Dezerty a sladké hříchy

Koláčky z bramborového těsta podle Anuše Kejřové

18 komentářů

B5

 

Recept na koláčky vláčné a kypré, tak jak se pekly v minulém století. Tento recept si z knihy Anuše Kejřové vybrala Hanka, vlastnoručně upekla a přidala navrch ještě své postřehy. Kousnout si nemůžete, ale proč si neudělat chuť? … na koláčky, na knihu nebo se rovnou přidat s námi do zkoušení a soutěžení 😉

B1

Bramborové koláčky v knize nalistovala a upekla Hanka. Za vyzkoušení receptu děkuji a dávám jí hlavní slovo.

Také bych se ráda přidala k vaření s Anuší. Mám čerstvě 14. vydání její Zlaté úsporné kuchařky a tak jsem ji chtěla vyzkoušet. Po domácí poradě jsme zvolili koláčky z bramborového těsta str. 268.

Koláčky z bramborového těsta

Recept :

  • 25 dkg vařených brambor ve slupce
  • 22 dkg krupičkové mouky (zkusila jsem dětskou krupici)
  • sůl
  • citron.kůra
  • 2 dkg cukru moučka
  • 2 lžičky cukru krystal
  • 2 dkg kvasnic
  • 3 dkg másla
  • 3 vejce
  • koflík mléka
  • vanilkový cukr

Brambory jemně nastrouháme, do mísy k bramborám přidáme krupičku, špetku soli, citron. kůru, cukr moučku, ½ sáčku vanilkového cukru a vše promícháme. Nachystáme si kvásek z mléka, 2 lžiček cukru a kvasnic. Do vykynutého kvásku přidáme 1 vejce ,1 žloutek a rozpuštěné máslo.

B2

Zaděláme tužší těsto a necháme ¾ hodiny kynout.Těsto vyválíme, rozkrájíme na čtverečky a  poklademe náplní. Zvolila jsem tvarohovou, děti jahodovou a meruňkovou marmeládu.

 B3

Spojíme rožky, potřeme vajíčkem, necháme dokynout a upečeme do růžova. Za tepla pocukrujeme.

B4 

 

Mé laické postřehy:

V kuchařce není nikde rozlišen druh mouky – hladká, polohrubá. Pokud byl druh určen, tak hrubá nebo krupice. Tudíž jsem si krupičkovou mouku upravila jako něco mezi, čili dětská krupička.

Koláčky pečeme v hodně vyhřáté troubě. Zkusila jsem 200°C, ale příště bych volila méně, tak 180°C. Nebyly spálené, ale byl to fofr. Také doporučuji udělat nádivku chuťově výraznější – jak tvarohovou , tak ovocnou. Ale jinak byly výborné!

 

Dobrou chuť přeje Hana Fryšáková – HaF

Připomínám, že probíhá nová soutěž – Vaříme podle starých kuchařských knih – tentokrát s Anuší Kejřovou. Receptů již byla vyzkoušena pěkná řádka, ale stále je z čeho vybírat.

Přidejte se k nám 😉 

Nakladatelství Motto  Všechny vaše zde zveřejněné soutěžní recepty najdete též na stránkách nakladatelství  

18 Komentářů

  1. Krásně vázané, jen zakousnout. Já s malými koláčky tak dobré zkušenosti nemám 🙂

  2. Není se čeho bát,šlo to samo.Já osobně mám před jakýmkoli moučníkem respekt.Maso je mi nějak bližší.Tam si může člověk dovolit dávkování od oka.To u moučníků až tak nejde.Můj obdiv mají všechny pekařky a cukrářky.

  3. Krupičková mouka říkala dříve moje maminka mouce hrubé, tak to ona měla zase od své maminky. Mohlo by to být tak i v této kuchařce.

  4. Také jsem si myslela,že je to hrubá mouka,ale jak píši v článku – u některých receptú v této kuchařce byla hrubá mouka přímo uvedena, v tomto receptu ale krupičková. Byl to jen můj odhad a myslím ,že jak krupička,tak hrubá mouka v tomto případě nic nepokazí.Sama mám zkušenost,že některé hrubé mouky jsou hrubší než krupička.Už se mi i podařilo koupit polohrubou mouku,která měla blíž k hrubé.

  5. Koláčky z bramborové mouky, to je opravdu dobře vyhmátnutý recept 🙂 Podle Anuše Kejřové jsem je ještě nepekla, ale mám s nimi své dobré zkušenosti. Moučníky s přidáním brambor získají vláčnost a teoreticky by měly dlouho vydržet 🙂 Kámen úrazu! Jsou tak dobré, že nevydrží, ale to je úděl všech dobrých moučníků.

    Pokud jde o mouku, já do bramborových těst přidávám mouku hrubou, ale část doporučeného poměru vždy nahradím jemnou krupicí. Krupička těsto nadlehčuje. Říká se to tak a já mám pocit, že to v praxi funguje 🙂

  6. Dobrý den, recept mne zaujal, ráda bych ho vyzkoušela, ale nevím co znamená koflík mléka, je to deci, či dvě? 🙂
    Moc děkuji za radu

  7. Já použila kávový hrneček a potom trochu dolila dle hustoty těsta.Celkem odhadem asi 1,5dl mléka.Vlastně přiměřeně od oka,aby těsto bylo tužší.Vidíte,budu se muset někde podívat po přesné definici jednotky koflík.

  8. Lucie Roháčková & HaF:
    Mám svůj specielní termín pro míry měřené od oka. Je třeba jít na to OKOmetricky 🙂 – mít talent pro velikost špetky, odhadnout kousek a správně vyměřit koflík, atd. … bez toho to někdy nejde. HaF to odhadla naprosto správně. Koflík je hrneček, ale též bych mu přiřadila velikost menší než klasickému hrnečku čtvrtlitráčku 🙂

  9. Lucie Roháčková:
    Tak jsem hledala a hledala a našla – do 14.stol. značil koflík množství asi 1,45l. Dnes koflík značí malý šálek.Já toto množství řešila od oka,měla jsem to v receptu uvést. Prolistovala jsem tedˇ Anušinu kuchařku a píše toto:
    sklenička na vodu – 1/7l – t.j. 1,5dl
    šálek na kávu nebo čaj – 1/5l – t.j. 2dl a o koflíku ani zmínka.Doufám,že tento malý technický problém vás neodradí od pečení.Ty koláčky za to stojí.

  10. V receptu na suchary k čaji uvádí Anuše koflík smetany = 1/8l – t.j.1,25dl.

  11. Mockrát děkuji, určitě neodradí, zkusím 1,45l a pak uvidím, jak bude těsto vypadat. Vaření tak neřeším, ale před pečením mám respekt 🙂 Připadá mi to ideální na neděli, tak to asi zítra vyzkouším.

  12. nuze, ja jsem nedocetla recept do konce, takze jsem do hnetace vlila cela tri vajicka a maly kavovy salek mleka, a testo nebylo uplne \”tuzsi\” / pod tim pojmem si predstavuju testo na housky. nicmene, prisypala jsem asi 10 deka mouky a bylo to uplne super, nezjistila jsem, jestli vydrzi do rana tak dobre, nebylo z ceho… chich.

  13. Také budu muset vyzkoušet 🙂 Pěje se tu na tyhle koláčky tolik chvály, je škoda neochutnat. Teplé jsou určitě nejlepší!

  14. tak mě e to nějak nevydařilo, těsto bylo strašně řídké, tak z toho byly spíš bramborové sladké knedlíčky

  15. tak, právě jsem dopekla a už mizí, jsou fakt skvělé, nadýchané a měkké. moje změny: 200 brambor, 310 g polohrubé mouky a asi 60g cukru, těsto bylo ze začátku i přes přídavek mouky dost tekuté, ale po půlhodině usilovného hnětění v pekárně se vypracovalo v celkem kompaktní hmotu. 170 horkovzduch a dva plechy, 13 minut. výsledek: https://lh3.googleusercontent.com/_gcaw2ofxqO8/TZ3MVVcQtTI/AAAAAAAAFoo/RkacIkeLeGE/s640/tvarohove%20plundry%20%281%29.jpg

  16. farfalla:

    Vypadají fantasticky! Díky za prozrazení inovovaného receptu 🙂

  17. Dobrý den, dnes jsem zkusila a vyhrála jsem za ně 2. místo na školkové bramboriádě. S povidly jsou lepší než s tvarohem…. Jen jsem tam teda musela dát asi tak 2x více mouky x krupice než je v receptu. Ale nevadí, poradila jsem si a moc chutnaly…..

  18. Tak se nepovedly,ale vůbec,těsto řídké,špatně se s tím pracovalo,prostě zklamalo mě too…..příště dám normální mouku a né krupici. Jsem naštvaná 🙂

Přidal komentář