Zelenina a saláty

Jak se správně vaří chřest?

69 komentářů
chřest bílý1

Stará dobrá rada, jak na to, pokud to budete dělat poprvé a s pocitem lehké nejistoty. Před chřestem odhoďte všechny zábrany. Práce s ním je velmi jednoduchá. Nejtěžší úkol je sehnat opravdu čerstvý chřest! To vám dá myslím trochu zabrat, ale není to nemožné.

Chřest vaříme v osolené vodě se špetkou cukru, plátkem másla a kolečkem citrónu. Podle tloušťky výhonků (pazochů) postačí doba 7 až 12 minut na jeho změknutí. Po uvaření chřest nesmíte ponořit do studené vody, jako se to dělá např. s brokolicí, která pod ledovou koupelí zazáří. Chřest by ztratil všechny vitamíny a oslabila by se jeho chuť. (Dostala jsem tuhle radu přímo od specialistů na chřest, tak ji slepě respektuji, protože jejich chřest jde z pole rovnou na stůl před hosta a nedá se mu vůbec nic vytknout).
 
chřest bílý
 
Buď jak buď, tohle je dobré vědět! Jak s ním naložíte je už jenom na vás, protože fantazie gurmánů nemá hranic a konzumovat ho jenom s holandskou omáčkou je sice tradiční a chutná záležitost, ale s chřestem si můžete dovolit mnohem víc! Tak už se nenechte zdržovat čtením o chřestu, bylo toho napsáno všude dost. Začněte s ním experimentovat.
  
Já vím, že to nejspíš víte, ale raději to ještě jednou připomenu. Chřest bílý se rozhodně musí pečlivě celý oloupat až po hlavičku. U zeleného chřestu stačí oloupat cca poslední třetinu stonku (pazochu).
Co dělám s vodou, ve které se chřest vařil? Nechám si ji na chřestovou krémovou polévku. Byť by jí měly být jen dvě malé naběračky, rozhodně tahle luxusní polévka stojí za to, abychom ji nevypustili z jarního jídelníčku. Chřestová sezóna je tak krátká, … co nestihnete teď, budete muset odložit až na příští rok. Pokud uvažujete o zakoupení hrnce na chřest, máte tu nejlepší příležitost. Jaro a chřestová sezóna je tu.
chřest bílý2
Pokud nemáte doma správný chřestový hrnec, můžete chřest připravit třeba v pánvi. Chřestové hlavičky jsou nejchutnější vařené jen v páře, chřestový svazek v pánvi podložte třeba dřevěnou obracečkou, aby vrcholky chřestu zůstaly lehce nad vodou a vařte pod poklicí.
sakura
Krásné chřestové jaro VŠEM!
chřest s osmaženou strouhankou1
Konečně nastal čas vyrazit s jídlem ven, do letních kuchyní, pod pergoly, letních zahrádek, restauračních předzahrádek, nebo vzít za vděk i mrňavým balkónem, kde topnou sezónu započalo jarní sluníčko. Loknout si jarního povětří. To dá každému jídlu úplně novou chuť.

69 Komentářů

  1. Díky za tipy, přiznám se, že jsem chřest nikdy nejedl, ale určitě ho zkusím, jen co na nějakej čerstvej natrefím.

  2. Kytka: Tak to ho určitě vyzkoušej! Nejlepší úpravy jsou ty nejjednodušší. S máslem, se šunkou, vejci, holandskou omajdou – k tomu ty nejlepší vařené brambory, které jsou na jaře k mání. Neznám chutnější jídlo, ale chřest se musí správně uvařit, aby oplýval těmi svými jedinečnými půvaby. Na chřestových slavnostech v Ivančicích jsem si ho dala v restaurantu kousek od náměstí a byla to špatně oloupaná a převařená příšernost. Na první setkání s chřestem bych se vypravila do nějaké pěkné restaurace, ať páni kuchaři z chřestu vykřešou co jde. Já ho prvě jedla velmi stylově tam, kde se na něj specializují. To je zážitek na celý život 🙂 Chřest šel z pole rovnou do kuchyně. Nádhera!

  3. V restauracích kam chodím buď chřest nemaj, nebo bych se bál, co s ním provedou. Myslím, že radši risknu to, že bych ho mohl zkazit sám.

  4. V restauracích kam chodím buď chřest nemaj, nebo bych se bál, co s ním provedou. Myslím, že radši risknu to, že bych ho mohl zkazit sám.

  5. Když člověk náhodou nedopatřením něco zkazí, určitě se z toho poučí a příště mu to vyjde perfektně 🙂 Počítám s tím, že se to nezkazí, protože odvážnému štěstí přeje. Ze zkušeností vím, že když bylo něco poprvé, téměř 100 % to vyšlo! Nejhorší jsou druhé pokusy, protože to dostanu touhu dílo ještě vylepšovat a většinou to moc nedopadne – to neplatí jen v kuchyni, ale tak nějak v životě všeobecně 🙂

  6. Jejda, a já odřízla hlavičky bílému chřestu….jsem barbar, co? Příště budu chytřejší !

  7. Radko, chybami se člověk učí 😉 Ošidila jste se o to nejcennější, co na chřestu je, ale protože chřestová sezóna teprve začíná, tak se to příště snadno napraví.

  8. Priznávam, že dávam prednosť zelenej špargli – netreba ju šúpať a marinovaná podľa tvojho receptu je skvostná :o)

  9. Shira313: Když si mohu vybrat, tak taky raději skočím po zeleném šparglu 🙂 Je křupavější a je s ním o trošku míň práce. Letos už jsem 1x marinovaný zelený chřest připravovala, měla bych ho přidat i sem na Gurmánku do chřestového repertoáru. U nás nějak nemohu poslední dny o chřest zavadit, ale nevzdávám to. V Makru ho mají, ale kupovat celou bednu je trochu moc. Leda že bych na něj pozvala půlku naší vsi 🙂

  10. A v Makru mají nějakej zeměpisně blízkej? – já tam posledně viděl jenom nějakej peruánskej.

  11. Vařím v páře i celý chřest, nejenom hlavičky. Nějak mi připadá, že si podrží víc chuti. Plátek citronu hodím do vody pod pařák a chřest jenom zlehounka posolím. Pokud není ultratlustý, 10 minut stačí. Zalitý rozpuštěným máslem vyšlehaným s několika kapkami čerstvé citronové šťávy nemá chybu.
    Ale taky jsem ho už asi týden v obchodü neviděla.

  12. Vařím v páře i celý chřest, nejen hlavičky. Přijde mi, že si podrží víc chuti. Kolečko citronu házím do vody pod pařák a chřest na pařáku lehounce osolím ve vrstvách. Na uvařený pak nejčastěji jen kousek rozpuštěného másla s pár kapkami čerstvé citronové šťávy.

  13. Moc ráda bych se letos připojila, ale ještě jsem tu nepotkala chřest natolik ucházející kvality, že bych byla ochotna za něj zaplatit. Vůbec nechápu tu drzost obchodníků, co jsou schopni vystavit na pulty a chtít za to peníze. Zejména super a hyper v tomhle vynikají. :-((

  14. Tak jsme se včera ve Weidnu na trhu chřestově vyřádili. Neskutečně krásná nabídka z místních zdrojů.
    Helli, to máš pravdu. Co se u nás dá zahlédnout na pultě! Fuj.

  15. Kytka: Záhorácká špargla se tam sehnat dá. Je to věc náhody, nejsme zrovna chřestoví labužníci, podle toho vypadá i zdejší nabídka. Škoda.

  16. sigrid: Vaření v páře je ze všech způsobů tím nejšetrnějším. Chřest si zachová svou křupavost, to mám ráda 🙂

  17. Helli: Neházej příbor do žita :o) Chřest ti určitě někde zkříží cestu.

  18. Bali: Taky si říkám, že vyrazím k rakouským sousedům a trochu toho jejich chřestu si odvezu k nám domů. Nejraději bych tam zašla to nějaké specializované hospůdky na chřestové menu, to by taky nebyl špatný nápad. I když mám doma ten parádní velký hrnec, asi si moc chřestově nezařádíme. I když ještě květen ještě dává velké šance 🙂 Věřím tomu, že chřest bude!

  19. Nakonec jsem koupil nějakej španělskej v kunratický stodole a jsem ztracen a chci další… Ale zrovna jsem našel ve schránce leták z makra a vypadá to, že tam chřestová sezóna začne a bude ten Slovenskej.

  20. Ovšem : neházej příbor do žita je výrok týdne!!! To si zapisuju, to nemá chybu. :-)))
    Povedlo se mi koupit v pátek čerstvý slovenský chřest, měli ho kupodivu u nás v Normě. I.jakost, byl moc dobrý. Uvařený v páře, přelitý máslem s pár kapkami citronu. Ledviny i játra mlaskaly. 😉

  21. Kytka: Leták z Makra se mi taky dostal do ruky a už se těším, až si tam pro chřest pojedu. Chřestu bude plná bedna, budu pořádat chřestovou party 🙂 V mém okolí je pořád dost jedinců, kteří se s chřestem ještě nepotkali. Dám jim šanci.

  22. Pivli: V Normě jsem ještě nikdy nebyla, ale cestou z Prahy jsem zrovna kolem jedné jela. Mea culpa! Mohla jsem mít doma pěkný chřest. Neházím příbor do žita :o) – chřest bude – chlubí se ve svém letáku Makro.

  23. V posledních dnech chřestíme a chřestíme. Chřest s holandskou, chřest s domácí majonézou, chřest na másle biftekem,… A v pondělí jsem upekla chřestový quiche. Kousek jsem donesla sousedce, která měla velikou radost, protože prý chřest miluje, ale její manžel to nechce jíst, tak ho nevaří.
    Chlapec neví co je dobré 😉

  24. Bali: Sousedce vyřiď, že s chřestem musí doma otravovat tak dlouho, až toho svého manžílka přesvědčí, že chřest by měl vzít na milost a pozvat si ho honem rychle do talíře 🙂 Třeba ať mu namluví, že když bude jíst chřest, nebudou mu vlasy šedivět :o) A to není žádný kec, protože kyselina listová, v chřestu hojně zastoupená, působí na omlazování buněk a chrání vlasy před šedivěním. Třeba to na něj zabere.

  25. Celou bednu jsem ho nebral, ale pár balíčků ano a potvrzují, mají tam několik druhů včetně zeleného i bílého bio.

  26. Kytka: To je dobrá zpráva! Chystám se na lov chřestu koncem týdne. Určitě si koupím zelený, ten je příjemně křupavý a dám si ho marinovaný. Druhý chod bude chřest bílý se šunkou 🙂

  27. Já měl dneska zelený s trochou creme fraiche k obědu a k večeři zrovna peču špenátovo-vaječný quiche – kombinace tvého receptu z blogu a upraveného křehkého těsta od Mlsné kočky (pohanková místo celozrnné mouky)

  28. Kytka: Jaro je pro křehké koláče jako dělané, Úplně ti ten quiche závidím. Asi něco podobného vytvořím taky, všude je tolik úžasného materiálu 🙂

  29. Dnes jsem šla opět prověřit, jestli mám dát na Šárčinu radu, abych kvůli chřestu ještě neházela příbor do žita. A výsledek? V prodejně BILLA měli bílý chřest v bio kvalitě přímo ze Slovenska. Tedy bílý… spíš by se dalo říct \”bílý\”. On byl totiž zeleně skvrnitý. Po celé délce stonků byly drobné skvrnky plísně, a když jsem vytáhla pár pazochů ze svazku ovinutého dole sáčkem s hrdým nápisem BIO, vykoukly na mě řezné plochy zelenající se plísní a viditelně zahnívající. BILLA zřejmě rozšiřuje sortiment bioproduktů o ušlechtilé plísně.
    O kousek dál v regále byl ještě zelený chřest. Ne sice plesnivý, ale zato zpola mumifikovaný. Vlhkosti v něm už mnoho nezbývalo, stonky se podélně scvrkávaly a vrásčitěly, jako by chtěly dělat konkurenci mumiím mnichů v kryptě u Kapucínů v centru mého drahého města.
    Docela by mě zajímal původ chřestu, který použila poradkyně supermarketu BILLA Hana Michopulu pro videonahrávku (lze vidět na http://www.lidovky.cz) o tom, jak jednoduché je vařit z chřestu. Ráda jí to věřím. Jen zapomněla dodat, jak složité je normální čerstvý chřest v tuzemsku koupit.

  30. Helli: Tady je zřetelně vidět, že o chřest v zemi zdejší nás moc nestojí a chodí se kolem něj bez povšimnutí. Chřest na pultě trpí a chřadne, stává se neprodejným. Obchodníci nemají chuť objednávat, labužníci nemají co kupovat. Myslím, že jsem slyšela Vodochodského hovořit o tom, že bydlí někde u Hradce Králové v bezprostřední blízkosti, kde se chřest pěstuje, tak si může dovolit luxus vařit z opravdu čerstvého chřestu. To můžeme jenom závidět.

  31. Šárka: Když si tak zrekapituluji dosavadní letošní chřestovou sezónu v našem městě, myslím, že obchodníci nesou na jejím nešťastném průběhu velkou část viny. Osvěta minimální, prezentace katastrofální. Chřest chřadne nejspíš už někde po cestě nebo ve skladu, protože na pultě jsem jej ani jednou neviděla čerstvý. Koukám se po něm několikrát týdně, ale pořád vidím jen poloshnilé nebo polosuché chudinky vyložené v regálu pravděpodobně v naději, že se někdo z neznalosti chytí a ty rozkládající se svazečky koupí. Než se obchodníci přimějí je odepsat a zlikvidovat, zkazí se jim i ty další, které mají ve skladu. Začarovaný kruh. 🙁

  32. Kdo se nechá nalákat recepty labužníků, nemá s chřestem velké zkušenosti, odhodlá se ale chřest koupit a koupí ty sušinky, na kterých si vůbec nepochutná, tak je prostě příště nekoupí. A jsme tam, kde jsme byli.
    Tady prostě chybí osvěta. Obchody musí investovat do ředváděček a ochutnávek. Ukázat lidem co a jak. Stejné je to s mořskými plody. Lidé si nekoupí mušle nebo krevety, protože si myslí, že to neni dobré nebo že to nebudou umět uvařit. Kdyby jim to ale nejdřív někdo ukázal a dal ochutnat, nebudou se příště bát, zakoupí, doma uvaří, pochutnají si a tak si zase zakoupí, ….
    Aspoň si to tedy myslim 😉
    To je jeden z důvodů, proč budeme na Světu knihy vařit mušle 😉

  33. Helli:

    Chtělo by to dostat se na stopu čerstvému chřestu a zjistit, proč mu to na ten zákaznický pult trvá tak dlouho a kdo může za to, že to bere takovou oklikou, kdy utrpí na kráse.

  34. Bali:

    Mám pocit, že to není už jenom otázka osvěty. I když má chřest v naší zemi velkou tradici, není o něj zájem. To potvrdily i Ivančice a jejich chřestové slavnosti. Nakonec jsem něco takového čekala. Ve světě je to tak, že chřest voní s jarem a starají se o to především restaurace, které nabízejí chřestové menu. Pro první seznámení je to nejlepší způsob, jak si na něm pochutnat. Potom se dotyčný rozhodne, jestli bude investovat do hrnce a podívá se po recepturách. Na úpravu chřestu jsem v poslední době viděla celkem dost televizních i tištěných příspěvků, info o jeho nákupu a přípravě nechybí. I na netu se dá najít kompletní chřestografie.

    Asi bude muset Mr. Babica zařadit nějaké své chřestové speciálo, aby tento národ uvěřil, že chřest je k jídlu 🙂 Je nás málo, co věříme a chřestu máme plnou pusu!

    Když bude poptávka, bude nabídka.

    V těchto dnech jsou ve Švýcarsku i ve Francii (v Německu to nebude jiné) chřestu plná tržiště, jídelní lístky všech restaurací, chřest se důstojně oslavuje a všichni si přijdou na své. To jsou chvilky, kdy mám chuť se vrátit zpátky 🙂

  35. Gurmanka: nemalujte Babicu na sporák (čerta na zeď) chřestové speciálo už bylo, ale bohužel očekávatelně to bylo takové, že se v tom chuť chřestu asi dost ztrácela, takže těžko záleželo na jeho čerstvosti. Jinak k nakupování – já zatím zkusil dva zdroje – Kunratickou stodolu a Makro. V obou případech mi chřest chutnal a pokud to podle rad z webu poznám (jak jsem psal, letos jsem ho kupoval poprvé) tak byl i poměrně čerstvej. Jenže Makro je velkoobchod pro podnikatele (i když podle složení košíků tam dost lidí nakupuje pro sebe domů) a Kunratická stodola je zase jediná a navíc je to obchod zaměřenej hodně na kvalitu zboží s vyššíma cenama, takže ne každej tam bude ochotnej jít nakupovat. (Což je jejich hloupost, tak krásná zelenina se jinak shání těžko a často za ten příplatek jednoznačně stojí.) Takže podle mě se chřest dá nabízet v rozumné kvalitě, ale v maloobchodě to vázne.

  36. Kytka: \”nemalujte Babicu na sporák\” :o))) Dnes jsem v Makru též koupila velmi slušný chřest (zelený záhorácký). Během května by se mohla situace v maloobchodě zlepšit. Sama jsem na to zvědavá.

  37. Já jsem měla na chřest štěstí. Sestra mi ho koupila v Makru hned 23.4., tedy den poté, co jsem si přečetla tento návod na úpravu. Slovenský zelený od Asparagusu. A jeho příprava byla má premiéra. Zatím jsem ho ochutnávala jen na rautech (balený v uzeném lososu).
    Podle mého názoru byl čerstvý a moc mi chutnal. Protože byl jen pro mě (rodina ochutnat nechtěla), dala jsem si dvakrát :). Jednou s máslem, podruhé s osmaženou houskou.
    Jsem ráda, že jsem tu na Gurmánce našla návod na přípravu. A jsem ráda za blogy Olivové kuchařky, Mlsné kočky a dalších. Protože bez vás bych nikdy doma nepřipravovala chřest, mušle, krevety. Výsledek pak testuji na své kosmopolitní sestře a zatím se mi dílo daří.

  38. toffo: Chřest je lahůdková zelenina a je krásným symbolem jarního jídelníčku. I když se to dnes už nezdá, v ČR míval opravdu velkou tradici, stačí zalistovat ve starých kuchařkách a receptur se najde hned celá řádka. Myslím si, že blogy se krásně doplňují a sama se nechávám Olivovkou a Mlsnou kočkou taky inspirovat.

    Díky toffo za vyzkoušení a za milý komentář 🙂

  39. Konečně můžu napsat potěšující zprávu. Včera jsem se chopila příboru, který mi Šárka nedávno radila neházet do žita, a v brněnské Avii jsem ochutnala dva výborné chřestové pokrmy. Zmiňuji se o tom sice už na Souku, ale nedá mi to, abych zprávičku neutrousila i tady, zvlášť když jsem si před časem právě na tomto místě tak hořce stěžovala. V Avii teď mimo jiné vaří se zeleným chřestem: můžete si dát chřestový salát se sušenými rajčátky, polníčkem a frisée nebo chřestové risotto. Obojí je velmi, ba přímo VELMI chutné. Než skončí chřestová sezóna, určitě tam znovu zajdu.

  40. Helli, to je nejlepší cesta, zajít si někam, kde s chřestem válejí na jedničku 🙂 V mém okolí se opravdu s chřestem nevaří, tak to činím raději sama. I za cenu, že ho musím nejprve složitě shánět. Jsem zvyklá si na jaře chřest užívat, tak to činím i tady, kde to není ještě tak vžité. Každá osvěta je dobrá, už jsem pár přátel s chřestem seznámila a o recepty nemám nouzi. Ty klasické fungují dokonale, nějaké vlastní nápady jsem k tomu i letos přidala a naposledy jsme si pochutnali na lasagních s chřestem a jemným velouté – vše zapečeno v dokonalé keramické hluboké míse od Dáši W. Já už budu muset sakra ty recepty zveřejnit a ukázat ti, jak dokonale se v tom nádobí od tebe vaří! Myslím si, že i Dáša W. (která za tím vším stojí a má nesmírně šikovné ruce) bude mít radost!

  41. Gurmánka: já už letos inspirován mimo jiné i tvými stránkami zkusil chřest a polníček (nepočítaje pár nových jídel z ingrediencí, které jsem znal a používal i dřív) takže díky, obojí je to skvělé.

  42. Kytka: Experimentování v kuchyni je tím nejzábavnějším děním, které si můžeme v této komnatě dopřát 🙂 Inspirace není nikdy dost, nechávám se inspirovat na každém kroku, protože květen je nejinspirativnější měsíc, co znám. Jen nevím, jestli na všechny hity května dojde. Chtěla bych nic nevynechat 🙂

  43. Ahoj, i já propadla chřestu po té, co jsem v jedné české restauraci ochutnala chřestovou polévku. A rozhodla se pár chřestovin sama připravit. Jako všechny dobroty, které mi tu a támhle zachutnají. Vzpomínám, když jsem ještě jezdívala od nás z Moravy do Vídně, nabízeli ho v každé druhé chalupě, tak jako u nás pšenici a brambory. Sbírám první inspirace pro přípravu a koukám, jaký problém je sehnat chřest u nás v česku.

  44. Ahoj Tynko, tvůj komentář mi připomíná, že jemná chřestová polévka by na mých stránkách chybět neměla 🙂 Osobně ji mám moc ráda a když vařím chřest, vždy se dá z odříznutých kousků připravit alespoň naběračka lahůdkové polévky, která naprosto vždy stojí za to! Chřest se u nás dost špatně shání, ale když už se nám dostane do ruky svazek čerstvého chřestu, velmi snadno se z něj uvaří parádní večeře. Tak ať máme štěstí při nákupu. Květen čerstvému chřestu přeje 🙂

  45. jsem v téhle diskuzi možná trochu s křížkem po funuse ale já dostala semínka – údajně chřestu nějakého specielního z Německa, který se nebělí. Jí se normálně zelený. Na jaře se ulamují prýty než moc vyrostou. Nic jsem z něho nikdy nevařila, jsou slaďoučké a křehké – chutnají podobně jak nejjemnější část jarních kedluben. A přez léto dělají krásné pozadí na zahradě – je to krásný asparágus s červenými kuličkami plodů. Kupovaný chřest je podle mého názoru hořký a nic moc. Je ta moje dobrota vůbec chřest? :-))

  46. katka:

    Tak to by chtělo rozhodně vyzkoušet a o darovaných semínkách vyzvědět víc 🙂 Podle popisu to bude rostlina velmi dekorativní, tak když už by neměla na nic jiného být, do vázy se bude hodit určitě 🙂

  47. Ahojky, doporučuju zbylé slupky řádně opláchnout a přidat je do vývaru. Pak je musíte samozřejmě scedit.A pokud chcete jednoduchý recept: Nové brambory, vařený chřest, dušenou šunku a tenké palačinky s čerstvými bylinkami, a podávat s holandskou omáčkou.

  48. Nikaliene: Díky 🙂 Každý dobrý tip na chřest je vítán. Sezóna chřestu je tu! Už jsem měla možnost si na něm pochutnat, ale moc ráda budu s chřestovými dobrotami pokračovat. Holandská omáčka je skvělá a nové brambory zvelebí každičké jídlo 😉

  49. Ano, máte správný chřest. Když se pazouchy nechají vyrůst, je to vlastně asparágus. Jenom pozor na červené kuličky, jsou prudce jedovaté. Za 14 dní si jedu koupit tříletý chřest v květináči do Mladé Boleslavi. Jeden pán ho pěstuje na prodej. 120 kč tříletá rostlina (do vyhledavače jsem zadadala PRODÁM SAZENICE CHŘESTU) Pokud se pěstuje ze semínka, může se začít konzumovat až za 3 roky. Asi proto, aby se rozrostl a nevadilo mu, že mu krademe výhonky. I u staršího chřestu se musí nechat nějaké výhonky vyrůst. Všechny tyto informace jsem našla na internetu a už se těším na svůj vlastní výpěstek.

  50. Jarmila:

    Tak to musím popřát bohatou chřestovou úrodu 🙂 A dejte vědět, kde se dá tříletý chřest v květináči koupit. Děkuji předem za info.

  51. Chrest je speciales vec,ted ho delame,potom miminko a na hory.

  52. Chřest milujeme. Včera jsem ho (bílý) koupil v Makru s vědomím, že to nebude nic moc. Vskutku jsem se nemýlil. Hlavičky v podstatě OK, ale protože ho skladují na světle, poněkud hořké. Dolní 1/3 tak na polévku. Přesto, že jsme poctivě loupali, bylo tam – no, jak to říct, toho dosti tvrdého obalu, až příliš, jen střed byl dobrý. Naopak jsem měl konzervovaný chřest, kupodivu čínský a ku dvojnásobnému podivu vynikající. Plně ho doporučuji. Děláme ho buď s máslem, nebo takovým blívajzem z olivového oleje, žloutku a citronu (nutno řádně míchat, cca jako majonézu).

  53. costabrava:

    Koupit opravdu čerstvý chřest tu bývá trochu problém. Věřím vám to do posledního puntíku 🙂

  54. Na chřestu mne zaujalo, že je to trvalka. Chtěla jsem koupit sazenice, ale nakonec měli jen semena. To bylo před třemi lety. Sazeničky jsem dala na jedno místo, ale bez znalostí všeho, např. kdy se přihrnuje, jen rostl asparágus. Loni na podzim jsem k tomu asparagusu přihrnula hlínu a přikryla černou prosakovací plachtou. Dnes sklízím první odnože a zkouším, jak vařit. Na Moravě měli kdysi takové keramické zvonce na chřest, ale mají je asi jen ti, co je našli ve stodole po předcích. Koupit chřest jsem se neodvážila, protože na to, abych jej jen zkusila se mi zdál drahý. Také nevím, jestli není nějaká škrabka. Zkouším jej oloupat, někdy to vezmu i s tím chřestem. Jestlipak někdo poradí, jak správně chřest pěstovat, to bychom nebyli závislí na obchodnících a také ze záhonu člověk ví, co jí. Prý to vydrží růst až 15 let. Tak uvidíme.

    • Věra:

      Pěstování chřestu je kumšt, ale dost info se najde přímo na stránkách Ivančického chřestu. Koupit chřest bych vám určitě doporučila, protože jsou i způsoby, kde se chřest jednoduše lehce oloupe a potom se na grilovací pánvičce trochu prohřeje a hned je způsobilý ke konzumaci. Přímo ideální jsou na tuto úpravu tenké pazochy chřestu zeleného. Ten se nemusí v podstatě ani loupat. Jinak škrabky na chřest existují, jsou to takové ty tenké škrabky s pohyblivou hlavou. Určitě se můžete podívat zde na mých stránkách po nějakém chřestovém receptu a nápadu. Najde se jich tu dost. Hledejte v sekci Zelenina nebo dejte vyhledat slovo chřest. Někde ve starším článku je vidět i originální hrnec na chřest a také i ta zmiňovaná škrabka. Chřestu zdar! Ať se vám s pěstováním daří. Držím palce 😉

  55. Včera jsme pro něj byli v Polsku. Od Hrádku n.N. Cena od 1€.

  56. Včera jsme pro něj byli v Polsku. Od Hrádku n.N. Cena od 1€.

  57. Uvařit dle návodu výš…. Jednotlivé paličky zabalit do plátku anglické slaniny, do pekáče, posypat strouhaným sýrem a do zlatova zapéct 🙂

  58. Zrovna v neděli jsem si připravovala bílý chřest jako přílohu k obědu, zajímalo by mě, jestli máš nějaký trik aby byl opravdu křehký, ikdyž ho vařím poměrně dlouho, mám pořád problém nakrájet ho 😀 Díky

  59. Přeji vám všem báječné jarní dny. Protože mám ráda zajímavé chutě, patří k nim i chřest. Poprvé jsem ho jedla ne na české půdě a byla jsem jak jinak, než příjemně překvapená. Od té doby, a to už je pár let, patří chřest mezi mé nejoblíbenější jídlo a dají se s ním dělat divy. Nebojte se ho třeba i zapéci…nebo ho přidat i jako přílohu k rybě. Jak psala Gurmánka, není třeba se bát experimentů. Dostala jsem i kuchařku přímo na přípravu chřestu, i když je to v němčině, dá se podle toho vařit :0)
    Tedy – přeji vám všem, příjemné chvíle, kdy si budete pochutnávat na výborných pokrmech z chřestu. Zlata

  60. V Brně jsou chřestové dny – ve třech restauracích. V Bohunicích chtějí za chřestové menu 399Kč.Děkuji, nemusím!

  61. Ahoj všichni. Žiji v Irsku a chřest jsem doposud neochutnala. Nyní je tu v Lidlu akce, chřest za 49 centů, tak jsem se rozhodla ho vyzkoušet :-). Díky webu Gurmánka.cz jsem zjistila, jak na to :-). A musím říct…… delikatesa !!!!!! Výborný !!!!! Super a zdravá večeře. Moc jsem si pochutnala. Přeji pěkné slunné dny.

    • Helen:

      Potěšení je na mé straně, milá Helen 🙂 Chřestová sezóna je krátká, škoda si ji neužít. Každý rok připravuji jedno nové jídlo z chřestu pro náš domácí stůl. Když započtu všechny naše oblíbené chřestové \”tutovky\”, rodina je ráda, že sezóna chřestu končí, ale o to víc se zase těšíme na další rok. To je to pravé kouzlo sezónní zeleniny. Těšit se, nabažit se a s chutí vzpomínat. Zas a znovu 🙂 Také přeji krásné slunné dny a na stole spoustu sezónních dobrot! Zdraví Šárka

  62. Já jsem se nikde nedočetla kdy chřes oloupa před vařením nebo po vaření?

Přidal komentář