Maso

Pljeskavica s Ajvarem

7 komentářů

 Ajvar pljeskavica kompr

Pljeskavica s Ajvarem, to je chuť a slunce Jadranu

Tradiční pljeskavica se připravuje ze směsi mletých mas (jehněčího, vepřového, telecího, hovězího) a cibule. Peče se na grilu a podává se s originální přílohou – Ajvarem, Kajmakem a chlebem Pita. I když se peče téměř na celém Balkáně, nejznámější je Leskovačka pljeskavica, původem z města Leskovac v Srbsku.

Leskovačka pljeskavica se připravuje z mletého masa hovězího nebo vepřového a pikantní šmrnc získává z pálivých papriček, které se do ní přidávají. Podává se s nakrájenou cibulí. Ochutnejte i jiné způsoby přípravy pljeskavice. Každý region má svůj skvělý recept. Šarska pljeskavica se vyrábí z mletého hovězího masa a plní se slaným ovčím sýrem Kashkaval. Hajdučka pljeskavice se připravuje z mletého masa hovězího s přídavkem mletého uzeného masa. Těžko si vybrat tu nejlepší pljeskavicu, protože všechny jsou nezapomenutelné. Výjimečnost pljeskavice dělá i její nekomplikovaná příprava, čerstvost použitého masa, ale i dokonalá zeleninová příloha, tzv. AJVAR.

Pljeskavica s ajvarem

AJVAR

Všechna použitá zelenina na jeho přípravu je totiž dokonale vysluněná a na její chuti je to patřičně znát.

Barvou i chutí mi připomíná horké slunce Jadranu.

PLJESKAVICA

 

Pro 4 osoby potřebujeme:

 

  • 500 g mletého vepřového masa nebo hovězího
  • 500 g mletého skopového nebo jehněčího masa
  • kousek pálivé papričky, feferonky
  • sůl
  • pepř
  • 2 cibule

 

Postup přípravy:

Mleté maso smícháme s jemně nasekanou cibulí, osolíme, opepříme a společně s nasekanou feferonkou důkladně rukama propracujeme na kuchyňském stole. Z masa musíme dostat všechen vzduch, teprve pak se pěkně spojí. V chladu necháme několik hodin odležet. Ze směsi tvarujeme v dlani tenké placky velikosti dlaně a pečeme na rozpáleném grilu, případně na grilovací pánvičce. Podáváme horké.

Ajvar pljeskavica kompr1

Pljeskavica je oblíbená  v Srbsku, Slovinsku, Bosně a Hercegovině, Černé Hoře, Makedonii i Chorvatsku, ale oblíbili si ji i v Rumunsku a Bulharsku.Tradiční pljeskavica se vyrábí ze směsi mletého masa, nejčastěji se použijí dva druhy, ale připravuje se i z více druhů masa: – mletého jehněčího, vepřového, hovězího nebo telecího masa. Peče se na grilu a podává se s hojností nakrájené cibule. Typická příloha k masu je Ajvar, čerstvý Kajmak a pita chléb (lepinja).

Pljeskavica + celé grilované menu z chorvatské konoby

Grilované menu z chorvatské konoby. Pljeskavica z jehněčího a vepřového masa grilovaná na roštu.

(chorvatská gastronomie a nejlepší turistické cíle najdete v článku, který jsem pro vás připravila ovlivněna tím, co jsem v Chorvatsku již viděla, ochutnala a zažila)
Poznejte chutě Jadranu:

Objednat kuchařskou knížku: Pokud máte zájem nahlédnout do mé kuchařské knihy „Rande s gurmánkou“ nebo si ji zde objednat, bude mi ctí a potěšením.

7 Komentářů

  1. jestli neco miluju, tak je to pljeskavica sa ajvarom

  2. halina:

    Ajvar si pamatuji i v naší obchodní síti pod názvem \”papriková pomazánka\” v malé plechovce 🙂 Ta chuť byla fakt famózní! Při cestách do Chorvatska atd. si ajvar nikdy nezapomenu přivézt domů a samozřejmě tam ho i ochutnat. Mám ráda lehce pikantnější verze. No a pljeskavica, to je fakt samostatná kapitola, jak jednoduše a účelně upravit mleté maso. Žádné nastavování masa, jen lehké ochucení a šup s ním nad oheň. Co může být lepšího? 🙂

  3. Šárko, pokud si Ajvar sama připravujete, můžete napsat recept? Našla jsem jich několik, ale liší se od sebe. Ráda dám na Vaši vytříbenou chuť.

  4. Výborný recpet, je to lahůdka, ale docela pro pokročilejší kuchaře. Každopádně musím toto jídlo zařadit do svého top10 jídelníčku.

  5. Paleo:

    Lahůdka to je, ale trochu práce to přeci jenom obnáší 🙂 Myslím si, že s každým novým receptem se kuchař stává pokročilejším a pokročilejším, proto bych se nebála doporučit i méně zdatným bez bázně vyzkoušet. Podle mě se na tom nemůže v podstatě nic pokazit. Jsem ráda, že rcp zaujmul a zachutnal. Letos se chystám na kratší čas do Chorvatska zas a pevně věřím tomu, že si zase dovezu spoustu kuchařských dovedností, nápadů a inspirace. Jižní slunce a moře mě inspiruje vždycky. I když jsou to častěji recepty z ryb, na pljeskavicu s ajvarem se příležitost najde vždy 🙂 Létu zdar!

  6. V Česku prodávají dovozový ajvar, t.j.zpracovany průmyslové, ale ten není nijak dobrý.neni vůbec ochucen,chybi mu slanost a pikantnost.domaci ajvar je něco úplně jiného.da to práci,ale výsledek je famózní.

  7. Sprava pro Zuzku.Jsem ze Srbska i ne umim psat Česki.Moj recept na ajvar.Paprika musi bit prava červena kapie.Papriku pect na grilu.Davam pečenu papriku pod pokličku Šlupku i seminka prič.Samleti na strojku na maso.Mletu paprikuzvažiti .Na kg.mlete paprike 2% soli.Napriklad na 10 kg.paprike 200 gr soli.Pridat 2 lžice octa 1/2 česneka lisovanog i 750 mil.oleja.Masu variti v kastrolu jako povidla Pro pikantni vkus pridati palivu feferonku.Variti asi 1 hodinu plniti sklenice na hori dati 1 lžici oleja zavriti sklenice.

Přidal komentář