Dezerty a sladké hříchy

Staročeský makovec, čili makovník

2 komentářů

Když se u nás doma peče s mákem, nejčastěji to bývá makovec, čili makovník. Má hned několik bonusů. Je rychle hotový, bývá báječně vláčný a může se do něj přidat ovoce podle sezóny. V mimosezóně zase můžeme vzít nějaký domácí kompot ze spíže. Dnes jsem se spolehla na borůvky naložené ve vlastní šťávě. Pro vůni je naprosto nepostradatelný rum.

Makovník je pečivo velmi tradiční, proto není nic neobvyklého, že velká část mouky se nahrazuje bramborami, předem vařenými ve slupce.

STAROČESKÝ MAKOVEC S BORŮVKAMI A RUMEM

Potřebujeme:

  • 250 g brambor vařených ve slupce
  • 100 g krupičky
  • 100 g mletého máku
  • 150 g cukru
  • 2 vejce (zvlášť žloutky a bílky)
  • 8 lžic mléka
  • 1 prášek do pečiva
  • vanilkový cukr
  • citrónovou kůru
  • skořici
  • 1 skleničku borůvek ve vlastní šťávě (120 ml), v sezóně čerstvých
  • kapku rumu do těsta
  • máslo na vymazání a strouhanka na vysypání zapékací nádoby

Postup přípravy:

Studené vařené brambory oloupeme a nastrouháme najemno. Vejce rozdělíme na žloutky a bílky. Žloutky utřeme v míse s cukrem do pěny a zašleháme mléko. Přidáme strouhané brambory, krupičku smíchanou s práškem do pečiva, mák, špetku skořice a borůvky. Podle možností i kapku rumu. Z bílků ušleháme tuhý sníh a zlehka zapracujeme do bramborového těsta. Pečeme v pekáčku, předem vymazaném máslem a vysypaném strouhankou z bílého pečiva. Doba pečení je při teplotě horkovzdušné trouby 175 °C cca 35 minut.

Můj tip do kuchyně:

Mák poměrně rychle žlukne a hořkne, případné přebytky se dají déle uchovat např. v hermeticky uzavřeném sáčku v mrazničce. Mák má v české kuchyni vznešenou pozici neboť je kulinárně všestranný, v chuti nezastupitelný, a navíc svou mimořádnou výživovou hodnotou absolutně neporazitelný. Při pohledu na starý makový mlýnek po babičce mě jímá stín smutku nad osudem českého máku. Mák byl sice zasvěcený bohu spánku Hypnovi, ale proto bychom neměli zaspat dobu a dopustit, aby se v obchodech větší měrou začal objevovat dovozový mák nevalné chuti a pověsti, zatímco rok co rok budou usínat další maková pole. Staročeské makové pochoutky jsou naším kulturním dědictvím a bez kvalitního českého máku se poctivé buchty ani koláče neupečou.

Dobrou chuť přeje Šárka Erb Škachová / Kuchařka ze vsi 🙂

2 Komentářů

  1. Makovník je moje oblíbená placka. Dělám jednoduchý a rychlý hrníčkový makovník , takže ho zvládnu připravit i já 😀 Nejsem žádná profi cukrářka, takže si na nějaké složité recepty zatím netroufám. Nejvíc tak dělám makovník, bublaninu a bábovku 😀 .

  2. Třeba já, když si řeknu, že dnes něco upeču, tak to často nedopadne úplně podle představ. Děti mi stále pobíhají okolo stolu, já sama mám hlavu plnou starostí a vůbec se mi do toho pečení rázem nechce. DO toho přijde unavený manžel z práce a chce chvilku klidu, natož abych dělala kravál s troubou.

Přidal komentář