Dezerty a sladké hříchy, Rýže

Risotto s jahodami & Risotto alle fragole

1 komentář
Risotto s jahodami & Risotto alle fragola
Risotto s jahodami & Risotto alle fragole

Risotto s jahodami je doma v italské kuchyni. Obvyklý recept obsahuje kromě jahod a správné sorty rýže hlavně máslo, cibulku, sůl, pepř, masový vývar, trochu vína a smetany. Někdo přidává i řapíkatý celer, trošku mrkve, parmazán atd. Podle českých tradičních zvyklostí se jahody s rýží kombinují v případě, kdy chceme připravovat sladký rýžový nákyp.

Já jsem zvolila italskou cestu přípravy risotta na pánvičce, ale posunula jsem si ho blíže k dezertu. Připravuji ho ve sladké verzi, ale bez kvalitní italské rýže vhodné na risotto se také neobejdu. Nejprve jsem si připravila na stůl rýži Arborio, ale poté jsem plán změnila a sáhla po Riso Vialone Nano (semifino). Na risotto jsou vhodné oba druhy.

Risotto s jahodami podle mě

Potřebuji:

  • 500 g čerstvých jahod
  • 1 plátek másla (50 g)
  • 200 g rýže (Arborio, Vialone Nano)
  • 1 lžíci přírodního cukru s vanilkou
  • 5 lžic sherry
  • na podlévání víno, ideálně šumivé Prosecco (cca 300 ml)
  • 100 ml smetany

Postup přípravy:

V pánvičce (woku) rozpustím plátek másla a orestuji rýžová zrnka společně s přírodním cukrem a vanilkou. Zaliji trochou sherry a postupně podlévám po malých dávkách vínem (zvolila jsem Prosecco). Po deseti minutách přidám omyté a na kousky pokrájené jahody. V této fázi zmírním teplotu pod pánvičkou na polovinu a risotto míchám šetrněji, aby mi jahody vydržely v kouscích. Až se všechna tekutina vsákne do rýže a zrnka jsou na skus měkká, ale stále s pevnějším pružným středem, přidám smetanu a krátce prohřeji. Risotto je připravené k podávání. Servíruji v malých mističkách a zdobím kouskem jahody. Protože podávám risotto jako dezert, přidám k němu ještě malé a voňavé espresso.

Když náhodou trochu sladké rýže s jahodami zbude, pustím se do pečení malých rýžových koláčků. V hlavě už mám plán, na který jsem si přišla při pletí jahodového záhonku na zahradě. 

Můj tip do kuchyně:

Pro dětskou verzi risotta s jahodami volím podlévání ovocným jahodovým čajem, který předem osladím medem nebo dobrou jahodovou šťávou nebo si vystačím s jahodovým moštem. Jakmile dorazí moji mlsní vnoučkové, hned to na nich vyzkouším a zjistím, co funguje nejlépe 🙂

Dobrou chuť přeje Šárka / Kuchařka ze vsi aneb takhle si tu žijeme 🙂

One Comment

  1. Děkuji moc za suprový článek, já jsem nedávno začala hodně jíst zdravě a začala mi být docela dost \”méně\” lhostejná má pleť a všechno okolo toho… Dost mi pomohl v mé péči o pleť i tento článek https://jsme.cz/jak-v-zime-pecovat-o-plet-aby-zustala-krasna-a-vyzivena , kde jsem se dozvěděla, jak například pečovat o svou pleť v zimě, kdy je vystavována extrémním podmínkám… Mimochodem, děkuji moc za recept, určitě vyzkouším…

Přidal komentář