Publicistika a zajímavosti

Lady Remoska

7 komentářů

Kniha Lady Remoska není jen kuchařskou knihou, ale také malým příběhem o velkých věcech. Jako správná kuchařská kniha samozřejmě nepostrádá množství úžasných receptů chystaných v českém divotvorném hrnci. Ten byl více jak padesát let nedílnou součástí české kulinární kultury. Řeč je pochopitelně o remosce, které paní Milena Grenfell-Bainesová, přezdívaná Lady Remoska, zachránila život a uvedla ji do síně slávy. Knížka je navíc okořeněná jedinečným příběhem malé holčičky z Wintonova vlaku.

„Když jednou vyrazila v Čechách se svou pražskou sestřenicí na nákup nové remosky, protože ta stará již dosloužila, uvědomila si, že na britských ostrovech šikovná kuchyňská pomůcka není k dostání. Nelenila, zvedla telefon a zeptala se na důvod přímo českého výrobce, společnosti se snadno zapamatovatelným názvem – Remoska. Slovo dalo slovo a s pomocí lady Mileny česká společnost v roce 2000 vtrhla na britský trh a zvítězila na plné čáře. Dnes do Británie směřuje každoročně více než polovina produkce a ročně se prodávají desítky tisíc kusů. České pánve putují také na německé a švédské trhy. Od roku 2002 vaří zdravěji i za oceánem, remoska se začala prodávat i v USA, Kanadě a Austrálii.“

Tato drobná dáma s mimořádným osudem a energií sobě vlastní připravila knihu nejen o receptech z Remosky, ale také o odvaze, lásce a obyčejných lidských hodnotách, kterým se říká opravdové.

vystrizek-moje-grand-remoska

Jídla z remosky jsou pro mě i po letech plná života a čeří i spoustu vzpomínek, co umí vyvolat pohlazení na duši. Stará dobrá remoska má v mé domácnosti i dnes své výsostné postavení a její pozice je neotřesitelná. Celá léta je na ní spolehnutí a na svůj věk stále vypadá k světu. Patina starých časů jí prostě sluší. Považuji ji za šikovnou malou mobilní troubu, kterou si mohu vzít s sebou i na cesty. Když jsem se před lety stěhovala ze Švýcarska domů do Čech, kralovala pár týdnů naší nové, ještě nedovybavené kuchyni. Bylo léto, čas borůvek a já v ní s úspěchem pekla borůvkové koláče, třešňovou bublaninu, zapékala těstoviny, gratinovala brambory, dusila maso a s její pomocí jsem se dokázala popasovat se spoustou chutných pokrmů.

Originál GRAND REMOSKA, můj retro kousek

Když na ni dnes hledím, vnímám skrze ni i kus svého života. Remoska z mého dětství uměla vytvářet pěkné a voňavé teplo domova, ale já na to její kouzlo věřím i dnes. Když jí dám v kuchyni šanci, vždycky mě dokáže překvapit, proto remoskám nikdy nepřestanu fandit.

Jsem moc ráda, že remoska se v půvabné knižní podobě dostala i do mé knihovny. Věřím tomu, že kniha i Vás dokáže chytit za srdce. A když jí to dovolíte, dovede Vás do milých nostalgických časů, kdy dobré domácí jídlo tmelilo rodinu.

O knize:

Kniha vychází v Nakladatelství Dcera sestry, s. r. o. a začíná milou předmluvou Michala Petrova, autora Retro ČS. Půvabnou tvář knize dodávají fotografie Anny Édes a Kristýny Čižinské. Kus opravdového života knize vdechla sama autorka. Nyní bych se v zájmu každého natěšeného čtenáře zdržela dalších podrobnějších komentářů a nechala na každém, aby si kouzlo knihy našel na 248 stranách sám.

Tady můžete koupit knihu:

LADY REMOSKA

Tady můžete koupit remosku:

http://www.remoska.cz/

V naší rodině Remosku Originál i Grand Remosku stále opatrujeme. Protože jsem sběratelkou starých časů, tento pěkný retro kousek z rodinného dědictví mi opravdu přirostl k srdci a občas ji neváhám použít.

Co vy a remoska? Jestli na ni máte pěkné vzpomínky, napište je do komentářů. Přispět můžete i oblíbeným remoskovým receptem. 

Předem děkuji a budu se těšit na příjemné povídání pod článkem. Pokud knihu Lady Remoska už máte doma, s chutí sdělte své dojmy. 

7 Komentářů

  1. Remosku jsem neviděla tak dobrých 20 let. Ani jsem neviděla že by se to ještě někde prodávalo. Docela jsi mi teď nasadila brouka do hlavy co budu pořizovat k Vánocům :-)))

  2. Dobrý večer,
    remosky jsou k dostání pořád, ale již trošku v modernějším provedení. Rozměry klasicky dva: grand a original. Jen mísy mají teflonový povrch.
    Já mám ještě i starou po babičce- už poslední z několika…. a dodnes na ní nedám dopustit.
    Ještě bych se eventuelně koukla podle výrobců- BRAVO- Bravoska a ETA -pečenka, mělo by to být podobné.
    Přeji všem hospodyňkám klidný a pohodový advent.

  3. krásny blog mrkni sa aj na moj prosím
    DAKUJEM 🙂

  4. Zrovna nedávno ji moje maminka chtěla 🙂 teda jen vrchní část, tu spodní má ale ztratila víko, tak prohledávám inzeráty ale zatím nic. Asi jí budu muset koupit v celku, a rovnou vezmu i sobě 🙂 hezké vzpomínat co všechno mi v ní maminka dělala za dobroty

Přidal komentář