Maso

Coq au Vin poněkud jinak aneb kuře na víně East Meets West

6 komentářů

Podzimní soutěž 2012         

Coq au Vin poněkud jinak aneb kuře na víně East Meets West

– soutěžní recept č. 17, autorka receptu: Helena Baker 
 
http://www.bakerwine.cz/ – http://www.gustibus.cz/
 
"Coq au Vin jinak aneb kuře na víně podle Heleny Baker"

Kuřecí maso u nás nefiguruje příliš často na jídelníčku (pokud zrovna kuřata nepocházejí z chovu od našich známých), ale dnes náhodou v místním obchodě měli jedno (ano, pouze jedno) vodňanské kuře… Půlka šla do trouby s palicí česneku a větvičkou rozmarýnu a tu  jsme si s manželem s chutí dali k obědu v doprovodu nádivky dle receptu naší babičky, z té druhé jsem udělala jeden z mých „ptačích“ favoritů. Kromě receptů à la Bourguignonne, à l´Alsacienne, Tandoori nebo Tikka Masala je to právě tato fúze silně navinulé a pikantní omáčky provoněné zázvorem a orientálním kořením, kterou si oblíbila naše rodina a přátelé.

Coq au Vin poněkud jinak aneb kuře na víně East Meets West

Potřebujeme (rozpočet pro 4 osoby):

  • 1 naporcované selské kuře
  • 3 lžíce oleje
  • cca 5 cm čerstvého zázvoru
  • 8 stroužků česneku
  • 1 čerstvou červenou chilli papriku
  • 1 lžičku mletého římského kmínu (cummin neboli jeera)
  • 1 lžičku celého koriandru
  • ½ lžičky cayenského pepře
  • 1 lžíci kurkumy
  • špetku soli
  • 1-2 květináče čerstvého zeleného koriandru
  • ¼ l bílého vína
  • šťávu z 1 citronu nebo limetky

 Postup přípravy:

V hluboké pánvi, hrnci nebo woku rozpálíme olej a porce kuřete rychle orestujeme, poté vyjmeme a necháme stranou. Zázvor a česnek nakrájíme na menší kousky a v robotu s trochou vody rozmixujeme na jemnou pastu, kterou přidáme do stejného horkého oleje v hrnci a minutu restujeme. Přidáme nakrájenou chilli papričku, římský kmín, kuličky koriandru, cayenský pepř, kurkumu, sůl a najemno nakrájený zelený koriandr (bez stonků) a restujeme další minutu. Přidáme kousky kuřete a veškerou šťávu, která z nich vytekla, podlijeme vínem a šťávou z citronu nebo limetky, přikryjeme pokličkou, přivedeme k varu a 15 minut povaříme. Poté porce kuřete obrátíme a necháme na mírném ohni dojít až je maso měkké. Pokud by byla omáčka příliš řídká, necháme ji bez pokličky závěrem trochu vyvařit a zhoustnout. Podáváme buď s rýží Basmati nebo jako coq au vin s vařeným bramborem či pečivem.

Dobrou chuť přeje Helena Baker

http://www.bakerwine.cz/ – http://www.gustibus.cz/
 
 

Zapojte se do soutěže a pojďte si s námi uvařit nějaký ostřejší recept na zahřátí. Cenu do soutěže – titanový nůž – věnovala firma Titanové pánve.cz.

Pokud máte zájem nahlédnout do mé kuchařské knihy „Rande s gurmánkou“ nebo si ji zde objednat, bude mi ctí a potěšením.

6 Komentářů

  1. Kohout na víně je zatím můj kulinární sen, ale na tuto alternativu bych si troufnul.

    • Patrick:

      Kohouta na víně jsem párkrát připravovala a je to taková pěkná procedura, kdy se u plotny bavíme jen tou představou, jak to ve výsledku bude chutnat. Je vždycky báječný a tato varianta je mi též velmi sympatická. Při takové příležitosti je prima vzít si do kuchyně k tomu vaření i knihu od paní Heleny Baker, která tento recept do soutěže poslala. Nese příznačný název – KOHOUT NA VÍNĚ a je velmi inspirativní a milá 🙂

  2. Tak do toho bych šel. Jen bych tu omáčku nakonec musel zcedit. Jestli něco nesnáším na všech těch chilli a curry a vindaloo, jsou to právě kousíčky koření v zubech.

    • Pavel:

      Tak to je věc názoru 🙂 Já jsem jedna z mála, kdo miluje drcení pepřových kuliček v zubech 🙂 Když je koření dobře povařené, tak z něj vychází pěkně omamná chuť a nejvíc jí je hned pod svrchní slupkou, která varem pěkně změkne. Vyžívám se logicky i v naloženém pepři zeleném a růžovém, ale u nás doma jsem sama. Ostatní spolubydlící všechno koření důsledně odstraňují, jen já se nenechávám zdržovat od pikantního kulinárního zážitku:-)

  3. Zdravím,kohoutek na víně je veliká dobrota a pokud nebudete moci sehnat čerstvého kohoutka zkuste štěstí na http://www.farmalouzna.cz,rádi Vám pomůžeme , mějte se Tom

Přidal komentář