Dezerty a sladké hříchy

Švestkový koláč s mákem a drobenkou

5 komentářů

švestky, pravá česká švestka

Když peču ovocné koláče, často si vzpomínám na staré recepty, se kterými jsem před léty začínala nabírat odvahu ve vaření. Kefírový retro koláč. Těsto je univerzální, proto ho používám na koláče meruňkové, jablečné i švestkové. A protože trávím nedělní ráno procházkou v zahradě mezi stromy švestek, bude koláč švestkový. S mákem a drobenkou.

Tento koláč peču od doby, co si na své kuchařské začátky pamatuji. Recept mám rukou psaný v sešitu, což mu dává důvěryhodnost. Špatné recepty jsem si nikdy nezapisovala. Nadchnul mě tenkrát svou jednoduchostí a skvělým výsledkem, a preferuji ho i nyní. I když mám za sebou spoustu dalších kulinárních počinů, musím konstatovat, že koláč dle tohoto receptu je pořád fantastický. O nedělním ránu se mi nechce zbytečně trávit čas v kuchyni a zadělávat např. těsto kynuté, když mohu být venku v zahradě.

Můj koláč na nedělní ráno bude rychle upečený, vláčný, šťavnatý a bude ho dost. Rozpis je na velký koláčový plech o rozměrech 37 x 44 cm.

švestky, koláč, moučník, koláč s drobenkou

KEFÍROVÝ KOLÁČ SE ŠVESTKAMI, mákem a drobenkou

Potřebujeme:

·         500 ml kefíru

·         2 vejce

·         7 lžic rozpuštěného másla nebo oleje

·         400 g polohrubé mouky

·         1 prášek do pečiva

·         180 g krupicového cukru

·         čerstvé švestky, cca 64 ks

·         5 lžic mletého máku smíchaného s moučkovým cukrem

·         máslo a strouhanka na vysypání koláče

·         drobenka: 100 g másla, 100 g krupicového cukru, 120 g polohrubé mouky

 

Postup přípravy:

Kefír nalijeme do mísy a promícháme s vejci, rozpuštěným máslem nebo olejem a přidáme cukr. Mouku smícháme s práškem do pečiva a postupně přidáváme ke kefírovému základu. Vymícháme těsto bez žmolků, polotuhé konzistence. Pečicí plech vymažeme máslem a vysypeme jemnou strouhankou nebo polohrubou moukou. Pokud chceme tento krok obejít, použijeme pečicí papír. Těsto rozprostřeme stěrkou po celé ploše plechu. Poklademe vypeckovanými švestkami po celé ploše. Do jedné řady se vejde cca 8 ks švestek v 8 řadách. Každou rozevřenou švestku malinko zatlačím slupkou do těsta. Švestky na povrchu koláče posypu mákem smíchaným s moučkovým cukrem a poté drobenkou. V předehřáté horkovzdušné troubě na 180 °C peču na střední příčce 40 minut.

Krásnou neděli všem!

švestky, koláče, s mákem a švestkami, s drobenkou, kefírový koláč

.

5 Komentářů

  1. Milá Gurmánko, už jsem si myslela, že jste na nás, Vaše čtenářky a čtenáře, zanevřela… Dlouho jste nám nic nenapsala, neporadila. Za tenhle koláč děkuji, je to alternativa ke klasickému kynutému, jen člověk musí myslet na to, aby koupil ten kefír… 🙂 🙂 🙂

  2. Clea:

    Milá Cleo, je mi líto, že jsem lépe nehospodařila s časem a stránkám se nevěnovala. Spousta práce kolem publikování v časopisech atd. mi nedala ustrnout a v mé kuchyni to pořád žije. Momentálně víc času trávím v sadu se švestkami 🙂

    Pokud jde o koláč kefírový, u kefíru to opravdu začíná, ale kdo si ho připíše do nákupního seznamu, jistě nebude litovat. Koláč je křehký, šťavnatý, nadýchaný a opravdu s ním není mnoho práce. Včera večer jsem pekla jednu variantu bez makové posýpky, aby bylo na sobotní snídani. Přeji všem krásné sobotní švestkové ráno! 🙂

  3. ja robievam tento kolac tak isto alev recepte mam namiesto kefiru jogurt aj ten je vyborny

  4. helena:

    Určitě to bude fungovat i s jogurtem. Těsto je pěkně kypré, když zvolíme dobrý mléčný produkt 🙂

  5. Zdravím a moc děkuji za výborný recept.Mám doma samé chlapy kteří jsou spíš na maso,ale tenhle koláč teď musím dělat každou chvíli,teď ho mám zrovna v troubě:o)a zkouším s rynglemi,jinak byly samé švestkové,vždycky se po něm jen zapráší.

Přidal komentář