Publicistika a zajímavosti

Fata Morgana na levém břehu Vltavy

4 komentářů

Lycaste_skinneri

Osobnost Morgany Le Fay, mýtické sestry anglického krále Artuše, posloužila pro název optických jevů v atmosféře. Spatřit fata morgánu, odrazy vzdálených předmětů na zemském povrchu, vznášející se jako vzdušné zámky, se většině z nás nejspíš nepoštěstí. Právě proto bych vás ráda pozvala směrem k Fata Morganě na levém břehu Vltavy (zeměpisná šířka: 50o 07´, zeměpisná délka: 17o 24´, nadmořská výška: 200 – 288 m n.m.), kde můžete spatřit podivuhodných přírodních jevů celoročně tolik, že z nich bude zrak přecházet a nebudou to žádné optické šalby a klamy. Botanická zahrada otevírá svoji nejkrásnější jarní výstavu a vy můžete být její součástí. Vše se odehrává ve skleníku Fata Morgana. Něžná krása, kam oko dohlédne.

Přináším čerstvé zprávy ze slavnostního zahájení, kde se sešly s křehkými květinami též šarmantní dámy (Jiřina Jirásková, hraběnka Mathilda Nostitcová) a Jeho Excelence Viktor Julián Hernandes Leon, velvyslance Bolívarovské republiky Venezuela,  nad výstavou převzal osobní záštitu.

Jiřina Jirásková a orchidej

Přemýšlela jsem o tom, kolik toho mají květiny společného s gastronomií?

Květinové lahůdky byly odnepaměti ozdobou vznešených krmí a právě orchideje patří ke květinám jedlým. Jsou velmi dekorativní a navíc obsahují velké množství vitamínu C. Mistři cukráři svá díla korunují spanilými květy moc rádi a pro základ květinového pudinku klidně použijí orchidej Dendrobium. I když květinové lahůdky a aranžmá provokují naše chuťové pohárky, na návštěvu do pražské Botanické zahrady vás zvu hodovat jen očima 🙂

Co se na slavnostním otevření dělo a co se bude dít v průběhu celého trvání výstavy si můžete přečíst podrobněji níže. Je to svátek všech milovníků orchidejí, které se staly skoro běžnou součástí květinových výzdob našich domovů, a těm určitě přijde vhod rada odborníka jak je pěstovat, možnost zakoupit si nějaký ten exemplář i se speciálním substrátem a nechat se provést světem orchidejí v doprovodu školeného průvodce.

Vysazením vzácných orchidejí v rámci projektu Kořeny osobností a křtem knihy Jiřího Rilla „Orchideje“ byl včera slavnostně zahájen již pátý ročník Výstavy orchidejí, jež patří k nejnavštěvovanějším událostem v Botanické zahradě hl. města Praha. Od pátku 12. března do neděle 21. března 2010, budou moci návštěvníci skleníku Fata Morgana obdivovat krásu více než 150ti botanických druhů orchidejí a několik desítek kultivarů těchto křehkých exotických rostlin.

Orchidej a paní Jiřina Jirásková

Výstava byla zahájena vysazením čtyř orchidejí v rámci projektu Kořeny osobností v botanické zahradě. Této milé povinnosti se ujaly tři zajímavé dámy, Hana Hegerová, Jiřina Jirásková a hraběnka Mathilda Nostitzová, společně s velvyslancem Bolívarovské republiky Venezuela. Zařadili se tak mezi další osobnosti, jež v botanické zahradě zanechaly svoji stopu na Stezce osobností.

Se vzácnou orchidejí rodu Vanilla (jedná se zatím o blíže neurčený druh pocházející z Bornea) spojila své jméno přední česká zpěvačka a herečka, nekorunovaná československá královna šansonu, Hana Hegerová. Bohužel se z důvodu zdravotní indispozice nezúčastnila včerejšího slavnostního zahájení. V tropické části skleníku Fata Morgana vyvázala svou orchidej rodu Dendrobium

na epifytní kmen šarmantní herečka Jiřina Jirásková. Naopak v horské části skleníku svůj nový domov získala orchidej Licaste skinneri hraběnky Mathildy Nostitzové. Čestným hostem, který v chladné části skleníku vysadil čtvrtou orchidej z rodu Dracula, byl velvyslanec Bolívarovské republiky Venezuely, Jeho Excelence Viktor Julián Hernandes Leon, jež nad výstavou převzal osobní záštitu.

Orchidej a Mathilda Nostitzová

Informace pro návštěvníky:

Výstava je pro veřejnost otevřena od pátku 12. 3. do neděle 21. 3. 2010 a to od úterý do neděle od 9 do 17 h. Návštěvníci budou moci obdivovat orchideje na dvou nově vybudovaných epifytních kmenech, ve všech vitrínách i jako součást běžných výsadeb. Celkově se milovníkům těchto tropických krásek představí kolem 150ti botanických druhů orchidejí, jež doplní třicet masivních nádob se zajímavými kultivary. Novinkou je aranžmá na lávce nad tropickými jezírky, kde byla vztyčena bambusová konstrukce, na níž jsou naaranžovány další druhy orchidejí spolu s doprovodnou tropickou vegetací Pro velký zájem v minulých ročnících je i letos připraveno poradenství odborníků – zkušených pěstitelů orchidejí, u nichž se mohou návštěvníci informovat, jak správně pěstovat orchideje v pokojových podmínkách. Každý jistě po prohlídce této výstavy uvítá možnost výběru bohaté nabídky orchidejí, jež si budou moci návštěvníci zakoupit s vhodnými nádobami, substráty a samozřejmě hnojivy.

O víkendech zájemce v každou celou hodinu zdarma (od 10 do 16 h) se světem orchidejí seznámí školení průvodci botanické zahrady.

obal knihy Orchideje

Součástí slavnostního zahájení výstavy byl i křest nové knihy Orchideje, jejímž autorem je uznávaný odborník a specialista na tyto tropické rostliny, zaměstnanec Botanické zahrady hl. města Praha v Troji, pan Jiří Rill. Během výstavy je možné si tuto publikaci zakoupit a dozvědět se také více o těchto exotických rostlinách, které se v poslední době staly součástí mnoha našich domovů.

Ve vstupní hale skleníku a ve štole spojující sukulentní část s částí, v níž je vysázen tropický deštný les, jsou vystaveny akvarely orchidejí naší přední ilustrátorky paní Inky Delevové, jež svou tvorbu v minulosti představila na mnoha samostatných výstavách po celé Evropě. Pro botanickou zahradu to byl téměř nadlidský výkon vybrat mezi desítkami akvarelů orchidejí jen několik z nich. Tři desítky exponátů tak výstavu nenásilnou formou doplňují a vlastně dělají výjimečnou.

Současně s orchidejemi probíhá (až do 2. 5.) výstava PET TROPICANA – plastiky z pet lahví výtvarnice Veroniky Richterové. Výstava PET TROPICANA byla před výstavou orchidejí doplněna o petovou „Perlu Madagaskaru“ – z trsu orchideje Angraecum sesquipedale, kterou v únoru loňského roku v rámci zahájení projektu Kořeny osobností v botanické zahradě, vysadila herečka Aňa Geislerová – vyrůstá květ vytvořený z pet lahví a plastů. Autorka k němu vytvořila také obrovského opylovače, hnědou můru Xannthopan morani praedicta, jejíž existenci předpověděl světoznámý botanik Charles Darwin, když objevil „Perlu Madagaskaru“ při své cestě kolem světa.

Orchidej a opylovač z pet lahví

Co vás na výstavě ještě může potkat? Okoukáte  fígle, jak na orchideje v domácích podmínkách vyzrát a donutit je rozkvést do krásy. S výbavou informací jim nedáte šanci živořit. A to se přeci rozhodně vyplatí vám i spolubydlícím květinovým kráskám. Věděli jste, že orchideje předstírají sexuální vášeň a lákají své opylovače?

Pražská botanická zahrada byla založena 1.3.1969, ale sloužila jen pro vědecké účely a veřejnosti nebyla zpřístupněna. Venkovní expozice byla otevřena v r. 1992. V květnu roku 2003 byl zkolaudován skleník Fata Morgana o rozloze 2 194 m2. Zpřístupněn byl v červnu 2004. Délka skleníku je 130 m a má tvar protáhlého písmene S. Původní vizí bylo realistické napodobení skutečných přírodních společenstev vybraných oblastí, proto v expozicích nechybí dřeviny, liány, zástupci nejtypičtějších čeledí, epifyty, cibuloviny, ale ani trávy nebo parazitické rostliny. Vnitřní expoziční prostor skleníku je rozdělen stěnami na celkem tři části s odlišnými teplotami a vlhkostí. První část je polopouštní – vyhovuje především suchomilným rostlinám z Afriky, Austrálie, Mexika i Madagaskaru. Druhá a zároveň největší část představuje biom nížinného tropických deštných lesů jižní a střední Ameriky, Vietnamu, Tichomoří či Filipín.  Poslední nejmenší část, ale speciálně chlazená, demonstruje rostlinný život vysokých tropických hor a mlžného horského lesa z Ameriky, Asie i Afriky. Veškeré výsadby jsou členěny i geograficky, podle kontinentů. Botanická zahrada vás vtáhne do svého zeleného světa rostlin, kde součástí prohlídkové trasy je i průchod proskleným tunelem pod tropickým jezírkem, vodopád a vyhlídková plošina.

 

Máte rádi orchideje? Jak se jim u vás doma žije? Kdy naposledy jste byli v botanické zahradě? Když už tam jste, co vás nejvíc fascinuje? Možná máte sami nějaké mimořádné pěstitelské úspěchy, které vám ostatní mohou závidět 😉 Kdo touží po jaru, toho návštěva Botanické zahrady jednoznačně zahřeje a nasytí milými dojmy. Příroda je mocná čarodějka.

4 Komentářů

  1. Krásné počtení a ty fotky! Jsem ráda, že i přes nepřízeň počasí jsi akci stihla a napsala tuto skvělou reportáž.
    Do botanické chodím ráda, navíc jsou i dogs friendly.
    Občas dostanu od kamarádky volňásky, to je milé. Výstavu orchidejí asi nestihnu, tak jsem si alespoň početla.
    Paní Nosticové si vážím i za její podporu výcviku vodících psů. Byla i patronkou fotografické výstavy Antonína Malého, který mimo pejsků fotil například muzikál Jesus Christ Superstar, Evita či Cats. Mám to štěstí, že mám mnoho jeho krásných fotek doma. A kdysi na (netušené) derniéře Cats si nafotil i naši Tyluš, coby čerstvé a úplně nové štěňátko.
    🙂
    Krom orchidejí se mi líbí i plastiky z pet lahví. Je to vtipné a má to šmrnc. Ty snad v botanické ještě stihnu.
    Obdivuji, jak jsou Tvé reportáže propracované do nejmenších detailů. Člověk se vždycky dozví spoustu zajimavých informací.
    O Artuše a vše kolem něj se docela zajímám a přečetla jsem slušně knížek, ale vůbec mi nedocvaklo, že fata morgana má spojitost s Marganou Le Fay, nevlastní sestrou krále Artuše, velkou kouzelnicí a léčitelkou. A přitom je to do očí bijící. 🙂
    A třeba v Bretani se fata morgana řekne le chateau de Morgan le Fée, tedy hrad víly Morgany. To jsem vyčetla, francouzsky neumím. 🙂
    Těším se na další krásnou a poučnou reportáž!

  2. Pivli: Cesta byla lehce dramatická, ale dopadlo to dobře 🙂 V botanické zahradě jsem dávno nebyla a tak jsem si to mileráda zopakovala. Mám v plánu tam vyrazit hned jak bude lepší počasí. Nejraději bych stihla i návštěvu zoo, protože tam to miluji. Je moc fajn, že máme možnost vzít s sebou i čtyřnožce. Orchideje doma mám, ale moc šikovná pěstitelka tedy nejsem. Sice kvetou, ale mám pocit, že u nás nemají to, co by si přály. Hraběnka Nosticová i Jiřinka Jirásková jsou úžasné dámy, orchideje se dostaly do dobrých rukou. Hledala jsem ještě několik zajímavostí, aby reportáž k něčemu byla a přišla mi na mysl právě Morgana Le Fay, která s fatou morgánou souvisí velmi úzce 🙂 Mám radost, že tě ta informace potěšila. Pokud jde o reportáže, mám jich rozpracovaných hned několik a to je ten kámen úrazu, že nejsem schopna ani jednu rychle dokončit 🙂 Konečně jsem začala zpracovávat fotografie z letního putování po jihu Evropy a kochám se vzpomínkami na všechna ta pěkná místa. Mám absťák, chci sluníčko 😉

    P.S.
    Fotografie A. Malého jsou vynikající! – Tyluška je velká \”malá\” hvězda, co se nezdá 🙂

  3. Pravděpodobně měl král Artuš dvě sestry nadané kouzelnou mocí, jednu Fatu Morganu a druhou Šárku Škachovou, která si v rámci karmického převtělení odskočila do 21. století, aby v praxi nám, obyčejným smrtelníkům, dokázala, že kouzla se dějí, třeba na levém břehu Vltavy… Jste opravdu kouzelnice pera, oka, chutí a nápaditosti. Pěkná reportáž! Co všechno, Šárko, nestihnete!!! Gratuluji.

  4. Lubomír Müller:

    Takový krásný kompliment by si neuměla přičarovat ani legendou opředená Morgana Le Fay. Jsem z něj okouzlena, nesvedu víc než poděkovat a mít z něj radost 🙂 Děkuji Lubomíre!

    Mám v záloze moře materiálu na pěkné reportáže, ale nic se nemá uspěchat, tak budu ještě pár večerů kouzlit, abych k fotografiím přidala i zajímavé povídaní. Jen toho času kdybych si uměla vyčarovat o pár hodin víc 😉 S tím mým čarováním to moc slavné není.

Přidal komentář