Publicistika a zajímavosti

16. chřestové slavnosti v Ivančicích byly zahájeny

11 komentářů

prodej chrestu na trznici

K Ivančicím patří chřest a právě jemu byly vystrojeny již 16. slavnosti chřestu. Chřest se v Ivančicích v současné době nepěstuje, ale čerstvého chřestu tam bude opravdu dost. Slavnosti slibují potěchu těla i duše. První uspokojení se dostaví po zážitku kulinárním, duše se může opájet děním kulturním. Doporučuji všem milovníkům této lahůdkové zeleniny vyrazit do místa dění. Oproti minulým ročníkům se toho jistě mnoho změnilo.

Za vše hovoří komentář nového ředitele KIC Ivančice, Aleše Turečka. Svou reakci mi zanechal na blogu pod článkem, který jsem napsala před lety jako přímou reakci na tuto akci. Je víc než jasné, že letos bude vše jinak. Ostatně nechte se panem Turečkem pozvat osobně. Níže přikládám jeho osobní reakci na mnou zveřejněný článek Chřestové slavnosti = Jarmark marnosti. Jsem ráda, že akce se posouvá směrem skutečně blíž ke chřestu a moc fandím každému zlepšení. Kdo chřest ještě neochutnal, má k tomu tu nejlepší příležitost. Vařit se bude z chřestu čerstvého a do rukou to vezmou mistři kuchařského cechu (Vinium Coeli z Dolních Kounic otevírá mobilní chřestovou restauraci ve vestibulu radnice, představí se též hotel Crlík Tetčice a pozadu nezůstává ani místní Besední dům + několik dalších místních restaurací – všichni nás zvou na chřestové menu).

Pokud vám to čas a okolnosti dovolí, vydejte se směrem k Ivančicím. Určitě to bude příjemný zážitek (nejen) s dobrým jídlem. Program toho, co je na slavnostech k vidění si dobře prohlédněte.

Program 16. chřestových slavností v Ivančicích

21. KVĚTNA – 22. KVĚTNA 2010

chřest bílý

Aleš Tureček, nový ředitel KIC Ivančice | E-mail | Web | Včera v 20:02 | Reagovat
Dobrý den, dámy,

jako nový ředitel KIC, gurmán amatér a hlavní organizátor 16. slavností chřestu bych rád reagoval. Sám si uvědomuji slabosti minulých slavností, co se chřestu týká, proto se snažíme letos jít trochu jinou cestou, respektive nadstavit gastronomickou část programu.
Proto krom Tomáše Sysla, který bude opět na náměstí jsme pozvali ještě dvě, myslím nejlepší restaurace v kraji. Prvními je Vinum Coeli z Dolních Kounic, které budou mít svoji chřestovou restauraci ve vestibulu radnice. Druhým pozvaným hotelem je hotel Crlík Tetčice, který bude mít zajímavou výstavu s ochutnávkou v galerii Památníku Alfonse Muchy. Dále jsme se pokoušeli oslovit všechny Ivančické restaurace, aby dělali speciality z chřestu. Bohužel jen Besední dům nám byl schopen dodat dopředu jeho menu, abychom mohli vyvěsit na web. Ale z chřestu bude dále vařit restaurant Marek, Pizzerie ve sboru, Restaurace pod Kapličkou, zmiňovaný pan Urban a někteří další.
Se stánkaři s Langoši je to trochu jiná stránka, ale o tom někdy jindy.
Děkuji za Vaše připomínky, věřte, že se snažím směřovat slavnosti chřestu opravdu k chřestu a dělám co se dá za 4 měsíce ve funkci. Budu rád za další připomínky, třeba pokud si slavnosti projdete a necháte se pozvat do chřestové restaurace Vinum Coeli, kde mi bude potěšením si je vyslechnout.

Protože kdo nechce hledá důvod, kdo chce hledá způsob.

Doufám, že na slavnosti nezanevřete, ale vaší příjemnou a reálnou kritikou je pomůžete rozvíjet dál.

Krásné dny přeje

Aleš Tureček
ředitel KIC Ivančice

Kdo si nakoupí dobrý chřest domů a není si jistý v kramflecích, co s ním v kuchyni podniknout, přidávám pár receptových tipů z mých stránek.

hrnec na chrest

V případě pěkného počasí prozkoumejte též okolí Ivančic. Je tam krásně a mohu vám dát pár tipů, kam se zajít podívat. K tomu dobře poslouží můj starší příspěvek s názvem Ivančice, chřest a mnohem více.

Užijte si výlet za chřestem a přijďte nám říct, jak chutnalo a jak se líbilo 😉

11 Komentářů

  1. Ivančice byly v plánu, leč viróza byla silnější než já. Nezbývá mi, než p.Turečkovi držet pěsti v teple domova u horkého čaje s medem a citronem. Po tomto článku mě bude neúčast mrzet dvojnásobně!

  2. Chřest jsem ochutnala jen jedenkrát v životě a to ještě v neupravé formě, jako syrový. Musím říct, že mi takto chutnal, přirovnala bych to chuťově k zelenému hrášku. No a toť vše. Dál jsem se s chřestem nedostala.
    Přeji hezkou sobotu, nám dnes zatím svítí i sluníčko!!

  3. Škoda, že je dávno pryč doba, kdy se v Ivančicích chřest pěstoval a musí si ho na slavnosti dovážet 🙁

  4. Tuhle akci nedám, ale za to si nenechám ujít \”Velkou sýrovou nakládačku\”, která je v úterý na pražské Kampě 😉 To bude také dobrá akce.

  5. HaF:

    Zatím jsem dostala jednu referenci, že to nebylo to pravé chřestové a očekávání byla větší než samotná skutečnost 🙁 Uvidíme, zda se ještě na adresu těchto slavností někdo jiný vyjádří.

  6. Jarka:

    Tak to byl dobrý start, kousnout si do mladého čerstvého chřestu pěkně za syrova. Tam žádné ošálením chutí nenastalo a pokud vám chřest ve své přirozenosti chutná, může to s ním být už jenom lepší 🙂

  7. HanaS:

    Stará zašlá sláva! Vždycky si říkám, že je škoda, když si člověk nemohl prožít tu správnou zlatou éru, o které se toho tolik namluvilo a stále se na ni vzpomíná. Když se chce, tak jde všechno. U nás tradičně chybí ta dobrá vůle a je i málo nadšení. Špatně se žije jen ze vzpomínek, ale kdo ví …. 🙂

  8. Petr:

    Ani já jsem tuhle akci nedala, ale ta nakládačka musí být velezajímavá záležitost 🙂 Jsem zvědavá, jak to na Kampě dopadne. V jednom z minulých ročníků vyhrál netradičně naložený hermelín se sušenými švestkami, česnekem, badyánem a rozmarýnem. Chuť si úplně představit nedovedu, ale rozhodovala to porota, které věřím, že chuť byla božská a autorovi za tuhle \”nakládačku\” vítězství náleželo právem 🙂 Dala bych si takovou pestrou ochutnávku. Přijďte říct, jak to na Kampě vonělo a jak to celé dopadlo? :-))) Budu zvědavá.

  9. Jakožto rodilý Vančák jsem možná trochu zaujatý, ale nedá mi to abych nereagoval. Je faktem, že úroveň slavností nebývala valná, nicméně myslím, že letos KIC udělal maximum možného. Šparglu (čerstvého i nějak zpracovaného) bylo dost ve fomě bílé i zelené. Ostatně tolik šparglu jako letos jsem snad ještě nesnědl. Můj dík patří i holkám z ivančického gymplu, které se své úlohy prodavaček šparglu zhostily s grácií a profesionalitou, kterou bych u nich ani nečekal. Osobně bych pro příště doporučil návštěvu Pizzerie ve sboru, protože tam podávaná chřestová jídla nebyla jen variací \”plátek kuřecího s chřestem\”, ale skutečně nápadité, ale i tradiční úpravy této zeleniny. Namátkou jmenuji chřest s jahodama, pudinkem a šlehačkou.

    Kulturní program, no byl koncipovaný stylem pro každého něco (pro mě třeba Čankišou), ale byly tam třeba zajímavé gurmánské vstupy na podiu a v přilehlých prostorách. Prezentace a prodej vína, prodej řemeslných výrobků možná ke šparglu patří. Langoše, buřty, bramboráky, turecký med, žužu, pivo, gyros, \”padákové\” podprsenky, no, co už.

    Nějaké fotky jsem dal na i posterious: http://alesd.posterous.com/

  10. Peca:

    Díky za podrobný report podbarvený dobrou muzikou a chřestovou mňamkou 🙂 Koukla jsem na fotky, určitě bych si tam čerstvý chřest koupila. Prodávat loupaný chřest mě dost překvapilo 🙁
    Čankišou a dobré víno patří k dobré pohodě, myslím že bych se tam nenudila. Snad za rok 🙂

  11. Po sedmi měsících se tedy vyjadřuji. Škoda, že jsem si tohoto článku nevšiml dřív. Slavnosti před sebou mají ještě dlouhou cestu a já si musím trochu postěžovat na místní restaurace. V tuto chvíli jednám s několika lidmi, kteří vidí Moravu stejně jako já, jako malé Toskánsko, nebo Provance. Místo, které by mohlo nabídnout kvalitní víno a místní gastronomii, z kvalitních čerstvých surovin. Myslím, že slavnosti se vydařili tak jak mohly vzhledem k energii, která do nich byla vložená. Myslím, že se posunuly o velký krok směrem k tomu, aby se staly jarní gastronomickou slavností č. 1, ale bude to ještě hodně práce. Gastronomie se v příštím roce ujme pravděpodobně 5 restaurací, které jsou zapojeny v certifikaci \”stezky dědictví\” (http://www.stezky-dedictvi.cz/) a budou vařit na zajímavých místech (vestibul radnice, galerie památníku A. Muchy, vestibul kina Réna, Ivančické sklepení…).
    Uvědomuji si, že trh je v tuto chvíli slabým článkem slavností, snad se nám podaří do budoucna více kontrolovat.
    Kulturní program je opravdu laděn \”pro každého něco\”. Krom toho, že chceme dát slavnostem jakousi \”červenou nit\” (v příštím roce, to bude pravděpodobně mezi-národová hudba) a udržet gastronomické vstupy na pódiu, bude program opět pro každého něco…

    To Hana F (pokud se na toto ještě někdo po takové době podívá :)): Vždycky je co vylepšovat a z gastronomického hlediska budou 17. oslavy lepší než ty před tím, to můžu slíbit… Krom chřestu ze Slovenska a Česka přibude pravděpodobně chřest z Rakouska a Maďarska (nikdy ne více jak 48 hodin od odříznutí na poli)…

    To Hana S: Máte pravdu, je to škoda, zvláště když naší partneři ze slovenska nabízeli Ivančickým zemědělcům, že jsou schopni celou produkci prodat… Je to prostě jen o podnikavosti… Třeba se ale zase někdy chřest na Ivančicko vrátí…

    To Peca: Jako rodilý Vančák a velký patriot mám radost, že jiný Vančák má snad taky radost. Upřímně chřestu jako obvykle nebylo dost, i když jsme ho dovezli o tunu víc jak obvykle (3,5 tuny), což bylo ale opravdu maximum, co jsme byli v té době, kdy bylo tolik vody, že se nedalo vyjet s technikou na pole schopni. Víc nám prostě dodavatelé z okolí 400 km nebyli schopni nabídnout (tedy čerstvý, jiný vozit nebudeme). Jinými slovy, toto množství bylo vyprodáno v 14:30 v sobotu. Pak stánky s chřestem skončily.

    To Gurmánka: Těším se, že Vám to příští rok vyjde a rád Vás pozvu na chřestový oběd s Ivančickým vínem. Loupaný chřest se neprodával, tady musím oponovat, protože nad všemi stánky mám kontrolu. Z důvodů nedostatku se prodávali silné nerozkvetlé hlavičky (v Rakousku nejcennější zboží), které není dále potřeba loupat (prodávali se za stejnou cenu, jako dlouhé šlahouny, které jsou tolik vychvalované u nás, ale v chřestových zemích jsou považovány za druhou jakost). Tam mohl vzniknout dojem prodeje loupaného chřestu.

    Mrzí mě moje pozdní reakce, příště budu rád reagovat dříve, když mi dáte vědět na mail.

    Těším se na osobní setkání, třeba na příštích slavnostech, které proběhnou 20. – 21. května 2011.

    Aleš Tureček
    ředitel KIC Ivančice

    Tady jedna reportáž, která ukazuje také pozitivní pohled na celé slavnosti:
    http://www.vinnysklep.cz/index.php?clanek=1219&menu=akce&sub=zpravodajstvi

Přidal komentář