2. srpna 2009 v 23.23, napsala Šárka Škachová • Rubrika: Z Vaší domácí kuchyněPočet komentářů: 16

Štítky: | | | |

16. Velká třená bábovka

velka-trena-babovka-cela

Recept na velkou třenou bábovku je od Lenky mamincinyrecepty.cz

Ingredience

  • 5 vajec
  • 250 g cukru krupice
  • 1 sáček vanilkového cukru
  • 180 g másla
  • kůra z 1 citronu
  • 100 ml mléka
  • 370 g polohrubé mouky
  • 1 prášek do pečiva
  • 1 vrchovatá lžíce kakaového prášku
  • špetka soli
  • 1 lžíce rumu
  • tuk a hrubá mouka na vymazání a vysypání formy

 velka-trena-babovka-nakrojena

Postup

Bábovkovou formu vymažeme rozpuštěným ztuženým tukem a vysypeme hrubou moukou. Mouku smícháme s práškem do pečiva. Do jedné misky dáme bílky se špetkou soli, do druhé změklé máslo, oba cukry, žloutky a citronovou kůru. Z bílků ušleháme tuhý sníh. Tuk s cukrem, žloutky a kůrou šleháme ručním elektrickým šlehačem, až hmota nabude a zesvětlá. Pak po troškách zašleháme vlažné mléko. Vařečkou vmícháme mouku a sníh z bílků. Přibližně třetinu těsta přendáme do misky od sněhu, přidáme k němu lžíci rumu a kakao a dobře promícháme. Do formy dáme polovinu světlého těsta, na ně těsto tmavé a pak zbytek světlého. Stěrkou urovnáme a vložíme do trouby vyhřáté na 200°C. Ztlumíme na 190°C a pečeme asi 40-45 minut. Zkusíme špejlí. Po vytažení z trouby 5-10 minut počkáme a bábovku vyklopíme. Vychladlou pocukrujeme.

velka-trena-babovka

Elegantní kakaová vlnka se na řezu dokonale vyjímá. Kdo nemá velkou bábovkovou formu, může ji v této soutěži vyhrát :-)

Reklama

Zde si můžete objednat mou kuchařskou knihu Rande s gurmánkou v české kuchyni.

V případě objednávky na www.titanovepanve.cz uveďte prosím na podporu našeho webu
v políčku pro poznámku heslo "Gurmanka".

16 komentářů k příspěvku „16. Velká třená bábovka“

  1. coco-choc říká:

    To mi budete muset prozradit – jak se dělá vlnka v bábovce? To neumím:-( a moc se mi líbí.

  2. mejla-hlína říká:

    Hmmmmm. Hmmmmmmmmm. Ta je pěkně vymazlená. Díky.

  3. Lenka říká:

    coco-choc: já to taky neumím, ona se tam dělá sama. :) Ale jenom v tomto konkrétním těstě, když se dodrží postup (polovina světlého, tmavé, druhá polovina světlého), nikde jinde se mi taková neudělá. Krásný den!

  4. mejla-hlína říká:

    Lenka:
    Když tam uděláš -M- jako mejla, máš u mě formu podle výběru. Jak chceš? ber neber …….. nabízím. Šikovná jsi dost a dost, tak za pokus to stojí. Co myslíš ? mejla

  5. Lenka říká:

    Wow, tak tomu říkám výzva … jdu přemýšlet … zkoušet … :)))

  6. Pája říká:

    Ahoj, tak sem jí vyzkoušela a byla faaak moc dobrá .. a nebyla vůbec suchá ;) akorát tu vlnku sem tam neměla ;)

  7. Gurmánka.cz říká:

    Pája:

    Bábovkové recepty jsou fajn, najde se jich tu víc jak stovka a je moc prima, že výběr byl šťastný! Vlnka už je malinké umělecké dílo, které nikterak neovlivní báječnou chuť :-) Jsem ráda, že chutnala! Bábovku ke kafíčku si ráda dám.

  8. Pája říká:

    Zdravím,

    tak jsme ji dnes kuchtila znova a povedlo se i s vlnkou ;) ..
    a další recepty určitě vyzkouším ;)

  9. Gurmánka.cz říká:

    Pája:

    Velká gratulace ;-) Vlnky jsou kumšt! :-)

  10. Yva říká:

    Dobrý den,

    nejsem v pečeni začátečnik, nějaký rok už mám za sebou. Bábovek napečeno desitky, ale dnes jsem upekla, po vyndání z trouby byla bábovka ve formě až nahoru a jak pomalu chladla tak spadla o 1/4.
    Mohla by jste mi poradit čím by to mohlo být? Vždycky ji nechám tak 10 min a pak ji překlopím na tác a paráda, ale tentokrát ??? :-(

    Děkuji

  11. Gurmánka.cz říká:

    Yva:

    PROČ BÁBOVKA PO UPEČENÍ A VYNDÁNÍ Z TROUBY SPADLA O ČTVRTINU?

    Těžko radit, ale někdy se může negativně podepsat rychlá změna teploty. Je dobré po upečení nechat bábovku tzv. chvilku dojít ve vypnuté troubě při otevřených dvířkách a pozvolna ji přivykat na teplotu v místnosti. Myslím na to hlavně v chladném období, protože bydlím v domě s kamennými zdmi a pokud není kuchyň vytopená, teplota v místnosti je nižší než bývá obvyklé. Potom by se neměla bábovka ve formě moc prudce vyndat a také by se s ní nemělo udeřit. Jsou to takové babské rady, ale fungovaly :-) Ovšem tenkrát býval spoleh na prášek do pečiva. Dnes jsem zaznamenala, že jejich kvalita se liší a po některém prášku se těsto příliš nezvedne. Víc nemohu poradit. Srdečně zdravím a ať se příště povede ke spokojenosti :-) Šárka

  12. Yva říká:

    Moc děkuji za odpověď . Upekla jsem ty bábovky 3 za sebou a všechny dopadly stejně . Mám jich za sebou fakt desítky, ale tohle se mi nestalo nikdy. Před 3mi týdny jsem pekla koláče na posvíceni z kynutého těsta a těsto bylo jak brus. Ten samý letitý recept jsem pekla čtrnáct dnů před posvícením kynutý koláč s ostružinami a drobenkou a bez problémů … Napadlo mne jestli neni problém v mouce, takže ještě koupím jinou značku a bude bábovka na čtvrtý pokus :-D
    Krásné podzimní dny :-)

  13. Gurmánka.cz říká:

    Yva:

    Nezbývá nic jiného, než se zeptat Lenky, autorky receptu. Své nápady z kuchyně zveřejňuje zde: http://www.mamincinyrecepty.cz/
    S touto bábovkou se přihlásila do soutěže. Krásné podzimní dny i vám :-)

  14. Yva říká:

    To nebyl tento recept , ale léty prověřený po babičce :-) Ale nevzdám to, zkusím dalši :-)

    Díky

  15. Gurmanka.cz říká:

    Yva:

    Aha! Tak to je zapeklitá záležitost, které je třeba přijít na kloub :-)

  16. Miluna říká:

    ..no já tedy nevím, ale VELKÁ bábovka asi vypadá jinak. Léta jsem chtěla velkou formu na „rodinnou“ bábovku. Konečně ji mám.
    Dělám ji ze 700g mouky, 1000g cukety, 400 g cukru a další a další…..(cuketová bábovka – recept 2,5x). Ano, to je velká bábovka
    a je skvělá. Cuketu v tom nikdo nenajde ani nepozná.

Zanechte komentář