5. listopadu 2015 v 15.32, napsala Šárka Škachová • Rubrika: Ryby a dary moře na našem stole, Staročeská tradiceDva komentáře

Štítky: | | | | |

KAPŘÍ TATARÁČEK

kapří tataráček z čerstvého kapřího masa

Nejchutnější kapří tataráček jsem si úplně poprvé dala na břehu jihočeského rybníka. Byl čas podzimních výlovů, všude voněla hustá rybí polévka, opékaný kapr na kmíně, česneku i ve strouhance, ale všechno to voňavé kouzlo trumfla na sádle smažená topinka s česnekem, podávaná s kapřím tataráčkem. Místní rybáři ho míchají zručně a elegantně, čímž vzdávají hold slavné české rybě domácí – třeboňskému kapru.

Kouzlo receptu tkví v dokonale čerstvé rybě, v silné chuti českého česneku a ve voňavém sádle, na kterém se topinky smaží nejlépe. Jakmile jsem ho ochutnala, bylo hned jasné, že tuhle dobrotu nejím naposledy. Po prvním zakousnutí jsem na jazyku zřetelně pocítila použité ingredience. Sepsat si vlastní recept nebyl vůbec žádný problém. A protože u nás na jihu o kapry ani o kamarády rybáře nouzi nemám, jídám tuhle dobrotu každoročně v době výlovů, tzn. právě teď.

 

TATARÁČEK Z ČERSTVÉHO KAPŘÍHO MASA

Pro 4 osoby:

  • 400 g kapřího filetu
  • 1 cibule šalotka
  • 1 žloutek
  • ½ lžičky sladké mleté papriky
  • špetka mletého kmínu
  • sůl
  • mletý pepř
  • kapka tabasca
  • dle chuti hořčice, dobrý kečup či rajský protlak
  • citrónová šťáva
  • zelená petrželka
  • topinky s česnekem, smažené na sádle

 

Kapří maso bez kůže a kostiček jemně naškrabáme nožem nebo umeleme na masovém strojku.

Smícháme s drobně nasekanou cibulí, ochutíme kořením a dalšími přísadami ze seznamu ingrediencí a spojíme čerstvým žloutkem.

Do zamíchaného kapřího tataráčku přikápneme pár kapek citrónové šťávy a přidáme nasekanou zelenou petrželku. Tataráčku prospěje krátké proležení v chladu.

Podáváme na chlebových počesnekovaných topinkách, které jsou nejchutnější smažené na sádle.

 

Můj tip k podávání:
V hmoždíři utřeme trochu nasekané petrželky (popřípadě i jiných zelených bylinek) se špetkou soli, lžící olivového oleje a lžičkou čerstvě vymačkané citrónové šťávy. Touto směsí si tataráček na talíři pokapeme.

 

Dobrou chuť a krásný podzimní čas ;-)

Reklama

Zde si můžete objednat mou kuchařskou knihu Rande s gurmánkou v české kuchyni.

V případě objednávky na www.titanovepanve.cz uveďte prosím na podporu našeho webu
v políčku pro poznámku heslo "Gurmanka".

Dva komentáře k příspěvku „KAPŘÍ TATARÁČEK“

  1. Marcel říká:

    Musím to říct asi takhle. Veškerý tataráky zbožňuju, takže tenhle si nehodlám nechat ujít :). Před vánoci až budou všude kapříci dostupní určitě vyzkouším

  2. Gurmánka.cz říká:

    Marcel:

    Za vyzkoušení jistě stojí :-) Je to kapří maso zase v jiném úhlu pohledu a opět nemůže být řeč o zklamání. Kapr je boží ryba a má jednu nespornou přednost. Je to naše ryba domácí! Proto se k ní nikdy netočím zády.

    P.S.

    Ať chutná ;-)

Zanechte komentář