Popis receptu:Recept vznikl jako improvizace sobotního odpoledne. Libové hovězí maso (falešnou svíčkovou) jsem odblanila, nakrájela na kostky a vložila do hrnce. Osolila, opepřila, promíchala s kousky sušených rajčat naložených v kořeněném oleji. Několik lžic oleje přidávám k masu a dobře promíchám. Pro vůni přidávám kus skořicové kůry a snítky čerstvého tymiánu. Hrnec přikryji poklicí a nechám v chladu odležet, klidně do druhého dne.
Poté naložené maso orestuji s přidáním lžičky třtinového cukru, špetky soli a čerstvě mletého pepře. Podliji skleničkou červeného vína, dle potřeby doliji vývarem a zvolna dusím pod poklicí do změknutí cca 2 hodiny. Před dohotovením přidám k masu kvalitní rajčatový protlak a omáčku zredukuji. Podávám s dušenou dlouhozrnnou rýží basmati.
Dušené hovězí maso se skořicí a sušenými rajčaty, podávané s rýží basmati
K dušenému hovězímu masu jsou rozhodně vhodné těstoviny. Upřednostňuji těstoviny čerstvé.
Nejlépe se hodí široké nudle Pappardelle.
Vypadá to úžasně :o)
pajja:
Díky 😉 Myslím, že to ještě lépe chutnalo a nebyly výčitky z přemíry zbytečných kalorií. To se také cení 🙂
Dobrý den, Gurmánko, v receptu chybí okamžik, kdy se přidají sušená rajčata.
Já se do něj právě pouštím – víno, maso a tymián je moje oblíbená kombinace. Děkuji za recept.
Milá Martino, sušená rajčata by tam měla přijít hned v úvodu, když se maso nakládá a nechává odležet. Jestli jsem to tam nenapsala, hned to napravím. Na fotografiích je to patrné, ale v textu by to nemělo chybět 🙂 Díky!
Dobrý den,
gratuluji! Všechny Vaše recepty jsou úžasné.
Miluji francouzskou a vůbec středomořskou kuchyni.
Vaše variace mi dokonale mluví z duše, protože mají vždy něco
z jižního temperamentu.
Krásný den.
Jirka
Jirka:
Děkuji za milý kompliment pro mé recepty 🙂 Středomoří mi vzalo kus duše, proto nikdy nezapomínám myslet na jeho přirozenost a přímočarost nejen v životě, ale také v postoji k vaření. Když jsou k dispozici kvalitní suroviny, nemůže z toho vzejít špatné jídlo. A potom už stačí velký stůl, který musí být obložený rodinou a přáteli. V tom je kouzlo středomořského stravování. To si musí zamilovat každý 🙂 Krásné jaro! Díky a zdravím. Šárka
Že by to byla rajská?
Neumínic:
Možná se to tak na první pohled může tvářit, ale sušená rajčata v kombinaci s červeným vínem jídlu dávají jiný rozměr. A také chybí klasické koření na rajskou omáčku po našem českém způsobu (nové koření, bobkový list). Vyzkoušejte 🙂
Vynikající jídlo! Přítel básnil o výborném obědě celé odpoledne 🙂 Zařazuji do svých oblíbených.
Lenka Šponarová:
Tak to mám radost, že recept zabodoval u rodinného stolu 🙂 Je vidět, že jste skvělá kuchařka, neboť hovězí maso vyžaduje vždy pečlivý a osobní přístup. Koření už je jen taková ta drobná korunka na kráse celého výsledku. Mějte se skvěle a přeji báječné léto. Šárka 🙂
Opravdu báječné spojení chutí a hovězího masa. Recept jsem si uložila, protože jsem nadšená z výsledku. V kastrole nezbyla ani kapka, jak si rodina pochutnala. Zdravím a moc děkuji. Máša
Máša:
Hovězí maso má rádo vůně, to je pravda. Skořice, rajčata a tymián se mi jeví jako silné trio, proto jsem si to v tomto duchu nakomponovala a po úspěšném uvaří i zanesla do svého domácího receptáře. Děkuji za pozitivní reakci a zdravím 🙂 Šárka
Hovězí maso mám ráda a tento recept vypadá opravdu lákavě. Nakoupím si suroviny a o víkendu to zkusím uvařit. Hovězí maso nejde moc dobře krájet, proto je potřeba mít kvalitní nůž. Já jsem nejvíce spokojená s nožem od značky F.Dick