Zelenina a saláty

Feta tyčinky s černými olivami a bazalkou

16 komentářů

Letní soutěž o jídle plném vášně a o vášni pro jídlo

 

Feta tyčinky s olivami a bazalkou? To si nechám líbit! Znáte snad něco elegantnějšího k vínu než doma upečené křupavé tyčinky? Recept do soutěže poslala Slávka H. a nechává zde i pozvánku na blog. http://slavka-archaa.blogspot.com/

Recept je půvabně popsán slovensky, dovolila jsem si výčet ingrediencízveřejnit česky, ale zbytek ponechávám tak, jak ho sepsala sama autorka. Fotografie jsou lákavé a jen silní jedinci vydrží nutkání neotevřít si okamžitě dobré víno.

Feta tyčinky s černými olivami a bazalkovými lístky

  • 100g černých oliv bez pecek
  • 400g Feta sýru
  • 500g hladké mouky
  • 1 kostka droždí – 42 g
  • 1 ks vejce
  • 1 čajová lžička soli
  • špetka cukru
  • mletý černý pepř
  • 1 čajová lžička mleté červené papriky
  • 8 lístků nasekané čerstvé bazalky
  • 300ml vlažné vody

    Olivy nadrobno nasekáme, feta syr rozmrvíme.
    Múku, feta syr, vajce, sol, cukor, korenie, papriku, drozdie a vodu vymiesime na cestícko, do ktorého nakoniec primiesame olivy s feta syrom a nasekanú bazalku.

Spracujeme na cesto a necháme 30 minút kysnút. Potom ho na pomúcenej doske vyválame na asi 5mm hrubý plat a radielkom alebo nozom krájame nerovnomerné pásiky, ktoré ukladáme na plech s papierom na pecenie alebo na plech jemne vymastený olejom. Necháme takto na plechu 20-30 minút podkysnút a potom pecieme v predhriatej rúre na 200 stupnov 10 minút. Podávame s Tsatsiki k vínku.

Více informací o soutěži najdete zde.

16 Komentářů

  1. jeee, to se mi libi:)

  2. Sárko, dakujem za uverejnenie! :***

    S pozdravom http://slavka-archaa.blogspot.com/

  3. yannka: Je to dokonalé! 🙂

  4. Archaa/Slavka:

    Milá Slávko! Už je vše OK, chybělo jenom lomítko za odkazem 🙂 Už je vše aktivní a právě jsem provedla návštěvu na váš milý blog. Momentálně nemám tolik času, abych ho prozkoumala pečlivěji, ale musím říct, že jsem se tam cítila velmi dobře a našla tam velkou spoustu milé inspirace. Díky za pozvání 😉 Šárka

  5. Myslím, že brzo budu muset udělat domácí tyčinky. Asi ne přesně takové, ale přesto díky za inspiraci. 🙂

  6. Tak uz vim,co budu delat v sobotu rano,ale budu si muset privstat a ochutnat,nez prijdou ostatni.Sarko drzte pesti,at neprsi,uz vidim jak grilujem a pojidame tyhle uzasne tycinky.

    • Yvona:

      Víkend vyšel parádně, tak nic nebránilo našim podařeným experimentům 🙂 Držím palce, aby nám to léto vydrželo a deštník jsme potřebovali co nejméně! 🙂

  7. Uniká mi význam prekladu slovenčiny do češtiny, sú v zozname surovín nejaké nezrozumiteľné slová? Inak pekná súťaž na prečkanie \”uhorkovej\” sezóny, zatiaľ bez uhoriek 🙂

  8. dobrý večer,

    chtěla bych poděkovat za inspiraci,
    nechali jsme si tyto tyčinky na slavnostní příležitost – už tady voní s červeným vínkem.
    jsou neskutečné.

    díky moc

  9. Tak jsem je konečně vyzkoušela,měla jsem z toho docela strach,ale nezklamaly.Výborný:-)

  10. Konečně se na mém dlouhatánském seznamu \”Vyzkoušet\” dostalo na tyhle lákavé tyčinky. Při práci s velmi, ale opravdu velmi neposlušným těstem jsem jim už (tedy spíš sobě) velké naděje nedávala, ale trouba vše spravila a byly opravdu výborné. Jak praví recept, neotevřít k nim víno se vskutku nedá:)

    • yannka:

      Vypadají lákavě už na obrázku. Je v nich všechno, co můžu!
      Rozhodně bez možnosti sejít se s dobrým vínem by nemělo cenu pouštět se do jejich přípravy 🙂 Jsou to takové společenské tyčinky, vědomy si své výjimečnosti. To je mi na nich sympatické.

  11. Také jsem je zkoušela a jsou naprosto úžasné!!! Ta nejlepší volba ke sklence vína 🙂 http://wf-lover.blogspot.cz/2013/01/uzasne-feta-tycinky-k-vinu.html

  12. wf-lover:

    Pro dobré víno jsou tyhle tyčinky opravdu dobrá společnost. Prima fotky, díky za odkaz! 🙂

Přidal komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

*