8. listopadu 2016 v 3.43, napsala Šárka Škachová • Rubrika: Sladké hříchy, Staročeská tradicePočet komentářů: 12

Štítky: | | | |

SVATOMARTINSKÉ ROHLÍČKY

SVATOMARTINSKÉ ROHLÍČKY S MÁKEM NEBO OŘECHY

2-svatomartinske-rohlicky2-2-kompr

S tradicí oslav svatého Martina se pojí dozlatova upečená husa a svatomartinské rohlíčky, které mají svým tvarem připomínat podkovy koně, na kterém přijel Martin a přivezl s sebou první sníh. Jestli letos o sv. Martinu nasněží, to těžko někdo zaručí, ale já mohu slíbit, že na svátečně prostřeném stole u nás doma nebudou chybět sladké a štědře nadívané rohlíčky. Protože se nám letos máku neurodilo tolik, jako loni, bude víc rohlíčků plněných ořechovou nádivkou. Jsou tak dobré, že se mi nechtělo čekat až do Martina a pekla jsem je už na Vendelína.

Podle pověry se mají na den 11.11., tj. na sv. Martina péci v kamnech martinské buchty, aby kamna během roku nevypověděla službu. Protože velká kachlová kamna doma mám, právě na tuhle pověru nikdy nezapomínám. V některých krajích bývalo zvykem péct zvláštní svatomartinské pečivo ve tvaru rohlíků, rohů, podkov či velkých martinských buchet. Z pověrčivosti budu svatomartinské rohlíčky péct i v pátek.

 

Svatomartinské rohlíčky s makovou nebo ořechovou nádivkou

Potřebujeme:

na těsto:

  • 300 g polohrubé mouky
  • špetku soli
  • 20 g droždí
  • 100 g másla
  • 2 žloutky
  • 100 g moučkového cukru
  • 200 ml mléka
  • 1 vejce na pomazání před pečením
  • vanilkový cukr na posypání

na nádivku makovou:

  • 150 g mletého máku
  • 100 ml mléka
  • plátek másla
  • 2 lžíce strouhaného perníku
  • skořici
  • med
  • cukr

na nádivku ořechovou:

  • mleté vlašské ořechy
  • moučkový cukr
  • bílek
  • rum

Postup přípravy:

Z droždí připravíme obvyklým způsobem kvásek. Máslo utřeme s cukrem a žloutky, přidáme mouku se špetkou soli a vykynutý kvásek. Zaděláme těsto, které necháme v teple pod utěrkou vykynout a poté z něj na kuchyňském pomoučeném vále rozválíme obdélníkovou placku, ze které nařežeme čtverce, přepůlíme je na trojúhelníčky a doprostřed každého položíme hromádku nádivky. Poté rohlíčky srolujeme a ohneme je do tvaru podkůvek. Pečivo klademe na pečicí plech, kde ho necháme ještě krátce dokynout. Před vložením do trouby rohlíčky pomažeme rozšlehaným vajíčkem. Pečeme při teplotě 170 °C cca 35 až 40 minut. Ještě horké rohlíčky posypeme jemným vanilkovým cukrem.

Maková nádivka:

Mletý mák smícháme s teplým mlékem, máslem, perníkem, skořicí, medem nebo cukrem. Krátce povaříme.

Ořechová nádivka:

Jemně umleté ořechy spojíme s moučkovým cukrem a bílkem. Pro chuť přidáme pár kapek rumu. Konzistence nádivky by měla zůstat polotuhá, aby se dala přiměřeně roztírat po těstě, ale nevytékala ven.

1-svatomartinske-rohlicky-2-kompr

 

O sv. Martinu bylo dovoleno martínkovat (hýřit), tak nezapomeňte světit martínka nejen jídlem, ale také mladým vínem.

Svatý Martin má mít ke své svátku i svoje nové víno. To víno, co poprvé vinice zarodí, ať svatý Martin posoudí. Svatomartinské víno se poprvé může nalévat dne 11.11. v 11.11 h. A není třeba připomínat, že na stůl k němu patří pěkně dozlatova vypečená husa.

Reklama

Zde si můžete objednat mou kuchařskou knihu Rande s gurmánkou v české kuchyni.

V případě objednávky na www.titanovepanve.cz uveďte prosím na podporu našeho webu
v políčku pro poznámku heslo "Gurmanka".

12 komentářů k příspěvku „SVATOMARTINSKÉ ROHLÍČKY“

  1. sancenka říká:

    Tak krááááásné rohlíčky, paní Šárko!!! Zrovna mi přijede syn, tak mu je upeču. Moje určitě nebudou tak nádherné jako Vaše, ale recept dodržím, tak se můžu spolehnout, že budou z dobrých ty nejlepší. Díky za inspiraci :-)

  2. Gurmánka.cz říká:

    sancenka:

    Ať se všechno podaří, potěšení je na mé straně :-) Srdečně zdravím, Šárka :-)

  3. Evča říká:

    Zdravím paní Šárko,
    u ořechové náplně není uvedeno množství ořechů (cukr snad dle chuti) můžete napovědět? Díky

  4. Gurmánka.cz říká:

    Evča:

    Záleží na tom, jak hustou nádivku chcete mít, proto jsem to u ořechů neměřila na gramy, ale nechávám to na odhadu každého z nás. Příště to přesně odvážím a do receptu doplním.

  5. irma říká:

    Zdravím a přeji krásný rok 2017

  6. Gurmánka.cz říká:

    irma:

    Děkuji :-) TAKÉ PŘEJI ROK PLNÝ ÚSPĚCHŮ A MILÝCH OKAMŽIKŮ, NA KTERÉ SE NEZAPOMÍNÁ!

  7. Jacqueline Perucki říká:

    Dobrý recept. Moje dcera Anna byla nadšená.

  8. Gurmánka.cz říká:

    Jacqueline Perucki:

    Díky za dobrou zprávu :-)

  9. Svatomartinské rohlíčky říká:

    Líbí se mi ten nápad použít navrch vlašský oříšek. Dodává to martinským rohlíčkům punc originality, ale i domáckosti. Já peču z křehkého těsta, pochlubím se a budu ráda za komentář: http://makova-panenka.cz/recepty/martinske-rohlicky-bez-kynuti-i-klasicke-recepty-na-martinske-rohliky-s-makovou-ci-orechovou-naplni/

  10. Gurmánka.cz říká:

    Svatomartinské rohlíčky:

    Maková panenko, je pravda, že ořech na povrchu rohlíček hezky vyzdobil, ale je to i tak trochu praktické hledisko věci samotné. Rohlíčky s mákem na jedné míse s těmi ořechovými se u nás doma poznají právě podle toho přiznaného jádra oříšku. Děkuji za komentář a jdu se podívat na ty křehké rohlíčky … jistě si udělám chuť už od pohledu :-)

  11. Eva říká:

    Šárko, v knize máte i recept z hladké mouky, chtěla jsem zkusit i je, tyhle jsem dělala loni a byly luxusní!

  12. Gurmánka.cz říká:

    Eva:

    Evo, receptů na svatomartinské rohlíčky či podkůvky je spousta, ale většinou zůstávám u těch svých, vyzkoušených. Jsem ráda, že se ty loňské povedly a stály za chválu :-) Potěšení je na mé straně! Přeji pěkné svatomartinské hodování :-) Šárka

Zanechte komentář