Maso

Kuřecí stehýnka v kořeněné strouhánce

4 komentářů

Letní soutěž  o jídle plném vášně a o vášni pro jídlo.

Stehýnko nebo křidýlko? Klidně dejte na stůl od každého trochu, ať se nikdo nehádá. Bez čeho se rozhodně  neobejdete, to je tajná směs koření, která se postará o magii dokonalého požitku. Na každého platí něco jiného, ale dobře ugrilovaný kousek masa by mohl zafungovat vždycky. Ve výsledku bude na talíři maso grilované, ale chutí bude připomínat stehýnka osmažená, ovšem bez oleje! A to se každému kuchaři započítá k dobrým skutkům.

Podívejte se na recept od “babs” a udělejte si chuť soutěžit s námi. Autorka píše, že má pochybnosti o tom, zda její jídlo do soutěže zařadím, protože s afrodisiakem v tom pravém slova smyslu nemá mnoho společného, ale … je děláno vždy s láskou!  Sama přiznává: “Moji chlapi (syn a vnuci) toto jídlo milují a tak ho musím nejméně 2-3x měsíčně dělat. Jelikož nemám gril, tak to peču v troubě, ale i tak se po tom rychle zapráší. Završí to pes mojí sousedky, když mu přinesu kloubky ze stehýnek. Přešlapuje s takovým nadšením, že mi připomene, že v chladničce odpočívá ,,Třepací dort” , který jste vy nazvala poeticky ,,dort (nebo koláč) v rytmu tance”….a čeká na nakrojení.”

Osobně se domnívám, že “jídlo plné vášně” může mít opravdu mnoho podob. Zde je zřejmé, že autorka vytvořila všem doma několikanásobné blaho a o to zde jde především 🙂 A líbí se mi i přidaný citát, který celý příspěvek příjemně okořenil.

Ingredience:

  • Kuřecí stehýnka nebo křídla
  • Strouhánka
  • Grilovací koření (může se i smíchat více druhů, například klasik. gril + grilovací na kuře + kuře 7 bylin)

Přílohy:

  • Hranolky nebo americké brambory

Postup:

Připravíme si strouhánku  na obalování a to smícháním  strouhánky s grilovacím kořením v poměru 2:1 (  tj.2 lžíce strouhánky na 1 lžíci grilovacího koření). Čerstvě omytá stehýnka nebo křídla obalíme ve strouhánkové směsi a klademe na plech vyložený papírem na pečení. Dáme do trouby a podle velikosti stehýnek (křídel) pečeme 25-35 min na 175 °C. Po této době stehýnka  (křídla) obrátíme a pečeme stejnou dobu. V době , kdy máme již  obrácená stehýnka , dáme na druhý plech vyložený papírem na pečení hranolky nebo americké brambory a dáme je též do trouby. Zbývající půlhodina stačí k tomu, aby byly brambory hotové souběžně se stehýnky.

 

TIP: Když už je ugrilováno podáváme s nějakou dobrou omáčkou (domácí tatarkou nebo si uděláme ochucenou hořčici, na kterou smícháme jeden díl majonézy, 1 díl dobrého kečupu, 1 díl dobré hořčice).

Jako bonus ještě jeden citát:  Ze všech lásek nejupřímnější je láska k jídlu.

(George Bernard Shaw )

Podmínky soutěže najdete zde.

4 Komentářů

  1. Tak to je jako u nás doma. Ať dělám co dělám, pořád vítězí hranolky a kus masa na talíři. Čtyři chlapy v baráku na nudle s mákem neutáhnu i když si myslím, že makový opiát by v této soutěži klidně mohl sehrát svou roli. Mák je afrodiziakální, ne?

  2. Teda, že bude někdo citovat Shawa pod pečeným kuřetem by mne ani ve snu nenapadlo.

Přidal komentář