Dezerty a sladké hříchy

Ořechový dort paní Máchové

12 komentářů

ořechový dort1

I když není kulatý, pořád je to dort. A tenhle je ke všemu bez mouky a podle 120 let starého receptu, který má svůj původ. Pochutnával si na něm i hubební skladatel (dramaturg, režisér) Otmar Mácha, protože právě tento recept pochází z kuchyně jeho manželky. Ořechový dort paní Máchové si oblíbila “babs”, která  recept vlastní, upekla ho, nafotila a zaslala ke zveřejnění. My všichni ostatní si můžeme vyzkoušet na vlastní chuť jeho jedinečnost. Použity jsou v něm tradiční suroviny, protože i sám Otmar Mácha nebyl příznivcem žádných experimentálních hudebních směrů. Hudba Otmara Máchy i dort paní Máchové je sázkou na tradici.

Ořechový dort paní Máchové

  • 280 g -300 g jemně strouhaných vlašských ořechů
  • 210 g moučkového cukru
  • 6 vajec
  • 2 lžíce studené vody

na ozdobu:

  • čokoládová poleva
  • šlehačka

 Postup přípravy:

Utřeme cukr a žloutky, během tření přidáváme po kapkách vodu a vmícháme ořechy a sníh. Dortovou formu vymažeme a vysypeme. Můžeme použít klasickou kulatou, ale dobře poslouží i forma na chlebíček či srnčí hřbet. Pečeme zvolna 45 až 60 minut v předehřáté troubě. Hotový dortík polijeme čokoládovou polevou (na 100 g čokolády na vaření použijeme 50 g másla a rozpustíme ve vodní lázni). Podle “babs” zdobíme čerstvě ušlehanou šlehačkou. Kdo dává přednost rozkrojení a pomazání středu dortu dobrou zavařeninou (třeba meruňkovou), mohu jen doporučit.

ořechový dort

 

P.S.

Máme-li málo ořechů, lze péci z poloviční dávky a použít  formu srnčí hřbet. Pak dáme jen polevu a ozdobíme šlehačkou. Na fotografiích je dort po upečení z poloviční dávky.

Dobrou chuť přeje “babs”

ořechový dort 2

Děkuji “babs” (Hance Charvátové) za prima recepturu.

karo

Pro všechny milovníky pečení bez mouky přidávám ještě několik mých dortových extratipů.

12 Komentářů

  1. Užasný, jednoduchý receptík! Určitě zkusím. Co myslíte, jak by chutnal prokrojený a namazaný povidly? Nebo se víc hodí ta marmeláda?

  2. Radka:
    Tenhle dort si umím představit naprosto bez příkras. Ta jeho silná ořechová chuť musí být omamná. Ve spojení s dobrou čokoládou téměř dokonalá 🙂 Ovšem dobrá domácí povidla si s ořechy i čokoládou celkem rozumí, tak proč to nezkusit i tímto směrem?

  3. Jó, to je panečku dobrota. Ořechy jsou středem mého vesmíru, recept kopíruji ženám, se kterými sdílím společnou domácnost …. a teď už budu jen doufat ……… dostanu možnost ochutnat???? :o)))

  4. Harry: To je dobrý nápad 😉 Tak ať chutná všem.

  5. Povidla miluji, ale k piškotovému těstu bych je nepoužila, jsou \”těžká\”. Marmeláda, např. meruňková či jiná pikantní jemně ovoněná rumem ořechovou chuť znásobí.Pokud je ořechový základ a tady evidentně je,čokoládovou polevu zdobíme buď sekanými ořechy, nebo bohatě šlehačkou,ale to záleží jak má kdo co rád a co se mu líbí.

  6. Ořechový/mandlový dort bez mouky se dělal a dělá u nás na Vánoce, marmeláda je v něm rybízová. Za hubených let to byl problém, tolik vajec a ořechů – moje babička ho s nostalgickou vzpomínkou na předválečné roky pekla, ale vždy měla něčeho málo, tak často byl dort nízký, tak kolem dvou centimetrů, nešel pořádně překrojit…ale i tak byl báječný.

  7. Zkuste višňovou marmeládu,nemá to pak chybu

  8. Procházela jsem svojí ,,Zlatou Kuchařku\” ,hledajíc nějaký recept,který bych mohla vyzkoušet a našla jsem v knize založený a zapomenutý recept z doby asi tak před 30lety,kdy se ještě nepečené dorty vůbec nedělaly.Asi jsem v té době k tomu neměla moc důvěry,ale spíš se mi zdálo,že by toho bylo pro mé 3 chlapy moc málo a tak jsem recept založila a zapomenula na něj.
    Protože mi zbyly od vánoc strouhané ořechy ( jak je něco s ořechy,tak neodolám )a hned dnes dopoledne jsem začala tvořit .Výrobní název bych tomu dala,,nepečený dort s ořechovým krémem\”.
    Moje přítelkyně Danuše,prohlásila,že to není vůbec jedlé,ale přímo žravé……sedím,píši a statečně odolávám,abych si nešla pro přídavek.Zítra přijdou vnoučata,tak aby něco málo zbylo.Vypadá to však,že to budu asi muset udělat znova.Kalorie nekalorie…

    ,,nepečený dort s ořechovým krémem\”

    1 sáček piškotů postříkáme rumem

    1 sášek piškotů postříkáme silnou černou kávou

    ořechový krém : 150 g másla;150 g cukru;150 g ořechů(strouhaných);2 žloutky; 1 šlehačka ( dávat po kapkách)

    Do dortové formy střídavě skládáme piškoty a krém……..uložíme do lednice přes noc a druhý den před podáním zdobíme šlehačkou.

    Trochu jsem si to zjednodušila .Smíchala jsem kávu s rumem a namáčela jsem v tom piškoty . V lednici jsem to nechala 6 hodin a déle jsem navydržela a s Danuší jsme to musely otestovat..Chuťově je to trochu jiné než jsou současné nepečené dorty,ale je to mňamka…

  9. babs:

    K čemu všemu je dobré, když zalistujeme ve starých knihách 🙂 Já v těch svých nacházím neustále nějaké poklady, které bych tam nehledala. Mám mánii zakládat si stránky všemožnými rukou popsanými lístečky a najít takový recept na nepečený dortík, bylo by to milé 🙂 Alespoň budu moci vyzkoušet ten podle vás a určitě si na něm velice pochutnám. Piškoty, ořechy, rum, doma ušlehaná šlehačka – to musí být opravdu k sežrání. Díky za recept na nepečený dortík, se sladkou představou v hlavě jdu spát 🙂

  10. Prostě úžasný recept,dělala jsem ho narychlo,nic jsem doma kromě borůvkové marmelády neměla a tak jsem těsto vylila na plech,rozřezala na 4 díly a slepila jen marmoškou.Bylo to skvělé,lednice se netrhla 😀
    Díky za recept paní Charvátová,až budu s UPC zase u Vás ve městě tak se Vám ozvu.

Přidal komentář