Maso

Hovězí maso dušené se skořicí, sušenými rajčaty a tymiánem

13 komentářů

Hovězí maso naložené v olivovém oleji se skořicí, sušenými rajčaty a tymiánem

HOVĚZÍ MASO naložené v olivovém oleji se skořicí, sušenými rajčaty a tymiánem

Popis receptu:Recept vznikl jako improvizace sobotního odpoledne. Libové hovězí maso (falešnou svíčkovou) jsem odblanila, nakrájela na kostky a vložila do hrnce. Osolila, opepřila, promíchala s kousky sušených rajčat naložených v kořeněném oleji. Několik lžic oleje přidávám k masu a dobře promíchám. Pro vůni přidávám kus skořicové kůry a snítky čerstvého tymiánu. Hrnec přikryji poklicí a nechám v chladu odležet, klidně do druhého dne.

Poté naložené maso orestuji s přidáním lžičky třtinového cukru, špetky soli a čerstvě mletého pepře. Podliji skleničkou červeného vína, dle potřeby doliji vývarem a zvolna dusím pod poklicí do změknutí cca 2 hodiny. Před dohotovením přidám k masu kvalitní rajčatový protlak a omáčku zredukuji. Podávám s dušenou dlouhozrnnou rýží basmati.

Dušené hovězí maso se skořicí a sušenými rajčaty, podávané s rýží

Dušené hovězí maso se skořicí a sušenými rajčaty, podávané s rýží basmati

Hovezi dusené maso susena rajcata tymian02

K dušenému hovězímu masu jsou rozhodně vhodné těstoviny. Upřednostňuji těstoviny čerstvé.

Nejlépe se hodí široké nudle Pappardelle.

Dobrou chuť přeje Šárka Škachová

13 Komentářů

  1. Vypadá to úžasně :o)

  2. martina

    Dobrý den, Gurmánko, v receptu chybí okamžik, kdy se přidají sušená rajčata.
    Já se do něj právě pouštím – víno, maso a tymián je moje oblíbená kombinace. Děkuji za recept.

    • Milá Martino, sušená rajčata by tam měla přijít hned v úvodu, když se maso nakládá a nechává odležet. Jestli jsem to tam nenapsala, hned to napravím. Na fotografiích je to patrné, ale v textu by to nemělo chybět 🙂 Díky!

  3. Dobrý den,
    gratuluji! Všechny Vaše recepty jsou úžasné.
    Miluji francouzskou a vůbec středomořskou kuchyni.
    Vaše variace mi dokonale mluví z duše, protože mají vždy něco
    z jižního temperamentu.

    Krásný den.
    Jirka

    • Jirka:

      Děkuji za milý kompliment pro mé recepty 🙂 Středomoří mi vzalo kus duše, proto nikdy nezapomínám myslet na jeho přirozenost a přímočarost nejen v životě, ale také v postoji k vaření. Když jsou k dispozici kvalitní suroviny, nemůže z toho vzejít špatné jídlo. A potom už stačí velký stůl, který musí být obložený rodinou a přáteli. V tom je kouzlo středomořského stravování. To si musí zamilovat každý 🙂 Krásné jaro! Díky a zdravím. Šárka

  4. Neumínic

    Že by to byla rajská?

    • Neumínic:

      Možná se to tak na první pohled může tvářit, ale sušená rajčata v kombinaci s červeným vínem jídlu dávají jiný rozměr. A také chybí klasické koření na rajskou omáčku po našem českém způsobu (nové koření, bobkový list). Vyzkoušejte 🙂

  5. Lenka Šponarová

    Vynikající jídlo! Přítel básnil o výborném obědě celé odpoledne 🙂 Zařazuji do svých oblíbených.

    • Lenka Šponarová:

      Tak to mám radost, že recept zabodoval u rodinného stolu 🙂 Je vidět, že jste skvělá kuchařka, neboť hovězí maso vyžaduje vždy pečlivý a osobní přístup. Koření už je jen taková ta drobná korunka na kráse celého výsledku. Mějte se skvěle a přeji báječné léto. Šárka 🙂

  6. Máša

    Opravdu báječné spojení chutí a hovězího masa. Recept jsem si uložila, protože jsem nadšená z výsledku. V kastrole nezbyla ani kapka, jak si rodina pochutnala. Zdravím a moc děkuji. Máša

    • Máša:

      Hovězí maso má rádo vůně, to je pravda. Skořice, rajčata a tymián se mi jeví jako silné trio, proto jsem si to v tomto duchu nakomponovala a po úspěšném uvaří i zanesla do svého domácího receptáře. Děkuji za pozitivní reakci a zdravím 🙂 Šárka

  7. Hovězí maso mám ráda a tento recept vypadá opravdu lákavě. Nakoupím si suroviny a o víkendu to zkusím uvařit. Hovězí maso nejde moc dobře krájet, proto je potřeba mít kvalitní nůž. Já jsem nejvíce spokojená s nožem od značky F.Dick

Přidal komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

*