Maso

Zajíc à la Marseille podle Anuše Kejřové

1 komentář

zajíc a la Marseille

 

Druhým pokusným králíkem se stal zajíc! Zajíc à la Marseille je další recept, do kterého se pustila Hanka a já ho mohu zde s velkou chutí představit. Noblesní receptura Anuše Kejřové káže vylepšit špikovaného zajíce nejen tradiční slaninou, ale přidává sardelky a červené víno. Doporučuje takto připraveného zajíce nechat odležet do druhého dne, neboť tak maso získá na chuti a bude ještě lepší. Tak jako dnes se k zajíci podával knedlík, ale šikovná hospodyně mohla připravit i máslové paštičky.

 K1

 Zajíc à la Marseille

Potřebné suroviny:

  • zaječí zadek (my dali celého)
  • 10 dkg slaniny + na špikování
  • sardelky (1 krabička)
  • petrželová nať
  • 2 dkg másla
  • 4 dkg cibule
  • koření (celý pepř)
  • vinný ocet
  • červené víno
  • mouka

 

zajíc špikovaný

Zajíce naporcujeme,odblaníme a prošpikujeme částí slaniny a sardelkami (pár jich necháme do másla), lehce osolíme. Posypeme sekanou petrželovou natí.

 K3

Na pekáči rozehřejeme uškrabanou slaninu (asi 10 dkg) spolu s 2 dkg másla , utřeného se zbytkem sardelek (tato kombinace skvěle provoněla celý byt). Přidáme 4 dkg jemně strouhané cibule (asi ½ střední velikosti) , celý pepř a necháme zpěnit.

 

K4

Přidáme zajíce, orestujeme, podlijeme (nejlépe dobrým vývarem) a dáme péct do měkka. Během pečení podléváme a jednou obrátíme. Hotového zajíce vyjmeme a doděláme omáčku. Přidáme 2 lžíce vinného octa, 4l žíce červeného vína, zahustíme špetkou mouky a provaříme. Podáváme s knedlíkem.

Mé postřehy z přípravy tohoto receptu:

Přiznávám, že u omáčky jsem se řídila vlastní chutí, tudíž množství octa a vína zde uvedené jsem brala jako orientační. Jinak v receptu není uvedeno, že by se zajíc solil (zřejmě by měli stačit sardelky), ale já lehce solila. Recept je to zajímavý a velmi jedlý – a navíc příjemná změna. Většinou vaříme zajíce na černo nebo zajíce cibuláře či na špeku.

Dobrou chuť přeje Hana Fryšáková – HaF

 

Děkuji Hance za krásný recept. Dokonalý výsledek jako důkaz je patrný už na úvodním obrázku, kde voní zaječí stehýnko s tradičním houskovým knedlíkem. Přesně tak se vařívala poctivá česká kuchyně. Že by tam chyběl nápad a světovost? To si nikdy ze zasvěcených nemyslel a nemyslí. Určitě bych porušila přikázání Anuše Kejřové v jednom bodě. Na ochutnání bych nevydržela čekat až do druhého dne. Zvědavost a chuť by mi to nedovolily 🙂 Ráda si ale počkám na vaše skvěle podané recepty inspirované poctivou českou autorkou kuchařských knih.

Připomínám, že probíhá nová soutěž – Vaříme podle starých kuchařských knih – tentokrát s Anuší Kejřovou. Receptů již byla vyzkoušena pěkná řádka, ale stále je z čeho vybírat.

Přidejte se k nám 😉 

Nakladatelství Motto  Všechny vaše zde zveřejněné soutěžní recepty najdete též na stránkách nakladatelství MOTTO Praha 

One Comment

  1. Tak toto je recept podle mého gusta. Nápad spojit sardelky se zaječím masem je úžasný a výsledek musí být vynikající. Tmavá omáčka se stopou chuti vína se určitě krásně zapamatuje. Teď už jenom sehnat toho ušatého zajíce, aby byl recept autentický. Moc se vám to Hanko povedlo!

Přidal komentář