Jarní jídelníček je odrazem mojí touhy po svěžím zeleném pokrmu, ale když přijde na pořad dne maso, mělo by se jaru alespoň v něčem přiblížit. Svěží vzhled mu zaručí důraz na jeho libovost. Když nahradím obligátní knedlíky něčím lépe stravitelnějším, tělo se zlobit nebude. I vepřové maso se může tvářit na talíři jarně. Nedám dopustit na libovou vepřovou pečeni, tzv. karé. Když jsem se rozhodla připravit naši oblíbenou pečeni na mléce, pojala jsem to v duchu jara.
Tradičně připravuji vepřové na mléce tak, jak jsem to popsala ve svém receptu, který byl před časem zveřejněn zde: VEPŘOVÉ MASO DUŠENÉ V MLÉCE
Svou jarní verzi jsem dusila zvolna pod poklicí a nikam nespěchala. Šťavnatou a křehkou pečeni krájím na tenké plátky, přelévám horkou mléčnou šťávou a podávám s těstovinami, které voní po medvědím česneku. Když nevynechám zdobení jarními bylinkami ze zahrady (např. popenec, ptačinec či hluchavkové kvítky spolu s vrcholovými křehkými lístky z nachově zbarvené bylinky), nikoho nenechá na pochybách fakt, že jaro už je tu.
Návraty k přírodě jsou dnes v módě, ale já jí zůstala věrná a zůstávám stále. Proto jsem se rozhodla, že čas uspořený psaním receptu věnuji vycházce po okolí. Jdu se podívat po jarních houbách (obejdu záhony a v mulčovací kůře zkusím zapátrat po smržích, cestou k lesu zase po kačenkách. A na cestě u vody se nezapomenu podívat po medvědím česneku.
Recept a detailní popis přípravy se dozvíte z odkazu na můj starší článek – VEPŘOVÉ MASO DUŠENÉ V MLÉCE – tak si klikněte.
Přijměte návrat do mé blogové minulosti a na stránkách Šárčiny školy vaření možná najdete něco dobrého, co pořád ještě nevyšlo z módy a udělá vám dobrou náladu.
Dobrou chuť a krásný jarní víkend přeje Šárka
Recept vypadá nádherně. Vepřové maso máme doma hodně rádi. Ráda zkouším nové recepty, tak tento hned vyzkouším. Na krájení vepřového masa jsem si koupila nový nůž Wüsthof a krájení s ním jde skoro samo.
Ahojky Šárko,zdravím a přeji krásný den chtěla jsem se zeptat,na to maso v mléce,jestli může být králičí nebo kuřecí a na jakou teplotu a jak dlouho to péct v troubě elektrické a jestli to musí být na začátku přikryté a pak ke konci odkrýt.Dekuji moc za odpověď čtu moc ráda Váš blog .mám Vaší kuchařku a moc ráda podle ní vařím a peču, přeji krásné léto s pozdravem Eva Jančíkova
Ahoj Evo, také zdravím 🙂 Pokud jde o recepturu dušeného masa v mléce, je jedno, jaké maso se použije. Mělo by být libové. Pokud se maso peče v troubě, teplota mírná je žádoucí a přikrytí poklicí rozhodně nic nezkazí, neboť dušení prospívá. Přesné teploty a časy bych mohla do receptu doplnit, ale ono to vaření je vždy dílem intuice, proto je žádoucí maso v mléce o trochu víc hlídat a častěji nakukovat pod poklici, aby se tekutina nevypařila a mléko se nezačalo připalovat. Někdy příště se receptu pověnuji důkladněji, neboť si to zaslouží.