Reportáže

Restaurace Olivier – pohodové zážitky s vůní Středozemního moře

30 komentářů

"středomořská kuchyně v Českých Budějovicích"   

"středomořská restaurace Olivier České Budějovice"  

Hledáte restaurant snů? Právě jste ho našli. Jmenuje se Olivier a stojí v Českých Budějovicích.   

Co jste měli dnes k obědu? Možná jste se právě vrátili z dovolené a stýská se vám po středomořských specialitách. Váš žaludek básní o kuchyni vonící mořem a jen tak něčím se mu nezavděčíte. Recept zní:  Zkuste středozemní kuchyni! Bez ohledu na kulinární historii jsou země kolem Středozemního moře považovány za kolébku té nejlepší a nejzdravější stravy na světě a ukrývají v sobě recept na dlouhověkost. Čím víc středomořské stravy, tím blíž se ideálu zdravé výživy přibližujeme. Pozitivní je fakt, že tato strava si přímo žádá číši dobrého vína. Všechna jídla jsou chutná a tak si na stravu připravenou ze středomořských produktů zvykne každý velmi brzy. Není obtížné základní recepty přenést do své domácí kuchyně, ale kdo má na dosah České Budějovice, či případně bude tímto krásným městem projíždět, tomu musím doporučit návštěvu v restauraci Olivier. Čekají ho tam samé pohodové a gurmánské zážitky. Dnes jsem byla otestovat a mé nadšení nebere konce. Více se dozvíte z přiložené tiskové zprávy, kterou jsem okořenila svěžími fotografiemi z mé dnešní návštěvy. Ochutnala jsem toho opravdu dost, ale nemám pocit, že bych po tak dobrém a zdravém jídle měla mít výčitky z  nadmíry kalorií. Vůbec tam nebyly! Říká se, že po takové stravě se opravdu i hubne a tak si nebudu vyčítat ani závěrečný dezert, který byl podáván s opravdu luxusní kávou. Tu si v Olivieru míchají podle vlastního receptu z těch nejlepších světových káv a je to na ní patřičně znát, protože poměr je velmi lahodně vyladěn odborníky na kávu vzatými. V Olivieru si pochutnáte, domů ponesete nezapomenutelný zážitek a ještě jako bonus si u východu z restaurantu můžete skočit do prodejny delikates a navštívit úžasnou vinotéku. Vše na jednom místě! Vaše děti jsou zde vítány, restaurační prostory jsou přirozeně nekuřácké.  

"Středomořská restaurace Olivier České Budějovice"  

Máte snad pocit, že vám tu bude něco chybět? Já si to nemyslím. Více se dozvíte z níže uvedené tiskové zprávy. Teď už jen mé doporučení okořením několika svěžími fotografiemi z dnešní návštěvy. Pro zážitek si už musíte zajít vy sami 🙂  

   

"středomořská restaurace Olivier"  

"středomořská kuchyně"  

Někdejší restaurace U Slovanské lípy opět ožívá: bude v ní Olivier  

Olivier přináší do Budějovic středomořskou kuchyni a koncept, který zde chyběl  

  

"středomořská kuchyně v restauraci Olivier v Českých Budějovicích"  

   

České Budějovice, 29. srpna 2012  

Středomořskou kuchyni v restauraci, kvalitní potraviny a vybrané delikatesy v sousední prodejně, oddělené restaurační posezení s dětským koutkem, velkou letní zahradu s hřištěm pro děti, to všechno od 30. srpna nabízí Restaurace Olivier, otevřená v Českých Budějovicích na Husově třídě. V nově zrekonstruovaném objektu, v němž po staletí byl hostinec známý jako U Vrtičky a později U Slovanské lípy, vznikl gastronomický koncept, který ve městě a v kraji dosud nebyl.  

"interiér středomořské restaurace"  

Jako lidé, kteří mají rádi kvalitní středomořskou kuchyni, jsme sem chtěli přinést něco výjimečného, ale zároveň dostupného prakticky pro všechny. Tedy kvalitní gastronomii, příjemné prostředí pro celou rodinu a skvělý servis. Prostě pohodu a zážitky na jednom místě,“ říká Tomáš Aubrecht, většinový majitel společnosti Olivier Food, který pro projekt získal bratry Roberta a Davida Buriana, známé svým kuchařským umem a letitým působením v oboru. Právě Robert Burian je autorem gastronomického konceptu.  

 "čerstvé ryby ve středomořské restauraci Olivier v Českých Budějovicích"  

„Vždy čerstvé suroviny, chutná a moderní kuchyně. To je základní koncept nabídky jídel a nápojů. Pro přípravu jídel nepoužíváme umělá dochucovadla či náhražky. Nabídka vychází zejména z tradiční italské a francouzské kuchyně, ale najdete zde i pokrmy z domácí české kuchyně a bohatý výběr čerstvých salátů,“ shrnuje Robert Burian, šéfkuchař nové restaurace. Interiér a exteriér v ní doplňují stylové italské a francouzské dekorace, středomořské byliny, koření a další rekvizity.  

  

Šéfkuchař Robert Burian ve společnosti dodavatele čerstvých ryb, které ve zdejší kuchyni dokáží zpracovat tak autenticky, že se budete cítit jako u Středozemního moře.  

"Olivier České Budějovice, pohled do kuchyně"  

Krom středomořských specialit se v kuchyni vaří i česká klasika v příjemně odlehčenější formě.  

"Olivier České Budějovice"  

Je libo českou klasiku? Konfitovaný bůček s plátky vepřové panenky s dušeným zelím a gratinovanými smetanovými bramborami přesvědčí každého, že i kalorická česká klasika může vypadat trochu odlhčeněji. Chuť v kombinaci se sklenkou Budvaru byla naprosto dokonalá.  

Proměna delší čas uzavřených prostor na restauraci Olivier trvala téměř dva měsíce. Na ploše přes 1500 metrů čtverečných celkem nabízí více než 200 míst u stolů v restauraci, dětském koutku, salonku a na zahradě. Součástí komplexu je i prodejna čerstvých a trvanlivých potravin, delikates a vín, která sem byla přestěhována z Kanovnické ulice. Ta zde má k dispozici 80 metrů čtverečných prodejní plochy a nabízí více než 1000 vybraných položek. Projekt vytvořil 20 nových pracovních míst.  

"středomořská restaurace Olivier v Českých Budějovicích"  

„Na jednom místě chceme nabídnout prostředí a program pro celé rodiny, od oběda či večeře v restauraci po skupinové akce v samostatném salonku. Proto to spojení restaurace s obchodem, zahradou, dětským hřištěm a dětským koutkem. To vše za překvapivě dobré ceny. A když půjdete domů, máte objednaný nákup kvalitních potravin nachystaný v tašce,“ říká Tomáš Aubrecht.  

"interiér středomořské restaurace Olivier v Českých Budějovicích"  

Komplex Olivier je výjimečný i využitím moderních informačních technologií – interaktivní nabídkou jídelního lístku a prodejny v tabletu iPad. Ty slouží v restauraci jako elektronické jídelní lístky, ze kterých si lze vybrat jakékoliv nabízené jídlo či nápoj v restauraci, sortiment v prodejně či si zde pořídit nákup, který bude připraven při odchodu z restaurace. iPady zároveň přinášejí zajímavé, spotřebitelské informace o nabízených produktech. Aplikace je velice přehledná a s jejím ovládáním nebudou mít problémy ani méně zkušení uživatelé.  

 "interiér středozemní restaurace Olivier"  

„Jsme rádi, že jsme se s naším projektem Spectu mohli podílet na modernizaci tohoto krásného komplexu. Doufáme, že objednávání pomocí iPadu bude pro zákazníky zábavné a jednoduché zároveň,“ říká Tomáš Zalužanský ze společnosti iMenu International, zajišťující dodávku elektronických lístků do restaurací. Zastánci tradičních postupů pak mají samozřejmě k dispozici klasický jídelní lístek a na prodejně výběr zboží přímo z regálu.  

"středozemní restaurace s prodejnou delikates - Olivier České Budějovice"  

"středozemní restaurace Olivier - prodejna delikates a vinotéka"  

V rámci slavnostního otevření provozovny je pro veřejnost na první den, čtvrtek 30.8. od 18,30 hodin připraveno vystoupení skupiny Nezmaři a dalších zajímavých hostů.  

 Restaurant Olivier,

Husova 684/21, 370 01 České Budějovice  MAPA 

 

GPS: 48° 58′ 40.67″ N    /    14° 27′ 36.56″ E
 
Otevírací doba: restaurace – po celý týden od 11.00 do 23.00 h; prodejna delikates a vinotéka – po celý týden od 11.00 do 20.00 h.
Telefon: 386 350 038, 775 606 593

Objednat kuchařskou knížku: Pokud máte zájem nahlédnout do mé kuchařské knihy „Rande s gurmánkou“ nebo si ji zde objednat, bude mi ctí a potěšením.  

30 Komentářů

  1. Je to tedy čistě nádherný a vzdušný prostor.

  2. toffo:

    Je to přesně styl restaurace, který mi sedí. Rozhodně jsem tam nebyla dnes naposledy 🙂

  3. Úžasný projekt, na který se dojdu podívat. Je to přesně to, co jsem v Budějkách postrádal. Díky za středomořskou nápovědu, Šárko 🙂

  4. To vypadá fantasticky. Robert Burian je fakt špička mezi kuchaři, proto přeji celému týmu Olivier hodně úspěchu a dlouhé trvání. Určitě podpořím a zajdu ochutnat.

  5. Díky za úžasnou zprávu. O víkendu jedeme na Zemi Živitelku, tak si tam s rodinou zajdeme na oběd. Už teď se těším co ochutnám. Jako řidič budu trpět u nabídky vína, protože skončím u nealko piva a bude mi to fakt líto.

  6. Velmi zajímavá restaurace – tak prosvětlenou a prostornou provozovnu jsem snad ještě nikdy neviděl – tedy v ČR.
    Škoda jen, že to mám z Brna trošku z ruky 🙁
    Věřím, že tam musí skvěle chutnat a je i jistě důvod se tam vracet. Přeji hodně konzumentů i v době ekonomické krize 🙂

  7. ….ááách, a to jsem včera v ČB byla! Příště vím, kam zajít. Děkuji, Šárko, moc za tip! Tenhle web pro mne začíná být čím dál tím víc nebezpečný, just kidding, jsem moc ráda, že jsem ho před lety objevila, lepší inspiraci jsem jinde nenašla. Už se těším na další knižní pokračování, doufám, že je v plánu.

  8. Ahoj Šárko, úplně Ti tu návštěvu závidím:). Adresu za zaznamenám a při našich toulkách se tam zastavíme na nějakou dobrou baštu:)

  9. Tleskám!!! Konečně máme v Budějicích krásnou NEKUŘÁCKOU restauraci…. moje srdce plesá a už vím, kam ve městě na oběd… moc díky Šárko za krásnou reportáž!

  10. Vím, že je to jen drobnost, ale stejně mi to nedá. Pokud provozovatelé podniku neumí italsky, ať se při tvorbě jídelního lístku s někým poradí, aby v něm nebylo takové množství chyb. V rádobyitalských pizzeriích je to jedno, ale tady mě to trochu mrzí.

  11. klusyjoe:

    Tak to se se svým smutkem přidávám i já! Při mé první návštěvě nebyl čas se kartě věnovat. O tom se mlčet nemá, tak děkuji za postřeh.

  12. Byly jsme s kamarádkou na pozdním obídku a musím říct, že opravdu chuťový zážitek. Člověk odchází najedený s dobrým pocitem z pěkného prostředí. Určitě jsem tam nebyly naposledy.

  13. Eva:

    To mám radost, že jsme měly stejné pocity. Já tam byla den před oficiálním otevřením a z jídla i prostředí jsem byla nadšená. Degustovala jsem variaci na českou klasiku, což byl konfitovaný bůček s plátky vepřové panenky, zelí s cibulkou a dokonalý bramborový gratén. Opravdu báječné jídlo lehké jako pírko. U české klasiky na to nejsme zvyklí. Středomořská kuchyně je vynikající, dala jsem si spoustu čerstvých ryb na grilu a zakončila to malým dezertem s nepřekonatelnou kávou, kterou si tam míchají podle svého vlastního receptu z těch nejlepších káv světa. Voněla trochu Brazilií, Columbií a Afrikou a byla to lahodně vyvážená arabika s příjemným podílem robusty. Víno skvělé, ale to jsem jako řidička moc ocenit nemohla a držela se zpátky. Nejvíc mě potěšilo, že hned první oficiální den bylo úplně plno a na oběd jsem tam bez předešlé rezervace nesehnala místo 🙂 Rozhodně tam ani já nejsem naposledy, protože je to podnik podle mého gusta a ráda bych toho od výjimečného kuchaře Roberta Buriana ochutnala mnohem víc. Prodejna delikates musí udělat každému průvan v peněžence 🙂 Vybrala jsem si tam toho víc než dost.

  14. krásná restaurace, výborný koncept, a spousta dalších kladů…ale to co dělá hospodu hospodou, v lepším slova smyslu restauraci restaurací je její personál….přístup personálu, jeho vystupování a způsob objednávání či kasírování skrz technologie o kterých personál nemá ani tušení je minimálně k pláči. Tristní situace, když číšník kasíruje u stolu 4 osoby 10 minut.

  15. Ve čtyřech jsme vyzkoušeli restauraci Olivier a mohu vřele doporučit. Jídlo bylo vynikající, prostředí příjemné, vzdušné, olivovníky v květináčích a bylinky na záhoně příjemně dotvářejí středomořskou atmosféru.

    • Věra Pospíšilová:

      Díky za zprávu z Olivieru 🙂 Také se chystám s větší společností na večerní menu a jsem si jistá, že to bude příjemný zážitek. Prostředí je velmi příjemné a kuchařskému umění zdejšího chefa věřím. Olivovníky v květináčích mě dostaly. Jsem zvědavá, zda vydrží restaurační podmínky. Kdyby ne, tak by mi jejich společnost chyběla.

  16. Tak jsem také navštívila a musím pochválit… skvělé jídlo, ochotný personál… jen bohužel ještě neměli elektronické jídelní llístky (před cca 10 ti dny)… ale jinak na jedničku, jak jídlo, tak personál…

  17. Také doporučuji, jídlo a víno skvělé. Jen obsluha má trochu problém z technologií, proč se neodvázat a nedat na stoly tablety s přímým objednáním? A jen taková drobost plastové stoly i když krásná imitace dřeva, opravdové dřevo nenahradí, tady palec dolů. Ale pokud nejste perfekcionaliata tak si v této restauraci určitě přijdete na své, jiné než tyto dva nedostatky jsem nenašla :-).

    • Monika Březinová:

      Díky za postřehy! Zatím jsem se ještě v klidu nedostala k tomu, abych v Olivieru poseděla. Otevíračka byla plná dojmů a člověk byl neustále na nohou. Tablety se teprve chystaly do provozu, tak jsem je nevyzkoušela. Na kávu jsem se posadila u baru a jinak seděla v kouzelné zahradě venku, protože byl pěkný a teplý den. Ale s těmi stoly je to vážně škoda. Kvalita materiálu dělá své. Opticky mě sice nerušily, ale čas na zevrubnější prozkoumání nebyl. Napravím to a všechny poznámky z této diskuze jim předám. Spokojený host je na celém pohostinství tím nejdůležitějším elementem. Díky a prima víkend 🙂 Šárka

  18. Je to nejleší restaurace v Českých Budějovicích rozhodně doporučuji

  19. Dnes jsme také restauraci navštívili. Prostředí je nádherné, a hlavně oceňuji, že je restaurace nekuřácká. Co mi však po celou dobu vadilo, byl přístup personálu.Po objednání vína a džusu mi byl přinesen džus a voda. Když jsem upozornila, že se jedná o vodu, a že tu jsem si neobjednala čísník bez omluvy odešel a přinesl mi víno. Následně jsem si objednala salát Caesar.Jsem zvyklá, že se k němu dává automaticky opečený toust, nebo malá bageta, přinejhorším alespoň krutonky. Zde jsem si musela objednat česnekovou bagetu navíc, která mi ve výsledku nakonec stejně donesena nebyla. Čísník se poté opět neomluvil a pouze řekl, že chybička se vloudí. Načež nám při placení každé napočítal o vodu navíc, ačkoli jsme si ani jedna vodu neobjednala. Chápu, chybovat je lidské, ale tolik chyb za jeden večer a navíc bez omluvy? :/ Je to škoda, že jinak příjemný dojem z krásné restaurace pokazí tak tristní jednání obsluhy.

  20. Klára:

    Musím se přiznat, že jsem tam delší dobu nebyla, ale rozhodně chápu vaše rozladění. Nebyla bych na tom jinak. Podávání salátu Caesar bez pečiva /krutonů se mi jeví jako velké pochybení. A neochotná obsluha je pro každý podnik cesta do pekel…

Přidal komentář