23. června 2011 v 15.13, napsala Šárka Škachová • Rubrika: Maso, drůbež, zvěřina, Omáčky, marinády, pikantérie, Světové speciality, Těstoviny a rýžePočet komentářů: 12

Štítky: | | | | | |

Indická korma – jídlo co pohladí žaludek

Jakmile dostanu chuť na něco delikátně voňavého, vydám se cestou ke své knihovně a sáhnu po magické knize, ve které se snoubí všechny vůně a chuti Indie, země úžasných protikladů, velkých rozdílů a pokud jde o samotnou kuchyni, patří mezi nejrozmanitější na světě. Ne nadarmo se o Indii hovoří jako o velké kořence světa. Samotné recepty se liší oblast od oblasti a tak chvilku listuji a je mi jasné, že jen u toho neskončím. Pro jistotu jsem si knihu rovnou brávala do kuchyně. Teď už nemusím. Celou „jedlou“ knihovnu jsem si přestěhovala do kuchyňského prostoru a mám ji tak pořád po ruce. Doporučuji, je to praktické! :-)

Dnes jsem si vybrala jídlo ze severní části Indie – Kuřecí korma. Korma v podstatě není žádné jídlo, ale označuje výraz samotného „dušení“ a na něco takového jsem měla rozhodně chuť. Korma může být pěkně hustá, sametově jemná a krémová. Jídlo je to lehké, voňavé a na chuti velmi bohaté. Určitě mohou být kormy pálivé, ale já dala přednost jemnější verzi, aby žaludek při tom zmiňovaném pohlazení zbytečně moc netrpěl. Recept pochází z Dillí, které je označováno za centrum mughalské kuchyně. Když budete mít všechny potřebné suroviny, můžete se hned pustit do díla, je to v podstatě rychlovka, za půl hodinky už se může kouřit z talíře.

Královská kuřecí korma s mandlemi

na 4 porce potřebujeme:

  • 30 g mandlí (nejlépe loupaných plátků)
  • 2 rozmačkané stružky česneku
  • 2 cm čerstvého nastrouhaného zázvoru
  • 2 lžíce přepuštěného másla (ghí) nebo slunečnicového oleje
  • 800 g kuřecích prsíček bez kůže
  • 1 jemně nasekaná cibule
  • 3 tobolky kardamomu
  • půl lžičky kurkumy
  • 2 lžičky mletého římského kmínu
  • jemně mletá sůl podle chuti
  • 200 ml dobrého bílého jogurtu
  • 150 ml kokosového mléka nebo smetany na vaření
  • opražené mandlové lupínky na ozdobu
  • čerstvé lístky koriandru
  • dušená rýže jako příloha

Mandle s česnekem a jemně nastrouhaným zázvorem rozmixujeme společně se dvěma lžícemi studené vody. V hluboké pánvi (woku) rozpustíme máslo a orestujeme kuřecí maso, které jsme předem nakrájeli na menší kostky. Po 8 minutách restování na prudším ohni maso vyjmeme a uchováme v teple. Do pánve přidáme tobolky kardamomu, kurkumu a 2 minutky pražíme, poté přidáme pokrájenou cibuli a osmahneme.

Tobolky kardamomu můžeme použít celé, ale po dohotovení pokrmu je vyjmeme.

Když cibulka zlátne, přidáme rozmixovanou mandlovou pastu, kmín, sůl a 7 minut společně podusíme. Jogurt rozšleháme se smetanou a po lžících přidáváme do připravené směsi. Vaříme za častého promíchávání na mírném plameni tak dlouho, dokud jogurt nevytvoří hladkou a krémovou omáčku. Do omáčky přidáme maso a pod poklicí společně cca 5 minut podusíme a podáváme s dušenou rýží. Hotový pokrm posypeme na suché pánvi opraženými mandovými lupínky a ozdobíme koriandrovými lístky.

Věděli jste, že nejoblíbenější dlouhozrnná rýže „basmati“, pěstovaná na úpatí Himaláje, zvyšuje časem svoji kvalitu a může se tak skladovat až 10 let. Čím je starší, tím se stává  méně lepkavou při vaření.

Jiná indická inspirace:

Mango Lassí – nápoj pro požitkáře

Indian Vindaloo Curry – pekelně ostré a vzrušující

Ančovičky pod drnem

Autentická indická kuchyně

Reklama

Zde si můžete objednat mou kuchařskou knihu Rande s gurmánkou v české kuchyni.

V případě objednávky na www.titanovepanve.cz uveďte prosím na podporu našeho webu
v políčku pro poznámku heslo "Gurmanka".

12 komentářů k příspěvku „Indická korma – jídlo co pohladí žaludek“

  1. Avanka říká:

    Recept indické kuchyně mě nadchl. Hned se do něj pustím. Ale nechybí v něm náhodou něco? Jídlo má krásně žlutou barvu, ale v uvedených surovinách není nic, co by ho takhle mohlo zbarvit. Nechybí tam curry nebo něco podobného?

  2. Gurmánka.cz říká:

    Avanka:

    Krásnou barvu vytvoří kurkuma :-) Indické recepty jsou příjemnou změnou. Jsou tak voňavé, že na ně vždycky dostávám chuť v létě. A rýži vybírám tu nejlepší, proto jsem si vytvořila nadlimitní zásobu basmati a mohu s ní v kuchyni hýřit :-)

  3. sigrid říká:

    Dobrá rýže je základ, mám moc ráda i jasmínovou z asisjských obchůdků. U ní jsem pochopila, že i samotná vařená rýže může být lahůdka.
    Šárko, mám drzý dotaz – není náhodou v oné magické knize recept na úpravu „bhúna“? Je to v podstatě jídlo ze zbytků, ale nějak jsem na webu nenašla koření, které do něj patří. Za radu děkuju :).

  4. Gurmánka.cz říká:

    sigrid:

    Nakoukla jsem do knihy a nenašla jsem nic podrobnějšího, ale … zde je jeden moc pěkný odkaz s návodem na přípravu bhúna z kuřecího masa: http://varecha.pravda.sk/recepty/kuracie-na-sposob-bhuna-fotorecept/9991-recept.html
    (možná ti trochu poslouží)

  5. sigrid říká:

    Moc Ti děkuju, určitě vyzkouším. Nevím, proč mi z vyhledávače nevypadl. Vlastně mi nevypadlo nic použitelného :), a proto je dobře mít kulinární trabanty, kteří umí líp hledat. Díky a hezké léto.

  6. Gurmánka.cz říká:

    sigrid:

    Trabant je nesmrtelný :-)))) I ty měj krásné léto.

  7. Cuciasek říká:

    Přeji krásný den, chtěla bych se zeptat, jestli ten česnek je opravdu nutný? Bohužel, česnek nedokáži strávit :) děkuji moc za odpověď

  8. Gurmánka.cz říká:

    Cuciasek:

    Pěknou neděli přeji.
    V autentickém receptu česnek je, ale pokud si ho tam nedáme, nic se nestane. Indické jídlo bude krásně voňavé i bez česneku, nebála bych se ho v tomto případě vyřadit ze hry. Zdraví Šárka ;-)

  9. ZuzkaZ říká:

    Luxusní, moc jsme si pochutnali. Místo rýže jsem udělala Chapati indický chléb a opravdu „mňamozní“. Díky. Zuzka

  10. Gurmánka.cz říká:

    ZuzkaZ:

    Děkuji za zprávu, potěšení na mé straně :-)

  11. hanka říká:

    Můžu se zeptat, v jaké části receptu se přidává kurkuma? Nikde jsem to nevyčetla. :) Děkuji

  12. Gurmánka.cz říká:

    hanka:

    Děkuji za dotaz :-) Již jsem do textu doplnila potřebné informace ohledně kurkumy. Barvivo v kurkumě se výborně rozpouští v tucích, proto je třeba kurkumu přidávat vždy tak, aby měla kontakt s horkým tukem. Ještě jednou díky a mějte se fajn. Šárka

Zanechte komentář