Maso

Vepřová pečeně dušená v mléce

3 komentářů

vepřové maso pečeně dušené v mléce

Jarní jídelníček je odrazem mojí touhy po svěžím zeleném pokrmu, ale když přijde na pořad dne maso, mělo by se jaru alespoň v něčem přiblížit. Svěží vzhled mu zaručí důraz na jeho libovost. Když nahradím obligátní knedlíky něčím lépe stravitelnějším, tělo se zlobit nebude. I vepřové maso se může tvářit na talíři jarně. Nedám dopustit na libovou vepřovou pečeni, tzv. karé. Když jsem se rozhodla připravit naši oblíbenou pečeni na mléce, pojala jsem to v duchu jara.

Tradičně připravuji vepřové na mléce tak, jak jsem to popsala ve svém receptu, který byl před časem zveřejněn zde: VEPŘOVÉ MASO DUŠENÉ V MLÉCE

Svou jarní verzi jsem dusila zvolna pod poklicí a nikam nespěchala. Šťavnatou a křehkou pečeni krájím na tenké plátky, přelévám horkou mléčnou šťávou a podávám s těstovinami, které voní po medvědím česneku. Když nevynechám zdobení jarními bylinkami ze zahrady (např. popenec, ptačinec či hluchavkové kvítky spolu s vrcholovými křehkými lístky z nachově zbarvené bylinky), nikoho nenechá na pochybách fakt, že jaro už je tu.

Návraty k přírodě jsou dnes v módě, ale já jí zůstala věrná a zůstávám stále. Proto jsem se rozhodla, že čas uspořený psaním receptu věnuji vycházce po okolí. Jdu se podívat po jarních houbách (obejdu záhony a v mulčovací kůře zkusím zapátrat po smržích, cestou k lesu zase po kačenkách. A na cestě u vody se nezapomenu podívat  po medvědím česneku.

Recept a detailní popis přípravy se dozvíte z odkazu na můj starší článek – VEPŘOVÉ MASO DUŠENÉ V MLÉCE – tak si klikněte.

Přijměte návrat do mé blogové minulosti a na stránkách Šárčiny školy vaření možná najdete něco dobrého, co pořád ještě nevyšlo z módy a udělá vám dobrou náladu.

Dobrou chuť a krásný jarní víkend přeje Šárka

 

3 Komentářů

  1. Recept vypadá nádherně. Vepřové maso máme doma hodně rádi. Ráda zkouším nové recepty, tak tento hned vyzkouším. Na krájení vepřového masa jsem si koupila nový nůž Wüsthof a krájení s ním jde skoro samo.

  2. Ahojky Šárko,zdravím a přeji krásný den chtěla jsem se zeptat,na to maso v mléce,jestli může být králičí nebo kuřecí a na jakou teplotu a jak dlouho to péct v troubě elektrické a jestli to musí být na začátku přikryté a pak ke konci odkrýt.Dekuji moc za odpověď čtu moc ráda Váš blog .mám Vaší kuchařku a moc ráda podle ní vařím a peču, přeji krásné léto s pozdravem Eva Jančíkova

    • Ahoj Evo, také zdravím 🙂 Pokud jde o recepturu dušeného masa v mléce, je jedno, jaké maso se použije. Mělo by být libové. Pokud se maso peče v troubě, teplota mírná je žádoucí a přikrytí poklicí rozhodně nic nezkazí, neboť dušení prospívá. Přesné teploty a časy bych mohla do receptu doplnit, ale ono to vaření je vždy dílem intuice, proto je žádoucí maso v mléce o trochu víc hlídat a častěji nakukovat pod poklici, aby se tekutina nevypařila a mléko se nezačalo připalovat. Někdy příště se receptu pověnuji důkladněji, neboť si to zaslouží.

Přidal komentář