Recept na pivní štrúdl mohl podle pověsti vzniknout v pivovarské kuchyni, kde o pivo nikdy nebývala nouze. V lidové kuchyni je rozšířen již od doby, kam mi paměť sahá. Pekla ho i moje maminka a recept si pochvalovala. Provázela ho dobrá pověst, že těsto se vůbec netrhá, nelepí a pěkně se vyvaluje na tenoučko. Jablkové moučníky k podzimu patří, sáhla jsem si do lednice pro černé pivo a do starého sešitu pro rukou psaný recept.
- 500 g hladké mouky (v receptu je připsáno, že můžu použít též mouku polohrubou a těsto bude lépe lístkovat!)
- špetka soli do mouky
- 250 g ztuženého tuku (rukou připsaná poznámka – lze použít kostku vychlazeného másla nebo Heru) používám máslo!
- ¼ litru tmavého piva (vyměřeno na 16 polévkových lžic)
- rozpuštěný plátek másla na potření štrúdlu
- na náplň oloupeme cca 6-8 ks jablek, přidáme moučkový cukr s vanilkou, lžičku skořice, sekané ořechy, lžíci jemné suchárkové strouhanky (popřípadě strouhaného perníku), rozinky namočené v pivu doslazené medem
- 1 vejce na potření štrúdlu před pečením
- na pivní glazuru upotřebíme zbylé pivo po namáčení rozinek, přidáme med a tenký plátek másla – zahřejeme
Mouku provzdušníme prosetím přes síto a přidáme špetku soli a nastrouhaný tuk na struhadle s velkými slzičkami. Přidáme pivo a vypracujeme těsto, které zformujeme do bochánku. Nahřejeme kastrůlek, otočíme ho a těsto přiklopíme tak, aby se kastrůlku nedotýkalo, ale zůstala v teple pod kastrůlkem cca 20 až 30 minut odpočívat. Poté si bochánek rozdělíme na 2 poloviny a každou vyválíme na pomoučeném vále na tenký obdélník. Placku pomašlujeme rozpuštěným máslem, posypeme bílou jemně mletou strouhankou a poklademe na tenké plátky nakrouhanými jablky. Ochutíme moučkovým cukrem s vanilkou a špetkou mleté skořice. Přidáme sekané vlašské ořechy a předem namočené rozinky v misce s tmavým pivem a doslazené medem. Štrúdl stočíme, opatrně přeneseme na plech, potřeme rozšlehaným vejcem a pečeme při teplotě cca 170 °C po dobu 45 minut, dokud povrch nebude zlatavý.
Upečený horký pivní štrúdl můžeme obyčejně pocukrovat a podávat, ale pro náruživější pivní efekt jsem si vymyslela okrášlení pivní glazurou. Použijeme zbylé pivo z namáčení rozinek, které je lehce doslazené medem a krátce zahřejeme. Podle chuti ještě přisladíme. V pivní glazuře necháme rozpustit tenký plátek másla a horký štrúdl touto směsí po vytažení z trouby potřeme. Když se glazura vpije do těsta a udělá voňavý lesklý nátěr, pocukruji štrúdl jemným moučkovým cukrem a ještě teplý ho podávám. V čase adventu si k němu místo kávy připravím třeba PIVNÍ PUNČ.
- 1 ½ litru kvasnicového piva
- 4 polévkové lžíce medu
- 2 čajové lžičky zázvorového sirupu
- na špičku nože bílého pepře
- špetka mletého hřebíčku
- kousek skořice
Postup přípravy:
Měl by pivní štrúdl šanci u vás doma? Jestli nějaký pivní moučník pečete, tak se můžete pochlubit a dodat odvahu těm, kteří si myslí, že pivo do cukrařiny nepatří 🙂 Vaříte s pivem? Prozraďte svůj nejoblíbenější recept. České pivo do naší české kuchyně již odnepaměti patří, tak mu vzdejme hold i touto cestou. Za tímto účelem si v kuchyni vždycky ráda otevřu láhev dobře vychlazeného zlatavého moku.
Štrůdl z pivního těsta jsem jeden čas pekla docela často, až pak jsem se začala bránit ztuženým tukům, ale i tak, vždy jsem si ho chválila, práce s ním byla pěkná a po upečení byl štrůdl křupavý, vypečený, křehký.
Pivní těsto jsem používala i na slano, na šneky plněné kysaným zelím a slaninou, nebo šunkou, sýrem a kořením ala pizza.
toffo:
Pivo si své uplatnění v kuchyni rozhodně najde 🙂 Pokud jde o ten ztužený tuk, také se mu bráním ze všech sil. Nedám dopustit na dobré máslo 😉
Dobrý den, ráda si Vás občas čtu a většinou najdu zajímavé recepty. Já mám recept na pivní štrůdl, ale myslím že stačí, když napíšu jenom recept na těsto, to další si opíšu já od Vás. Je to jednoduché a výborné: 1/2 kg mouky polohrubé, 1 hera a 2 deci piva, to je vše. Druhý recept na štrůdl je taky jednoduchý a výborný: 1 jogurt, 1 hera a 40 deka hladký mouky. Místo toho jogurtu jsem se jednou spletla a dala jsem kysanou smetanu, chutnalo to skoro víc, než s tím jogurtem. Když už jsem se rozepsala, tak tady je ještě jeden recept na výborný koblihy z majolky: 1/2 kg hladký mouky, 5 deka droždí, 3 žloutky, 2 lžíce cukru, sůl, 1 sklenička mléka, 20 deka majolky 4 lžíce rumu. Přeji hezký den, Marie
marie:
Moc díky, milá Marie, za pěkné povídání s recepty na štrúdly a na báječné koblihy! S tradičním pečivem si v kuchyni vždycky umíme dobře poradit, tak děkuji za inspirativní nápady, jak si recepty ozvláštnit a nebát se experimentovat. Díky, Šárka 🙂
Ahoj, celkově štrudly doma milujeme 🙂 Pivní jsem zkoušela podle http://www.receptyprokazdeho.cz a dopadlo to suprově. Určitě vyzkouším i ten Váš. Odkaz na recept zde:
https://erecepty.eu/pivni-strudl/