Dezerty a sladké hříchy

Nedělní šťavnatá jablečná bábovka (č. 102)

60 komentářů

bábovka jablečná se skořicí

Něco malého, něco sladkého, něco na neděli. Šťavnatou bábovku s jablky a skořicí  si nemohu vynachválit. Dlouho jsem nepřidala žádný recept do bábovkového speciálu, což je škoda. Protože se jedná o recept z oblíbené kategorie “raz dva” hotovo”,  nebudu ztrácet váš ani svůj čas a přejdu rovnou k receptu. Zveřejnila jsem ho sice na blogu v Šárčině škole vaření, ale rozhodně by se měl objevit i v bábovkovém speciálu, tak si ho pro své vlastní potěšení (i potěšení ostatních milovníků bábovek) přidávám i sem. Dobrá bábovka k zimnímu času patří.

Kdo se účastnil nebo jen sledoval velkou letní bábovkovou soutěž, ten se povídání o bábovkách určitě přesytil nejméně na dva roky dopředu 🙂 Jestli o této soutěži nevíte vůbec nic, tak se ve vlastním zájmu nechte šokovat dokonalými chutěmi na víc jak 100 + 1 bábovku ze sladkého i slaného těsta. Z toho vám bude zrak přecházet. Jestli i vy máte nějaký neotřelý bábovkový nápad, tak sem s ním 🙂 V bábovkovém archivu je ještě místa dost pro každý dobrý nápad. Ještě včera to byla rubrika pro 100+1 bábovku, což v tuhle chvíli už není pravda. Právě je tu rovných 102 chutných kousků s receptem.

bábovky v troubě

Recept na zimní bábovku do dlaně jsem nachystala pro milovníky miniatur. Ale jestli doma nemáte mrňavou formu na bábovku, není řečeno, že podle poměru surovin se vám nepodaří upéct bábovku v klasické velikosti. Zkuste to i jinak. Dokonce nemusíte mít ani bábovkovou formu, postačí vyšší koláčová forma nebo středně velký pekáček. V tomto receptu totiž nejde až tak o formu, ale o obsah. Ten vám bude chutnat a pěkně zahřeje žaludek.

ŠŤAVNATÁ JABLEČNÁ BÁBOVKA se skořicí

(pracovně jsem ji nazvala bábovka do dlaně, protože jsem na ni použila miniaturní bábovkové formy)

(z této dávky upečeme cca 4 až 5 malých bábovek – v závislosti od velikosti formy – nebo 1 klasickou velkou bábovku)
  • 180 g hladké mouky
  • 130 g cukru krupice
  • 180 g rozpuštěného másla (může být i kvalitní slunečnicový olej)
  • 3 vejce
  • 1 lžička mleté skořice
  • 1 prášek do pečiva
  • 5-6 oloupaných a nastrouhaných jablek
  • lžíce rozinek namočených v rumu
  • nalámané vlašské ořechy
  • moučkový cukr na finální posypání
  • máslo na vymazání formy + strouhanka (nebo mouka) na vysypání
V první řadě namočíme rozinky do rumu a necháme je několik hodin pěkně nasávat alkohol. Ostatní příprava je dílem krátké chvilky, proto začneme zapálením trouby na teplotu 175 °C, aby měla čas se pěkně rozehřát. Před přípravou vyjmeme z chladničky vejce a společně s moukou a ostatními ingrediencemi vše necháme ležet v pokojové teplotě na kuchyňské lince alespoň půl hodinky, aby si srovnaly svou teplotu. Mouku smícháme v míse s práškem do pečiva, cukrem, skořicí a dobře promícháme.

V kastrolku rozpustíme máslo a když trochu vychladne, vlijeme ho k moučné směsi do mísy a společně s vejci promícháme metličkou, aby se nedělaly žmolky. Přidáme oloupaná a na velkých slzičkách nastrouhaná jablka, rozinky namočené v rumu, nasekané nebo nalámané vlašské oříšky a vše společně promícháme tak, aby vzniklo lité těsto na bábovku.

bábovky 037
 
Bábovkové formičky nebo jednu velkou klasickou bábovkovou formu vymažeme máslem nebo jiným tukem na pečení (podle zvyku) a vysypeme jemnou strouhankou nebo moukou. Já používám strouhanku, protože udělá bábovce pěkný zlatě vypečený a voňavý povrch. Ve spojení s máslem je to dokonalost sama.
Bábovkové těsto vlijeme do formy. U malých bábovkových formiček dbáme na to, aby nebyla forma plný až po okraj. Těsto by mělo dosahovat jen 3/4 výšky, protože během pečení nabude.
 
V předehřáté troubě na 175 °C pečeme v závislosti na velikosti formiček 30 (malá forma) až 45 minut (klasická forma na bábovku). Klasickou velkou bábovkovou formu můžete v troubě nechat s klidem 45 minut, ale u menších formiček je třeba dbát na kratší časy pečení. Určitě vyzkoušejte stupeň propečení vpíchnutím párátka. Když na něm neulpí ani kousíček těsta, je pečivo zralé k tomu, abychom ho vyjmuli z trouby ven. Ale tohle je opravdu hodně začátečnická rada, kterou každý zdá 🙂 Třeba se najde někdo, kdo bude právě s tímto receptem podnikat svůj první pekařský pokus – a tady je potom každá dobrá rada drahá.
bábovka jablečná se skořicí - bábovka do dlaně
 
Bábovka je pečená, krásně hřeje v dlani a je plná vůní. Ani nevím, na co se mám dříve soustředit. Jablíčka dodávají nebezpečnou šťavnatost, rum rafinovanost, rozinky a oříšky delikátnost a vše korunuje omamná vůně skořice. A tu já mám moc ráda.
 
Tak dobrou chuť 😉 Jestli tento recept není podle vašeho gusta, projděte se po níže uvedeném odkazu. To vás bude zrak přecházet! Nedat si v neděli dobrou snídani je to největší příkoří, kterého se na sobě můžeme dopustit. Nač si ubližovat, když je tolik báječných možností.
bábovka jablečná se skořicí

60 Komentářů

  1. Jééé, ta by mi dnes bodla k čaji. Tu bych mohla v týdnu upéct, aspoň zajedu tu krásnou formu od tebe 😉
    Zítra mi mamka dodá Švédský koláč, ten taky můžu :- )))

  2. Halo Sarko,
    diky za vynikajici recept. Je to vyborna alternativa ke strudlu. Myslim ze i rychlejsi. Jediny problem mam, ze zde nedostanu nakysla jablka. Drive jsem pouzivala Boskop nebo Cox Orange, ale ty zde nedostanu. Musim si pomoci jinak.
    Pekne pozdravy Tobe a Edovi.
    Eva

  3. Bali: To je dobrý nápad 🙂 Konala by se důstojná premiéra. Jestli nevymyslíš něco lepšího, určitě vyzkoušej. Je fakt vynikající a nebudeš s tím mít skoro žádnou práci. Jestli bude forma fungovat tak jak má, bábovka z ní vyskočí úplně sama.

  4. Eva Voser:

    Halo Eva & Claudius,
    zdravime Vas z Cech 🙂 Strudl je dokonaly, ale pro malou zmenu neni od veci vyzkouset takovou stavnatou babovku s jablky. Myslim si, ze je uplne jedno, jestli se pouziji sladka ci kysela jablka, hlavne kdyz budou plna stavy. To dava babovce velmi lahodnou chut.

    Jeste jednou pekne pozdravy Tobe i Claudiovi.
    Sarka & Edy

  5. Mila Sarko, dnes jsem tvuj recept vyzkousela a mela velky uspech. Babovka se podarila a chutnala velmi dobre. jeste jednou dekuji za vyborny recept. Budu se tesit na dalsi tvoje recepty.
    Srdecne zdravi
    Eva a Claudius

  6. Jezizi, Maria….. to je k zblazneni!!!! Zrovna jsem v babovkach…. kazdy 3.den zkousim jinou. Pan Mejla-hlina mi slibil jeho babovku, kterou chtel vytocit, ale zapomnel asi na mne a nechal me padnout, takze cekam z Cech jinou a od nekoho jiného, ale také z hliny zvlast vyrobenou pro mne, ma prijit tento tyden a tak se pak hned pustim do té Vasi nadhery-babovky tady se nabizejici!!!:-))) Jinak pozdrav z Bretagne….

  7. Eva Voser:

    Mila Evo, mam z tveho pokusu radost 🙂 Je opravdu jednoducha a nemusi se ani pect ve forme na babovku. Uz jsem ji zkousela i v dortovem korpusu a melo to tez uspech.

    Mnoho pozdravu z Cech
    S + E

  8. Alena Berthoud:

    Je, to mam radost, ze vas peceni babovek bavi 🙂 Inspirace tu je opravdu vic nez dost. Jeste mam par babovkovych receptur v zasobe (jen kdyby nemely tolik kalorii) – musim zase chvilku varit dietne, jinak se to na mne nechvalne podepise 🙂 Je hezke mit babovku od hrncire vyrobenou pekne na miru. Taky takovou mam a pece se v ni jedna radost. Preji vam, aby ta vase krasna forma dorazila vcas a nic se ji cestou nestalo.

    Srdecny pozdrav z Cech
    S.

  9. Tak bábovka je hotová! Celým bytem to voní jako v nejlepším hotelu (říkával můj dědeček). Už se nemohu dočkat, až zítra zakrojím. Půlku ponesu na návštěvu, tak doufám, že bude mít úspěch. Jestli chutná stejně, jako voní…hm….prostě báseň!
    Ráno odfotím a ještě poreferuji. Jen jsem ji musela péci o 15 minut déle, ale mám elektrickou troubu a většinou musím přidat 10 -15 minut navíc, takže s tím počítám.
    Šárko, díky za další úžasný recept, který zaručeně funguje!!! 🙂

  10. Pivli:

    Než jsem stihla reagovat, už určitě není ani drobek 🙂 Snad chutnala.
    Budu se těšit na fotky 😉
    A též se těším na náš jarní srazík !!! 🙂

  11. Dobrý večer Šárko,
    děkuji za inspirativní recept. Bábovku jsem upekla a moc dlouho se u nás neohřála, je lahodná. 🙂

  12. Šárka: Stihla jsem odfotit jen večer, ještě celou. Pak už ne. Byla výtečná. Voňavá, šťavnatá a opravdu lahodná. Pravda, přehlala jsem to s rozinkami, protože mi při namáčení do rumu ujela ruka a nasypala jsem jich víc…ale nebylo to na škodu.
    Mňam. :-)))
    Také se moc těším na srazík!

  13. Rejčka:

    To moc ráda slyším 🙂 Mám radost, že recept zafungoval, ale bábovka sama o sobě je dobrým lékem na spokojenost. Jablka tomu přidávají ještě trochu šťavnatosti a ta téhle bábovce sluší. Zrovna se chystám na nedělní tvarohový koláč. Snad se povede, když je dneska ten úplněk a člověk by raději neměl nic podnikat, neboť magická síla úplňku umí překazit všechny naše snahy. Pěknou neděli 😉

  14. Pivli:

    S rumem a rozinkami mně dost často ujíždí ruka záměrně 🙂

    Srazík bude určitě moc fajn. Pokusím se s předstihem zarezervovat nějaké výstavní počasí, aby nás jeho nepřízeň neomezovala v případných výletních plánech 😉 Pěknou neděli i Tobě! Zrovna se chystám strčit do trouby tvarohový koláč a potom jdu sportovat – natáhnu se u TV a budu sledovat krasobruslařskou exhibici 🙂

  15. Jj, úplněk dokáže divy a to nejen v kuchyni. Jak jde na úplněk, horší se spoustě lidí jejich zdravotní stav. Přicházejí ti, co trpí závratěmi, pískáním a hučením v ušch ( tinnitem), při operacích je více komplikací, záchranka vozí krvácení z nosu a tak dále…
    Úplněk není radno podceňovat, to už věděli naši předkové! 🙂
    Exhibice je letos nějaká smutná. Všichni jedou na chmurnou hudbu…
    Ale těším se v tancích na kanadský a americký pár. Obě volné jízdy mne nadchly, neviděla jsem krásnější vystoupení a to krasobruslení sleduji dlouho a pozorně.

  16. Pivli: aha, tak proto mne dnes bolí lopatka 😉
    Škoda, že se na srazík nedostanu, ale doufám, že se o něm aspoň někde dočtu.
    Děsně tu fouká, to budu špatně spát.
    Šárko, místo bábovky jsem udělala jen palačinky. Jdu si zrovna jednu namazat mléčnou marmeládou, mňam.

  17. To bude určitě tím, Bali. 😉
    Na srazík nejedeš? To je škoda! 🙁 Mám pro Tebe na ochutnání dobrý cyder. Tak ho vypijeme na Tvé zdraví.

  18. U nás to fučí stále. Někdy více, někdy méně, ale stále. Dnešní noc mi asi pes poleze za krk a na hlavu. Když to víc fouká, děsně se bojí.

  19. No, já v té době budu ve Francii popíjet víno 😉

  20. Pivli: Jé, tak zjišťuji, že jsi krasobruslařský nadšenec, tak jako já 🙂 Souhlasím s tím, že některá hudba nebyla podle mého očekávání (zrovna tak i výkony), ale i tak jsem si to užila. Překvapil mě Březina, nenadchnul Verner, nezklamal Pluščenko (jeho exhibiční jízda byla pro mě vrcholem), ale nepochopila jsem špatnou formu Briana Jouberta, protože on je vždy takové to želízko v ohni. V tancích na ledě si přišli na své všichni estéti, to opravdu bylo něco. Ruská škola krasobruslení se na OH o trochu méně třpytila, ale až se zase jednoho dne vrátí ruští trenéři domů, nebude to tak bezvýchodné 🙂

  21. Bali: Hlavně že bylo něco sladkého 🙂 Já se opřela do tvarohového koláče, ale bylo nás doma nějak moc a tak jsem si stěží urvala kousek pro sebe.

  22. Bali: Až budeš popíjet to dobré vínko, tak si vzpomeň na nás, protože my se také šidit nebudeme. Sklípek se při poslední návštěvě nevyplenil ani neotřásl v základech, vynikajícího vína tam máme dost. Kdys náhodou nikam nejela, tak na dobré francouzské víno přijeď k nám 🙂 Jinak budeme pít na tvé zdraví, to se ví!

  23. Gurmánka: jj, jsem! Krasobruslení miluji. Už od dětství jssem si ho dosti užila i díky mamince, pracující ve sportovním tiskovém středisku. Joubert má komplex Pljuščenko. A tomu se volná jízda zase tolik nevyvedla. Moc se mi líbilo, co pronesla Ája Vrzáňová, že krasobruselní nejsou jen čtverné skoky, ale i to ostatní. Je to excelentní krasoboruslař, exhibiční vystoupení bylo lahůdkové (když jsme na tom kulinářském webu) a párkrát jsem ho viděla i na živo, ale ač se mi Lysaček na ledě moc nelíbí, bylo to jeho vystoupení celé nějak povedenější. Vernera je mi líto, Březina je skutečně příjemné překvapení. A jel na Gershwina, to bylo milé!
    Kanadský pár je úžasný, úžasný, úžasný! A druzí Američani, také pohádka. Ano, ano, ruská trenérská škola je znát. 🙂
    Také Lambiel zajel překrásnou ehxibiční jízdu. Škoda, že mu nevyšla medaile. Obdivuji jeho piruety! Ach…

  24. Pivli: smekám před tvými znalostmi z prostředí králů a královen ledového ostří 🙂 Je to úžasný sport s přidanou estetickou hodnotou. Kdybych bývala nedělala gymnastiku, určitě bych se pokoušela o nějaké figury na ledě. Vždycky mě to lákalo, ale dneska už to nestihnu dohonit 🙂

  25. Šárka: Ale kdeže, jaké znalosti. 🙂 Jsem jen zarytá fanynka, která spoustu TV přenosů nestíhá. Naštěstí je třeba na Eurosportu často opakují a olympijští medailisté určitě zavítají se svoji show i do České republiky.
    Krasobruslení je nádherné a všichni, kteří se dokáží tak ladně a elegantně pohybovat po ledové ploše, mají můj obdiv. Sama se zmůžu tak na kadeta a jízdu pozadu. Ale mé milované brusle jsou mi už malé, což jsem zjistila na rybníku u Kokořína a byl to bolestný poznatek. Jauvajs! 😉

  26. Jinak…abych se zase vrátila k jablečné bábovce. Kolegyně z práce dělala tuto bábovku také – a pěla velikánskou chválu! Zkrátka recept ze (případně do) zlatého fondu!
    🙂

  27. Pivli: Sním si, že na tu show bych se moc ráda podívala. Tak snad mi to vyjde. Bruslení na rybníku má stejně nepřekonatelnou atmosféru :-)))

    P.S.
    Případ jablečná bábovka 🙂 Líbí se mi, že je tak jednoduchá. Když se na ní nešetří rozinkami /těmi velkými zlatými/ je potom opravdu do zlatého fondu 🙂

  28. Delikátní!! Měli jsme ji dneska po obědě, byla ještě vlahá, a teď mám pořád chuť chodit do kuchyně a brát si další a další:-) Dala jsem šest spíš větších jablek, a je krásně vláčná, šťavnatá, přesně jak to máme rádi. Nejsem si sice úplně jistá, jestli je to bábovka, každopádně je to NĚCO:-)

  29. Zuzka:

    Každopádně děkuji a na každý pád se raduji z tak pozitivního komentáře 🙂 U pečiva o tvar nejde – bábovka nebábovka – hlavně že dobře chutná, je vláčná, šťavnatá a zanechá dobrý dojem. Mám radost, že potvrzujete má slova, že tenhle kousek pečiva rozhodně stojí za vyzkoušení a navíc jste to vtipně a mile napsala do komentáře. Moc díky (za sebe i za bábovku) a přeji prima zbytek neděle 😉 Šárka

    P.S.
    Dobré recepty mají dostat šanci na přežití – díky za vyzkoušení a za pochvalu! Na příště mám v záloze zase něco zajímavého 🙂

  30. Dnes som tento recept skusala po prvykrat a neskutocne sa podaril..:) Babovicky boli fantasticke, rozvoniavali po celom dome… Nadherne jemne a stavnate, nabuduce pridam viac hrozienok v rume a bude to dokonale .. 🙂 Dakujem za skvely recept!

  31. Vika: Já děkuji za vyzkoušení receptu. Když se výsledek ještě doladí a přidá se trochu víc rozinek v rumu, bude to každopádně jen ku prospěchu receptuře samotné. Díky za dobrou zprávu 😉

  32. zdravim vas vsetky.
    recept som vyskusala. chcem sa opytat. aka ma byt babovka po upeceni? piekla som ju pri 170 st. takmer hodinu, a cesto mi ostalo velmi vlhke. nemyslim si, ze je to tym, ze by som ju piekla kratko, skor mam pocit, ze to spravili jablka. netreba z nich vytlacit stavu? netusim, kde som spravila chybu. chutovo je velmi dobra, na mna prilis vela cukru, ale konzistencia sa mi nepozdava. ked ste ju skusali, ako vysla babovka vam?

  33. No ja som naucena tak, ze pokial robis z cerstvych jablk nieco, tak je lepsie ich nastruhat dajakych 20 30 min dopredu a nechat z nich vytiect prebytocnu stavu, pripadne ich vyzmykat. Zavarane jablka su trosku ine ale cerstve obsahuju tej vody vela 🙂

  34. katinka:
    To opravdu záleží na tom, jak jsou jablka šťavnatá. Pokud jsou moc, určitě je dobré trochu štávy vymačkat. Příště to bude určitě ještě lepší. Díky za zprávu 🙂

  35. Vika:
    Já šťávu z jablek nevymačkávám, ale pěstuji takové odrůdy, které mají šťávy přiměřeně a jsou vhodné spíš na uskladnění. Je to stejné jako se štrúdlem. Když jsou jablíčka moc šťavnatá, je vhodné trochu té šťávy odstranit. Možná bych to do receptu měla napsat, aby to bylo pěkně srozumitelné. Je moc fajn, že o tom tady tak společně diskutujeme.
    Díky za komentář 😉 Šárka

  36. Zdravím,
    nedávno jsem dospěla k zajímavému poznatku.Nezáleží tolik na tom jak jsou jablka šťavnatá,ale na čem je strouháme.Vyjímečně mi jablka na závin nastrouhala přítelkyně a to na V-kráječi(německý výrobek).Byla jsem překvapená,protože jablka zůstala takřka suchá,skoro vůbec šťávu nepustila.Já když strouhám na normálním struhadle,tak jablka pustí vždy hodně šťávy .Bylo to tak nezvyklé,že se mi i ten závin zdál až moc suchý.

  37. babs:

    Díky, to má logiku! Používám jedno pěkně ostré, které strouhá přímo ukázkově, což rozhodně musí mít na kvalitu nastrouhaného ovoce značný vliv. Díky za toto povšimnutí 😉

    P.S.
    Ať žijí V-krouhače. Doma ho nemám, ale věřím tomu, že funguje přesně tak, jak to popisujete. To je potom strouhání a následné pečení jedna velká radost.

  38. Já jsem asi debil..bábovka je navenek moc hezká..pěkně mi to doma voní, ale když jsem ji nakrojila je taková jako…mastná, nenadýchaná..tak nevím…Postup jsem dodržela. Škoda 🙁

  39. Pavlína:

    Nevím 🙂 Na fotografiích jsou bábovky připravené podle uvedeného receptu a řekla bych, že i fotka demonstruje jejich poživatelnost. Škoda, já tento recept pravidelně v kuchyni opakuji právě proto, že bábovka je moc dobrá. Škoda, ale pro jeden nezdar nemá smysl bábovkám nevěřit. Díky za zprávu a hodně úspěchu při dalším pečení. Já dnes peču přesně tyto jablečné bábovky znovu, protože jablek je v domě dost a bábovka na neděli je prima nostalgický moučník 🙂

  40. Pavlína:
    Bábovku jsem pekla celkem často a testováním jsem vyzkoušela, že nejlíp mi vycházela při použití 250 g oloupaných a nastrouhaných jablek. Při použití většího množství už byla taková jakoby těžší a hutnější. Chce to ale vyzkoušet, tak držím palce při dalších pokusech.

  41. Zdravím, právě tu sedím s pořádným kouskem bábovky podle tohoto receptu a musím říct že je výborná. Je mi 21 a byl to můj 1 pokus o bábovku s jablky, asi 10 o bábovku jako takovou a je naprosto super. Moc děkuji 🙂

  42. Petra:

    Skvělá zpráva! 🙂 Díky za ni. Bábovka je parádní retro moučník, na který by se nemělo zapomínat. Recepty se dají ladit do nekonečna, ale tento mám již zažitý a vyladěný, tak jsem moc ráda, že jste se do něj s odvahou pustila – uspěla – pochválila. Moc děkuji 🙂

  43. Dnes jsem dostala chuť na bábovku a protože máme na zahrádce jablíčka, tak jsem zadala do vyhledávače bábovku s jablky, doufajíc, že snad takový recept existuje. Byla jsem mile překvapena, několik jsem jich našla a rozhodla se pro tento. Bábovku jsem upekla a vůbec nelituji, že jsem vybrala právě tento recept. Je moc dobrá a křehká. Recept jsem si uložila, protože bábovku budu péct častěji. Díky za recept.

  44. Bohužel se bábovka 2x nepovedla. Poprvé jsem si myslela, že důvod je nevhodný olej ( použila jsem olivový, jsem teď v Itálii), ale teď jsem udělala druhý pokus s máslem a bábovka je stejně jako předtím jako mastná cihla, vůbec nevyrostla. Je možné, že by byl špatný prášek do pečiva? To se mě ještě nestalo. Mimochodem zakoupen v Kauflandu. Škoda, ale třetí pokus už nebude.

  45. U nás se tato babovka podle receptu od gurmanky pece často a s úspěchem. Díky za recept a pěknou podzimní sezónu všem nadšených kuchařum a kucharkam.

  46. Jana Rothon:

    To je mi líto, ale takové zkušenosti nemám. Nezoufejte a nezanevřete na bábovky 🙂

  47. Určitě ne :). Právě jsem upekla bezvadný štrůdl s italským práškem do pečiva. Takže asi musím dát vinu Kauflandu. Vaše bábovka je ale tak lákavá, že mobilizuji síly na třetí pokus (s jiným prdopečem :)). Fakt je, že předchozí dva pokusy byly z pohledu pečení skutečně nevydařené, totálně mně to otrávilo, ale teď jsem se otřepala a 3 pokus bude. Dám vědět. Děkuji za inspiraci!

  48. Jana Rothon:

    Budu si přát, aby se vše povedlo a bábovka krásně vypadala a ještě lépe chutnala. Mějte se báječně, děkuji za zprávu 🙂

  49. Ahojky, tak jsem taky vyzkoušela a bábovka krásně voněla, hezky vyskočila a špejle ukazovala upečeno….jakmile jsem ji vytáhla z trouby po 45 minutách, tak kecla…po nakrojení je jak syrová….ale okraje jsou už do hněda….ještě jsem ji strčila na 100 stupňů na chvíli zpět…tak snad nastane změna….zítra se s ní chci ukázat před tchýňovými, tak aby se mému muži nesmáli, jakou si vlastně našel hospodyňku 🙁

  50. Jak přijde chladno do baráku, dostanu chuť na něco malého z jablíčka a na sklenku grogu k tomu. Tuhle bábovičku mám ráda, děkuji moc za skvělý receptík.

  51. Babovka je vyborna a chutnala cele rodine. Je krehka, akorat sladka, zkratka perfektni. Diky za super recept!

  52. Mladky:

    Díky za zprávu a za vyzkoušení mé oblíbené bábovky 🙂

  53. Dobrý den, zkusily jsme bábovku a nepovedla se nám. Pekla jsem ji přes hodinu na 180. Uvnitř zůstala mokrá a museli jsme ji jíst lžičkou. Možná byla jablka hodně šťavnatá nebo jsem se přepočítala, protože jsem vykrajovala i dětem. Chuťově je velmi dobrá, ale vevnitř je opravdu velmi divná. Moc nás to mrzí.
    Ráda bych ji zkusila znovu, ale bojíme se. Asi je nám souzeno zůstat u hrnkové.
    Dáša

  54. Dáša:

    Dobrý den, děkuji za zprávu 🙂 Tady nemohu radit, protože mně se tato bábovka vždycky povede tak, jak jsem ji nafotila. Je šťavnatá, ale kousky se dají normálně uchopit do ruky a nerozpadávají se. Možná by to chtělo u některých druhů jablek vymačkat přebytečnou šťávu. Nevím …
    Já používám jablka z vlastního sadu, která uskladním a v zimě je používám zejména na pečení moučníků. Jablka ze sklípku nejsou na podzim tak šťavnatá, jako ta, která si utrhnu rovnou na stromě v době jejich zralosti. Já pěstuji odrůdu James Grieve a ta delším skladováním trochu moučnatí, což prospívá pečivu, do kterého je používám. Ať už je to bábovka nebo jablečný štrúdl. Díky za zprávu a mějte se fajn. Šárka 🙂

    http://www.sadarstvi.cz/james-grieve/

  55. Mě se teda nepovedla . . .je pravda , že místo rozinek v rumu jsem dal švestky ve víně . ..ale na malé kousky. Je mokrá a nejde dopéci . . . . největší variabilitu vidím množství jablek. Asi jsem měl veliká jablka. Prostě je to homogenní horká hmota dobrá má chuť , ale do bábovky to má daleko.Ale vzhledem k tomu , že se podle komentářů nepovedla jenom mě soudím, že je chyba u mě.

Přidal komentář