Předkrmy a chuťovky, Zelenina a saláty

Vařené artyčoky s česnekovou omáčkou

8 komentářů

Artyčoky

Artyčoky jsou k vidění na zeleninových trzích celého Středomoří, kde se z nich připravují báječné lahůdky. Existují v několika druzích, z nichž nejznámější je artyčok zeleninový a kardový, ale krom kuchyně se uplatní i v zahradách. Zejména jeho  plané formy dokáží pěkně vyzdobit zahradní zákoutí. Na první pohled by se mohlo zdát, že je to bodlák, ale pro své afrodiziakální vlastnosti si artyčok našel cestu do kuchyně těch nejvznešenějších. Jeho obliba na talíři se počítá již na dlouhá staletí. Kateřina Medicejská by o tom mohla vyprávět.

 

Jak se vaří artyčoky?

Ke kuchyňské úpravě jsou vhodná nerozkvetlá poupata artyčoků nebo jen květní lůžka. Zásadně kupujeme plody na omak pevné s listy semknutými k sobě. Před přípravou je nutno odkrojit stonek a zastřihnout špičky lístků kryjících květní lůžko. Spodní tvrdé lístky se odstraní. Artyčoky se vaří ve slané vodě a po uvaření se odstraní středový květní zárodek.

 

Jak je konzumujeme?

Artyčoky konzumujeme tak, že postupně otrháváme vnější lupeny a spodní dužnatou stranou je namáčíme do omáčky. Lupeny postupně odlamujeme až se dostaneme k samotnému středu, tzv. srdíčku. Střed artyčoku je nejlahodnější a nejušlechtilejší část této zajímavé zeleniny, proto ho důkladně vyškrábneme lžící.

 

 Artyčok

 

Vařené artyčoky s česnekovou omáčkou

(pro 2 osoby)

 

Potřebujeme:

  • 2 artyčoky
  • sůl

 

na česnekovou omáčku:

  • 150 g zakysané smetany nebo jogurtu
  • 2 stroužky česneku
  • ½ lžičky bylinkové soli
  • ½ lžíce olivového oleje

 

Postup přípravy:

 

Artyčoky omyjeme a odřízneme stonky. Použijete-li artyčoky ve verzi mini, budou krásně křehké a nebude třeba je tak důkladně začišťovat, jako je tomu u plodů větších. Vložíme je do širšího hrnce, který naplníme z poloviny vodou a uvedeme ji do varu. Poté osolíme mořskou solí. Do horké vody posadíme artyčoky a mírným varem necháme pod pokličkou měknout po dobu cca 30 minut. Vařené artyčoky vyjmeme z vody a necháme je konci stonků vzhůru vykapat na cedníku. Po vychladnutí servírujeme např. česnekovou omáčkou.

 

Česneková omáčka:

Na její přípravu oloupeme stroužky česneku a rozetřeme je s bylinkovou solí a olivovým olejem. Vzniklou směs promícháme s kysanou smetanou a podáváme v malé mističce jako doplněk k vařeným artyčokům. Podle chuti si sousta namáčí každý sám. Nebo můžeme připravit ochucenou majonézu.

 

ARTYČOK –  (Cynara scolymus)

Artyčok je silně rozvětvená, vytrvalá rostlina připomínající bodlák. Už ve starověkém Egyptě se konzumovala mladá poupata a od 16. století se artyčoky šlechtí ke kuchyňským účelům. Rostlina je doma v celém středomořském pásmu, ale její pěstování se daří všude tam, kde jsou mírné klimatické podmínky.

Jak ho používat v kuchyni?

Artyčoky lze vařit, zapékat, plnit nádivkami a přelévat omáčkami. Léčivé účinky se přisuzují nejen květnímu lůžku, ale též i listům a kořenům. Z nich lze připravit léčivý odvar.

Zdravotní pozitiva

Jídla připravená z artyčoků mají dobré dietetické vlastnosti. Jsou přínosem zejména pro diabetiky, protože obsahují inulin. Jejich konzumace se doporučuje i pacientům se žlučníkovými chorobami, záněty nebo s cirhózou jater, neboť artyčok podporuje detoxikační činnost jater, a tím napomáhá správné tvorbě a vylučování žluči i trávicích enzymů, čímž zlepšuje trávení i látkovou výměnu. Jeho protialergické účinky se osvědčují při boji s ekzémy.

Artyčoky obsahují mnoho hořčin, nejsou skoupé na vitaminy skupiny B, draslík, vápník i železo, inulin, flavonoidy, tanin, organické kyseliny a soli a najdeme v nich řadu dalších prospěšných látek.

 

Objednat kuchařskou knížku: Pokud máte zájem nahlédnout do mé kuchařské knihy „Rande s gurmánkou“ nebo si ji zde objednat, bude mi ctí a potěšením.

 

8 Komentářů

  1. Šárko, to je moje nejmilovanější zelenina. Kde jsi koupila takové krasavce? Nedávno jsem byla v Toskánsku, kde pěstují speciální odrůdu morellino, je to malý artyčok tmavě červené barvy, lístky jsou směrem k srdíčku žluté. Jedí se syrové a namáčí se \”jen\” do olivového oleje promíchaného se solí, al pinzimonio, jak říkají místní. Já bych mohla artyčoky každý den, budu se muset za nimi vypravit na jih.

  2. La Cuoca:

    Evi, tyhle mini krasavce jsem si koupila na tržnici v Rakousku, kam jsem si jela pro sazenice fenyklu a chilli papriček od jednoho šlechtitele. Čím blíž k jihu, tím lepší nabídka, však to znáš sama. Tyhle byly také nádherně křehoučké a bylo to skvělé letní sousto s přidanou estetickou hodnotou k tomu. Artyčoky jsou krásné a smyslné! 🙂 Škoda jen, že tady u nás nemají takovou tradici a obchodníci je přehlížejí. Konzervované je ráda nemám.

  3. Vynikající. Artyčok je královská zelenina.

  4. Krásný večer,
    před chvílí jsem přijel z cest po Belgii a Francii a přivezl si čtyři krásné \”krasavce\” artyčoky zahradní… obří krásně tvrdé koule.
    Chystám se je uvařit a s omáčkou vykousnout každý lístek 😀 Bude to moje premiéra a proto bych se chtěl zeptat, zda vodu pouze osolit nebo i obohatit o citron, aby artyčoky nehnědly… nebo třeba bobkový list, atd. Každá rada bude dobrá. Artyčoky miluju, ale zatím jsem jedl jen různě nakládané nebo už hotové a připravené k jídlu. Děkuji.

    • Marcel:

      Krásný den, moc se omlouvám, že jsem nestihla reagovat dříve, ale byla jsem obdivovat italské babí léto na Lago di Garda. Pokud jde o krásné artyčoky a jejich úpravu podle mého rcp, určitě oceníte jemnou vůni citrónové kůry hned při vaření. Bobkový list je poněkud výraznějším kořením, ale pokud by to byl mladý vrcholový lístek vavřínu, klidně bych ho přidala také. Já si v květináči tuhle vznešenou římskou bylinku běžně pěstuji, proto tak preferuji její použití v čerstvém stavu. Je mi líto, že jsem u té vaší artyčokové premiéry nebyla účastna ani svým včas zaslaným komentářem, ale troufám si tvrdit, že se podařilo vše ke spokojenosti. Pojídání artyčoků je zvláštní rituál, ke kterému tak i přistupuji. V dobrém rozpoložení, s dobrým vínem a dobrou společností musí chutnat vždy jedinečně! Pokud by náhodou vykazavaly kuchyňsky upravené artyčoky nějakou malou nedostatečnost, vždy to zachrání dobrá společnost u stolu. Nad tím vším stojí pečlivý výběr vinného moku! Já zklamání z konzumace této zvláštní zeleniny neznám, ale znám kolem sebe pár přátel, co jim tahle zelenina nic neříká a v jídle žádný hlubší smysl nehledají 🙂 Krajina jejich požitků má menší výměru než krajina nás gurmánů. Toto je jedno z kritérií, proč by si lidé měli rozumět i u stolu 😉 Můj muž artyčoky rád nemá… podcenila jsem výběr 🙂

  5. Na artyčoky jsem si ještě nikdy netroufla, ale láká mě to. Bohužel nejsou vždycky k mání u našich zelinářů.

Přidal komentář