Quiche

Jarní koláčky s kozím sýrem a pažitkovým krémem

5 komentářů

Jarní koláčky s kozím sýrem a pažitkovým krémem (1)

Jarní pažitkové koláčky s kozím sýrem. Pocta pažitce, která jako první na mé zahradě vysoukala své šťavnaté zelené vlásky. Ke kozímu sýru patří trochu té šťavnaté kozí pastvy (nejen) na ozdobu. Je toho mnoho, co je v přírodě na jaře k snědku. Než posekáme trávníky, musím toho využít.

Pažitka přivolává jaro do kuchyně.

 

Jarní koláčky s kozím sýrem a pažitkovým krémem

Pro 2 osoby potřebujeme:

 

  • 1 balíček chlazeného listového těsta (275 g)
  • váleček čerstvého kozího sýru (150 g)
  • kysanou smetanu (200 g)
  • 3 ks vejce
  • sůl
  • 2 lžíce nasekané čerstvé pažitky

 

Postup přípravy:

Listové těsto tence rozválíme a vyložíme jím malé zapékací formičky s vyšším okrajem. Sýrový váleček rozdělíme na 12 koleček. Do středu každého koláčku položíme 3 kolečka a přelijeme je našlehaným vaječným krémem. Vejce a kysanou smetanu rozšleháme metličkou v misce, osolíme a vmícháme čerstvě nasekanou pažitku, popřípadě jiné bylinky. Vaječný krém vlijeme do formiček s těstem a sýrem. Pečeme ve vyhřáté horkovzdušné troubě na 180 °C cca 30 až 35 minut. Koláčky po vytažení z trouby budou pěkně nadýchané, proto je podáváme teplé. Použijeme-li formičky o průměru 12 cm, připravíme z jedné dávky listového těsta 4 ks koláčků.

5 Komentářů

  1. Moc se mi to líbí, delikátní a sofistikované.

    • toffo:

      Takové křehké maličkosti se dají spáchat levou zadní v každém ročním čase. I když jsou to kuchařské obyčejnosti, dá se kouzlit s málem, ale kupodivu vždy si najdou publikum, které je nenechá ani vychladnout 🙂 U nás doma to platí na 100%. Slané koláčky peču opravdu moc ráda a baví mě kombinovat suroviny s dary ročního období. Těch je vždycky všude dost 😉

  2. That\’s really shwred! Good to see the logic set out so well.

  3. Už aby tady bylo jaro. Letošní zima je děsně dlouhá …

Přidal komentář