Coq au Vin poněkud jinak aneb kuře na víně East Meets West
– soutěžní recept č. 17, autorka receptu: Helena Baker http://www.bakerwine.cz/ – http://www.gustibus.cz/
Kuřecí maso u nás nefiguruje příliš často na jídelníčku (pokud zrovna kuřata nepocházejí z chovu od našich známých), ale dnes náhodou v místním obchodě měli jedno (ano, pouze jedno) vodňanské kuře… Půlka šla do trouby s palicí česneku a větvičkou rozmarýnu a tu jsme si s manželem s chutí dali k obědu v doprovodu nádivky dle receptu naší babičky, z té druhé jsem udělala jeden z mých „ptačích“ favoritů. Kromě receptů à la Bourguignonne, à l´Alsacienne, Tandoori nebo Tikka Masala je to právě tato fúze silně navinulé a pikantní omáčky provoněné zázvorem a orientálním kořením, kterou si oblíbila naše rodina a přátelé.
Coq au Vin poněkud jinak aneb kuře na víně East Meets West
Potřebujeme (rozpočet pro 4 osoby):
- 1 naporcované selské kuře
- 3 lžíce oleje
- cca 5 cm čerstvého zázvoru
- 8 stroužků česneku
- 1 čerstvou červenou chilli papriku
- 1 lžičku mletého římského kmínu (cummin neboli jeera)
- 1 lžičku celého koriandru
- ½ lžičky cayenského pepře
- 1 lžíci kurkumy
- špetku soli
- 1-2 květináče čerstvého zeleného koriandru
- ¼ l bílého vína
- šťávu z 1 citronu nebo limetky
Postup přípravy:
V hluboké pánvi, hrnci nebo woku rozpálíme olej a porce kuřete rychle orestujeme, poté vyjmeme a necháme stranou. Zázvor a česnek nakrájíme na menší kousky a v robotu s trochou vody rozmixujeme na jemnou pastu, kterou přidáme do stejného horkého oleje v hrnci a minutu restujeme. Přidáme nakrájenou chilli papričku, římský kmín, kuličky koriandru, cayenský pepř, kurkumu, sůl a najemno nakrájený zelený koriandr (bez stonků) a restujeme další minutu. Přidáme kousky kuřete a veškerou šťávu, která z nich vytekla, podlijeme vínem a šťávou z citronu nebo limetky, přikryjeme pokličkou, přivedeme k varu a 15 minut povaříme. Poté porce kuřete obrátíme a necháme na mírném ohni dojít až je maso měkké. Pokud by byla omáčka příliš řídká, necháme ji bez pokličky závěrem trochu vyvařit a zhoustnout. Podáváme buď s rýží Basmati nebo jako coq au vin s vařeným bramborem či pečivem.
Dobrou chuť přeje Helena Baker
http://www.bakerwine.cz/ – http://www.gustibus.cz/Zapojte se do soutěže a pojďte si s námi uvařit nějaký ostřejší recept na zahřátí. Cenu do soutěže – titanový nůž – věnovala firma Titanové pánve.cz.
Pokud máte zájem nahlédnout do mé kuchařské knihy „Rande s gurmánkou“ nebo si ji zde objednat, bude mi ctí a potěšením.
Kohout na víně je zatím můj kulinární sen, ale na tuto alternativu bych si troufnul.
Patrick:
Kohouta na víně jsem párkrát připravovala a je to taková pěkná procedura, kdy se u plotny bavíme jen tou představou, jak to ve výsledku bude chutnat. Je vždycky báječný a tato varianta je mi též velmi sympatická. Při takové příležitosti je prima vzít si do kuchyně k tomu vaření i knihu od paní Heleny Baker, která tento recept do soutěže poslala. Nese příznačný název – KOHOUT NA VÍNĚ a je velmi inspirativní a milá 🙂
Tak do toho bych šel. Jen bych tu omáčku nakonec musel zcedit. Jestli něco nesnáším na všech těch chilli a curry a vindaloo, jsou to právě kousíčky koření v zubech.
Pavel:
Tak to je věc názoru 🙂 Já jsem jedna z mála, kdo miluje drcení pepřových kuliček v zubech 🙂 Když je koření dobře povařené, tak z něj vychází pěkně omamná chuť a nejvíc jí je hned pod svrchní slupkou, která varem pěkně změkne. Vyžívám se logicky i v naloženém pepři zeleném a růžovém, ale u nás doma jsem sama. Ostatní spolubydlící všechno koření důsledně odstraňují, jen já se nenechávám zdržovat od pikantního kulinárního zážitku:-)
Zdravím,kohoutek na víně je veliká dobrota a pokud nebudete moci sehnat čerstvého kohoutka zkuste štěstí na http://www.farmalouzna.cz,rádi Vám pomůžeme , mějte se Tom
Tomáš:
Děkuji za prima kontakt! 🙂 Pro čerstvou drůbež na http://www.farmalouzna.cz! Budu si adresu pamatovat a oceňuji Vaši bohulibou práci. Mějte se tam na farmě krásně, zdraví Šárka