Polévky

Bramborová polévka trošku jinak – moje verze s batáty

4 komentářů
polévka se sladkými bramborami a houbami
polévka se sladkými bramborami – bramboračka batátová

 

Poctivá bramborová polévka (bramboračka) musí být z brambor. Není brambor jako brambor, použila jsem sladké brambory, tzv. batáty. Oproti tradiční české bramboračce jsem něco vynechala, ale batátům to prospělo a měly možnost lehce dominovat. Ve spojení s houbami a obvyklou zahoustlejší konzistencí výsledné polévky to byla “bramboračka” par exellence.

Pokusit se u “bramboračky” předepisovat přesné poměry surovin shledávám jako hloupost. Někdo ji má rád o něco víc bramborovnější, druhý šetří houbami nebo vynechává některou z obvykle přidávané zeleniny, protože si k ní jednoduše nevybudoval nejvřelejší vztah. Jediné, co bych doporučila, v této batátové verzi vynechejte majoránku a přidejte o něco víc česneku. Česnek si se sladkými bramborami krásně sedne do noty. Tak jako každé polévce, i téhle mé batátové prospějí zelené bylinky.

 

BRAMBORAČKA S BATÁTY

  • 1 velká cibule
  • 3-4 stroužky česneku
  • 1 velká sladká brambora
  • sušené houby
  • 1 pórek
  • 1 lžíce hladké mouky
  • 2 lžíce másla
  • sůl
  • hladkolistá petrželka

Na másle orestujeme oloupanou a drobně pokrájenou cibuli. Přidáme plátky oloupaného česneku a oloupaný sladký brambor, nakrájený na přiměřeně velké hranolky. Po krátkém zarestování zaprášíme moukou, krátce ji opražíme a zalijeme studenou vodou. Dobře promícháme a polévku přiměřeně osolíme. Přidáme předem namočené sušené houby a nakrájený pórek. Polévku vaříme cca 30-35 minut. Horkou polévku posypeme zelenou petrželkou a podáváme.

Do bramboračky klasické i batátové ráda používám sušené houby. Jsou aromatičtější, to je ten jednoduchý důvod. Ale použít můžeme i houby čerstvé. Letos o ně nouze není. Klasickou verzi české bramboračky jsem nevynechala ani ve své kuchařské knížce Rande s gurmánkou v české kuchyni, proto se k ní v tomto příspěvku nevracím.

 

BATÁTY, sladké brambory

S batáty se dají dělat zajímavé experimenty, ale mě osobně fascinovaly tyhle sladké brambory v Číně. Tam jsou tak oblíbené, že prodavači pečených batátů je vyprodají ještě za jízdy 🙂 Překvapivě jsou v této jednoduché úpravě vynikající.

pečené sladké brambory, Čína
Čína – prodavač pečených sladkých brambor, batátů

OBRÁZKY Z ČÍNY

4 Komentářů

  1. Díky za verzi s batáty! Tenhle druh brambor mě zatím poměrně úspěšně míjí. Nebo je spíš lepší napsat \”míjel\”, ale v rámci rozšiřování si kuchařských obzorů se do nich pustím 🙂

    • Petr:

      Batáty 😉 Na první dojem mohou odradit, ale je to nesmírně zajímavá surovin. Tahle bramboračka je jenom drobnost, kde obstály naprosto fantasticky, ale dá se s nimi kouzlit na více způsobů. Byla jsem si trochu nabrousit fantazii v Číně. Tam to s batáty umí opravdu mistrovsky a na ulici jsou takovým rychle dostupným jídlem, které zasytí a chutná. Skvělé jsou pečené!

  2. Moje čerstvá ( skvělá) zkušenost s batáty: očištěné růžičkové kapustičky pečeme asi deset minut na plechu nebo pečicím papíru pokapaném olivovým olejem. Pak přidáme hranolky batátu, mírně osolíme a ještě asi deset minut pečeme doměkka. Pak vyndáme na mísu a do ještě horkého jídla zamícháme kostičky nivy a vlašské ořechy. Opepříme podle chuti. Rychlé a výborné!

  3. Martina:

    Věřím to, že toto spojení zafungovalo nezapomenutelně 🙂 Batáty, to je opravdu kreativní zelenina, která nezklame. Díky za komentář 😉 Šárka

Přidal komentář