Polévky

Zeleninová polévka s krupicovými noky podle Anuše Kejřové

2 komentářů

kejrova-polevka-zeleninova_noky4

(foto č. 4 – Zeleninová polévka s krupicovými noky podle Anuše Kejřové)

Staročeská kuchyně voněla přepychově. Ani obyčejná zeleninová polévka nebývala nezajímavá a fádní. Když v ní plavaly krupicové nočky se strouhaným zázvorem, hned byla rafinovanější. Vývar zavoněl muškátovým oříškem, sušenými houbami a osmahnutou zeleninou. Polévky vařené podle staročeských receptur voní přepěkně i dnes. Přesně takový je tento soutěžní recept, který nachystala Alena. Já za recept děkuji a zařazuji ho do rubriky “Vaříme s Anuší Kejřovou” – a též do soutěže:  Vaříme podle starých kuchařských knih.

Právě takovou zeleninovou polévku s krupicovými noky podle originální kuchařky Anuše Kejřové vařila Alena.  Jak se vařilo podle rad autorky tradiční české kuchařské knihy? Můžete ochutnat z popisu a fotografií v tomto článku. Doporučuji podívat přímo na web, který vytvořilo nakladatelství Motto ve prospěch Zlaté úsporné kuchařky, neboť všechny vaše uvařené recepty se tam budou objevovat, čímž podpoří tuto pěknou kuchařku, která je opravdovým obrazem našeho českého vaření. Všem díky za snahu vdechnout starým receptům tu správnou vůni.

kejrova-polevka-zeleninova_noky1

Zeleninová polévka s krupicovými noky

  • kořenová zelenina (mrkev, celer, petržel)
  • sušené houby
  • kostka hovězího bujónu
  • muškátový oříšek

Na sádlo jsem dala restovat nastrouhanou kořenovou zeleninu. Jsem pohodlná, tak jsem zeleninu nastrouhala na hrubém struhadle. Když byla pěkně restovaná foto 2, zalila jsem ji vodou a dala kostku hovězího bujónu, kdo má vývar, zalije vývarem.

kejrova-polevka-zeleninova_noky2

(foto č. 2)

Předem jsem si namočila menší hrst sušených hub a ty jsem přidala do polévky – foto 3
Vařila jsem asi 20 minut.

kejrova-polevka-zeleninova_noky3

(foto č. 3)

Recept na přípravu krupicových noků se strouhaným zázvorem

  • 8 lžic krupice
  • 1 menší naběračka horkého mléka
  • 1 vejce
  • 1 lžíce sádla
  • trocha nastrouhaného zázvoru
  • sůl

kejrova-polevka_noky1

Než se polévka uvařila, měla jsem čas připravit krupicové nočky podle výše uvedeného receptu. Mléko jsem přivedla skoro k varu a potom jím zalila připravenou krupici.
Nechala jsem odstát. Vajíčko jsem rozetřela s lžičkou sádla. Smíchala jsem vajíčka se spařenou krupicí, osolila, přistrouhala trošku čerstvého zázvoru.

kejrova-polevka_noky2

Mám ráda v polévce hodně zeleniny a protože je to polévka zeleninová, tak jsem ji nepřecedila.
Malou lžičkou namočenou v horké polévce jsem o kraj misky vykrojila nok a zavařila přímo do polévky. Rozvařil se, tak jsem do těsta přidala trošku krupice, potom už v polévce plavaly jen samé krásné nočky.

kejrova-polevka_noky3

Přidala jsem nakrájený pórek a sterilovaný hrášek a ještě vařila 5-7 minut. Nakonec jsem strouhla troškou muškátového oříšku a ozdobila pažitkou.

Dobrou chuť přeje Alena

Pro milovníky polévky nabízím pohledem na polévkovou hitparádu

českých domácnostní. Vůně polévky visí ve vzduchu, pokud u vás na talíři dnes žádná nebyla, napravit se to dá třeba zítra 🙂

Připomínám, že probíhá nová soutěž – Vaříme podle starých kuchařských knih – tentokrát s Anuší Kejřovou. Receptů již byla vyzkoušena pěkná řádka, ale stále je z čeho vybírat.

Přidejte se k nám 😉

Nakladatelství Motto  Všechny vaše zde zveřejněné soutěžní recepty najdete též na stránkách nakladatelství MOTTO Praha 

2 Komentářů

  1. Tak tahle polévka musí nádherně vonět! Kuchařku jsem přečetla už třikrát od začátku i od konce, ale že by mě nějaký recept přímo nadchnul, to přiznám, že ne. Ale teď už asi tuším, kde je můj problém – nejsou v ní fotografie a obrázky. Protože po tomto příspěvku bych si hned stoupla k plotně a polévku uvařila.

  2. toffo:

    U starých knih musí mít člověk tu správnou představivost 🙂 Já si ráda představuji a nevadí mi ani absence obrázků. Dokonce v některých knihách působí dosti nevábně a spíš jsem zjistila, že mě dokážou i odradit. Takhle si člověk může vyzkoušet své estetické cítění přímo při přípravě a je v tom kus dobrodružství. Co kuchař, to jiné podání … (ale zadání by se mělo dodržet) … staré české recepty jsou funkční a velmi rafinované. Občas je potřeba něco malinko upravit, ale v zásadě je na tyhle receptury spoleh. Pokud jde např. o zvěřinu, neznám lepší inspiraci než tu, kterou lze najít ve starých kuchařských knihách. Dobové recepty v moderní kuchyni určitě své místo mají. Já myslím, že bys dokázala něco zajímavého najít. Chce to jenom čas a to správné naladění. Ve tvém podání by to bylo dokonalé 😉

Přidal komentář