13. ledna 2009 v 14.41, napsala Šárka Škachová • Rubrika: Z Vaší domácí kuchyněPočet komentářů: 16

Štítky: | | | | | | |

Medová bábovka s jablky (č. 93)

medova-babovka-s-jablky-cela

Nesmrtelná bábovka! Meteorologicky vzato, dnes by to šlo :-) Není lepší příležitost pro pečení bábovky než den, kdy se z nebe začínají sypat první sněhové vločky. A to se právě stalo. Tento říjnový den už jich několik spadlo. Venku je zima a pořádně nevlídno, tak jsem moc ráda, že mohu přijít s novým receptem na bábovku. Ukončením soutěže o nejpohlednější bábovku nekončí náš bábovkový speciál, ale pokračujeme vesele dál. Ve své nové keramické formě upekla skvělou podzimní bábovku s medem a ořechy Lenka, vítězka letního klání. Jak se jí to povedlo můžete právě teď zjistit. Recept ochutnat můžete za předpokladu, že si takovou medovo jablečnou dobrotu doma upečete. Bábovka bude žít tak dlouho, dokud nám nedojde inspirace. A když už v nás umře inspirace a nevymyslíme žádné nové extra recepty, tak se jednoduše můžeme vrátit k těm starým vyzkoušeným. Za chvíli jich tu bude rovná 100! A já věřím tomu, že i tu stovku překročíme :-)

medova-babovka-s-jablky-testo

Medová bábovka s jablky

Ingredience:

  • 2 hrnky polohrubé mouky
  • 1 hrnek hladké mouky
  • 1 prášek do pečiva
  • 1 lžička skořice
  • 2 vejce
  • 0,5 hrnku oleje
  • 0,5 hrnku vody
  • 1 hrnek cukru
  • 1 hrnek nahrubo postrouhaných jablek
  • 3 lžíce medu
  • hrst posekaných ořechů a rozinek

Postup:

Do mísy prosijeme mouku s práškem do pečiva a skořicí. Ve větším hrnku nebo misce vidličkou rozšleháme vejce s olejem, vodou a cukrem. Nalijeme k mouce a vymícháme těsto. Pak do něj vmícháme med, nastrouhaná jablka a ořechy s rozinkami. Nalijeme do vymazané a vysypané formy a pomalu upečeme.

medova-babovka-s-jablky

Děkuji Lence za bezva inspirativní recept pro chladné dny a též za vyzkoušení nové bábovkové formy.

Též děkuji Pivli za první křest nové formy  :-)

Reklama

Zde si můžete objednat mou kuchařskou knihu Rande s gurmánkou v české kuchyni.

V případě objednávky na www.titanovepanve.cz uveďte prosím na podporu našeho webu
v políčku pro poznámku heslo "Gurmanka".

16 komentářů k příspěvku „Medová bábovka s jablky (č. 93)“

  1. Pivli říká:

    Krása!
    Však se ve formě peče úúúžasně! :-)

  2. Manča říká:

    Jablkovou bábovku peču nejradši a asi ji zas udělám. Recept mám teda trochu jiný, polovinu mouky a víc všeho ostatního, ale rozhodně nemám tak pěknou formu. V mé malé kuchyni by se ale další místo už asi nenašlo.

  3. jana říká:

    Dnes jsem tuhle bábovku upekla…Už je třetina pryč a to kolem ní chodí jen 2malé děti.Vynechala jsem rozinky/holky je nerady/,zato jsem tam nalámala trochu extrakvalitní čokolády.A přilila trochu rumu.A teď se snažím krájet co nejtenčí plátky,aby trocha zbyla i pro manžela.Bábovkám zdar.

  4. Gurmánka.cz říká:

    jana:
    To je osud každé bábovky. Než se nadějeme nezbude z ní ani drobek :-) Jsem ráda, že vám recept z našeho bábovkového speciálu chutná! Inspirace je tu víc než dost, příště můžete vyzkoušet něco jiného, neméně dobrého.

  5. Zdena říká:

    Právě jsem dopekla bábovku a musím říct že nemá chybu!!!!!!!Dlouho jsem tak dobrou nejedla.Dík moc.

  6. Gurmánka.cz říká:

    Zdena: Za prima pochvalu bude mít velkou radost Lenka :-) Mě to ovšem též těší, že bábovkový speciál má pozitivní ohlas. Díky moc za komentář.

  7. Juliet říká:

    Prosím Vás…kdysi dávno jsem si koupila první časopis s recepty a podle něj upekla svou první bábovku. Medovou. Byla naprosto úžasná, ale bohužel se mi celý ten časopis i s receptem jaksi ztratil. Ten recept byl napsaný v jakési reklamě na med, nemáte ho náhodou někdo? Zkoušela jsem pak jiné medové bábovky, ale asi jsem neměla štěstí, nebyly zdaleka tak dobré. Ačkoli tenhle s jablky vypadá úžasně, ten určitě vyzkouším (snad do pátku :P ) a pak dám vědět jak to dopadlo ;)

  8. Gurmánka.cz říká:

    Juliet:

    Receptík na čistě medovou bábovku nemám, ale určitě se někdo najde, kdo takovou medem vonící dobrotu peče. Doporučuji vyzkoušet tuhle, protože není špatná. Budu se těšit na zprávu, jak to celé dopadlo :-)

  9. Babetta říká:

    MEDOVÁ BÁBOVKA
    nejen pro Juliet

    Četla jsem si diskuzi a mohu posloužit svým receptem na medovou bábovku, kterou ráda a často peču. Dětem moc chutná a slupnou ji i dospěláci. Recept jsem si před časem našla na internetu a vyzkoušela s dobrým výsledkem, proto se k receptu stále vracím. Je to opravdu medová bábovka, protože medem se v ní nešetří. Třeba bude podobná té, co se o ní Juliet zmiňuje.

    Na medovou bábovku potřebujeme:
    používám velkou bábovkovou formu a odměřuji hrnečkem s obsahem 200 ml
    2 hrnky polohrubé mouky
    3/4 hrnku medu
    1 hrnek polotučného mléka
    1/2 hrnku slunečnicového oleje nebo rozpuštěného másla
    2 vajce
    1 pudingový prášok s příchutí vanilkovou
    1 sáček prášku do pečiva
    3 polévkové lžíce holandského kakaa nebo granka
    (ale můžeme použít i strouhané ořechy, jablko a chuť medové bábovky změnit podle možností)

    – metličkou vyšleháme bílky s medem do pěny, přidáme žloutky a olej a prošleháme ještě společně
    – teď smícháme prášek do pečiva s moukou a přidáme pudin.prášek a mléko
    – všechno dobře rozmícháme a polovinu těsta můžeme vlít do formy neobarvenou, tu druhou obarvíme třeba kakaem nebo i strouhanou čokoládou – u nás doma barvím těsto grankem / prckové to rádi
    – bábovkovou formu vymažeme tukem a vysypeme polohrubou moukou. Pečeme ve vyhřáté troubě na 170 st.C zhruba jednu hodinku. Používám med domácí, protože děda je včelař (O: AHOJ VŠEM!

  10. Juliet říká:

    Babetta: Jé, děkuji…tak tu taky vyzkouším, nejdřív ale asi tuhle s jablky. Ovšem kdy, to nevím, protože jsem zase nemocná, takže mě rodiče nebudou chtít v kuchyni ani vidět :D (Ale v sobotu možná pojedou pryč, tak to třeba půjde :P )

  11. Babetta říká:

    Juliet, brzy se uzdrav! Medová bábovka k tomu možná napomůže. Med je lék :D

  12. Juliet říká:

    Tak… Dala jsem se tedy do toho a upekla medovou bábovičku. Podle receptu od Babetty, jelikož jsem neměla jablka.. Je moc dobrá, už je jí polovina pryč (a to je ještě pořád vlažná :D ). Chtěla jsem vám ji vyfotit a pochlubit se jak krásné teď peču bábovky v mé poměrně nové keramické formě, kterou jsem si přivezla z Portášských slavností :P Jenže mi ta forma peče trochu divně…totiž tak, že kraje zůstanou dole a střed neuvěřitelně naskočí, což tahle bábovka jaksi neustála a rozlomila se po vyklopení na 3 kusy :D Takže příště :P Ještě jednou děkuji za recept :)

  13. Gurmánka.cz říká:

    Juliet:

    Škoda bábovky na tři kusy, ale určitě se nic na její dobré chuti nezměnilo :-) Příště se budu těšit na pěknou fotku, kterou ráda přidám i s patřičným receptem do bábovkového speciálu, kde je nápadů opravdu celé moře. Když se jich ještě pár sejde, bude z toho bábovka na každý den z celého roku. A z toho se tedy už dá opravdu dobře vybírat :-) Děkuji za zprávu a přeji krásný víkend provoněný bábovkovým parfémem. Šárka ;-)

  14. Gurmánka.cz říká:

    Babetta:

    Díky za pěkný medový bábovkový recept :-) Určitě bude vyzkoušen a zařazen do bábovkového speciálu. Bude se tam vyjímat! Zdravím a moc díky za příspěvek. Šárka ;-)

  15. Alena říká:

    Prostě super bábovka

  16. Gurmánka.cz říká:

    Alena:

    Tahle bábovka je taková pěkně zimní. Bábovka – horký čaj – pohoda u rozpáleného krbu ;-)

Zanechte komentář