Těstoviny

Bigoli chudého Benátčana

4 komentářů

bigoli italské těstoviny

BIGOLI chudého Benátčana aneb těstoviny po benátsku

 

Bigoli jsou vynikající těstoviny, původem z italského regionu Benátsko, oblasti Veneto. Tvarem připomínají silnější špagety o průměru cca 3 mm. Tradiční způsob výroby se neobejde bez lisu, zvaného torchietto bigolaro. K jejich přípravě se používá mouky pšeničné, ale také pohankové. Já mám nejraději bigoli pěkně žluté, s vyšším podílem vajec v těstě. Bigoli mají vždy drsný povrch, čímž jsou předurčeny k tomu, aby si výtečně podržely koření i omáčku. Z tohoto důvodu se připravovaly ve verzích poněkud tučnějších, např. s kachním masem – Bigoli con l’anatra, kdy se vařily přímo v kachním vývaru (podle tradice města Thiene se v této úpravě podávají o první říjnové neděli).

 

 

Proč jsem svůj recept nazvala Bigoli chudého Benátčana? Jednoduše proto, že jsem při úpravě použila na závěrečné posypání tzv. „parmazán chudých“, který se připravuje z drcených chlebových drobečků dokřupava osmažených na pánvi, ve které ulpěl omastek z dobré slaniny. Podle chuti možno přidat plátek másla. Horké uvařené bigoli jsem smíchala s drobně pokrájenou cibulkou, zpěněnou na slaninových kostičkách a na talíři posypala chlebovou strouhankou. Podle chuti možno přidat špetku sušených bylinek a rozhodně nezapomenout na voňavý čerstvě namletý pepř.

 

Dobrou chuť přeje Šárka Škachová/ www.gurmanka.cz

4 Komentářů

  1. Ňám! To si zítra uvařím! Mám sušenou šalvěj, ta na to pásne, už se těším. Zrovna mi došel parmazán a s tou strouhankou je to báječná inspirace. Člověk slyšel stokrát, že se to v Itálii dělá, ale když to potřebuju, tak si sama od sebe nevzpomenu. Díky za inspiraci, paní Šárko.

  2. sancenka:

    Se strouhankou je to takový starý trik 🙂 Ale chuť je vynikající, takže doporučuji vyzkoušet. Zdravím 😉

  3. Wow, zajímavý recept. Musím vyzkoušet, ta strouhanka zní zajímavě 🙂 Děkujeme Gurmanko za každodenní inspiraci!

Přidal komentář