recept na bábovku
Dezerty a sladké hříchy

Podzimní švestková bábovka

1 komentář

Bábovka, nestárnoucí královna mezi moučníky.

Podzim, to je čas zralých švestek, vaření povidel a čaje s rumem. Když jsem to všechno zkombinovala, byla na stole krásně klenutá a podzimem navoněná nedělní bábovka. To je to domácí útulno v pevném skupenství.

V základu těsta na mojí podzimní bábovku je spousta rozvařených švestek s rumem, které jsem za tímto účelem odebrala z hrnce, ve kterém jsem zrovna svařovala povidla ze sklizně švestek z našeho sadu. Ke švestkám jsem do těsta přidala mleté ořechy a strouhanou hořkou čokoládu, což udělalo nejen skvělou chuť bábovky, ale též krásnou texturu na řezu. Co si budeme říkat? U bábovky je každý zvědavý, jak vypadá na povrchu i na řezu. Tahle je krásná ze všech stran a fantasticky chutná.

Recept je jednoduchý, všechno se míchá v jedné misce. Byla neděle, tak proč si dělat hromadu špinavého nádobí hned po ránu?

Když jsem upečenou bábovku pokládala na stůl, pomyslela jsem si, že tohle je to pravé spojení s magií rodinného kruhu. A o to mi jde v kuchyni vždycky v první řadě.

Moje VELKÁ PODZIMNÍ BÁBOVKA

připravená hrnečkovou metodou (1 hrnek = 350 ml)

POTŘEBUJEME:

  • 2 hrnky polohrubé mouky
  • 1 prášek do pečiva
  • 1/2 hrnku cukru krupice
  • 1 hrnek plnotučného mléka
  • 1/2 hrnku přepuštěného másla nebo dobrého slunečnicového oleje
  • 3 vejce

Všechno dobře rozmíchat – používám ruční el. šlehač.

DO TĚSTA PŘIDAT:

  • 2 lžíce vlašských ořechů, možno i mandle
  • 1/2 tabulky hořké vysokoprocentní čokolády

Rozdrtit za pomoci ostrých nožíků el. sekáčku a zlehka vmíchat do těsta.

  • 1 hrnek rozvařených švestek s rumem
  • bábovkovou formu vymazat máslem a vysypat jemnou strouhankou

V PŘEDEHŘÁTÉ TROUBĚ NA 180 °C JSEM PEKLA 50 MINUT. (nastavení horkovzduch, střední mřížka)

Po krátkém odležení ve formě jsem bábovku vyklopila a nechala na mřížce prochladnout.

Než jsem ji začala krájet, tak jsem ji zvážila. Váha 1.630 g.

Tak tohle je bábovka na neděli, která počítá i s nečekanou návštěvou.

Dobrou chuť a krásný podzimní čas přeje Šárka Erb Škachová

@Kuchařka ze vsi @gurmanka.cz

One Comment

  1. Vítám Vás na mém znovu obnoveném foodblogu, který má trvání již od roku 2006. Nejprve to byla Šárčina škola vaření na blog.cz (www.dolcevita.blog.cz – v současné době zrušeno), poté jsem zprovoznila stránky http://www.gurmanka.cz v roce 2008 a od té doby se v mé kuchyni pořád něco nového děje. Vydala jsem dvě kuchařské knihy – Rande s gurmánkou (nejen) v české kuchyni a Kuchařku ze vsi. Budu ráda, když se budeme potkávat prostřednictvím dobrého jídla i zde, na mém znovuobnoveném foodblogu, na FB i na Instagramu, kde jsem stále aktivní. Láska k jídlu a životu mě neopouští. Děkuji za Vaši návštěvu na mých stránkách. Možná se za ta léta už známe, možná máte doma mé knihy, možná to bude nová známost. Věřte, že potěšení je na mé straně a díky za Váš čas i za Vaše sympatie. Dobré jídlo dělá dobrou náladu, dobrá nálada zase produkuje dobré myšlenky. Pokud Vaši náladu zlepší některý z mých receptů, bude to pro mě čest.

    Srdečně Šárka Erb Škachová

Přidal komentář