máme rádi u nás doma), dá se jich sníst docela úctyhodný počet. Mám radost, že kuchařka slouží svému účelu a recept na knedlíky zafungoval tak, jak měl. Knedlíkové kapitole jsem věnovala zvláštní péči a je vidět, že se to vyplatilo 🙂 Děkuji a přeji všechno dobré a též hodně pozitivních zážitků z návštěvy \”pravého\” domova. Srdečně zdraví Šárka

  7. Zkusila jsem připravit tímto způsobem brambory se špenátem a opravdu klobouk dolů, bylo to famózní a mňamózní. Navíc mě potěšila možnost objednat si od Vás i kuchařskou knížku s kalendářem, za kterou předem moc děkuji. Na Vaše stránky mě přivedla reportáž z magazínu Style. Máte to doma velmi pěkné a útulné. Řekla bych, že je to dům jako z pohádky. Moc ráda se na stránky k Vám budu vracet pro inspiraci, je tu příjemně a velmi pohodově. Pozdrav od Rominy Sk.

  8. Také se tu nad receptem zasnívám a plánuji, kam vyrazím pro čerstvý špenát. Držte palce při zkoušení, protože jak mi bude chutnat, budu provolávat slávu všude kolem !!! Sehnat mangold by byl asi kumšt, ale jeden nikdy neví.

  9. Romina:

    Hezký den a děkuji za komplimenty 🙂 Brambory se zeleným lupením jsou opravdu zajímavou alternativou všech známých příloh. Možná doma nebudou chutnat tak, jako v Chorvatsku, ale za vyzkoušení rozhodně stojí. Zásilka je připravena k pondělnímu odeslání – děkuji za objednávku a za připojenou zprávu. Ve Style je nyní opravdu na několika stranách reportáž z našeho domu, ale osobně si myslím, že velké kouzlo vždycky udělá příroda a té tu máme opravdu všude kolem dostatek 🙂 Když se fotografovalo, byly velmi deštivé dny a proto jsme ani nevyšli ven do sadu a fotilo se pouze na malé vnitřní zahradě. Ve slunečné atmosféře to tu bývá přívětivější. Jsem moc ráda, že mám ve Vás novou čtenářku a budu se snažit i novými příspěvky zaujmout a potěšit. Mějte se krásně a užívejte léta. Srdečné pozdravy posílá Šárka Š. 😉

  10. Tonda:

    Vivat mangold! Vivat špenát! 🙂 Ať se zadaří nakoupit. Ostatní už bude hračka 🙂 Dobrou chuť.

  11. Milá Gurmánko, vyzkoušel jsem tuto zajímavou přílohu s přidáním mangoldu, jak velí originální zadání, a byl jsem doslova nadšen a natěšen k prvnímu ochutnání. Podávalo se pro větší společnost a v těchto mně blízkých kruzích mi byla udělena mimořádná pochvala. Protože moc dobře vím, že nebýt pěkně popsaného a názorně vyvedeného recepisu, nejspíš bych nic neuvařil, jdu se o tu pochvalu pěkně rozdělit tam, kde si ji zaslouží se všeho nejvíc. Pěkně děkuji za inspiraci a těším se na příští dobrotu, která mě donutí zalézt do kuchyně a pustit se do díla. Rande s gurmánkou si dávám často a rád.

  12. Farma orech u Prahy tradicne pestuje mangold. Info na jejich webu a nebo prodej M Luziny kazde outeryyy ;\’)

  13. Pavla:

    To je dobrá zpráva pro všechny v okolí! 🙂 Děkuji za ni. Mangoldu se u nás opravdu daří a razí si směle cestu do kuchyně.

    Pěstuji si pár řádků ve skleníku, kde jsou mangoldové listy opravdu pěkně zelené, šťavnaté a dlouho svěží. Líbí se mi zejména barevné variety této listové zeleniny. Krása pohledět! O chuti ani nemluvím 🙂 Ta favorizuje mangold mezi mou oblíbenou zeleninu.

Přidal komentář